Milieu en Gezondheid
16 apr 2020, 06:52
Nederland blijft in ieder geval tot het einde van deze maand in een ‘intelligente lockdown’ om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. In dit liveblog houden we je op de hoogte van al het nieuws rondom het virus.
Het aantal corona-doden in Nederland is opgelopen naar 3.315.
In totaal zijn er tot nu toe 29.214 mensen in ons land positief getest op het virus.
De toestroom in de ziekenhuizen lijkt af te vlakken: 9.309 coronapatiënten zijn tot nu opgenomen (geweest).
Er liggen op dit moment in totaal 1258 patiënten op de intensive care.
Bekijk op deze kaart het aantal opgenomen inwoners er per gemeente.
Het kabinet verdubbelt een fonds dat zorgpersoneel wil helpen dat het coronavirus oploopt en daardoor in de problemen komt. Het fonds is opgezet door zorgverleners die zich zorgen maken over de kwetsbare positie van collega's en hun familie: als een zorgverlener arbeidsongeschikt raakt kan hij/zij beroep doen op het fonds. Als een zorgverlener overlijdt aan het virus, is het fonds er voor nabestaanden. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) legt maximaal 10 miljoen euro bij, maar benadrukt dat de werkgever in eerste instantie verantwoordelijk is voor de schade die zorgverleners lijden als ze ziek worden op hun werk.
Al weken is het Purmerendse Spurd-Leeghwaterbad, jawel, 'leegh'. Maar om zich alvast voor te bereiden op het moment dat de deuren weer opengaan, wennen de badmeesters en -juffen op de klanken van Ali B.'s 'coronahit' alvast aan het nieuwe normaal: 1,5 meter afstand houden. En houden daarbij de spieren lekker warm ook nog..: https://www.facebook.com/265183143495433/videos/260352371766006/
De coronacrisis raakt ons allemaal. Veel bedrijven hebben het lastig en ontslagen dreigen. Zo ook bij IQ Leads, een bedrijf uit Alphen aan den Rijn. Door de teruglopende inkomsten kon het aflopende contract van Bas niet verlengd worden. Einde verhaal zou je zeggen, maar zijn collega’s sprongen op de bres en leverden allemaal een deel van hun salaris in. Helemaal vrijwillig! Lees hier het hele verhaal.
Aankomende dinsdag maakt het kabinet hoogstwaarschijnlijk bekend of scholen na de meivakantie weer open mogen en op welke manier. Op basisschool ’t Talent in Schijndel hebben ze de deuren sinds 8 april al weer geopend. Leerlingen krijgen daar in groepjes van drie weer les van hun eigen juf of meester. De basisschool startte een proef; de ‘drive-in methode’, lessen op toerbeurt. Lees hier het hele verhaal.
Het is nu niet aan de orde om theaters, sportclubs of andere evenementen weer open te stellen, ook als ze zouden kunnen voldoen aan de 1,5 metermaatregel door minder mensen toe te laten. "Dat is onverstandig. Het virus valt ons ongelooflijk vals in de rug aan", zei premier Mark Rutte in de Tweede Kamer na vragen of hij bereid is te kijken naar het deels toelaten van bijeenkomsten binnen de huidige coronamaatregelen. Het probleem is dat er dan weer meer mensen op straat komen, terwijl we nog steeds zoveel mogelijk thuis moeten blijven. "Het is een harde boodschap, maar in die fase zitten we", zei Rutte. "We moeten praktisch blijven. Ook als we op de tennisclub ver uit elkaar kunnen blijven, dan moeten we over straat of in de bus. Met alle risico dat we tegen elkaar opbotsen."
