Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Rutte: 'Horeca mogelijk open tijdens pinksterweekend'

LIVEBLOG | Rutte: 'Horeca mogelijk open tijdens pinksterweekend'

Milieu en Gezondheid

15 mei 2020, 06:49

De gedeeltelijke lockdown wordt langzaam versoepeld, maar er blijven maatregelen gelden om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus in Nederland tegen te gaan. Volg in dit liveblog de belangrijkste ontwikkelingen rond de coronacrisis.

  • Het aantal corona-doden in Nederland is opgelopen tot 5.643.

  • In totaal zijn er tot nu toe 43.681 mensen in ons land positief getest op het virus.

  • De toestroom in de ziekenhuizen lijkt af te vlakken: 11.492 coronapatiënten zijn tot nu opgenomen (geweest).

  • Er liggen op dit moment in totaal 410 coronapatiënten op de intensive care.

  • Bekijk op deze kaart het aantal opgenomen inwoners er per gemeente.

Update 23:15 - Liveblog gesloten

We sluiten dit liveblog voor nu. Houd Hartvannederland.nl in de gaten voor nieuwe updates.

Update 21:49 - Eenrichtingsverkeer voor voetgangers in binnenstad Utrecht

Voetgangers in de binnenstad van Utrecht krijgen meer ruimte. Vanwege de maatregelen rond het coronavirus is besloten in veel (smalle) straten over te gaan op eenrichtingsverkeer. Ook komen er zogenoemde voetgangersrotondes op drukke kruisingen en worden voor winkels wachtplaatsen gecreëerd. De maatregelen zijn nodig omdat anders maar moeilijk voldoende afstand van elkaar gehouden kan worden.

Update 20:00 - Nederland verlengt inreisverbod tot 15 juni

Nederland heeft het inreisverbod voor mensen van buiten de EU verlengd tot en met 15 juni. Alleen voor noodzakelijke reizen zijn de grenzen open. Dat is om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. De Europese Commissie kondigde de maatregel vorige week al aan. Het is de tweede keer dat het inreisverbod is verlengd. De Nederlandse grens ging dicht op 19 maart. Een paar categorieën zijn uitgezonderd zoals diplomaten, medisch personeel en vrachtwagenchauffeurs.

Update 19:11 - Minister De Jonge bedankt Duitsland voor ic-bedden

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid heeft zijn Duitse collega Jens Spahn vrijdag bedankt voor de intensivecarebedden die Duitsland beschikbaar stelde voor Nederlandse coronapatiënten. "Duitsland heeft ons fantastisch geholpen toen we het in Nederland eigenlijk niet meer aankonden", aldus de bewindsman, die met Spahn op bezoek was bij het academische ziekenhuis Radboudumc in Nijmegen. In Duitsland liggen nu nog drie besmette Nederlanders op de intensive care. Beide bewindslieden zeiden in Nijmegen dat de buurlanden blijven samenwerken, ook nu de coronacrisis lijkt af te vlakken. "Totdat er een vaccin is, is gezamenlijk onderzoek naar innovatieve behandelmethoden noodzaak. Nederland heeft indrukwekkende voorbeelden van zulk onderzoek", aldus Spahn.

Update 18:59 - Rutte: horeca open tijdens pinksterweekend 'denkbaar'

Het is "denkbaar" dat de horeca het hele pinksterweekend al open mag zijn. Maar eerst moet duidelijk worden of de versoepeling van de maatregelen die voor 1 juni is gepland wel kan doorgaan, zei premier Mark Rutte op zijn wekelijkse persconferentie. Politieke partijen en horeca hebben gevraagd of het niet mogelijk is om de cafés en restaurants al het weekend vóór maandag 1 juni open te doen. De horeca heeft zwaar te lijden onder de sluiting die vanwege het coronavirus is opgelegd. Er wordt momenteel met de horeca overlegd over een aantal zaken, aldus Rutte. Het gesprek gaat onder meer over de handhaving van de 1,5 meterregel en de risico's die zijn verbonden aan het openen tijdens Pinksteren.

