Terug

Volg Hart van Nederland

Hulpverleners tijdens inzet massaal belemmerd door drukte op stranden

Hulpverleners tijdens inzet massaal belemmerd door drukte op stranden

112

9 aug 2020, 23:12

Lifeguards hadden zondag grote moeite met de hulpverlening door de grote drukte op de stranden. De Reddingsbrigade Nederland kijkt kritisch terug op deze gitzwarte zondag waar vier mensen aan de Hollandse kust verdronken en honderden mensen uit het water moesten worden gered. Met de drukte op de stranden werden hulpverleners soms flink belemmerd in de inzet, vertelt woordvoerder Marc van der Jagt van de Reddingsbrigade Nederland aan Hart van Nederland. "Door de grote hoeveelheid scooters werden ambulances soms in hun toegang tot het strand geblokkeerd en zorgde de drukte ervoor dat lifeguards op het strand niet snel op plekken konden komen."

Maatregelen massaal overtreden

Ondanks de oproep vanuit het Kabinet om de drukte zoveel mogelijk te vermijden, lijken strandgangers dit totaal genegeerd te hebben. "De coronamaatregelen zijn massaal overtreden," reageert Van der Jagt. "In zoveel gevallen is geconstateerd dat mensen veel te dicht op elkaar zaten." Lees ook: Zwarte dag met vier doden aan Hollandse kust: 'Zo extreem heb ik het nooit meegemaakt' Ook de Veiligheidsregio's hadden moeite om in actie te komen. Door de grote hoeveelheid meldingen ontstond 's middags een tekort aan ambulances aan de Hollandse kust. Hierdoor was er op momenten mogelijk een langere aanrijdtijd voor de rest van de twee provincies. Volgens Veiligheidsregio Kennemerland is de krapte snel opgevangen door de meldkamers. "We hebben ambulances uit andere regio's ingezet, en geschoven met diensten. Mede hierdoor is de rode vlag gehesen op de stranden," vertelt woordvoerder Saskia van Egmond aan Hart van Nederland.

Dagrecord

De Reddingsbrigade Nederland verwacht zondag dat het dagrecord van het aantal hulpverlenersacties ook gaat sneuvelen. Het dagrecord staat nu nog op 461 inzetten, maar daar gaat 8 augustus waarschijnlijk overheen, aldus woordvoerder Van der Jagt. Op dit moment worden de cijfers van de reddingsbrigades nog verwerkt. Sommige brigades waren zondagavond nog bezig met een inzet en de laatste cijfers worden maandag verwacht. "We gaan zeker over de 400 heen," aldus Van der Jagt. De Reddingsbrigade Den Haag moest mogelijk het meest in actie komen. Vooralsnog hebben de vrijwilligers daar 167 mensen uit het water gehaald. 52 keer moest de EHBO worden toegepast, en twee mannen moesten worden gereanimeerd. Deze mannen van 24 en 28 jaar overleefden het niet, net als twee mensen in Wijk aan Zee en Zandvoort. Foto: ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.