Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Het corona-nieuws van 26 maart

LIVEBLOG | Het corona-nieuws van 26 maart

Milieu en Gezondheid

26 mrt 2020, 07:28

Nederland komt langzaam tot stilstand door de maatregelen om de verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. In dit liveblog houden we je op de hoogte van al het corona-nieuws van donderdag 26 maart. – Lees hier het liveblog van woensdag terug – In Nederland zijn tot nu toe 7431 mensen positief getest op het nieuwe coronavirus. 434 patiënten zijn aan de gevolgen van de ziekte overleden – Bekijk op deze kaart waar de besmettingen in Nederland zijn Update 23:27 - Liveblog gesloten Wij sluiten dit liveblog voor nu. Houd hartvannederland.nl in de gaten voor meer updates. Update 22:59 - Verenigde Staten nu land met meeste coronabesmettingen De Verenigde Staten hebben wereldwijd het hoogste aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus vastgesteld. Het ging volgens een telling van persbureau Reuters donderdag om 81.378 coronagevallen en dat zijn er meer dan in landen als Italië en China. Nederland heeft op dit moment 7431 vastgestelde coronabesmettingen. Update 22:03 - Veiligheidsregio gaat optreden tegen coronafeestjes in studentenhuizen De Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant heeft een nieuwe noodverordening ingesteld in verband met de aangescherpte coronamaatregelen. Daarmee kan de veiligheidsregio optreden tegen bijvoorbeeld coronafeestjes in studentenhuizen en garages. Dat meldt Omroep Brabant. Met de noodverordening wordt invulling gegeven aan de maatregelen die eerder door het kabinet al werden aangekondigd, onder meer het verbod op groepsvorming. Update 20:59 - Nederlandse uitvinding voor tekort mondkapjes: omgebouwde snorkelmaskers Om het wereldwijde tekort aan mondkapjes op te lossen hebben Nederlandse anesthesisten, universiteiten en bedrijven aangepaste snorkelmaskers ontwikkeld. De eerste maskers liggen al in de operatiekamer.

Anesthesist Sara Galli werkt mee aan de uitvinding: “We dachten: het is crisis, hoe kunnen we helpen?” Dus kwamen ze op het idee om gewone snorkelmaskers via een 3D-geprint verbindingsstuk aan te sluiten op een filtersysteem. “De maskers beschermen het gezicht volledig en filteren 99,999% van alle virussen en bacteriën”, legt Galli uit.

Volgens de ontwikkelaars is het comfort voor zorgpersoneel een stuk groter, omdat je bij normale mondkapjes het warm kan krijgen en dan zwaarder gaat ademen. Dat gebeurt bij de aangepaste snorkelmaskers niet.

Update 20:42 - Ook bouwmarkten nemen maatregelen: maximum aantal bezoekers De branchevereniging voor doe-het-zelfwinkels en bouwmarkten (VWDHZ) neemt maatregelen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. De extra maatregelen die de branchevereniging heeft afgekondigd bestaan uit: het reguleren van het aantal klanten per bouwmarkt, klanten gebruiken waar mogelijk een winkelwagen, de openingstijden zijn aangepast en komt er waar nodig extra beveiliging of personeel. Ook gaan medewerkers hesjes en buttons dragen met “1,5 meter afstand”. Update 20:35 - Huisartsen verontrust: ’Werkelijke aantal coronadoden ligt hoger’ Huisartsen zijn verontrust over het feit dat ze bij de GGD alleen corona-sterfgevallen moeten melden van wie is aangetoond dat ze het virus hadden. Daardoor zou het werkelijke sterftecijfers veel hoger liggen. "Er wordt niet genoeg getest. We hebben vaak genoeg een sterk vermoeden, maar hoeven dit wonderlijk genoeg niet te melden”, zegt huisarts Mark Perquin in de Telegraaf. Perquin heeft zelf net een 'zeer schrijnend' geval meegemaakt.