Update 17:35 - Musicals Titanic en Rocky Horror Picture geschrapt om coronavirus

De grote reizende musicalproducties Titanic en The Rocky Horror Picture Show die in het seizoen 2020-2021 in de Nederlandse theaters te zien zouden zijn, worden voorlopig geschrapt. Het producentenduo Hans Cornelissen en Ruud de Graaf heeft hiertoe moeten besluiten vanwege de aanhoudende coronacrisis, maakten zij vrijdag bekend. Het tweetal wil beide voorstellingen in het seizoen 2021-2022 alsnog op de planken brengen, als de coronacrisis hopelijk voorbij is. "Deze pijnlijke beslissing is onafwendbaar gebleken", meldt Cornelissen. "We zijn de afgelopen twee maanden steeds blijven hopen de tournees volgens de bestaande planning overeind te kunnen houden, maar dat is niet meer realistisch. Uitzicht op terugkeer naar de normale situatie is er nu nog niet en deze twee grote reizende producties zijn vanwege het grote aantal cast- en crewleden ook niet geschikt voor de zogenaamde ‘anderhalvemeterformule’."

Update 17:21 - Tapas Amsterdam heropent na lockdown als eerste theater

Het TapasTheater in Amsterdam opent op 1 juni om klokslag middernacht als eerste podium in Nederland weer de deuren na de coronalockdown. Er zijn dan optredens van Lisa Ostermann, de winnares van het Leids Cabaret Festival dit jaar, en musicaltalent Job Greuter. In tegenstelling tot de meeste andere Nederlandse theaters kan TapasTheater wél openen binnen de 30 personengrens dankzij zijn kleinschalige concept van meerdere voorstellingen van twintig minuten per avond in combinatie met een foodbar voor hapjes en drankjes. Het theater is inmiddels volledig coronaproof ingericht, maakte Tapas vrijdag bekend.

Update 17:19 - Kabinet houdt vast aan Lelystad Airport als overloop Schiphol

Het kabinet houdt vast aan Lelystad Airport als overloop voor Schiphol, ook nu het door de coronacrisis veel langer kan duren voordat de luchthaven weer aan zijn maximale aantal vluchten komt. Uiteindelijk wil iedereen toch weer met het vliegtuig op vakantie en is het vliegveld in de Flevopolder alsnog nodig, denkt minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur). Voorgaande crises hebben geleerd dat de luchtvaart altijd weer opkrabbelt, zegt Van Nieuwenhuizen. In de luchtvaartnota, die de kaders schetst voor de ontwikkeling van het vliegverkeer in de jaren tot en met 2050, wordt dan ook nog steeds gerekend op groei. Die wordt wel, zoals de minister al eerder bij herhaling liet weten, afhankelijk van verdere verduurzaming en beperking van de geluidsoverlast rond luchthavens. Rekening houdend met de milieu- en klimaatdoelen waaraan de luchtvaartbranche moet voldoen, en met de verwachte technologische ontwikkelingen, wordt de groeiruimte voor de gehele Nederlandse luchtvaart geschat op 1 tot 1,5 procent per jaar. Maar Van Nieuwenhuizen benadrukt dat dit voorlopig niet aan de orde is, nu luchthavens door de coronacrisis vrijwel uitgestorven zijn en het kabinet miljarden moet uittrekken om KLM te redden.

Update 15:41 - Rutte praat Nederland bij na ministerraad

"We mogen vertrouwen hebben, maar we moeten waakzaam blijven." Premier Rutte benadrukt in zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad dat het houden van afstand, het niesen in de elleboog en het regelmatig handen wassen de komende tijd erg belangrijk blijft.

Update 15:19 - Kabinet trekt 500 miljoen uit voor onderwijs in coronacrisis

et kabinet trekt bijna 500 miljoen euro extra uit voor het onderwijs in de coronacrisis. Er gaat onder meer 200 miljoen rechtstreeks naar studenten in hun laatste studiejaar, die vertraging oplopen door de crisis. Daarnaast gaat er 244 miljoen euro naar het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs en het mbo om achterstanden in te halen. Studenten die zich komend collegejaar weer inschrijven, maar voor eind januari 2021 afstuderen, krijgen een tegemoetkoming, die neerkomt op zo’n drie maanden les- of collegegeld. Het ministerie van Onderwijs gaat ervan uit dat deze mensen zonder de crisis deze zomer zouden zijn afgestudeerd. Studenten in het hoger onderwijs krijgen 535 euro, mbo’ers die een bol-opleiding volgen 300 euro en mbo’ers in een bbl-opleiding combineren 150 euro. Dat geld krijgen ze, mits ze op tijd hun diploma halen, in het eerste kwartaal van volgend jaar. Studenten in het hoger onderwijs van wie de aanvullende beurs deze zomer afloopt, krijgen eenmalig 1500 euro. Mbo-studenten met een basisbeurs die zou aflopen, kunnen op 800 euro rekenen.

