Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Rutte: 'Hou vol!', coronamaatregelen tot volgende week ongewijzigd

LIVEBLOG | Rutte: 'Hou vol!', coronamaatregelen tot volgende week ongewijzigd

Milieu en Gezondheid

15 apr 2020, 06:49

Nederland blijft in ieder geval tot het einde van deze maand in een ‘intelligente lockdown’ om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. In dit liveblog houden we je op de hoogte van al het nieuws rondom het virus.

    • Het aantal corona-doden in Nederland is opgelopen naar 3.134.

    • In totaal zijn er tot nu toe 28.153 mensen in ons land positief getest op het virus.

    • De toestroom in de ziekenhuizen lijkt af te vlakken: 9.127 coronapatiënten zijn tot nu opgenomen (geweest).

    • Er liggen op dit moment in totaal 1338 patiënten op de intensive care.

    • Bekijk op deze kaart het aantal opgenomen inwoners er per gemeente.

Update 23:30 – Liveblog gesloten

Wij sluiten dit liveblog voor nu. Houd hartvannederland.nl in de gaten voor meer updates.

Update 22:34 - Raamverbod in verpleegtehuis: 'Mijn moeder is compleet van slag'

In het het Beilense verpleeghuis Alteringhof geldt tegenwoordig ook nog een raamverbod. Daardoor kan Maaike's hoogbejaarde moeder haar echtgenoot, die in het verpleeghuis woont, niet meer zien. De oudere dame is daardoor "compleet van slag". "Het is heel verdrietig om te zien dat ze hun geliefde niet meer om zich heen kunnen hebben”, vindt Maaike.

Lees hier het hele verhaal.
Update 22:00 - Studenten Bigband Nijmegen covert Daft Punk-medley vanuit huis

"Wat doe je als je niet samen kunt repeteren als groep met dertig muzikanten? Dan maak je muziek online", dacht Studenten Bigband Nijmegen. En hun cover van zanggroep Pentatonix' Daft Punk-medley klinkt, ook vanuit de slaap/woonkamers van de studenten, als muziek in de oren: https://www.youtube.com/watch?v=Q-FlWfvyHco

Update 21:40 - Kabinet trekt 650 miljoen uit voor steun aan agrarische sector

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft landbouwminister Carola Schouten dat het kabinet 650 miljoen euro uittrekt om de sierteelt, bepaalde delen van de tuinbouw en de fritesaardappelsector te ondersteunen ten tijden van de coronacrisis.

Update 21:31 - 'Ruim 5300 besmettingen in verpleeghuizen'

Ruim 5300 van alle Nederlandse bewoners van verpleeghuizen zijn besmet met corona, meldt NRC op basis van een update van 'Ysis' en 'Ons', twee elektronische patiëntdossiersystemen die gebruikt worden door verpleeghuizen. De helft van de zieke ouderen is daadwerkelijk getest op het coronavirus, de rest heeft verschijnselen die sterk lijken op Covid-19. Uit de Ysis-dossiers blijkt volgens de krant dat 629 Covid-19-patiënten zijn overleden en 358 hersteld. In de Ons-dossiers wordt sterfte niet bijgehouden. Verenso (vereniging van specialisten ouderengeneeskunde) verzamelt sinds een week zelf de Covid-19-besmettingscijfers in verpleeghuizen omdat de GGD’s alleen cijfers van positief geteste patiënten meetellen, maar geen verdenkingen van corona, zonder dat verdenkingen zijn getest. Ook bij sterfte registreert het RIVM alleen positief geteste patiënten. Verpleeghuizen geven de overige overlijdens (de Covid-19-verdenkingen) door aan het CBS. Dat meldde vorige week dat er 2000 meer mensen overleden in één week (tot 6 april) dan in voorgaande weken.