Het vormen van een erehaag bij uitvaarten mag van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, als deze uit niet meer dan honderd mensen en acht volgauto's bestaat. De Veiligheidsregio Noord-Holland Noord heeft daarvoor donderdag vrijstelling verleend. Het besluit om vrijstelling te verlenen komt voort uit de gedachte dat goed gedrag mag worden beloond. "We hebben zo veel bereikt met elkaar de laatste weken", zegt Piet Bruinooge, voorzitter van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord. "Ik ben echt trots op onze inwoners. Deze roep uit de samenleving om op de moeilijkste momenten in het leven toch een gezamenlijk gebaar te maken, omarm ik daarom graag."
Bewoners van zorg- en wooncentrum De Haven in Bunschoten kunnen deze week tóch bezoekers ontvangen. Een hoogwerker tilt de familieleden op naar het raam van de bewoners. De hoogwerker blijft tot en met zaterdag bij De Haven, zodat alle 180 cliënten van het zorgcentrum de kans krijgen om bezoekers voor het raam te ontvangen. De ramen van de woningen blijven tijdens het bezoek dicht. "Bezoekers in de hoogwerker kunnen bovenin telefonisch contact leggen met onze cliënten, zodat ze toch even contact met elkaar hebben en elkaar kunnen spreken", zegt een woordvoerster van het zorgcentrum.
De 25e editie van de Pride Amsterdam gaat niet door. Het bestuur van de stichting Amsterdam Gay Pride (AGP) vindt het vanwege de coronacrisis niet verantwoord en ook niet haalbaar het jaarlijkse festival te organiseren.
Facebook neemt extra maatregelen om nepberichten over het coronavirus en Covid-19 tegen te gaan. Mensen die op misleidende informatie over Covid-19 hebben gereageerd, worden verwezen naar een pagina van de WHO waarop de mythes over Covid-19 worden ontkracht. "Op deze manier willen we mensen die mogelijk in aanraking zijn gekomen met deze content verwijzen naar een betrouwbare bron voor het geval ze deze claims buiten Facebook opnieuw tegenkomen. De nieuwe functionaliteit zal de komende weken ook beschikbaar worden in Nederland", zo meldt Facebook donderdag. Facebook heeft inmiddels honderdduizenden stukken content met desinformatie over Covid-19 verwijderd. "Denk hierbij aan schadelijke claims zoals dat het drinken van bleek je geneest van corona, en theorieën zoals dat jonge mensen immuun zouden zijn voor het virus."
Het aantal Nederlandse coronapatiënten op de intensive care blijft dalen. Het zijn er nu 1258, dus 21 minder dan woensdag. Daarvan liggen 1206 mensen in Nederland en 52 in Duitsland, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) donderdag bekendgemaakt. Verder liggen 354 mensen voor andere aandoening op de intensive care. Dat betekent dat er iets meer dan 1500 ic-bedden bezet zijn.
Ongeveer de helft van de boekhandels in Nederland verwacht door de coronacrisis binnen een half jaar in grote financiële problemen te komen. Een kwart ziet die situatie zelfs al sneller aankomen. Dat blijkt uit een peiling die de KBb, de branchevereniging voor boekhandels, heeft uitgevoerd onder de ongeveer 1100 aangesloten boekwinkels en -ketens. Volgens directeur Anne Schroën van de KBb zijn er winkels, met name in grote steden, die nu al een omzetverlies melden van 80 tot 90 procent. Ook de verhuurders van de panden lijken niet erg mee te werken en willen vaak gewoon de huur betaald krijgen. "En het gaat om kleine boekenwinkels hè, niet om tapijthallen", zegt Schroën. Bovendien moet personeel ook salaris krijgen.
Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel) heeft haar EU-collega’s voorgesteld te onderzoeken of een internationale overeenkomst voor essentiële goederen voor de volksgezondheid haalbaar is. Tijdens een wereldwijde gezondheidscrisis zoals de coronapandemie zou de handel in schaarse, noodzakelijke medische goederen dan zijn gereguleerd. Het plan komt naar aanleiding van de exportbeperkingen die sommige landen na de uitbraak van het coronavirus instelden, zodat essentiële goederen als mondkapjes en beademingsapparatuur moeilijker beschikbaar werden. Een internationale overeenkomst moet zo’n verstoring van de handel en het omhoogjagen van de prijzen voorkomen.