Update 14:05 - RIVM meldt 53 nieuwe doden door coronavirus, 35 nieuwe ziekenhuisopnames

Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5643. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 53 nieuwe meldingen van overlijdens binnengekregen. Het werkelijke aantal doden ligt hoger, omdat niet iedereen wordt getest. Bovendien worden sterfgevallen soms pas na enkele dagen doorgegeven. Er zijn 35 nieuwe patiënten in het ziekenhuis opgenomen vanwege het coronavirus. (http://RIVM meldt 53 nieuwe doden door coronavirus, 35 nieuwe ziekenhuisopnames)

Update 13:49 - 'In Marokko gestrande Nederlanders in diepe problemen'

Voor veel Nederlanders die in Marokko zijn gestrand vanwege de beperkende maatregelen tegen het nieuwe coronavirus, is de situatie onhoudbaar. Daarvoor waarschuwt Sahil Achahboun, bestuurslid van het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN). Naar zijn schatting kunnen ongeveer 2000 Nederlanders in Marokko nauwelijks een kant op. De gestrande Nederlanders, veelal met een Marokkaanse achtergrond, lopen tegen legio problemen aan, aldus Achahboun. "Sommigen komen bijvoorbeeld in de problemen met werknemersverplichtingen terwijl ondernemers niks of niet genoeg kunnen doen om hun bedrijf te redden. Ook spelen er gezondheidsproblemen doordat er geen of onvoldoende medicatie voorhanden is, of omdat mensen zorgbehoevend zijn. Sommigen die vastzitten zijn juist mantelzorger, en hebben een dierbare in Nederland die van hen afhankelijk is."

Update 13:00 - Basisonderwijs worstelt met 1,5 meterregel

Voor basisscholen was het in de eerste week dat zij weer open mochten lastig om met de 1,5 meterregel om te gaan, blijkt uit een rondgang langs drie scholenkoepels. De Algemene Onderwijsbond (AOb) vindt dat de regering daar rekening mee moet houden bij een eventuele heropening van het voortgezet onderwijs. "Het is wennen dat de kinderen weer op school zijn, maar wel heel fijn", zegt Stanley Geukens, leerkracht en adjunct-directeur bij STWT, een Amsterdamse koepel met zestien scholen. "Ik merk nog wel veel angst en onzekerheid. Een derde van de leerlingen is nog thuis, maar ouders krijgen langzaam hun vertrouwen terug en de leerlingen komen weer binnendruppelen." Anderhalve meter afstand houden is onder collega's goed te doen, vertelt Geukens. "Maar met kinderen is het lastiger. Bijvoorbeeld als ze bij een ruzie uit elkaar gehaald moeten worden. Met kleuters is het bijna onmogelijk. Vanaf groep 4 zijn ze er zich meer bewust van." Een woordvoerder van de Almeerse Scholen Groep (ASG), waar veertig basisscholen onder vallen, deelt die observatie. "Kinderen zijn nou eenmaal kinderen", zegt zij. Ook bij de scholen van de ASG blijven nog leerlingen thuis van wie de ouders de kat uit de boom kijken. Met de enkele leerlingen die tijdens de sluiting buiten beeld zijn geraakt, hebben de scholen inmiddels weer contact.

