Milieu en Gezondheid
25 mrt 2020, 17:54
Het Openbaar Ministerie heeft besloten om forsere straffen uit te delen aan mensen die strafbare feiten plegen en daarbij misbruik maken van de coronacrisis. De verdachte moet binnen drie tot veertien dagen voor de rechter verschijnen en kan een gevangenisstraf van weken tot maanden verwachten. Lees ook: LIVEBLOG | RIVM: ‘Verspreiding coronavirus lijkt af te remmen’ De afgelopen tijd hebben meerdere mensen agenten in het gezicht gespuugd of op openbare plekken opzettelijk mensen in het gezicht gehoest. Zij claimden claimden het besmettelijke virus onder de leden te hebben.
“Mensen met een vitaal beroep moeten hun werk op een normale manier kunnen blijven uitoefenen. In deze tijd zijn we extra afhankelijk van deze mensen, en daarom verdienen ze onze bescherming vanuit het strafrecht”, zegt persofficier Wouter Bos. “Normaal gesproken volgen in dit soort gevallen geldboetes en werkstraffen, en zijn gevangenisstraffen niet het uitgangspunt. Maar nu geldt: als je een strafbaar feit pleegt en daarbij misbruik maakt van het coronavirus, moet je voor de snelrechter of de supersnelrechter verschijnen en krijg je een gevangenisstraf die kan oplopen tot meerdere maanden.”
Strafbare feiten zijn onder meer het bedreigen met besmetting van hulpverleners, agenten en winkelpersoneel, corona-gerelateerde babbeltrucs, opruiing bijvoorbeeld door nepnieuws te verspreiden en oplichting door in nepmedicijnen te handelen. Persofficier Bos laat weten dat tot nu toe meer dan tien zaken lopen waarbij iemand met een vitaal beroep in het gezicht is gehoest of bespuugd. “Mensen moeten erop rekenen dat ze hard worden aangepakt. Die harde aanpak moet een afschrikwekkende functie krijgen.” In Den Haag veroordeelde de politierechter afgelopen vrijdag nog een man uit Noordwijkerhout tot tien weken cel, waarvan twee weken voorwaardelijk, omdat hij twee agenten in het gezicht hoestte en zei dat hij het coronavirus had. Diezelfde dag legde de rechtbank in Utrecht een vrouw een celstraf op die agenten had bespuugd en daarbij claimde het coronavirus te hebben.
Door het coronavirus ziet het OM aan de andere kant een verschuiving in straatcriminaliteit en woninginbraken. “Mensen lopen niet meer op straat, dus zakkenrollen neemt af. Mensen zijn juist vaker thuis, waardoor ook woninginbraken afnemen”, zegt Bos. Wel is het OM alerter op huiselijk geweld en internetcriminaliteit. “We zijn daarbij wel afhankelijk van de medewerking van de burger zelf die daar aangifte van doet.”
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.