Perquin en andere huisartsen hebben bij de Telegraaf aan de bel getrokken omdat ze vinden dat er bij deze epidemie de "neiging is om zoveel mogelijk te concluderen dat iemand te gezond of te kwetsbaar is voor een test of een ziekenhuisopname". Perquin: "Dan zie ik op de televisie dat de curve af zou nemen, maar dat is natuurlijk flauwekul als ze deze meldingen niet includeren.”

Update 20:05 - Zorgpersoneel Amphia Ziekenhuis 'op heterdaad verrast' Politieagenten hebben zich donderdag laten horen voor het zorgpersoneel van het Amphia Ziekenhuis in Breda. Dat ziekenhuis heeft het zwaar te verduren met het verzorgen van coronapatiënten uit de regio. In het Amphia worden nu 83 patiënten met een Covid-19 besmetting verzorgd, waarvan 10 op de intensive care. In de afgelopen periode overleden er in het ziekenhuis al 18 mensen aan gevolgen van het virus. Reden genoeg om de ziekenhuismedewerkers een hart onder de riem te steken, dacht het politieteam Weerijs. Met meer dan tien politiewagens tegelijk slingerden ze donderdag de sirenes aan. Er werd een spandoek getoond met de tekst 'Samen sterk'. In een bericht op Instagram laat het Amphia Ziekenhuis weten dat de medewerkers 'op heterdaad verrast' waren door de steun van de politie.   Dit bericht bekijken op Instagram  

Een bericht gedeeld door Amphia (@amphiaziekenhuis) op 26 Mrt 2020 om 10:59 (PDT)

Update 19:48 - Twee Brabantse 'coronakuchers' veroordeeld tot celstraf Twee mannen uit Brabant zijn veroordeeld tot een celstraf wegens 'coronakuchen', oftewel bewust in iemands richting hoesten en doen alsof je het coronavirus onder de leden hebt. Een Tilburger moet acht weken de gevangenis in en een Bredanaar vier weken, waarvan twee voorwaardelijk. Tevens moeten ze een vergoeding betalen. Maandag stal de Tilburger vrij opzichtig twaalf blikken bier en toen hij staande werd gehouden door twee beveiligers deed de man zich voor als een coronapatiënt met hiv. Een van de beveiligers was extra bezorgd voor een besmetting vanwege een hartkwaal. De Bredanaar vernielde eerder deze week onder invloed van alcohol de voordeur van zijn ouders. Bij zijn aanhouding hoestte hij een agent in het gezicht. Zelf noemde hij het een rokershoest, maar daar ging de rechter niet in mee. Update 19:25 - 761 corona-patiënten op de Nederlandse intensive care-afdelingen Het aantal corona-patiënten dat op de Nederlandse intensive care-afdelingen ligt, blijft stijgen. Woensdag was er al de grootste toename sinds de uitbraak van het virus, donderdag ging daar nog maar eens overheen. Er liggen vandaag 117 patiënten meer op de IC dan gisteren. Het aantal beschikbare plaatsen is van groot belang voor mensen met Covid-19 die er slecht aan toe zijn. Ze worden vaak twee tot drie weken aan de beademing gelegd. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) maakte donderdag bekend dat er volgende week zo'n 1600 IC-bedden beschikbaar zijn in Nederland. Daarvan zijn er 1036 gereserveerd voor coronagevallen. De andere 575 bedden zijn bestemd voor reguliere zware zorg. Update 19:05 - Veiligheidsberaad: groepsverbod overal van toepassing Het Veiligheidsberaad, dat bestaat uit de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's, wil het groepsvormingsverbod algemeen van toepassing verklaren in alle veiligheidsregio’s. Aanvankelijk gold het verbod alleen voor specifieke plekken. Maandag werd nog uitgesproken dat er in sommige regio's bijvoorbeeld alleen in de parken gehandhaafd zou worden, maar nu is de regel overal van toepassing. De voorzitters van de regio's moeten het verbod regionaal nog wel formeel invoeren. Van een groep is sprake bij drie of meer personen. Dat houdt in dat als mensen in de openbare ruimte samenkomen, zij anderhalve meter afstand moeten houden tot elkaar. Een huishouden en spelende kinderen tot 12 jaar, onder begeleiding van een volwassene, vormen een uitzondering. Update 18:40 - Circus Renz in de problemen door coronacrisis Stress, dat hebben ze bij Circus Renz. Na de winterstop had nu het circusseizoen weer los moeten barsten. Maar in plaats daarvan staan de dieren te knagen op hun laatste restjes hooi en weten de circusartiesten van gekkigheid niet meer hoe ze het financieel moeten rondbreien. De onzekerheid maakt het allemaal nog erger.

