Milieu en Gezondheid
19 mei 2020, 06:35
De gedeeltelijke lockdown wordt langzaam versoepeld, maar er blijven maatregelen gelden om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus in Nederland tegen te gaan. Volg in dit liveblog de belangrijkste ontwikkelingen rond de coronacrisis.
Het aantal corona-doden in Nederland is opgelopen tot 5.715.
In totaal zijn er tot nu toe 44.249 mensen in ons land positief getest op het virus.
De toestroom in de ziekenhuizen lijkt af te vlakken: 11.613 coronapatiënten zijn tot nu opgenomen (geweest).
Er liggen op dit moment in totaal 293 coronapatiënten op de intensive care.
Bekijk op deze kaart het aantal opgenomen inwoners er per gemeente.
We sluiten dit liveblog voor nu. Houd Hartvannederland.nl in de gaten voor nieuwe updates.
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) noemt de aangekondigde heropening van de eet- en drinkgelegenheden "een eerste stap in de goede richting". De branchevereniging stelt echter dat de voorwaarden, zoals de anderhalvemeterregel, voor veel bedrijven onwerkbaar zijn. Steun van de overheid blijft daardoor noodzakelijk. De branchevereniging wil een hogere compensatie van de werkgeverslasten en een andere maand die als referentiemaand wordt gebruikt om de omzetdaling te bepalen. Nu is dat januari, maar bij veel zaken is dat een van de minste maanden. Ook zouden de vaste lasten gecompenseerd moeten worden voor de periode dat horecazaken niet of maar deels open kunnen en zou de WW voor werknemers in de horeca versoepeld moeten worden. Bovendien gaf KHN al eerder aan te betreuren dat de eet- en drinkgelegenheden pas op 1 juni open mogen en niet al hun deuren tijdens het pinksterweekend mogen openen
"Gezien de 1,5 metersamenleving is dit wel het optimale resultaat voor ons", zegt Mirjam Moll, directeur van de Museumvereniging. Ze is "zeer verheugd" met de versoepelde maatregelen voor de musea. "Er hoeft vooraf geen checkgesprek plaats te vinden en er geldt geen maximum aantal bezoekers", aldus Moll. "Bang is misschien niet het juiste woord, maar het kabinet zei duidelijk dat de versoepelingen zouden afhangen van de actuele situatie. Maar dit zijn precies de versoepelingen die we wilden." Veel musea maakten de afgelopen dagen al bekend weer open te willen voor publiek. Daarbij nemen ze allerlei maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Zo moeten bezoekers vooraf online een ticket kopen voor een bepaald tijdvak.
De middelbare scholen mogen vanaf 2 juni weer open. Daarover is vakbond CNV tevreden, al kan van leraren "niet het onmogelijke" gevraagd worden. Omdat leerlingen zich moeten houden aan de 1,5 meterrichtlijn, kan niet iedereen tegelijk les krijgen. "Onderwijs op afstand blijft nodig en is dat goed te combineren met onderwijs op school, vragen veel medewerkers zich af", aldus CNV. De vakbond heeft dinsdag over het volledig openen van het primair onderwijs op 8 juni een peiling gehouden. De mening van het onderwijspersoneel is hierover verdeeld. Zo wil de helft (49 procent) van de 7000 respondenten liever niet dat de school voor de zomer volledig opengaat. 40 procent is daar wel blij mee.
Iedereen is vanaf 1 juni verplicht om in het openbaar vervoer een niet-medisch mondkapje te dragen. Doe je dat niet, dan riskeer je een boete van 95 euro.
Zelf een mondkapje in elkaar naaien?
Ouderenbond ANBO is weliswaar content met de versoepelde coronamaatregelen, toch wijst de instantie erop dat voorzichtigheid nog altijd geboden is. Vanaf 25 mei kan er in verpleeghuizen weer bezoek worden ontvangen. Volgens Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO, is er nog veel onduidelijkheid. "Zo vragen veel ouderen zich af of ze hun kleinkinderen mogen zien en of ze mogen oppassen. En het kabinet is niet consistent in het beleid wie wanneer beschermingsmiddelen moet dragen. Waarom is dat in het openbaar vervoer en het bijzonder vervoer bijvoorbeeld verplicht, terwijl zorgmedewerkers niet altijd beschermingsmaterialen hoeven te dragen?", vraagt ze zich af. "Wij vinden als ANBO dat het kabinet daar één duidelijke en consistente lijn in moet trekken die ook begrijpelijk is voor mensen. En duidelijker moet communiceren wat er wel en wat er niet kan.
