Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Aantal coronapatiënten op intensive care gestegen met 7 naar 1391

LIVEBLOG | Aantal coronapatiënten op intensive care gestegen met 7 naar 1391

Milieu en Gezondheid

11 apr 2020, 09:04

Nederland blijft in ieder geval tot het einde van deze maand in een ‘intelligente lockdown’ om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. In dit liveblog houden we je op de hoogte van al het nieuws rondom het virus. Lees hier het liveblog van vrijdag terug.

    • Het aantal corona-doden in Nederland is opgelopen naar 2643.

    • In totaal zijn er tot nu toe 24.413 mensen in ons land positief getest op het virus.

    • De toestroom in de ziekenhuizen lijkt af te vlakken: 8386 coronapatiënten zijn tot nu opgenomen (geweest).

    • Er liggen op dit moment in totaal 1391 patiënten op de intensive care. Een stijging van 7 personen in vergelijking met vrijdag.

    • Bekijk op deze kaart het aantal opgenomen inwoners er per gemeente.

Update 23:47 – Liveblog gesloten

Wij sluiten dit liveblog voor nu. Houd hartvannederland.nl in de gaten voor meer updates.

Update 21:55 - Wegen in Bollenstreek afgezet wegens drukte met Pasen

Een aantal lokale wegen in de Bollenstreek wordt ook zondag en maandag afgezet om te voorkomen dat het te druk wordt met mensen die naar de bloembollenvelden komen kijken. Om die reden werd zaterdag in de loop van de dag al besloten meerdere wegen af te zetten voor gemotoriseerd verkeer en groepjes wielrenners. Een woordvoerder van de Veiligheidsregio Hollands Midden zei zaterdagavond dat nog precies in kaart moet worden gebracht welke wegen worden afgezet. "Zoals het er nu naar uitziet gaat het om wegen tussen Hillegom, Lisse en De Zilk." Vrijdag hadden de burgemeesters van de gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen recreanten al opgeroepen dit weekend weg te blijven uit de Bollenstreek. Reden is dat het rondom de bollenvelden niet mogelijk is om voldoende afstand van elkaar te houden als het druk is. De wegen blijven waarschijnlijk wel toegankelijk voor wandelaars en individuele fietsers.

Update 19:55 - Handhaving grijpt in bij overvolle parken in Utrecht

Handhavers van de gemeente Utrecht hebben mensen uit meerdere parken gestuurd vanwege drukte. Het gaat om park Lepelenburg, het Griftpark, het Wilhelminapark en Park Paardenveld langs de Catharijnesingel. https://twitter.com/GemeenteUtrecht/status/1249006696464351234

Update 19:07 - Eerste dag van het paasweekend verloopt rustig op de stranden

Op de stranden is het de eerste dag van het paasweekeind rustig gebleven. De kustplaatsen melden dat de mensen zich keurig hebben gehouden aan de oproep om weg te blijven.

Aan de stranden in de regio Den Haag was de situatie op de zonnige zaterdag goed beheersbaar, meldde de woordvoerder van waarnemend burgemeester Johan Remkes. "Het was hier en daar wat drukker, maar de politie heeft niet speciaal hoeven optreden."

In de regio Haaglanden waren de parkeerplaatsen bij de stranden gesloten, maar de toegangswegen open. Afzettingen waren paraat voor als het toch te druk zou worden.

Lees hier meer.

Update 19:01 - Nieuw model: mondkapjes verdeeld op basis van besmettingsrisico

Een nieuw verdeelmodel moet ervoor zorgen dat mondkapjes en later ook andere beschermingsmiddelen daar terecht komen waar ze het meest nodig zijn. Het nieuwe model dat maandag ingaat houdt minder rekening met sectoren, en kijkt vooral naar de besmettingsrisico's. Het kabinet beloofde een nieuw model nadat de Tweede Kamer kritiek had geuit dat er te weinig beschermingsmiddelen waren voor de verpleeg- en thuiszorg. Het kabinet geeft aan dat de focus op acute zorg niet past "bij de huidige situatie waar sommige verpleeghuizen en GGZ-instellingen speciale afdelingen vrij moesten maken omdat personeel niet goed was beschermd".

Update 18:55 - Veiligheidsregio's: meeste corona-maatregelen goed nageleefd, wel zorg over jeugd

De veiligheidsregio's zijn over het algemeen tevreden over de wijze waarop de maatregelen tegen het coronavirus zaterdag zijn nageleefd. "Ja, het was wat drukker bij een aantal woonboulevards en tuincentra, maar dat is niet raar met het paasweekend voor de boeg", stelt Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen. Bruls laat weten dat als de winkels zich aan de maatregelen houden, zoals een maximaal aantal klanten, het geen probleem is dat het iets drukker is. Ook het aantal Duitsers dat naar Nederland kwam, bleef overzichtelijk en leverde geen problemen op. "Waar nog wel een zorg zit, is bij de jongeren: die komen toch nog regelmatig bijeen in een groep en dat is écht niet de bedoeling", aldus Bruls. "Een samenkomst is verboden en ook voor de jeugd geldt, net als voor iedereen: blijf zoveel mogelijk thuis en áls je al naar buiten gaat, denk dan aan die anderhalve meter afstand."