Het circus heeft nu het kamp opgeslagen achter het terrein van het Friese congrescentrum in Drachten. Naar eigen zeggen staan ze hier nu vast. ”We weten niet wanneer we mogen beginnen en onze reserves raken snel op”, vertelt Bernard Renz tegenover Hart van Nederland.

Update 18:03 - 'Berenjacht' voor kinderen populair door coronacrisis Een initiatief om kinderen te vermaken is vanuit Australië en België overgewaaid naar Nederland. Mensen zetten massaal knuffels voor het raam zodat kinderen tijdens hun wandeling op ‘berenjacht’ kunnen. Het initiatief is bedacht om kinderen af te leiden in deze coronacrisis. ”Het is de bedoeling dat mensen een knuffelbeer voor het raam zetten zodat kinderen tijdens hun wandeling op zoek kunnen naar de beren”, vertelt Nina, oprichter van de Facebookpagina ‘Wij gaan op berenjacht’. Update 17:50 - Internationale studenten in de knel door corona Zowel buitenlandse studenten in Nederland als Nederlandse studenten in het buitenland zitten met vragen en lopen tegen problemen aan als gevolg van de corona-uitbraak en beperkende maatregelen van overheden. Universiteiten en Nuffic zoeken met diverse overheidsinstanties naar oplossingen. Een woordvoerder van Nuffic, een organisatie die zich bezighoudt met de internationalisering van Nederlandse universiteiten, zegt dat internationale studenten in Nederland veel zorgen hebben. "Bijvoorbeeld over studievertraging en aflopende visa. Sommigen willen, maar kunnen niet naar huis vanwege reisrestricties." Update 17:20 - NVWA: vitaminepillen helpen niet tegen het coronavirus Het slikken van voedingssupplementen, zoals vitaminepillen, helpt niet tegen het coronavirus. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die een verhoogde belangstelling ziet voor bepaalde supplementen. Volgens de NVWA wordt op internet en sociale media veel geplaatst over het coronavirus en wat er tegen zou helpen. "Vaak gaat het over ingrediënten die een rol spelen bij een goede werking van het immuunsysteem, zoals vitamine C en D of andere 'weerstandsverhogende' ingrediënten in supplementen", schrijft de voedselwaakhond. Maar van het nemen van meer vitamines "krijg je geen hogere weerstand en ben je ook niet beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen", waarschuwt de NVWA. Wat wel werkt voor een zo goed mogelijke weerstand is gezond eten, goed slapen en bewegen. Update 17:10 - 'Wacht even met zoektocht naar burgemeester' Gemeenten die op zoek zijn naar een nieuwe burgemeester kunnen die zoektocht voorlopig beter staken. Door de coronacrisis zijn bijvoorbeeld sollicitatiegesprekken immers niet mogelijk, zegt het ministerie van Binnenlandse Zaken. Zo'n tien gemeenten, waaronder Den Haag, zitten op dit moment zonder burgemeester. Zij moeten mogelijk langer een beroep doen op een waarnemend burgemeester. Om sollicitatiegesprekken te kunnen voeren is het "essentieel" om daadwerkelijk bijeen te komen, vindt het ministerie. De opmars van het coronavirus en de maatregelen daartegen maken dat nu onmogelijk. Daarom raadt het gemeenten aan om te wachten. Het is aan de gemeenten zelf of ze het advies opvolgen. Update 16:23 - Naar het strand in Noordwijk? 'Blijf thuis' Om recreanten te ontmoedigen naar het strand te gaan, sluit de gemeente Noordwijk vrijdag alle parkeerplaatsen aan de kust. Er zal extra toezicht zijn om onveilige situaties te voorkomen.

