Terug

Volg Hart van Nederland

Jongeren die in 2017 zelfmoord pleegden kregen vaak geen goede zorg

Jongeren die in 2017 zelfmoord pleegden kregen vaak geen goede zorg

nieuws

16 jan 2020, 11:07

Jongeren die in 2017 zelfmoord pleegden, kregen vaak geen goede zorg. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting 113 Zelfmoordpreventie. In 2017 stierven 81 jongeren tussen 10 en 20 jaar oud door zelfdoding. Het was een verdubbeling vergeleken met de jaren daarvoor. Het is een opmerkelijke stijging, want in 2018 was het aantal zelfdodingen weer op het oude niveau.

Ouders, broers en zussen

Het is voor het eerst dat zo'n onderzoek is gedaan. Nabestaanden van 35 van de 81 overleden jongeren werkten mee. In totaal zijn 104 ouders, broers en zussen, vrienden, docenten en hulpverleners geïnterviewd. Inspecties hebben gefaald bij zorg overleden Tharukshan Volgens Stichting 113 Zelfmoordpreventie moet er echt wat veranderen. Volgens de organisatie moet er worden gezocht naar een nieuwe aanpak. Ook moet er nieuw beleid op scholen komen, zodat eerder wordt gezien dat jongeren zelfmoordneigingen hebben en om kopieergedrag na een suïcide te voorkomen. Verder hoopt de stichting tegen zelfmoord dat er vaker van dit soort onderzoeken worden gedaan.

Negatieve spiraal

Jongeren kregen vaak aan het begin van de middelbare school last van psychiatrische, psychosociale en emotionele problemen. Uit het onderzoek blijkt dat de zelfmoord onder meisjes in 2017 vaak samen ging met onzekerheid en het streven naar perfectie. Ze kregen psychische problemen, verzuimden school en kwamen steeds meer in een negatieve spiraal terecht. Een tweede patroon betrof een groep jongeren, vooral jongens, met een diagnose zoals autisme, ADHD en dyslexie. Ouders overleden Onur eisen vervolging pesters De jongeren met complexe problematiek konden moeilijk passende zorg vinden en belandden daarbij vaak in een cirkel van aanmelding, wachtlijsten, diagnostiek, afwijzingen en verwijzing. Ouders voelden zich vaak onvoldoende gehoord en betrokken bij de hulpverlening. Dat komt volgens de onderzoekers voornamelijk door de privacywetgeving waar hulpverleners mee te maken hebben.

Heb jij vragen over zelfdoding? Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en via 113.nl

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.