Update 20:23 - Iedere zorgmedewerker met coronaklachten kan worden getest

Momenteel kunnen er ongeveer 6000 coronatesten per dag worden afgenomen en dat betekent dat alle zorgmedewerkers die klachten hebben, zich nu moeten kunnen laten testen op het coronavirus. Dat zei zorgminister Hugo de Jonge woensdag na het ministeriële crisisberaad. De testcapaciteit zelf is uitgebreid naar 17.500 testen per dag. Daarvoor zijn 45 laboratoria ingeschakeld die inmiddels zijn goedgekeurd door het RIVM.

Update 20:10 - Heerlijk mopperend de coronacrisis door

Betsie (71) en Han (74) uit Eindhoven zijn al vijftig jaar getrouwd en slaan zich al mopperend de coronacrisis door. Zo zijn ze nou eenmaal, "zo uiten wij onze liefde aan elkaar”, vertelt Betsie. En als het even niet meer gaat? Dan moet je vooral even lekker alleen gaan fietsen, weet het stel. Maar niet te lang wegblijven, want dan slaat de paniek toe, lacht Betsie. "Zonder hem heb ik niks meer te mopperen." Lees hier het hele verhaal.

Update 19:51 - Kabinet maakt vaart met corona-apps

Het kabinet heeft meer dan 750 voorstellen van bedrijven en deskundigen binnen voor de corona-apps die het wil laten ontwikkelen. De komende dagen gaat 'coronaminister' Hugo de Jonge om tafel met bedrijven, virus-experts en IT-, privacy- en veiligheidsdeskundigen. Volgende week moet er een goed voorstel liggen. Dat zei de zorgminister in een persconferentie na crisisberaad van de regering. Dit weekeinde vroeg het kabinet bedrijven om voorstellen. Die hadden tot dinsdag de tijd om voorstellen in te dienen. Met experts wil De Jonge kijken "welke voorstellen de tests kunnen doorstaan". Daarbij staat privacy centraal, benadrukt hij. Het gaat om twee apps: één die laat zien of een gebruiker in de buurt is geweest van een andere gebruiker die besmet blijkt te zijn, en één die het vervolgens makkelijker maakt om vanuit huis contact te houden met de dokter.

Update 19:40 - Kabinet trekt 300 miljoen euro uit voor cultuursector

Het kabinet trekt 300 miljoen euro extra uit om de cultuursector te ondersteunen. Dat maakt het ministerie van Onderwijs woensdag bekend. Met het geld worden onder meer subsidies voor instellingen en festivals verhoogd die door het Rijk worden bekostigd, maar ook voor private instellingen en organisatoren van festivals. Ook gemeentelijke en provinciale podia en filmtheaters kunnen op extra steun rekenen.

Update 19:18 - Coronamaatregelen tot volgende week ongewijzigd, Rutte: 'Hou vol!'

Maakte zowel België als Duitsland vandaag bekend de coronamaatregelen tot en 3 mei te verlengen, of Nederland dat ook gaat doen zal pas volgende week bekend gemaakt worden, aldus premier Mark Rutte tijdens de persconferentie over de stand van zaken rond de coronacrisis. "Daar gaan we nu nog niet op vooruitlopen", zegt Rutte. "Het loket gaat zeker niet ineens open. Als er al een versoepeling mogelijk is." "Hou vol", is volgens Rutte vandaag de belangrijkste boodschap. Hoe beter we ons aan de maatregelen houden, hoe groter de kans op versoepeling, al zal die "stap voor stap" zijn, en bovenal: niet meevallen. Iedereen moet nadenken over de nieuwe '1,5 meter afstand-samenleving', die, zo stelt Rutte, "gepaard gaat met maatschappelijke dilemma's en praktische vragen". "Zo neemt de druk op het openbaar vervoer en de publieke ruimte toe, en wat betekent dat dan?" Wordt een versoepeling niet heel voorzichtig aangepakt "is het risico te groot dat we het virus zuurstof geven om weer verder te verspreiden". Het devies is en blijft: "Alleen samen krijgen we corona onder controle".