Politieagenten en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) die zijn bespuugd of in hun gezicht gehoest, mogen zich laten testen. Ze moeten dan wel klachten hebben die doen denken aan het coronavirus. Mensen die het aan de stok hebben met de politie, doen zich de laatste tijd geregeld voor als coronapatiënt om agenten, conducteurs of handhavers angst aan te jagen. En met succes. Agenten die zogenoemde coronaspugers of -hoesters op hun pad vonden, dringen al geruime tijd aan op uitsluitsel of ze het virus inderdaad hebben opgelopen. Maar de schaarse tests werden lang gereserveerd voor ernstig zieke patiënten en ziekenhuispersoneel.
Gebruik van mondkapjes door burgers moet onderdeel worden van de afbouw van de coronamaatregelen. Een groot deel van de Tweede Kamer dringt hierop aan bij het kabinet. In landen om ons heen wordt het gebruik van bijvoorbeeld stoffen mondkapjes juist aanbevolen. Het kabinet wil hier nog niet in mee. "Onwenselijk" noemt zorgminister Hugo de Jonge het inzetten van gewone mondkapjes. De experts waar het kabinet op vaart, waarschuwen voor schijnveiligheid, maar geven aan dat bepaalde mondkapjes straks wel kunnen worden gebruikt voor contactberoepen. Lees ook: Kamer wil mondkapjes inzetten bij afbouw coronamaatregelen
Supporters met een kaartje voor het EK voetbal kunnen hun aanschafprijs terugkrijgen. Dat heeft de UEFA laten weten in een email naar alle tickethouders. De fans kunnen hun kaartje teruggeven en worden dan volledig gecompenseerd. Het EK is verplaatst naar volgend jaar zomer vanwege het coronavirus. De openingswedstrijd staat voor 11 juni uitgeschreven, de finale is op 11 juli.
Alle 41 landen die eigenlijk met het Eurovisiesongfestival mee zouden doen, zenden over een maand het eenmalige alternatief Eurovision: Europe Shine A Light uit. Ook de niet-deelnemers Montenegro, Kosovo, Bosnië & Herzegovina en Kazachstan doen mee, zo heeft de European Broadcasting Union (EBU) bekendgemaakt. Europe Shine A Light wordt vanuit Hilversum gemaakt en, in het Engels, gepresenteerd door Chantal Janzen, Edsilia Rombley en Jan Smit. Tijdens de show worden de 41 deelnemers van het geannuleerde songfestival in de spotlight gezet. Vanuit heel Europa brengen zij een persoonlijke boodschap en natuurlijk is hun lied ook te horen.
Het aantal Nederlandse doden door het coronavirus is opgelopen tot zeker 3315. Van deze mensen stond vast dat ze waren besmet met het virus. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 181 nieuwe meldingen over sterfgevallen gekregen van de GGD'en. Lees ook: RIVM meldt 181 doden door coronavirus, 182 nieuwe ziekenhuisopnames
De Philips Foundation, de AFAS Foundation en de Noaber Foundation hebben gezamenlijk vijf mobiele isolatie-verpleegunits aangekocht voor gebieden in de wereld die het hardst zijn getroffen door de uitbraak van het coronavirus. De eerste twee tenten gaan naar Italië. Met de aankoop stellen de drie stichtingen een bedrag van 3 miljoen euro beschikbaar. In elk van de vijf opblaasbare tenten is plaats voor twintig ziekenhuisbedden voor het aanbieden van hoogstaande gezondheidszorg aan mensen die besmet zijn, of mogelijk besmet zijn, met het coronavirus. Ook kunnen de units worden ingezet voor ziekenhuisopnames die niet gerelateerd zijn aan het virus. Daarmee kan de druk op de ziekenhuizen worden verlicht.