Afgelopen weekend gingen Nederlanders, ondanks het advies om afstand te houden, massaal naar het strand. Om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, is dat juist niet de bedoeling.

Burgemeester Wendy Verkleij van Noordwijk roept op niet naar het strand toe te komen. “Ik ga er vanuit dat we geleerd hebben hoe het afgelopen weekend is gegaan aan de kust en op heel veel andere plekken in Nederland”, aldus Verkleij.

Update 15:59 - Supermarktmedewerker bespuugd door man die winkelwagen weigert Een medewerker van de PLUS supermarkt in Naarden is woensdagavond bespuugd door een man die weigerde een winkelwagentje te gebruiken. Sinds kort is het vanwege de uitbraak van het coronavirus in veel supermarkten verplicht om een winkelwagentje te gebruiken. Dat zorgt ervoor dat het in de winkels makkelijker wordt om 1,5 meter afstand te houden tot elkaar. De supermarkt heeft camerabeelden online gezet van de spugende man. Zo hopen ze de spuger op te sporen. Het bedrijf wil ook aangifte gaan doen. Update 15:20 - Vuurwerkbranche doneert bijna kwart miljoen brillen voor artsen De vuurwerkbranche heeft ruim 235.000 veiligheidsbrillen gedoneerd aan zorginstellingen en ziekenhuizen. De brillen zijn nodig om artsen en verplegers te beschermen. Die kunnen via de ogen besmet raken met het coronavirus. De inzamelingsactie is opgezet door de brancheorganisatie van vuurwerkimporteurs, de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) en vuurwerkverkopers die zijn aangesloten bij de Stichting Vuurwerkcheck. Update 14:26 - De Jonge bevestigt dat er volgende week 1600 IC-bedden beschikbaar zijn. Zorgminister Hugo de Jonge bevestigt dat er volgende week 1600 IC-bedden beschikbaar zijn. Dat zei zorgminister Hugo de Jonge donderdag tegen een bezorgde Tweede Kamer. Eerder kon De Jonge nog niet beloven dat er volgende week 1600 IC-bedden zijn. Volgens De Jonge wordt er "as we speak" richting een totaal van 1500 ic-bedden gewerkt. Op dit moment liggen 640 coronapatiënten op de intensive care. In de Kamer klinkt kritiek en heerst verwarring over de aantallen die nodig zouden zijn om een piek in coronapatiënten op te vangen, de komende weken. Na overleg met minister Martin van Rijn (Medische Zorg) en de zorgsector kwam er toch duidelijkheid. Van de 1600 IC-bedden zijn er 1036 gereserveerd voor coronagevallen en de andere 575 voor reguliere zware zorg. Eerdere meldingen van de IC-vereniging dat er 2000 ic-bedden nodig zijn, zijn volgens de minister De Jonge "niet zonder meer te realiseren." Het hangt bij deze plekken af van apparatuur zoals beademingsapparaten, die geleverd moeten worden. Deze apparatuur komt onder meer beschikbaar uit privéklinieken en van Defensie. Ook zijn duizenden apparaten besteld in het buitenland en wordt gewerkt aan een eigen productielijn. Probleem is dat andere landen ook die apparatuur nodig hebben. In het uiterste geval, bij het somberste scenario kunnen twee mensen aan één beademingsapparaat worden gelegd, aldus de minister. Update 14:00 - Nederlands dodental door coronavirus opgelopen tot 434 Het aantal mensen dat in Nederland is overleden aan het coronavirus, is opgelopen tot 434. Het aantal geregistreerde sterfgevallen is de afgelopen 24 uur met 78 gestegen, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Deze mensen zijn niet allemaal sinds woensdag overleden. Als een patiënt overlijdt, wordt dat namelijk niet altijd direct doorgegeven aan het instituut. Hetzelfde geldt voor het aantal