Update 12:37 - Sterftecijfer daalde vorige week verder door, nog 100 meer dan gebruikelijk

Het totale aantal sterfgevallen blijft dalen en volgt daarmee de trend die ook te zien is in dagelijks gepubliceerde cijfers over de coronadoden. Wel overleden vorige week nog honderd meer mensen dan te verwachten viel als de uitbraak van het nieuwe coronavirus er niet was geweest. Dat melden onderzoekers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Amsterdam UMC en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In de eerste week van mei overleden naar schatting ruim 3000 mensen. Onder normale omstandigheden was dat 2900 geweest, denken de onderzoekers. Zij hebben dat ingeschat door het sterftecijfer in voorgaande weken te analyseren. Een week eerder lag het sterftecijfer nog boven de 3300. Het totale sterftecijfer helpt inschatten hoeveel mensen werkelijk zijn overleden aan het nieuwe coronavirus. Het RIVM houdt dagelijks bij hoeveel mensen zijn overleden die positief zijn getest op het virus. Diegenen die niet zijn getest, maar wel zijn overleden aan het virus, blijven hierbij buiten beeld.

Update 12:24 - 'Geen tijdige zorg voor 200.000 hartpatiënten door corona'

Zo’n 200.000 hartpatiënten in Nederland hebben door de corona-uitbraak geen tijdige zorg gekregen. Dit leidt bij tienduizenden hart- en vaatpatiënten tot vroegtijdig overlijden en tot verlies van kwaliteit van leven. Dat concluderen onderzoekers van adviesbureau Gupta Strategists, samen met de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC) en de Value Based Healthcare-researchafdeling van het bedrijf Medtronic. Voor niet-coronapatiënten heeft het tekort aan reguliere zorg grote gevolgen, becijferen de onderzoekers, onder meer bij hart- en vaataandoeningen. "Het gaat om tienduizenden patiënten met een hartinfarct, boezemfibrilleren of andere hartproblemen. In totaal gaat het om tot wel 100.000 verloren levensjaren", zegt NVVC-voorzitter Bert van Rossum. "Om een beeld te geven: dat kan bijvoorbeeld betekenen dat tienduizend hartpatiënten een tien jaar kortere levensverwachting hebben. Daarnaast verslechtert de gezondheid van nog eens vele duizenden hartpatiënten door het tekort aan die noodzakelijke zorg. Een onwaarschijnlijk grote impact die we onder ogen moeten zien."

Update 11:05 - Minister heeft goede hoop dat snel meer kinderen weer naar school gaan

Onderwijsminister Arie Slob heeft goede hoop dat volgende week nog meer kinderen gewoon naar school gaan. Dat tienduizenden kinderen nog thuisblijven is niet direct reden voor paniek, aldus de bewindsman: de groep is erg divers, en bij het volgende peilmoment verwacht hij dat het aantal flink is teruggelopen. Zo'n 50.000 kinderen blijven thuis, ook nu de scholen weer begonnen zijn, zo blijkt uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders. Ook de AVS zegt dat de meeste kinderen thuis zitten met een "goede reden", bijvoorbeeld omdat ze in de risicogroep zitten of ziek zijn. Slob wijst liever op de 1,5 miljoen kinderen die wél naar school zijn gegaan. Hij is ook blij dat hij de kinderen "ook in aantallen" in beeld heeft. "Uiteraard is de inzet om te zorgen dat zoveel mogelijk kinderen, als ze niet ziek zijn of in risicogroep vallen, wel weer naar school gaan. Daar kunnen we aan werken met elkaar." Een aantal ouders was zelfs niet op de hoogte dat de scholen weer open gingen, nadat ze wegens het coronavirus waren gesloten. Volgende week zullen nog meer kinderen wel gewoon naar school gaan, verwacht Slob.

Update 11:03 - 'Studenten blij met docenten, maar bezorgd over studievertraging'

Studenten zijn positief over de toegankelijkheid van hun docenten en over de vormen van online-onderwijs. Wel maken ze zich zorgen over een eventuele studievertraging die ze oplopen in de huidige coronatijd. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) ondervroeg 427 studenten, waarvan 53 procent studeert aan een hogeschool en de rest aan een universiteit. Uit de resultaten komen volgens de LSVb drie belangrijke aanbevelingen naar voren: onderwijsinstellingen moeten duidelijk en tijdig communiceren over studievoortgang, er moet meer maatwerk komen in het afstandsonderwijs én instellingen moeten streven naar zoveel mogelijk één-op-één contact tussen studenten en hun begeleiders. Studenten geven verder aan het sociaal contact met medestudenten te missen, en het fijn te vinden om hun tijd vrijer in te kunnen delen. Sommigen vinden de onderwijskwaliteit niet altijd vergelijkbaar met fysiek onderwijs.