De Deventer Boekenmarkt is donderdag definitief geschrapt, omdat het bij dit evenement niet mogelijk is om de coronaregel van minimaal 1,5 meter afstand na te leven. De organisatie van de grootste boekenmarkt van Europa rekent erop dat deze regel in augustus, als de boekenmarkt zou worden gehouden, nog steeds van kracht is, laat een woordvoerder weten. De zeer drukbezochte boekenmarkt zou op zondag 2 augustus plaatsvinden.
Het aantal coronagevallen in Europa is gestegen naar bijna een miljoen. Daarmee heeft het continent iets minder dan de helft van de gevallen wereldwijd, aldus Europees directeur Hans Kluge van de Wereldgezondheidsorganisatie van de VN (WHO). Inmiddels zijn meer dan 84.000 mensen in Europa aan het virus bezweken.
Wanneer de corona-maatregelen worden afgebouwd, wordt het gebruik van mondkapjes door contactberoepen, zoals kappers, tandartsen en fysiotherapeuten, opnieuw bekeken. Directeur Jaap van Dissel van het RIVM blijft wel tegenstander van mondkapjes in de publieke ruimte. Wegens het tekort aan middelen worden mondkapjes nu alleen gebruikt in de zorg. "Als de schaarste minder wordt, zullen we steeds kijken of ze in bepaalde situaties wel degelijk toegevoegde waarde kunnen hebben", zegt Van Dissel.
In het noorden van Nederland, waar veel minder mensen met het coronavirus zijn besmet dan elders, kunnen de coronamaatregelen mogelijk eerder worden versoepeld. De deskundigen die het kabinet adviseren over een uitweg uit de coronacrisis denken daarover na, zegt hun voorzitter Jaap van Dissel. In Friesland, Groningen en Drenthe grijpt het virus tot dusver nog niet erg om zich heen. Het is er zelfs nog mogelijk om van nieuwe patiënten na te gaan van wie ze de ziekte hebben opgedaan. Dat is in andere delen van Nederland allang niet meer zo, waardoor strenge, ongerichte maatregelen nodig waren.
Op Aruba is woensdagavond (lokale tijd) bekendgemaakt dat een 39-jarige man die eerder die dag thuis is overleden, besmet was met het coronavirus. De man was eerder niet getest en kwam tot vlak voor zijn plotselinge dood nog veel buiten. Dat heeft zijn moeder tegen lokale media gezegd. Onderzocht wordt nu of er meer besmettingen zijn in de buurt Paradijswijk in Oranjestad, waar de man woonde. Bewoners die in contact zijn geweest met de man worden opgeroepen zich te laten testen.
Zo’n drie procent van de Nederlandse bloeddonoren heeft antistoffen tegen het coronavirus. Dat blijkt uit cijfers van Sanquin Bloedbank, gepresenteerd door RIVM-directeur Jaap van Dissel. Volgens hem zou dit betekenen dat honderdduizenden Nederlanders het virus al hebben gehad. Sinds begin april wordt het bloed van ruim 4000 donoren door Sanquin onderzocht op antistoffen tegen het coronavirus. Dat zou laten zien hoeveel mensen het virus ooit hebben gehad en nu mogelijk immuun zijn. Lees ook: RIVM: 'Drie procent van de Nederlanders heeft coronavirus al gehad'
In instellingen als verpleeghuizen zijn in week 14 (30 maart tot en met 5 april) dubbel zoveel mensen overleden als gemiddeld in de eerste tien weken van 2020. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In week 14 overleden naar schatting 1485 bewoners van zulke instellingen, terwijl in de eerste tien weken van 2020 nog gemiddeld 797 mensen overleden. Het sterftecijfer is hier dus bijna verdubbeld. In andere huishoudens was het sterftecijfer 1,5 keer hoger dan normaal.