ziekenhuisopnamen. Sinds het begin van de uitbraak zijn 2151 mensen met de ziekte Covid-19 opgenomen in ziekenhuizen. Dat zijn er 315 meer dan woensdag bekend was Update 13:31 - Meer steun voor Nederlandse exportbedrijven  Voor bedrijven die met het buitenland handelen wordt de exportkredietverzekering verruimd. Hierdoor worden meer risico's van bedrijven afgedekt door de overheid. Het kabinet hoopt zo de internationale handel op gang te houden. Dat hebben minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel) en staatssecretaris Hans Vijlbrief (Financiën) besloten. Ze overlegden donderdag met VNO-NCW-voorman Hans de Boer en topmensen van grote bedrijven als Heineken en ASML. De bedrijven hebben onder meer te maken met problemen met toeleveringen uit het buitenland en belemmeringen aan de grens. Kortlopende exportkredieten (korter dan twee jaar) worden door de nieuwe regels nu ook gedekt. Verder wordt de procedure voor de kredietexportverzekering verruimd en versneld. Ook gaan meer landen onder de regeling vallen. Update 13:22 - Grapperhaus: 'We moeten samen Nederland door de crisis helpen'  Minister Ferd Grapperhaus heeft op Twitter een video geplaatst waarin hij  de hulpverleners dankt voor hun enorme inzet. "We doen dit voor de kwetsbaren, om hen er doorheen te helpen." https://twitter.com/ferdgrapperhaus/status/1243098190641008640 Update 12:52 - Brabantse ziekenhuizen verwachten piek aan te kunnen De Brabantse ziekenhuizen verwachten dat ze de toestroom van coronapatiënten op de intensivecareafdelingen aan zullen kunnen. Binnen vier tot vijf dagen voorziet het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) een piek in het aantal coronapatiënten in de provincie met de meeste besmettingen. Op basis van berekeningen gaat het ROAZ ervan uit dat de ziekenhuizen genoeg capaciteit zullen hebben, zei voorzitter Bart Berden donderdag op NPO Radio 1. Berden, die ook voorzitter is van het Tilburgse Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, gaat er zelfs vanuit dat na de piek patiënten die zijn overgeplaatst naar ziekenhuizen elders in het land terug zullen keren naar Brabant. "We zijn onze capaciteit deze week verder aan het uitbreiden en kunnen dan ook weer patiënten terugnemen. Dat mag ook van ons verwacht worden." Berden ging ook in op auto-inbraken op de parkeerplaats van het ziekenhuis. Meerdere medewerkers werden daar dinsdag de dupe van. "Treurig", vindt Berden. "Gelukkig krijgen we veel bijval van de politie en zij hebben de camerabeelden." Het personeel kreeg woensdag een hart onder de riem gestoken door koningin Maxima, die via een videoverbinding met het ziekenhuis belde. Update 12:25 - Pretparken komen abonnementhouders tegemoet Pretparken komen mensen die een abonnement hebben tegemoet vanwege het coronavirus. De abonnementhouders worden gecompenseerd, omdat ze niet in de parken terechtkunnen. Net als musea en andere openbare gelegenheden zijn ze gesloten. Abonnementhouders van attractiepark de Efteling krijgen het maandelijkse bedrag dat zij nu doorbetalen teruggestort op hun pasje. "Dat geld kunnen die mensen later, als het park weer open is, uitgeven in bijvoorbeeld restaurants en winkeltjes in het park.", zegt een woordvoerder. Abonnees van Slagharen krijgen alle dagen dat het park nu dicht is volgend jaar terug. Update 12:18 - Rutte: persconferentie maandag was 'te rommelig'  Premier Mark Rutte erkent dat de persconferentie maandag "te rommelig" was. Voortaan gaat dat anders, met één minister, zegt