Update 07:43 - 'Versoepelen coronamaatregelen voor Brabant te vroeg'

Bestuurder Bart Berden van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg denkt dat het te vroeg is om de coronamaatregelen te versoepelen, met name in Brabant. Vanuit de zorg zou het beter zijn nog even vol te houden, om het zorgpersoneel de tijd te gunnen om op adem te komen, aldus Berden in een gesprek met de Volkskrant. "Als er een tweede golf aankomt tussen nu en drie of vier maanden, kunnen we die minder goed opvangen dan de eerste golf. Want twee maanden geleden was alles nieuw. Het was alle hens aan dek, alle verloven werden ingetrokken en het zorgpersoneel werkte zich een slag in de rondte. Dat kunnen ze niet op korte termijn nogmaals doen, daarvoor hebben ze gewoon de energie niet meer. Onze mensen zijn ook toe aan vakantie. Als die golf in het najaar komt, is die beter te managen", aldus Berden. Hij wijst erop dat in Brabant, "het kanariepietje van Nederland", nog steeds 40 tot 45 procent van de ic-bedden wordt ingenomen door coronapatiënten. "De instroom van nieuwe coronapatiënten blijft ook hoog. Die neemt in onze provincie veel minder snel af dan gehoopt en ook minder snel dan elders in Nederland." Door de coronacrisis is ook de zorg voor andere patiënten, met bijvoorbeeld kanker of hartaandoeningen, in het gedrang gekomen en moeten deze mensen langer wachten dan verantwoord is: "Ik vind het moeilijk om te zeggen, maar er overlijden mensen op de wachtlijst", zegt Berden.

Update 07:33 - Peiling: VVD groeit naar 43 zetels door corona-aanpak

Kiezers waarderen de corona-aanpak van het kabinet en dat levert vooral de grootste coalitiepartij VVD steun op, blijkt uit de jongste peiling van I&O Research. De liberale partij kan op 43 virtuele zetels rekenen, terwijl alle andere partijen onder de 16 zetels blijven steken. Twee op de drie kiezers steunt het optreden van het kabinet in de coronacrisis. Vooral premier Mark Rutte (VVD) zelf staat er goed op: zijn waarderingscijfers is van een 5,8 naar een 7,2 gegroeid. Dat de kabinetten-Rutte de financiën op orde hebben gekregen na de financiële crisis in 2008 wordt ook gewaardeerd. Voor CDA-kopstukken Hugo de Jonge, die optreedt als 'coronaminister' en Wopke Hoekstra, die als minister van Financiën een grote rol speelt in het beheersen van de economische crisis, is veel waardering. Maar dat vertaalt zich nog niet in virtuele zetelwinst voor de christendemocraten. De coalitiepartij, die in 2017 nog 19 zetels behaalde, staat op 13 zetels in de peiling van I&O. De partij kent momenteel geen duidelijke leider, zoals Rutte bij de VVD.

Update 05:49 - Vooral hoog schoolverzuim onder leerlingen uit arme gezinnen

Op basisscholen met veel leerlingen uit arme gezinnen is het ­verzuim deze week hoog, omdat ouders angstig zijn hun kinderen weer de klas in te sturen. Zo dreigen kwetsbare kinderen een nog ­grotere onderwijsachterstand op te lopen. Daarvoor waarschuwt het Jeugdeducatiefonds, schrijft de Volkskrant. De eerste geluiden sinds de heropening van de scholen begin deze week zijn verontrustend, vertelt directeur Hans ­Spekman. "We horen van tientallen schoolleiders uit onze achterban dat zo’n 20 à 30 procent van de kinderen niet naar school komt." Het Jeugdeducatiefonds steunt zo’n tweehonderd basisscholen met leerlingen uit achterstandssituaties. Ook andere schoolleiders die bij het fonds aankloppen, vertellen dat ouders vooral bang zijn. "Veel ouders hebben het idee dat hun kind een soort proefkonijn is", legt Spekman uit. Het Jeugdeducatiefonds ziet graag meer steun voor deze scholen. "Scholen raken overbelast als ze alle ouders hierover moeten benaderen", zegt de directeur. "Gemeenten zouden deze scholen meer ondersteuning kunnen geven en daarnaast zou meer specifieke voorlichting helpen."