Update 18:25 - Belgische en Duitse regering doen 'dringende aanbeveling': draag mondkapjes

Duitsers en Belgen die naar plekken gaan waar veel mensen zijn en/of geen 1.5 meter afstand afstand gegarandeerd kan worden, worden door hun regeringen "dringend aanbevolen" vooral mondkapjes te dragen. "Het dragen van stoffen mondmaskers zal een belangrijke rol gaan spelen bij de overgang naar een normale situatie", zei de Belgische premier Sophie Wilmès na afloop van een vergadering met de Nationale Veiligheidsraad en de leiders van de deelregeringen. De productie van mondkapjes wordt dan ook opgevoerd. Zowel Duitsland als België verlegen de coronamaatregelen met twee weken, tot en met 3 mei. Pas daarna zijn enkele versoepelingen mogelijk, zoals op scholen en door opening van kleine winkels, zei bondskanselier Angela Merkel na de vergadering. Ook heeft België, net als Duitsland eerder, grote evenementen tot 31 augustus verboden.

Update 18:20 - Nog bijna 10.000 gestrande Nederlanders in buitenland

Momenteel zijn er nog bijna 10.000 Nederlanders in het buitenland die terug naar huis willen. Het ministerie kijkt of die mee kunnen met vluchten die door andere EU-landen worden georganiseerd. Op Nederlandse vluchten worden waar mogelijk ook andere EU-burgers meegenomen. Sinds de uitbraak van de coronacrisis zijn er ruim 14.000 terug naar Nederland gehaald, laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten.Om gestrande Nederlanders te helpen, richtte het ministerie vorige maand een website in. Daarop zijn op het hoogtepunt 25.000 aanmeldingen binnengekomen. Het grootste deel van de teruggehaalde mensen, 9500, is zelf thuisgekomen met een commerciële vlucht, per schip of over land, of is meegevlogen met een vlucht die werd georganiseerd door een ander EU-land. Een kleinere groep, zo'n 4700, is met een Nederlandse repatriëringsvlucht teruggevlogen. Tijdens het paasweekend werden er een kleine 2000 Nederlanders teruggehaald. Voor donderdag staat een vlucht naar Turkije gepland, en vrijdag haalt een toestel Nederlanders op in Litouwen, Oekraïne en Polen. Buitenlandse Zaken probeert de komende tijd nog eens vijf tot tien vluchten te realiseren. Lees hier het hele verhaal.

Update 17:56 - Reizen in coronaproof bussen 'beetje zoals gevangenen in de film'

Touringcarbedrijf Van Gompel bedacht een oplossing zodat mensen veilig met de bus kunnen reizen: plexiglas tussen de stoelen en 1,5 meter afstand. Een van de bussen van Van Gompel wordt ingezet door de NS om als treinvervangend vervoermiddel te dienen. In de bus mogen reizigers alleen bij het raam zitten en zijn de stoelen ernaast ingepakt in plastic. "Dit is een beetje zoals je in films ziet, met gevangenen in bussen", merkt een reiziger op. Lees hier het hele verhaal.

Update 17:21 - Coronaspuger moet brommen

Een 47-jarige coronaspuger uit Vlissingen is door de politierechter veroordeeld tot acht weken cel, waarvan de helft voorwaardelijk. Ook moet hij de verbalisanten elk 400 euro schadevergoeding betalen. De man werd op 12 april aangesproken wegens fietsen zonder licht, weigerde zich legitimeren en vertoonde recalcitrant gedrag. Bij zijn aanhouding verzette hij zich en spuugde richting de agenten, waarvan er één in het oog werd geraakt. In het arrondissement Zeeland-West-Brabant was dit de negende coronazaak die voor de snelrechter kwam.