hij donderdag in de Tweede Kamer. "Het was gewoon niet strak." https://twitter.com/TomasRiemens/status/1243135325603577858 Update 12:01 - Kamer wil testcapaciteit corona desnoods met dwang uitbreiden Nederland moet desnoods dwangmiddelen inzetten om meer coronatesten in Nederland mogelijk te maken. Dat vinden veel partijen in de Tweede Kamer. Veel Kamerleden wonden zich op over een verhaal van onderzoeksplatform Follow The Money over farmaceut Roche, het bedrijf dat de meeste apparatuur levert in Nederland die nodig is om coronatests uit te voeren. Het bedrijf kan niet voldoende leveren in de hele wereld, maar weigert tegelijkertijd het recept vrij te geven voor een vloeistof die nodig is voor de tests, aldus FTM. Als Roche niet kan leveren, dan moet het Zwitserse bedrijf maar over de brug komen met de formules, luidde het bij zowel coalitie- als oppositiepartijen. "Ik wil dat het kabinet toezegt alles in te zetten, waaronder dwang, om maximaal te testen", zei PvdA-voorman Lodewijk Asscher. Update 11:26 - 'Meeste bedrijven schrappen banen komende maanden'  De meeste bedrijven in Nederland verwachten de komende tijd banen te moeten schrappen vanwege het omzetverlies dat ze lijden door de coronacrisis. Dat meldden ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. Ze baseren zich op een enquête die gehouden is onder 158 directeuren van brancheorganisaties in verschillende sectoren. Twee derde van de betrokken branches geeft aan voor de komende maanden een omzetverlies te verwachten tussen de 20 en de 100 procent. Een grote meerderheid van de ondervraagden (83 procent) verwacht dat bedrijven in hun branche binnen drie maanden in sterke of beperkte mate banen gaan schrappen. Dat komt ook omdat bij veel bedrijven thuiswerken onmogelijk is en het personeel gedwongen thuiszit en niet kan produceren. Ook denkt een groot deel van ondervraagden dat geplande investeringen in de ijskast worden gezet. Update 11:10 - Asscher (PvdA) benoemt blunder, Baudet ontvangt vermaning Het gehele debat is hier via een livestream te volgen. https://twitter.com/TomasRiemens/status/1243118078625538048 https://twitter.com/TomasRiemens/status/1243116314237046789 Update 11:00 - Koning bezoekt contactcentrum van ministerie Buitenlandse Zaken Koning Willem-Alexander heeft donderdagochtend een bezoek gebracht aan het contactcentrum van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Hij sprak daar zijn waardering uit voor de tientallen medewerkers die 24 uur per dag de telefoontjes beantwoorden van gestrande Nederlanders in het buitenland. Woensdag werd duidelijk dat ongeveer 15.000 reizigers die vast zijn komen te zitten zich bij het ministerie hebben gemeld. Update 10:50 - Oud-topman Feike Sijbesma speciaal gezant voor coronacrisus Feike Sijbesma, voormalig topman van chemieconcern DSM gaat tijdelijk als speciaal gezant optreden in de coronacrisis. De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Hugo de Jonge, heeft namens het kabinet aan hem gevraagd of hij deze rol wil vervullen. Sijbesma gaat in eerste instantie kijken welke opties er voor Nederland zijn voor coronatests en hoe het zit met de beschikbaarheid ervan. Hij zal hiertoe samen werken met de door VWS ingestelde Taskforce Diagnostiek. Update 10:47 - Jetten (D66) in coronadebat: 'Onduidelijkheid over maatregelen' https://twitter.com/TomasRiemens/status/1243112205467504640 Update 10:18 - Nog veel vragen bij consument over reizen Bij de Consumentenbond komen door de