Met verzamelde gegevens over positieve coronatests, signalen vanuit huisartsen en zelfs "rioolwatersurveillance", wil het kabinet een 'dashboard' opbouwen waar het ook regionale waarschuwingen mee kan geven aan het publiek. Zorgminister Hugo de Jonge zei dinsdag in de wekelijkse persconferentie dat zo'n coronadashboard het mogelijk maakt om "op regionaal niveau een waarschuwingssysteem te maken". "In dat dashboard gaan we alle informatie bij elkaar brengen om het zicht op de coronawerkelijkheid te verbeteren", aldus De Jonge. Juist al die verschillende gegevens samen hebben een "voorspellende waarde", aldus De Jonge. "Zo signaleren we of, en waar precies, we op de rem moeten trappen." Mogelijk worden maatregelen weer aangescherpt in bepaalde regio's of steden als onverhoopt een brandhaard ontstaat, of worden de regels weer strenger gemaakt die voor een specifieke sector gelden. Het dashboard wordt dus vooral gebruikt voor besluitvorming, benadrukt De Jonge. Maar er moeten ook waarschuwingen mee worden gegeven aan het publiek, als dat nodig is. Zo kan uit gegevens van de handhaving blijken dat het erg druk is op het strand. Dan kunnen mensen worden opgeroepen daar vooral weg te blijven.
Pathé, de grootste bioscoopexploitant van Nederland, is "heel blij" dat de theaters op 1 juni de deuren weer kunnen openen. Premier Mark Rutte maakte bekend dat theaters en bioscopen over twee weken weer dertig bezoekers per zaal mogen ontvangen. "We kijken er vooral naar uit om onze bezoekers weer te kunnen verwelkomen", laat een woordvoerder weten. "En dat onze medewerkers weer aan het werk kunnen gaan." Het bedrijf stelde eerder al met klem dat het exploiteren van de bioscopen met een maximum van dertig bezoekers niet rendabel is. Het animo voor bioscoopbezoek blijkt overigens enorm te zijn. Voor de eerste paar dagen zijn inmiddels al 36.000 kaartjes verkocht. Tientallen zalen zijn al uitverkocht voor de eerste paar dagen.
Het is goed dat de geplande versoepelingen op 1 juni kunnen doorgaan, want daarmee wordt een nieuwe stap gezet richting een normale situatie. Zo reageert INretail, de brancheorganisatie voor winkeliers in de non-foodsector op de persconferentie van het kabinet. "Het is positief dat gericht aankopen doen ook weer even genieten wordt van de sfeer in de winkelstraten." INretail benadrukt dat winkeliers actief in de weer zijn met veiligheidsprotocollen en dat de brancheorganisatie gemeenten wil helpen bij het vormgeven van het winkelgebied. Bovendien roept INretail consumenten op om tijdens het komende lange hemelvaartweekend gespreid naar de winkels te komen en de drukste middagmomenten te mijden.
Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij dat de geplande opening van een aantal sectoren per begin volgende maand wordt doorgezet. Wel zagen ze meer mogelijkheden en vinden ze het jammer dat niet meer branches kunnen profiteren van heropeningen. Daarbij wijzen de werkgeversorganisaties in het bijzonder op casino's en speelhallen, die verwant zijn aan de horeca. Ook sport- en yogascholen zouden volgens VNO-NCW en MKB-Nederland best eerder open kunnen. Ze vinden het dan ook "goed dat het kabinet met sportaanbieders in gesprek is" om hen mogelijk voor 1 september al open te laten gaan. Ook constateren VNO-NCW en MKB-Nederland dat er "onnodige problemen" ontstaan in de uitvoering. Dat campings de sanitaire voorzieningen pas op 1 juli mogen openen, zorgt ervoor dat ouderen nu ook in het hoogseizoen op vakantie gaan. "Dit is niet nodig als de opening van sanitaire voorzieningen op campings wordt vervroegd naar 1 juni." Ook vinden ze het jammer dat de horeca niet al in het pinksterweekend open mag.