Update 04:46 - CDA-ondernemers: stop met thuiswerken

In een brandbrief aan partijgenoten in het kabinet roept de ondernemersclub van het CDA op Nederland niet meer zo veel mogelijk thuis te laten werken. Dat schrijft het AD. Terwijl cafés en restaurants zich opmaken voor de heropening op 1 juni, blijft het overheidsadvies ongewijzigd: werk zo veel mogelijk thuis. De CDA Business Club vindt dat moeilijk te rijmen met elkaar en heeft een brandbrief geschreven aan landelijke CDA-kopstukken, onder wie vicepremier Hugo de Jonge en minister van Financiën Wopke Hoekstra. Daarin worden de partijgenoten opgeroepen uiterlijk 1 juli "de mensen weer naar het werk te laten gaan". Volgens de ruim honderd CDA-ondernemers die bij de Business Club zijn aangesloten, heeft het kabinet "over het hoofd gezien" dat 95 procent van de bedrijven in Nederland minder dan dertig werknemers in dienst heeft. Mkb-bedrijven zijn "volstrekt niet ingericht" op thuiswerken, zegt voorzitter Peter Arensman. "Iedere week langer thuiswerken verzwakt hun positie en maakt de kans op overleving kleiner", leest de brandbrief. "60 procent van de werkgelegenheid staat op het spel."

Update 03:30 - Toerisme in Zeeland en Rijnmond langzaam weer op gang

Het toerisme in Zeeland en Rotterdam-Rijnmond krijgt weer lucht. De veiligheidsregio’s versoepelen de beperkingen voor toeristische bedrijven. Beide regio’s draaiden het toerisme in maart volledig op slot om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. In Zeeland mogen campings en bungalowbedrijven weer 50 procent van de accommodaties verhuren. Dat was in de eerste weken van mei 15 procent, speciaal voor de ‘rustzoekers’. Zeeland verwacht meer toeristen tijdens Hemelvaart en Pinksteren, maar aangezien de Belgische grens nog tot en met 8 juni is gesloten, blijven de Belgen thuis. Ook Duitsers zijn er nog nauwelijks en de horeca is nog gesloten.

Lees ook: Op vakantie in eigen land of blijven we dit jaar thuis?

Zeeland beslist vrijdag over het heropenen van de vele strandcabines op het strand, voor de opslag van strandspullen. "Er is grote vraag naar en we hebben afgesproken dat we vrijdag een besluit nemen. Dan wordt duidelijk per wanneer de strandhokjes weer gebruikt mogen worden", zegt voorzitter Jan Lonink van de Veiligheidsregio. In Rotterdam-Rijnmond is vanaf vrijdag de verhuur van recreatieve verblijven weer toegestaan. Op onder meer de Zuid-Hollandse eilanden geldt komende week de regel dat 25 procent van de verblijven met eigen sanitair mag worden verhuurd. Volgende week, op 22 mei wordt dat opgeschaald naar 50 procent. Op 29 mei willen Zeeland en Rotterdam-Rijnmond opschalen naar 75 procent. Op 1 juli wordt dat 100 procent, als in Nederland alle (sanitaire) voorzieningen op campings en vakantieparken weer opengaan.

Update 02:41 - ''Geen tijdige zorg voor 200.000 hartpatiënten door corona'

Zo’n 200.000 hartpatiënten in Nederland hebben door de corona-uitbraak geen tijdige zorg gekregen. Dit leidt bij tienduizenden hart- en vaatpatiënten tot vroegtijdig overlijden en tot verlies van kwaliteit van leven. Dat concluderen onderzoekers van adviesbureau Gupta Strategists, samen met de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC) en de Value Based Healthcare-researchafdeling van het bedrijf Medtronic. Voor niet-coronapatiënten heeft het tekort aan reguliere zorg grote gevolgen, becijferen de onderzoekers, onder meer bij hart- en vaataandoeningen. "Het gaat om tienduizenden patiënten met een hartinfarct, boezemfibrilleren of andere hartproblemen. In totaal gaat het om tot wel 100.000 verloren levensjaren", zegt NVVC-voorzitter Bert van Rossum. "Om een beeld te geven: dat kan bijvoorbeeld betekenen dat tienduizend hartpatiënten een tien jaar kortere levensverwachting hebben. Daarnaast verslechtert de gezondheid van nog eens vele duizenden hartpatiënten door het tekort aan die noodzakelijke zorg. Een onwaarschijnlijk grote impact die we onder ogen moeten zien." Volgens de auteurs is het onverantwoord om langer te wachten met het inrichten van gezondheidszorg "volgens een nieuw normaal". Ze willen dat er nooit meer zo’n rem komt op de reguliere zorg mocht zich weer een uitbraak voordoen. Daarvoor moet onder meer coronazorg worden geconcentreerd in geselecteerde ziekenhuizen of aparte ziekenhuisafdelingen. Daarnaast is zorg thuis op afstand een oplossing voor de continuïteit van ziekenhuiszorg, door patiënten op die manier te monitoren.