Update 16:13 - Chinese zusterstad Sittard-Geleen schenkt 100.000 mondkapjes aan ziekenhuis

Het Zuyderlandziekenhuis in Sittard-Geleen heeft woensdag 100.000 mondkapjes gekregen van Maoming, de Chinese zusterstad van Sittard-Geleen. Volgens de gemeente Sittard-Geleen zijn de mondkapjes voor de aflevering getest en te gebruiken als chirurgische mondmaskers. "Zuyderland zal zorgen dat ze op de juiste plaats terechtkomen", verzekerde Roel Goffin van de raad van bestuur van het Limburgse ziekenhuis. Burgemeester Yuan Gujie van Maoming kondigde eerder in een brief aan haar Sittard-Geleense collega Hans Verheijen de komst van de mondkapjes aan. "Wij zijn zeer bezorgd en begaan met de mensen in Sittard-Geleen die op dit moment te lijden hebben onder de gevolgen van het coronavirus," liet Yuan Guije weten. "We willen met deze mondkapjes steun betuigen aan onze vrienden in Sittard-Geleen."

Update 16:08 - Aantal coronapatiënten op intensive care daalt tot onder 1300

Het aantal coronapatiënten dat op de intensive care ligt, is verder gedaald naar 1279. Dat zijn er 24 minder dan dinsdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Van de coronapatiënten liggen er 1224 in Nederland, een daling van 24 ten opzichte van dinsdag. Verder liggen 55 Nederlanders op een ic-afdeling in Duitsland. Dat zijn er evenveel als dinsdag. Eén Nederlander werd in het afgelopen etmaal overgebracht naar Duitsland en een andere patiënt kwam terug. Een week en een dag geleden, op dinsdag 7 april, lagen er 1424 Nederlandse coronapatiënten op de intensive care, 145 meer dan nu. Dat was de piek tot nu toe. Daarna bleef het aantal ic-patiënten even schommelen rond de 1400. Nu is het aantal voor de vierde dag op rij gedaald. Het LCPS verwacht dat de landelijke daling doorzet. Vooral in Noord-Brabant en Limburg daalt het aantal IC-patiënten snel. Op andere plekken gaat de daling geleidelijker of is het aantal mensen op de intensive care stabiel. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, spreekt van een "vrij stabiele daling" en hoopt dat het aantal mensen op de ic's sneller kan dalen. Over zes tot acht weken komt Nederland dan uit op een "normale" bezetting van de intensive cares. Als het aantal patiënten nog verder daalt, ontstaat ruimte om artsen en verpleegkundigen verlof te geven, zodat ze op adem kunnen komen.

Update 16:05 - 'Groot blauw hart': oud-agenten melden zich massaal om bij te springen

Al 500 oud-agenten hebben zich bij de Nationale Politie gemeld om bij te springen tijdens deze coronacrisis, meldt politievakbond ACP aan het MAX Ouderenjournaal. Jaap Visser, die zelf vijf jaar bij de politie werkte, deed de oproep aan de oud-agenten, want "de politie is ook een vitaal beroep". Esmé Rijs van ACP vindt de aanmeldingen "hartverwarmend". "Eens een politiemens, altijd een politiemens, ze hebben een groot blauw hart."

Update 15:54 - Ook in meivakantie is er noodopvang voor kinderen

Ook in de meivakantie wordt noodopvang aangeboden voor kinderen van ouders met zogenoemde cruciale beroepen en kinderen uit kwetsbare gezinnen, laat de Brancheorganisatie Kinderopvang weten. Hoe de opvang tijdens de vakantie precies wordt ingevuld, kan per plaats verschillen. "De gemeenten hebben daarin een coördinerende rol", aldus de brancheorganisatie.

Update 15:40 - Zorgverzekeringen spelen al in op mogelijke betalingsproblemen klanten

Zorgverzekeraars kijken al hoe ze de klanten kunnen helpen die door de coronacrisis moeite krijgen met het betalen van hun premie. Met name voor zzp'ers die geen opdrachten meer krijgen, mensen met flexibele contracten die niet worden verlengd en studenten die hun baantje in de horeca kwijt zijn, kan dit een probleem gaan worden. De maatregelen op een rijtje:

  • Het Zilveren Kruis heeft al een 'Team geldzaken rondom corona' in het leven geroepen om met name genoemde groepen bij te staan met persoonlijk advies. Er zijn altijd betalingsregelingen af te spreken, maar nu heeft Het Zilveren Kruis actief aan klanten laten weten dat er mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld spreiding, die in een persoonlijk onderhoud kunnen worden besproken. De verzekeraar houdt contact met gemeenten, die ook kunnen helpen om problemen in kaart te brengen en houdt mensen in de gaten die altijd netjes betaalden, maar nu ineens niet meer.