coronacrisis nog steeds veel vragen binnen van consumenten die willen weten waar zij recht op hebben bij geannuleerde reizen. De meest vragen komen van mensen die hun geboekte reis willen annuleren. De organisatie meldt verder dat er nog de nodige misvattingen bij consumenten leven over hun rechten. De meeste vragen omtrent reizen draaien om het terugkrijgen van geld bij het annuleren, meldt een woordvoerder van de Consumentenbond. "Krijg ik m’n geld terug als ik annuleer?", is volgens hem de meest gestelde vraag, gevolgd door de versie waarin de reisorganisatie of vliegtuigmaatschappij geannuleerd heeft. Ook blijken veel consumenten erg onzeker te zijn over de situatie rond het nieuwe coronavirus over een paar maanden. Zo vragen veel consumenten zich af of zij reizen in september moeten annuleren. Lees ook: Corendon annuleert alle vakanties tot 1 juni Volgens de Consumentenbond leeft bij veel consumenten de misvatting dat verzekeraars schade zullen uitkeren die niet onder de dekking van een verzekering valt. Ook denken zij vaak dat zij kosteloos voortijdig kunnen annuleren. Om consumenten te helpen met vragen over reizen, heeft de Consumentenbond een lijst met veelgestelde vragen en antwoorden op zijn website staan. Update 09:49 - Straks nieuw debat over coronavirus In de Tweede Kamer begint donderdagochtend rond 10.15 uur een nieuw debat over de ontwikkelingen rond het coronavirus. Het is de bedoeling dat het deze keer wat minder lang gaat duren dan het debat vorige week, waarbij oud-minister Bruno Bruins 's avonds flauwviel. Nadien was er veel kritiek dat de Tweede Kamer de ministers zo lang ondervroeg in crisistijd. Bij dat debat vorige week waren vooral oppositiepartijen Forum voor Democratie en PVV erg kritisch op de aanpak van het kabinet. Sinds de aangescherpte maatregelen van maandag, lijkt Forum voor Democratie bijgedraaid. PVV-leider Geert Wilders vindt deze 'intelligente lockdown' maar ingewikkeld. Hij houdt vol dat een volledige lockdown de enige juiste keuze is. Ook andere partijen hebben kritiek op de communicatie van het kabinet. Die zou best wat scherper kunnen, vindt bijvoorbeeld ook de PvdA. Daarnaast leven er bij veel partijen vooral vragen over het gebrek aan mondkapjes, corona-testen en de drukte op de intensive care-afdelingen in ziekenhuizen. Politiek redacteur Tomas Riemens volgt het debat op de voet. https://twitter.com/TomasRiemens Update 09:35 - KLM-purser zingt passagiers emotioneel toe KLM-purser Marloes van der Meijs-Felix bedankte tijdens de repatriëringsvlucht naar Tel Aviv haar passagiers door middel van een lied van soulband The Three Degrees. Ze hoopte op betere tijden en besloot daarom een lied te zingen voor de passagiers. De band zag het filmpje en postte de video op hun Facebook-pagina. https://www.facebook.com/TheThreeDegrees/videos/2876581345735253/ Update 09:28 - Hulplijnen hebben het druk  In deze tijden van corona zijn veel mensen op zoek naar een luisterend oor, vooral als ze noodgedwongen thuis zitten. Bij de Luisterlijn komen 30 procent meer telefoontjes binnen dan anders. Dagelijks voeren vrijwilligers 1200 gesprekken via de telefoon en nog eens ruim 150 via de chat. Meer dan de helft van die gesprekken gaat over corona, en bezorgdheid en angst komen veelvuldig terug. "Mensen worden de hele dag geconfronteerd met corona. Wanneer zij de tv aanzetten, even met iemand praten, boodschappen doen en alle lege schappen zien", zegt een trainer bij de Luisterlijn. "Mensen maken zich