Nederlandse kinderartsen zijn begonnen met het verzamelen van gegevens van kinderen die in het ziekenhuis belanden door het coronavirus. "Het lijkt erop dat Covid-19 bij kinderen milder verloopt, maar het is nog niet bekend hoe dat komt. Ook is onduidelijk of sommige kinderen die al een andere ziekte hebben kwetsbaar zijn en wat de beste behandeling is", aldus hoofdonderzoeker en kinderarts-immunoloog Emmeline Buddingh van het Willem Alexander Kinderziekenhuis (WAKZ) in Leiden.
De zomervakantie krijgt mogelijk een andere invulling als kinderen na de meivakantie nog niet naar school kunnen. In een advies aan het kabinet zegt de Onderwijsraad dat overwogen zou kunnen worden om in dat geval anders met de zomervakantie om te gaan. Als mogelijke opties geeft de raad het deels inkorten of het mogelijk naar voren halen van de zomervakantie. "Het onderwijs maakt ongekende tijden door, waarbij ingrijpende maatregelen noodzakelijk zijn geweest. Bij het ondervangen van de gevolgen van deze maatregelen, zoals het inlopen van achterstanden, is het van belang steeds in het oog te houden wat nu acuut is en wat later kan. Bedenk daarbij wat realistisch is voor het onderwijsveld, ouders en leerlingen", zegt voorzitter Edith Hooge van de Onderwijsraad.
Mensen die gebruik maken van beschermingsmiddelen moeten hun plastic handschoenen en mondkapjes na gebruik direct in een afvalbak gooien. Die oproep doen NederlandSchoon en Plastic Soup Foundation. Volgens de organisaties ontstaat er een nieuw zwerfafvalprobleem omdat de beschermingsmiddelen nu regelmatig op straat of in de natuur terechtkomen. Dat is schadelijk voor mens en omgeving, omdat bijvoorbeeld plastic handschoentjes nooit helemaal worden afgebroken.
De financiële noodmaatregelen in verband met de coronacrisis komen nu ook in Caribisch Nederland op gang. Sinds begin april, toen de maatregelen beschikbaar kwamen, hebben ruim tweeduizend mensen op Bonaire, Saba en Sint Eustatius steun aangevraagd. De helft van de aanvragen is inmiddels uitbetaald, de rest is nog in behandeling, laat het ministerie van Sociale Zaken weten.
Intensivecareartsen en ethici van verschillende ziekenhuizen willen dat de bezoekregels aan ernstig zieke coronapatiënten worden versoepeld. Ze pleiten daarvoor in de Volkskrant. Ze noemen het hartverscheurend dat familieleden niet naar hun dierbaren toe kunnen en soms niet eens bij hun overlijden aanwezig zijn. Bij een verwacht overlijden staan de meeste ic’s een of twee familieleden toe om afscheid te nemen. Dat brengt harde keuzes met zich mee. "Het is echt onmenselijk om mensen niet bij het overlijden van een dierbare te laten zijn die ze al veertig jaar kennen", zegt klinisch ethicus Erwin Kompanje van het Erasmus MC in Rotterdam.
Op Ameland is voor het eerst een besmetting met het coronavirus geregistreerd. Dat meldde burgemeester Leo Pieter Stoel donderdag in een verklaring. De GGD Fryslân heeft de besmetting bevestigd. De patiënt woont niet op het Waddeneiland, maar was er op bezoek bij een familielid. De besmette persoon in kwestie is dinsdag naar de wal gebracht en verblijft in het ziekenhuis.
Het drinkwatergebruik is sinds de start van de coronacrisis fors gestegen. In de maand maart zag drinkwaterbedrijf Vitens een toename in het watergebruik van 1 miljard liter, dat is een toename van 2,5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In de eerste veertien dagen van april werd opnieuw 1 miljard liter meer gebruikt, een stijging van 7 procent vergeleken met vorig jaar. Afgelopen zaterdag werd er zelfs ruim 20 procent meer drinkwater gebruikt, ongeveer 200 miljoen liter extra dan normaal. "Dat is een piek die Vitens normaal gesproken alleen op warme zomerdagen ziet", zegt een woordvoerder van het drinkwaterbedrijf. Het extra waterverbruik komt omdat mensen meer thuis zijn en de tuin sproeien. Vitens roept op tot verantwoord watergebruik, zeker omdat het droge weer aanhoudt.