  • VGZ, dat ook andere verzekeringen heeft als bijvoorbeeld Univé en daarmee in totaal 4 miljoen klanten telt, heeft eveneens mailings aan bijvoorbeeld zzp'ers verzonden en speciale corona-informatie op de site gezet. De verzekeraar lijkt naar ruimer uitstel van betaling en regelingen. Ook werkt VGZ met schuldhulpinstelling SchuldenlabNL.

  • CZ, dat met onder meer OHRA 3,6 miljoen verzekerden heeft, laat het bij extra informatie op de website, die ook verwijst naar de gebruikelijke regelingen.

  • Menzis, dat onder meer de Hema-verzekering heeft en 2,2 miljoen verzekerden telt, heeft ook nog geen extra actie ondernomen in de richting van de verzekerden. Het bedrijf let inmiddels wel extra op stornering door de klanten, maar heeft nog geen bijzonder veranderd gedrag vastgesteld.

Update 14:48 - Vakbonden in het openbaar vervoer bezorgd over opstarten dienstregeling

De vakbonden in het openbaar vervoer maken zich grote zorgen over het weer op grotere schaal opstarten van de dienstregeling. "We krijgen veel bezorgde vragen van werknemers hierover en willen als vakbonden nadrukkelijk ook worden betrokken bij het nadenken over oplossingen", schrijven de gezamenlijke vakbonden in een brief aan OV-NL, de koepel van Nederlandse vervoersmaatschappijen. De bonden zijn bezorgd dat werkgevers zich zonder overleg met de vakbonden op de nieuwe situatie voorbereiden. Ze krijgen veel signalen van werknemers die zich zorgen maken over hun gezondheid en hun veiligheid en die van de reizigers als de maatregelen worden versoepeld en het aantal reizigers weer toeneemt.

Update 13:54 - RIVM meldt 189 doden, 188 nieuwe ziekenhuisopnames

Het RIVM meldt woensdag dat nog 189 mensen zijn overleden aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus. 188 nieuwe patiënten zijn opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. In totaal zijn in Nederland nu 3134 mensen overleden aan het virus.

Update 12:58 - Jeugdzorg en Kinderbescherming zien geen toename in meldingen

Het aantal meldingen over kindermishandeling en andere crisissituaties in gezinnen is de afgelopen weken ongeveer gelijk gebleven. Zowel de Raad voor de Kinderbescherming als Jeugdzorg Nederland ziet geen toename in het aantal meldingen. Hulpverleners zijn wel bezorgd over de situatie, zeker naarmate de coronacrisis langer voortduurt en mensen massaal thuiszitten. Het aantal spoedmaatregelen is de afgelopen weken niet noemenswaardig gestegen of gedaald, laat de Kinderbescherming weten. "We zien nog geen trendbreuk. Er bestaan uiteraard wel zorgen over de situatie", zegt een woordvoerder.

Update 12:10 - Koning volgt online-les op basisschool in Den Haag

Koning Willem-Alexander heeft woensdagochtend een werkbezoek gebracht aan basisschool De Fontein in de wijk Wateringse Veld in Den Haag. Tijdens het bezoek ging de koning in gesprek over de effecten van de coronamaatregelen op het onderwijs. Ook volgde hij een online-les. De leraren vertelden over hun ervaringen met onlinelessen, de aanpassingen in het lespakket, de leerlingbegeleiding en de extra druk die er op hun werk is komen te liggen. Daarnaast hoorde de koning van schoolkinderen van ouders met vitale beroepen hoe het is om in deze tijd zonder klasgenoten naar school te gaan. Afsluitend sprak hij via een videoverbinding met een gezin over hun ervaringen met onderwijs op afstand en de impact van de huidige situatie op leerlingen en hun ouders.