Update 18:30 - UMCG maakt video-impressie over het ziekenhuis tijdens corona

Het Universitair Medisch Centrum Groningen heeft een video-impressie gemaakt over hoe het medisch personeel hun werk doet sinds de coronacrisis. Zo laat het personeel zien op welke afdeling de coronapatiënten liggen en vertellen verpleegkundigen hoe ze contact houden met familieleden van de patiënten. https://www.youtube.com/watch?v=bz2sBSBLQr0&feature=emb\_logo

Update 18:19 - Nu meer coronadoden in VS dan in Italië

De Verenigde Staten tellen nu de meeste dodelijke slachtoffers van de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Het land is met tenminste 19.563 doden door corona Italië voorbij gestreefd en geldt nu als het epicentrum van de pandemie. Dat stellen Bloomberg News en de Johns Hopkins University op basis van de meest recente cijfers. Gouverneur Andrew Cuomo van New York maakte zaterdagmiddag 783 sterfgevallen door het longvirus bekend. Daardoor komt het dodental in de staat New York nu op 8627.

Update 17:52 - Marechaussee: minder druk bij de grens met Duitsland dan vrijdag

Bij de grens in Limburg meldden zich zaterdag nog minder Duitsers dan vrijdag, en nog meer van hen keerden op verzoek van de marechaussee om. Tijdens de grenscontroles in Noord- en Midden-Limburg zijn in totaal 26 mensen bekeurd omdat ze met te veel mensen in een auto zaten en niet tot hetzelfde gezin behoorden. Aan de grens met Duitsland was het zaterdag een stuk rustiger dan vrijdag. Halverwege de middag constateerde de Koninklijke Marechaussee in Zuid-Limburg al dat te zien is dat mensen zich goed houden aan de oproep om thuis te blijven. Bij de grenscontroles bij Venlo was het niet echt druk. De markt in Roermond was erg stil.

Update 16:52 - Bedrijven en experts mogen meedenken over corona-app

Bedrijven en deskundigen kunnen tot dinsdag 14 april hun voorstellen indienen over de apps die er mogelijk komen in de strijd tegen het coronavirus. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft bedrijven en experts daartoe uitgenodigd. Het gaat om een app die laat zien of een gebruiker in de buurt is geweest van een andere gebruiker die besmet blijkt te zijn, en om een app die het vervolgens makkelijker maakt om vanuit huis contact te houden met de dokter. Al snel rezen er vragen en kanttekeningen over de privacyschendingen van zulke apps. De Jonge zegt de "denkkracht in Nederland" te willen aanboren "om zo tot de best mogelijk keuze te komen. Het waarborgen van privacy is daarbij essentieel". In de week voorafgaand aan 28 april moet bekend worden hoe die mogelijke apps eruit komen te zien.

Update 16:47 - Aantal coronapatiënten op intensive care gestegen met 7 naar 1391

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is gestegen naar 1391. Vrijdag waren het er 1384, een stijging dus van 7. Dat maakte het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zaterdag bekend. Het totaal aantal coronapatiënten dat op de ic is overleden, bedraagt 387. Er zijn 178 mensen hersteld van de ic. Van de Nederlandse coronapatiënten op de ic liggen er 1334 in Nederland en 57 in Duitsland, 1 minder dan vrijdag, door een overlijden. Er zijn geen nieuwe verplaatsingen naar Duitsland geweest. Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: "We zitten momenteel op een stabiel hoog plateau sinds afgelopen maandag. Dat vraagt onveranderd veel inzet van alle ziekenhuizen om patiënten op te vangen."

Update 16:29 - NS laat twee treinen bij Gouda niet verder rijden vanwege drukte in de trein

De NS heeft op het traject tussen Amsterdam en Rotterdam bij Gouda twee treinen niet verder laten rijden omdat het te druk werd in de trein en reizigers daardoor niet voldoende afstand van elkaar konden houden. Nadat een conducteur dit in beide gevallen constateerde, vroeg hij of een aantal reizigers vrijwillig de trein wilde verlaten. Toen bleek dat mensen hieraan geen gehoor gaven, besloot hij de trein helemaal uit de dienstregeling te halen en liet hij de reizigers op station Gouda uitstappen. De politie, die toeziet op naleving van de coronamaatregelen, assisteerde hierbij. De reizigers konden vervolgens verder reizen met andere treinen, aldus de woordvoerder van de NS. Een woordvoerder van de NS laat weten dat het vervoerbedrijf reizigers nog steeds oproept om alleen noodzakelijke reizen te maken. "Deze oproep doen we ook zodat reizigers voldoende afstand van elkaar kunnen houden."