Door de coronacrisis zijn vorige maand per saldo 17.000 Nederlanders zonder werk komen te zitten, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook klopten mensen massaal aan bij uitkeringsinstantie UWV voor een WW-uitkering. Het CBS stelt dat het al sinds 2014 niet meer is voorgekomen dat het aantal werkenden in Nederland in een maand opeens met 17.000 kelderde. Tegelijkertijd liep het aantal nieuwe WW-uitkeringen vorige maand met meer dan 42 procent op tot 38.000. Het UWV registreerde eind maart in totaal 250.000 lopende WW-uitkeringen. Dat waren er 10.000 meer dan in februari.
Lees ook: Betsie en Han komen mopperend samen wel de coronacrisis door
CBS-econoom Peter Hein van Mulligen trekt normaal liever geen grote conclusies op basis van cijfers over slechts één maand. Maar dit keer is volgens hem sprake van een hele duidelijke ontwikkeling. Vooral mensen jonger dan 25 jaar namen vorige maand hun toevlucht tot de WW. In de horeca, uitzendbranche en cultuursector waren wat betreft de nieuwe uitkeringsaanvragen de sterkste toenames te zien.
Een kortere zomervakantie of langer naar school in het volgend schooljaar. Dat zijn twee van de voorstellen die de Onderwijsraad doet om achterstanden weg te werken die leerlingen mogelijk oplopen tijdens de coronacrisis, schrijft het AD. De maatregelen zouden nodig kunnen zijn als de leerlingen ook na de meivakantie nog niet naar school kunnen. Over het al dan niet heropenen van de scholen beslist het kabinet hoogstwaarschijnlijk aanstaande dinsdag.
Het panel van wetenschappers dat het kabinet adviseert over de bestrijding van het coronacrisis, het zogenoemde Outbreak Management Team (OMT) van het RIVM, verwacht dat rond 1 mei ongeveer 1200 bedden op de intensive care-afdelingen zijn bezet. Die bezetting kunnen de ic's op reguliere kracht aan, schrijft het OMT in een advies aan het ministerie van Volksgezondheid. Lees ook: Ic-dagboek helpt patiënten bij verwerken van hun trauma Het panel verwacht dat 700 van de 1200 bedden bezet zullen zijn door coronapatiënten. De ic-capaciteit is normaal gesproken zo'n 1150 bedden, maar vanwege het coronavirus zijn alle ic's uitgebreid. Sinds een tijdje heeft Nederland 2400 intensivecarebedden beschikbaar, waarvan 1900 voor coronapatiënten. Het aantal coronapatiënten dat op de intensive care ligt, is de afgelopen dagen gedaald. Woensdag meldde het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) dat 1224 mensen die besmet zijn met het virus op de ic verblijven, 24 minder dan een dag eerder. Het LCPS verwacht dat de daling doorzet.
Nederland trekt 50 miljoen uit voor onderzoek naar een vaccin tegen het coronavirus. Dat schrijft minister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. Het geld gaat naar CEPI, de Coalition for Epidemic Prepraredness Innovations. Deze stichting uit Noorwegen verzamelt donaties uit de hele wereld om onderzoek naar vaccins tegen infectieziekten te financieren. Andere Europese landen dragen ook geld bij via CEPI. Tot dusver gaat het in totaal om ruim 632 miljoen euro. De stichting denkt in 2020 ruim 800 miljoen nodig te hebben. Voor 2021 gaat het waarschijnlijk om een bedrag in dezelfde orde van grootte. "Ook in de volgende onderzoeksfase zal Nederland gaan investeren", aldus De Jonge.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.