De aangekondigde openstelling van de middelbare scholen op 2 juni zorgt voor blijdschap bij de scholen, maar ze staan daardoor ook voor een uitdaging. Dat laat de VO-raad, die de belangen van de scholen in het voortgezet onderwijs vertegenwoordigt, weten als reactie op het kabinetsbesluit. Omdat de scholen moeten voldoen aan de 1,5 meterrichtlijn, kunnen niet alle leerlingen tegelijk les krijgen op school. Volgens de VO-raad zal de aanpassing in het onderwijs veel vragen van de betrokkenen. "Het is een uitdaging om de school en het onderwijs zo in te richten dat 1,5 meter afstand gewaarborgd kan worden. Het is een uitdaging om naast onderwijs op school ook onderwijs op afstand te verzorgen. En het is een uitdaging voor leerlingen en ouders om zich aan te passen aan deze bijzondere situatie", luidt de reactie van de raad. Maar blijdschap overheerst. "De interactie tussen leerling en leraar is immers de kern van het onderwijs."
"We hebben de ruimte verdiend die we nu kunnen aankondigen", zei premier Rutte tijdens de persconferentie zojuist. "We mogen vertrouwen hebben, maar we moeten waakzaam blijven." Bij verkoudheid "blijven we thuis", vervolgt Rutte. "Bij benauwdheid blijven ook huisgenoten thuis." We moeten ons aan de anderhalve meter afstand houden, wassen onze handen stuk en gebruiken zakdoekjes bij hoesten of niezen, "ook als de samenleving en economie weer van schot gaan". De stappen die twee weken geleden werden aangekondigd, worden genomen, aldus Rutte. Zo mogen contactberoepen blijven werken, mits natuurlijk de anderhalve meter afstand in acht wordt genomen en de hygiëne goed in de gaten wordt gehouden. De basisscholen gaan vanaf 8 juni weer volledig open. Vanaf 2 juni kunnen kinderen weer naar de middelbare school. Rutte zei dat het de bedoeling is dat alle leerlingen van het voortgezet onderwijs fysiek les krijgen. "Niet alleen een mentoruurtje." Hij benadrukte dat het belangrijk is dat scholieren met de fiets of lopend naar school gaan. Het is belangrijk het openbaar vervoer te ontlasten, zei hij. (Tekst gaat verder onder illustratie) https://twitter.com/CrisisGLZ/status/1262804385341550611 In het openbaar vervoer is het dragen van een niet-medisch mondkapjes voor mensen vanaf 13 jaar verplicht. Mensen die in het ov geen mondkapje dragen, kunnen rekenen op een boete van 95 euro. Bioscopen mogen per 1 juni ook open, maar voor maximaal 30 personen, exclusief personeel. Datzelfde geldt voor restaurants en cafés en culturele instellingen. In de horeca hoeven huisgenoten zich overigens niet aan de anderhalvemeterregel te houden. Vanaf 25 mei mogen meer verpleeghuizen weer bezoek ontvangen. Mits er daar geen besmetting is mag er één bezoeker per bewoner langskomen. Uiterlijk 15 juni moeten alle instellingen weer "een vorm van" bezoek kunnen ontvangen, aldus 'coronaminister' Hugo de Jonge. Ook kan iedereen op 1 juni een coronatest krijgen, volgens De Jonge "liggen we op schema". Dat kan dan direct bij de lokale GGD, dus de persoon met klachten hoeft niet meer langs de huisarts. Aanmelding gebeurt via een landelijk telefoonnummer. Mensen die nu al getest kunnen worden als ze klachten hebben, zoals zorgmedewerkers, hoeven ook niet meer eerst 24 uur te wachten maar kunnen meteen getest. Volg hier LIVE de persconferentie.
Het sanitair op campings mag vanaf 1 juli weer open. Tot die tijd kunnen mensen zonder eigen douche en toilet niet op onder anderen Jeroen Slager's camping in Balkbrug terecht. Daar bedacht hij dus wat op...