Update 15:47 - Streetart-kunstenaar schildert Mark Rutte en Willem-Alexander met coronateksten

Streetart-kunstenaar TimArt maakte een bord met daarop premier Mark Rutte en koning Willem-Alexander. In het tekstwolkje zegt Rutte: "Blijf osso" (blijf thuis) en Willem-Alexander: "Skip matties" (ga niet naar vrienden toe). "Hopelijk dat dit meewerkt om de jongeren binnen te houden", schrijft de street artist op zijn Facebookpagina. Het kunstwerk is te zien bij de skatebaan in het Zuid-Hollandse Krimpen aan den IJssel.

Update 14:00 - RIVM: Dodental coronavirus stijgt met 132, 189 nieuwe ziekenhuisopnamen

Het aantal Nederlanders van wie vaststaat dat ze door het coronavirus zijn overleden, is gestegen naar 2643. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft de afgelopen dag 132 nieuwe meldingen over sterfgevallen gekregen van de GGD's in het land.

Update 12:38 - 'Minder druk aan de Duitse grens dan vrijdag'

Aan de grens tussen Duitsland en Nederland is het zaterdag een stuk rustiger dan vrijdag. Maar met name in Limburg melden zich toch nog steeds Duitse automobilisten die naar hun boot, camping of favoriete tuincentrum willen, aldus de Koninklijke Marechaussee. "Het blijft bijzonder om te zien dat mensen niet nadenken over het gegeven advies en eigenwijs op pad gaan. Gisteren gaf een Duitser aan bij zijn zieke schoonvader van 84 op bezoek te gaan. Dan heb je niet helemaal door in wat voor nare tijd we zitten", zegt een woordvoerder. "We spreken mensen aan en ontmoedigen waar nodig. Gisteren leidde zo’n gesprek vaak tot het omkeren van Duitse auto’s maar reden ook Duitsers door, ondanks het indringende advies." Hij kon niet zeggen of er zaterdag al is bekeurd. Vrijdag schreven handhavers in Limburg tientallen boetes uit aan Duitsers die met meer dan twee personen in de auto zaten. https://twitter.com/MinBijleveld/status/1248571988932771840

Update 12:30 - Negen tbs'ers en gevangenen geveld door coronavirus

Negen gedetineerden en tbs'ers zijn positief getest op het coronavirus. Dat blijkt uit een inventarisatie van RTL Boulevard en cijfers van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Bij zeven anderen is het aannemelijk dat zij het coronavirus hebben. Zij zijn binnen de instellingen in isolatie geplaatst. RTL Boulevard kreeg tientallen mails, telefoontjes en Whatsapp-berichten van gedetineerden die zich zorgen maken. Volgens de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) zijn extra maatregelen niet nodig, maar doet het personeel er alles aan om het coronavirus buiten de gevangenismuren te houden. Lees ook: 'Dat het testbeleid in gevangenissen en tbs-klinieken hetzelfde is als buiten slaat nergens op' De tbs-klinieken hebben meer te maken met besmettingen, mogelijk vanwege het meer open regime in sommige inrichtingen. Acht personen verblijven op dit moment in isolatie, twee personen liggen in het ziekenhuis en één andere tbs-gestelde verblijft in het gevangenisziekenhuis in Scheveningen.

Update 09:22 - Meeste ic-patiënten houden klachten over aan verblijf

Zo'n 70 procent van alle intensivecarepatiënten houdt langdurige fysieke, mentale of cognitieve klachten over aan het verblijf op de IC. Dat blijkt uit de eerste resultaten van de grote studie die sinds vorig jaar in zeven ziekenhuizen loopt, meldt de NOS. Het onderzoek heeft dus niet alleen betrekking op covid-19-patiënten. Lees ook: Ic-dagboek helpt patiënten bij het verwerken van hun trauma Het Post Intensive Care Syndroom (PICS) houdt in dat patiënten ook na bijvoorbeeld een jaar fysiek nog niet de oude zijn, mede doordat ze tijdens hun opname veel spiermassa verliezen. Ze hebben gevoelens van angst en somberheid en problemen met hun geheugen, het vasthouden van hun concentratie en het verwerken van veel prikkels. Het gaat om eerste resultaten van 2000 patiënten. Ze lagen gemiddeld vier à vijf dagen op de ic. Het lijkt erop dat hoe langer het verblijf duurde, hoe langer ook de naweeën aanhouden.