Update 11:32 - Website over coronavirus voor Marokkaanse Nederlanders

Het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN) lanceert een website en telefonische hulplijn over het coronavirus voor mensen die de Nederlandse taal niet of onvoldoende machtig zijn. SMN biedt daarmee naar eigen zeggen "een laagdrempelig platform voor hulp en advies in deze onzekere tijden". Volgens de organisatie is betrouwbare informatie voor deze doelgroep hard nodig. "Marokkaanse Nederlanders ondervinden ook de enorme impact van de coronacrisis op hun leven", aldus SMN. Informatie op de website www.wijhelpen.nu en via de telefonische hulplijn wordt gegeven in het Nederlands, het Arabisch en het Tamazight (Berbers).

Update 10:42 - 'Voorkom dat vrouwen dubbel worden geraakt na huiselijk geweld'

Valente, de brancheorganisatie voor maatschappelijke opvang, roept overheden op de aanpak van huiselijk geweld een volwaardig onderdeel te maken van de nationale strategie om het coronavirus te bestrijden. De organisatie wil zo voorkomen dat slachtoffers van huiselijk geweld ook nog eens besmet raken met het virus en mogelijk ziek worden. "Vrouwen raken niet alleen huis en haard kwijt, ze komen vervolgens terecht in een omgeving waarin we niet op alle onderdelen de veiligheid kunnen garanderen die we zouden willen. De dreiging van fysiek geweld is afgenomen, maar over de gezondheidsrisico’s die ze lopen zijn we onzeker," zo is te lezen in de oproep van de organisatie.

Update 08:04 - Digitale kleedjesmarkt en nationale toost op Koningsdag

Koningsdag wordt Woningsdag, met onder meer een digitale kleedjesmarkt, brieven van kinderen voor de koning en een nationale toost. Dat meldt de Koninklijke Bond van Oranje Verenigingen (KBOV) woensdag. De komende Koningsdag krijgt een totaal andere vorm dan normaal. Half maart werd de nationale viering van Koningsdag op 27 april in Maastricht geschrapt vanwege het nieuwe coronavirus. "Koningsdag staat in 2020 in het teken van saamhorigheid. Normaliter zijn duizenden vrijwilligers al maanden bezig om voor hun gemeenschap een mooi feest te organiseren op Koningsdag. Als gevolg van de coronacrisis zijn deze evenementen afgelast. Wij hebben onze leden opgeroepen om met veilige alternatieven te komen. Daar is volop gehoor aan gegeven. In deze barre tijden is er behoefte aan gezamenlijkheid", zegt voorzitter van de KBOV Pieter Verhoeve.

Update 07:02 - Kinderen extra kwetsbaar voor online gevaren door langere schermtijd

Nu kinderen als gevolg van het coronavirus meer tijd op internet doorbrengen, maakt dat ze extra kwetsbaar voor online gevaren zoals seksuele uitbuiting, cyberpesten of blootstelling aan gewelddadig video's, aldus kinderfonds Unicef ."We zien een enorme toename van schermtijd bij kinderen. Tegelijk hebben niet alle kinderen voldoende kennis, vaardigheden of de middelen om zich online te beschermen. Daar moeten we alert op zijn", aldus Suzanne Laszlo, directeur Unicef Nederland. Unicef ziet dat steeds meer gezinnen vertrouwen op digitaal leren en online-mogelijkheden om kinderen te vermaken en verbonden te houden met de wereld. Maar volgens de organisatie vergt dat ook de nodige bescherming voor kinderen. Unicef spoort regeringen, de ict-industrie, ouders en verzorgers aan "alert te zijn en maatregelen te nemen om online risico's voor kinderen te beperken".

