Terug

Volg Hart van Nederland

Politie laat jongeren die hulpverleners belagen werkstraf uitvoeren op politiebureau

Politie laat jongeren die hulpverleners belagen werkstraf uitvoeren op politiebureau

112

28 jan 2020, 14:42

De Tilburgse politie gaat jongeren die hulpverleners belagen op hun politiebureau laten werken. "Dat is confronterend en bedoeld om hun beeld van de politie aan te passen." Jongeren die grensoverschrijdend gedrag vertonen, kunnen een Halt-straf krijgen. Een onderdeel van deze straf, de werkstraf, kunnen jongeren nu ook uitvoeren op het politiebureau.

'Rechtstreeks in gesprek met agenten'

Sinds vorig jaar augustus zijn er al vijf jongeren geweest die een werkstraf bij de politie hebben afgerond. Zij kregen de Halt-straf vanwege het beledigen van een politie-ambtenaar. "Zo komen ze in contact met collega's van degene die ze hebben beledigd en gaan ze rechtstreeks in gesprek met de agenten", vertelt Malou Stillekens van de Brabantse politie.

'We krijgen respect terug'

"De jongeren komen hier om hun straf uit te voeren en ze helpen dus gewoon mee met het schoonmaken van onze fietsen en auto's", zegt Eric Vos. Hij begeleidt de jongeren. "Tegelijkertijd horen zij er ook gewoon bij, we behandelen ze als iedere andere collega en we krijgen dat respect ook terug." Agenten gaan tijdens het werk in gesprek met de geweldplegers. "Wij krijgen daardoor meer te horen over waarom een jongere een straf heeft", legt hij uit. Omgekeerd hoort de jongere hoe het is om agent te zijn. "Dat maakt indruk en draagt echt bij aan de beeldvorming." Lees ook: 'Dubbel zoveel jongeren naar Halt voor zwaar vergrijp'

'Een stukje opvoeding'

De politie is blij met het project. "De rol van de politie bestaat enerzijds natuurlijk uit 'boeven vangen', maar net zo belangrijk is een stukje opvoeding en het gesprek aangaan met jongeren", zegt begeleider Michel van Dongen. Voor de komende periode staan alweer meerdere afspraken voor nieuwe jongeren die een aantal uren aan de slag gaan op het bureau. Het gaat om een proef tussen Bureau Halt en Politie Tilburg-Centrum, maar vooralsnog zijn beide partijen zeer positief.

Geweld tegen hulpverleners

Agenten en andere hulpverleners hebben tijdens hun werk regelmatig met geweld te maken. De meest recente cijfers komen uit 2018. Het aantal gevallen van fysiek en verbaal geweld tegen de politie is in dat jaar met 11 procent toegenomen ten opzichte van 2017. Uit de cijfers van de politie blijkt verder dat er bijna 29 gevallen van geweld per dag zijn. In het uitgaansleven nam het aantal geweldplegingen met 40 procent toe. Lees ook: Minister: voortaan gevangenisstraf bij geweld tegen hulpverleners

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.