Terug

Volg Hart van Nederland

Kermisbonden boos om coronamaatregelen: 'Waarom wordt de kermis steeds vergeten?'

Milieu en Gezondheid

22 apr 2020, 16:44

De kermisbonden BOVAK en De Nederlandse Kermisbond zijn boos omdat de sector "geen enkel vooruitzicht of perspectief" krijgt na de persconferentie van premier Rutte. "We eisen nu aan tafel te gaan met de betrokken ministers", aldus de bonden. Ze willen financiële hulp en politieke aandacht voor de sector. De gevolgen voor de bijna duizend kermisondernemers zijn "desastreus" nu er tot en met 1 september geen evenementen mogen plaatsvinden, vinden de kermisorganisaties. Ze zeggen dat er niet met hen is overlegd over de nieuwe maatregelen en dat op eerdere voorstellen voor een noodfonds niet is gereageerd.

'Waarom worden we vergeten?'

"Waarom wordt de kermis steeds vergeten?", vraagt Jan Boots, directeur van De Nederlandse Kermisbond, zich af. Tegen Hart van Nederland zegt hij dat enorm veel mensen hierdoor worden geraakt. "Ondernemers, toeleveringsbedrijven, medewerkers, mensen die zorgen voor de elektriciteit: allemaal worden ze geraakt. Het is gigantisch." De partijen vinden dat kermissen open kunnen omdat ze de anderhalve meter afstand kunnen garanderen. Dit wilden ze demonstreren met een 'proefkermis'.

1,5 meter-kermis in Apeldoorn kan weer inpakken

In Apeldoorn was al zo'n een speciale '1,5 meter-kermis' opgebouwd. Exploitanten hadden bij de opbouw van hun attracties rekening gehouden dat mensen 1,5 meter afstand kunnen houden. Zo was bij de grijpautomaten met lijnen aangegeven welke afstand het publiek tot elkaar moest bewaren. De exploitanten kunnen nu weer inpakken. "We hebben dagenlang opgebouwd en nu worden we zo van de kaart geveegd. We zijn er kapot van. De grote jongens staan te huilen bij hun attracties", zegt Cor Sipkema, initiatiefnemer van de proefkermis, tegen Hart van Nederland. "We verwachtten geen wonderen, maar dit hadden we ook niet aan zien komen. We hebben een hoop investeringen gedaan en we zijn ook niet verzekerd. Dit is een ramp", zegt Cor. "We moeten geholpen worden door de regering, maar we voelen ons door hen voor de gek gehouden. Ik heb er geen vertrouwen meer in dat de kermissen na 1 september wel weer mogen opbouwen."

'Sinds de oorlog niet meer gesloten'

Ook voor Tilburg betekent dit dat hun grootste evenement van het jaar niet door kan gaan. De Tilburgse kermis staat bekend als de grootste kermis van de Benelux. "Wie 'kermis' zegt, zegt 'Tilburg'. Dit is ongelooflijk slecht nieuws voor alle betrokkenen", zegt Roos de Gouw, woordvoerder van kermiswethouder Rolph Dols tegen Hart van Nederland. De laatste keer dat de Tilburgse kermis niet door kon gaan, was volgens De Gouw tijdens de oorlog. "Je weet dat dit kon gebeuren, maar tot op het laatste moment hoop je dat het niet het geval zal zijn. Niet alleen de kermis wordt nu afgelast, maar ook een hoop evenementen als Roze Maandag. Dit doet echt pijn."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.