zorgen, hebben angst of zijn soms echt in paniek. Praten helpt en zorgt geregeld voor opluchting." Update 09:03 - CPB: Economie krijgt harde dreun De Nederlandse economie krijgt een harde dreun door de maatregelen om het nieuwe coronavirus een halt toe te roepen. Een economische terugval en een oplopende werkloosheid zijn onvermijdelijk, zelfs met de ongekende steunmaatregelen die de overheid heeft aangekondigd voor bedrijven. Dat meldt het Centraal Planbureau (CPB), dat vier uiteenlopende scenario's heeft doorgerekend. Ook in het beste geval, waarin de beperkende maatregelen na drie maanden worden opgeheven, krimpt dit jaar de economie. De neergang kan dan beperkt blijven tot 1,2 procent, gevolgd door een groei van 3,8 procent in 2021. Mochten de beperkingen door het coronavirus langer duren, dan sluit het CBP niet uit dat gevolgen groter zijn dan die van de kredietcrisis in 2008 en 2009. Lees hier het hele bericht. Update 08:55 - Purmerend en Beemster openen kliklijn  Voor inwoners in de gemeenten Purmerend en Beemser komt er een speciale 'kliklijn'. Inwoners kunnen op dit telefoonnummer bellen als ze zien dat er groepsvorming op straat ontstaat en er een melding van maken. Handhavers komen dan een kijkje nemen en kunnen eventueel boetes uitdelen. Update 08:44 - Treinconducteur werkt thuis https://twitter.com/barthoboer/status/1243069986660327426 Update 08:00 - Geen huisuitzettingen tijdens coronacrisis Tijdens de coronacrisis worden mensen niet uit hun huis gezet. Dat hebben minister Stientje van Veldhoven (Wonen), verhuurders- en brancheorganisaties met elkaar afgesproken. Als de afspraak niet wordt nageleefd komt het kabinet alsnog met wetgeving. Er is een uitzondering op de regel namelijk als er sprake is van bijvoorbeeld criminele activiteiten of extreme overlast. Verder zullen verhuurders geen incassokosten doorberekenen aan huurders die door de coronacrisis in financiële moeilijkheden komen. Verder komt de bewindsvrouw met een noodwet die het mogelijk maakt dat tijdelijke huurcontracten tijdens de crisis worden verlengd. Update 06:46 - Nibud brengt speciale geldkrant uit met tips bij minder inkomen Het Nibud brengt vanwege de coronacrisis een speciale online editie van de Nibud Geldkrant uit: de Geldkrant-special Minder inkomen. Met de krant wil het Nibud handvatten bieden aan mensen die als gevolg van de uitbraak van het coronavirus met een (sterke) daling van hun inkomen hebben te maken. Sommige veranderingen in je leven zie je aankomen, sommige komen zeer onverwacht op je pad," zegt Nibud-directeur Arjan Vliegenthart. "De huidige crisis is tamelijk abrupt ontstaan en daardoor zitten veel mensen met de handen in het haar. Met deze Geldkrant-special Minder inkomen helpen we mensen op weg om financieel overeind te blijven." Update 06:25 - Een vijfde coronapatiënten in Tilburgs ziekenhuis overleden In het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg is een vijfde van de mensen die met het coronavirus zijn opgenomen aan de gevolgen ervan overleden. Dat maakte arts-microbioloog en viroloog Jean-Luc Murk in het tv-programma Jinek bekend.

Murk, die werkzaam is in het ziekenhuis, gaf een beeld van de eerste honderd coronapatiënten die er zijn opgenomen. Van hen zijn er twintig overleden. De gemiddelde leeftijd van de opgenomen patiënten was 72 jaar en 67 procent was man. Lees hier meer.

Lees ook: Dit zijn alle (nieuwe) coronamaatregelen op een rij

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.