Update 01:59 - Kabinet stelt partnertoets verplicht bij nieuwe coronasteun zzp'er

Zzp'ers die kunnen terugvallen op het inkomen van hun partner kunnen vanaf volgende maand geen coronasteun meer aanvragen. Nu de coronacrisis langer duurt, vindt staatssecretaris van Sociale Zaken Tamara van Ark (VVD) dat voortzetting van de zogeheten Tozo-regeling gepaard moet gaan met strengere voorwaarden. Dat zeggen Haagse bronnen die inzage hebben gehad in de plannen tegen het FD. De invoering van de partnertoets is bedoeld om te garanderen dat alleen zzp'ers in 'broodnood' beroep doen op de zzp-regeling. Tot nu toe stelde het kabinet bewust nauwelijks eisen aan de aanvragers, onder het devies dat snelheid boven zorgvuldigheid ging. Sociale Zaken volstond met een 'moreel appel' om geen misbruik te maken van de zzp-bijstand, die maximaal € 1500 per zzp'er maand bedraagt. Het kabinet trok er van maart tot en met mei al € 3,5 mrd voor uit. Nu zullen zelfstandigen die een beroep willen doen op de verlengde regeling, schriftelijk moeten verklaren dat hun partner onvoldoende inkomen heeft om op terug te vallen. De gemeenten, die belast zijn met de uitvoering, hebben daarmee een handhavingsinstrument om onterechte steun achteraf terug te vorderen. Sinds de invoering hebben ruim 440.000 zelfstandigen aangeklopt bij hun gemeente voor steun. Lees ook: Alle coronamaatregelen op een rij: wat mag wel en niet?

Update 00:46 - FIOD: met nieuwe aanpak coronafraude in kiem smoren

De fiscale opsporingsdienst FIOD probeert met een nieuwe aanpak ‘coronafraude’ in de kiem te smoren. Waar de dienst normaal probeert tot aanhoudingen te komen in complexe en langdurige onderzoeken, gaan FIOD-rechercheurs bij coronafraude in veel gevallen gewoon bij mensen langs. "We bellen aan en zeggen: 'Luister, we hebben je in de smiezen. En we waarschuwen je, als je hiermee doorgaat, zitten daar gevolgen aan'", zegt FIOD-teamleider Martine Suijkerbuijk in De Telegraaf. De afgelopen twee maanden kwamen bij de dienst tweehonderd signalen van ’coronafraude’ binnen, meldt de krant. Suijkerbuijks collega Peter Beening stelt dat ruim de helft van alle zaken te maken heeft met oplichting via handel in beschermingsmiddelen, zoals het voor veel geld aanbieden van niet-bestaande medische mondkapjes. Beening is de afgelopen weken onder meer bezig geweest met meldingen van banken die op hun rekeningen ongebruikelijke transacties voorbij zagen komen, waar in de omschrijving coronamedicijnen of beschermingsmiddelen werden genoemd. "Die rekeninghouders kregen onze aandacht." De laatste weken komen er volgens Beening daarnaast meer meldingen binnen over misbruik van steunmaatregelen. Het gaat dan vooral om de maatregel waarbij zzp’ers aanspraak kunnen maken op inkomenssteun van 4000 euro. Beening zegt dat slapende ondernemingen nieuw leven worden ingeblazen om steun aan te vragen. Andere worden speciaal daarvoor ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. "Ook zulke mensen gaan we een bezoekje brengen."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.