Update 04:37 - Advocaten vrezen voor flinke stijging aantal echtscheidingen

De coronacrisis gaat zorgen voor een grote piek in het aantal echtscheidingen, mogelijk wel tienduizend meer dan normaal. Dat zegt de vereniging van Familirechtadvocaten vFas tegen het AD. De echtscheidingsadvocaten zien normaliter pieken na de zomer- en de kerstvakantie. Leuftink ziet nu de eerste extra aanvragen binnenkomen, maar verwacht de hausse zodra de maatregelen versoepeld worden. "Want je kunt nu wel tegen je partner zeggen dat je niet meer verder wil, maar waar moet je onder deze omstandigheden naartoe? Het is lastig nu woonruimte te vinden. Als de maatregelen worden verzacht, gaan mensen proberen het leven weer op te pakken en hakken ze de knoop wel door." Lees ook: Nederlanders willen niet meer op zomervakantie

Update 03:30 - Ministers houden crisisberaad over stand van zaken

De meest betrokken ministers komen woensdag aan het eind van de middag weer bijeen om te overleggen over de coronacrisis op het ministerie van Justitie en Veiligheid. Er worden geen nieuwe maatregelen verwacht. De bijeenkomst van de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb) zal vooral een informerend karakter hebben waar onder meer de laatste informatie van het RIVM wordt besproken. Na afloop is er wel rond 19.00 uur een persconferentie. Over eventuele verlenging van de maatregelen die tot 28 april lopen wordt volgende week pas besloten. Lees ook: Coronapatiënt Timo (22) roept mensen op zich aan de regels te houden

Update 02:07 - Kabinet negeerde jarenlang adviezen over pandemie-aanpak

De Nederlandse regering heeft sinds de ebola-uitbraak in West-Afrika in 2014 in drie opeenvolgende adviezen de raad gekregen kennis en kunde over pandemieën te bundelen en internationale samenwerking te zoeken. Maar actie bleef uit, blijkt uit een reconstructie van Trouw. Het gevolg van het uitblijven van zo’n samenwerking is dat landen overvallen werden door het nieuwe coronavirus en er geen gemeenschappelijk beleid is. De meeste afzonderlijke landen kampen met tekorten aan materiaal, terwijl ieder voor zich op een eigen manier uit de crisis probeert te komen. Op tientallen plekken wordt inmiddels onderzoek naar een vaccin gedaan. De laatste waarschuwing klonk in 2018 toen gezondheidsadviseur Ger Steenbergen in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid een advies schreef over de manier waarop Nederland zich het beste kan wapenen tegen volgende pandemieën. Hoewel in ons land grote kennis en ervaring aanwezig is over de signalering en bestrijding van epidemieën, concludeerde hij, wordt daar vanwege de totale versnippering nauwelijks gebruik van gemaakt. Steenbergen pleitte voor een nieuwe ‘global health strategy’ waarin nadrukkelijk wordt samengewerkt met andere landen. Andere landen zitten inmiddels wel op dat spoor, Nederland niet.

Update 00:33 - Vlucht met Nederlanders onderweg uit Saudi-Arabië

Een vlucht met zeventig gestrande Nederlanders is dinsdagavond vertrokken uit de Saudische hoofdstad Riyad. Aan boord zijn ook honderd Italianen, die in Rome worden afgezet. Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) maakte het vertrek op Twitter bekend. Rond middernacht Nederlandse tijd steeg het toestel op in Riyad. Aan boord zitten 270 passagiers, onder wie zeventig Nederlanders. In totaal vliegen er 17 verschillende nationaliteiten mee. Het toestel maakt een tussenstop in Rome en wordt woensdagochtend op Schiphol verwacht. https://twitter.com/ministerBlok/status/1250190965220016128 Het is de eerste keer dat er in de afgelopen weken een Nederlandse repatriëringsvlucht uit Saudi-Arabië naar Europa vliegt. Niet eerder gingen er zoveel Italianen mee op een Nederlandse vlucht. Tijdens het paasweekend werd ook een aantal repatriëringsvluchten uitgevoerd. Uit onder meer Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Spanje en Portugal werden een kleine tweeduizend Nederlanders teruggehaald.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.