Update 09:21 - Meer webcamseks en livestreaming seksshows

Het aanbod van webcamseks en livestreaming van seksshows vanuit de Filipijnen neemt fors toe als gevolg van de coronacrisis, die daar extra armoede veroorzaakt. Dat zegt kinderrechtenorganisatie Terre des Hommes. Nieuwe mensen melden zich voor dit werk, waar nu ook extra vraag naar is. "Veel mensen zijn hun baan kwijtgeraakt en zoeken naar andere vormen van inkomsten. Met het toegenomen aanbod in livestreaming neemt ook de vrees voor meer seksuele uitbuiting van minderjarigen toe", aldus Terre des Hommes, dat nog geen cijfers kan geven. "Het schooljaar is voorbij, scholieren zijn 24/7 beschikbaar voor webcamwerk." De bars in de bekende sekstoeristen-bestemmingen zijn dicht, waardoor bargirls en freelancers nu online zijn. De vraag is ook gestegen doordat het uitvoeren van contactberoepen is verminderd en vermoedelijk tevens doordat veel klanten vaker thuis zitten. Vanuit de Filipijnen komt wereldwijd verreweg het grootste aanbod aan livestreaming van seksshows, wel 90 procent .

Update 09:09 - Propvolle vlucht met Nederlanders uit Nieuw-Zeeland geland op Schiphol

Op Schiphol landde vanmorgen vroeg een KLM-vlucht vanuit Kuala Lumpur. Het vliegtuig was afgeladen met Nederlanders die terugkwamen uit Nieuw-Zeeland. Ze zijn boos. Lees hier meer.

Update 08:02 - 'Tijd voor een Regeringscommissaris infectieziekten'

Om de coronacrisis goed te kunnen bestrijden, moet de regie daarover centraal worden geregeld. "Wat we nu nodig hebben is een nationale regie, bijvoorbeeld een Regeringscommissaris infectieziekten", bepleit voormalig Deltacommissaris Wim Kuijken in Het Financieele Dagblad. "Dit vraagstuk kun je niet aan de zorgsector overlaten. Er is iemand nodig die net als de Deltacommissaris boven de partijen staat en met alle relevante organisaties samenwerking op gang brengt, met het doel te voorkomen dat het nog een keer zo fout gaat. Hij opereert min of meer in de luwte, maar met bevoegdheden. Hij wordt niet bij ieder incident lastiggevallen door Kamervragen en schrijft ieder jaar een plan waar alleen zijn naam onder staat. Een plan waarin hij samenhang aanbrengt tussen economie, samenleving en gezondheid. Een advies aan de regering, voortschrijdend en transparant", aldus Kuijken, die tegenwoordig voorzitter van de raad van commissarissen bij De Nederlandsche Bank en voorzitter van de raad van toezicht van het Amsterdam UMC is.

Update 02:54 - 'Eerst het jongere personeel weer aan het werk'

"Laat mensen tussen de 20 en de 50 weer aan het werk gaan, na eerst de groepen die het meest kwetsbaar zijn voor het coronavirus te hebben geïsoleerd." De gerenommeerde Duitse viroloog Alexander Kekulé (61) zet in De Telegraaf een strategie uiteen om uit de coronalockdown te komen. "Het alternatief is wachten op een vaccin, wat ten minste een jaar gaat duren. Dat houdt niemand vol." Kekulé wil de samenleving fasegewijs openstellen. "Te beginnen in zwaar getroffen regio’s als Noord-Brabant en Tirol. Een groot deel van de bevolking is daar waarschijnlijk al immuun." Kekulé gaat ervan uit dat 20- tot 50-jarigen weliswaar ziek zullen worden, maar dat complicaties zeldzaam zullen zijn. "Het aantal zieken en doden zal niet uitkomen boven dat van een seizoensgriep", aldus de hoogleraar.

Update 01:18 - Massaal testen op corona lukt nog lang niet

De testmotor moet als een enorme diesel op gang komen. Sinds maandag komen veel meer mensen in aanmerking voor een coronatest, ook zorgpersoneel buiten de ziekenhuizen met klachten mag zich laten controleren op Covid-19. Maar de testlocaties draaien nog niet op volle toeren, schrijft Trouw. Donderdag rapporteerden testlaboratoria de resultaten van bijna zesduizend Nederlanders, nog geen tweeduizend meer dan dezelfde dag een week eerder. Onduidelijk is hoeveel zorgpersoneel buiten de ziekenhuizen daar al bij zit, naast de kwetsbare groepen, ernstig zieke patiënten en ziekenhuispersoneel dat al langer getest wordt. Lees ook: Kwart van de coronapatiënten werkt in de zorg Hiermee is een groot deel van de nieuw aangeboorde testcapaciteit bij laboratoria - 17.500 testen per dag - nog onbenut. Een van de knelpunten is, zeker als straks de volle capaciteit wordt benut, geschoold zorgpersoneel dat nodig is om te testen - hetzelfde personeel dat nog zo hard nodig is in de ziekenhuizen.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.