"Ik heb een benzinepomp naast mijn toiletgebouw gezet", vertelt de eigenaar van camping Het Reestdal aan Hart van Nederland. Klanten van bijvoorbeeld benzinestations mogen namelijk wel gebruik maken van het toilet tijdens hun bezoek.
“Het is geen oplossing van het probleem, maar ik wil het wel graag onder de aandacht brengen."
Ouderen in verzorgingstehuizen vereenzamen door het bezoekverbod, vinden velen, waaronder Anja Marbus. Zij heeft sinds de uitbraak van het coronavirus geen persoonlijk contact meer gehad met haar 90-jarige moeder Petronella, vertelt ze aan Hart van Nederland.
Anja startte een petitie, waarmee ze de politiek dringend wil verzoeken die bezoekregeling vanaf woensdag te versoepelen. Bijna 6700 mensen hebben haar petitie ondertekend en dinsdag is deze digitaal overhandigd aan de Tweede Kamer. “Ik hoop dat er mij en heel veel andere Nederlanders geluisterd zal worden", zegt Anja.
De Avond4daagse gaat dit jaar wegens de maatregelen tegen het coronavirus niet in de gebruikelijke vorm door. Daarom heeft de Koninklijke Wandel Bond Nederland KWBN samen met het Groningse bedrijf eRoutes een app ontwikkeld, waarmee wandelaars hun eigen Avond4daagse kunnen lopen vanuit hun eigen huis. De inschrijving voor de Avond4daagse - Home Edition begint maandag op www.avond4daagse.nl. Wie zich inschrijft en daarvoor 5 euro per deelnemer betaalt, krijgt vanaf 1 juni de app toegestuurd. In die app staan vier verschillende wandelroutes vanaf een zelfgekozen vertrekpunt. Deelnemers kunnen zoals altijd kiezen voor rondjes van 2,5, 5 of 10 kilometer. Met gps-tracking wordt gecontroleerd of de wandelaars hun afstand ook echt lopen. Wie de vier dagen volbrengt krijgt een medaille thuisbezorgd. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat deelnemers in groepen gaan lopen. De app werkt tussen 1 juni en 31 augustus.
Aan het systeem waarmee het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de verspreiding van het coronavirus in de gaten houdt, de zogenoemde Infectieradar, werken inmiddels 30.000 mensen mee, met of zonder klachten. Zeker nu de coronamaatregelen stapje voor stapje worden versoepeld, is het van belang dat nog meer mensen zich aanmelden, aldus het instituut. Het RIVM zou het liefste zien dat er zeker 100.000 mensen meedoen. Deelnemers aan de radar geven een keer per week door of zij in de afgelopen zeven dagen koorts of andere klachten hadden. Ook als mensen geen klachten hebben, melden ze dit.
Het kabinet mikt erop de basisscholen en de kinderopvang begin juni weer helemaal open te laten gaan. Ingewijden noemen zowel 2 juni als 8 juni, maar het kabinet moet de knoop nog doorhakken. Op die dag gaat het voortgezet onderwijs ook weer open, zij het in beperkte vorm. De crisiscommissie van het kabinet komt dinsdag weer bij elkaar om de coronacrisis te bespreken en naar verwachting wordt besloten een aantal maatregelen vanaf 1 juni te versoepelen. Zo mogen eet- en drinkgelegenheden in aangepaste vorm weer open, net als theaters en bioscopen.
Het aantal coronapatiënten op de intensive cares is gedaald tot 293. Dat zijn er dertig minder dan op maandag. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). De intensivecareafdelingen behandelen inmiddels 523 mensen met andere aandoeningen. Dat is 46 meer dan op maandag. Op ic's in Nederland liggen 291 coronapatiënten. Dat zijn er 29 minder dan een dag eerder. In Duitsland worden nog twee Nederlanders met het coronavirus behandeld, een minder. Op de verpleegafdelingen van ziekenhuizen liggen 933 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat is een toename van 24.
Nijmegen gaat een tijdelijke uitbreiding van terrassen in de stad toestaan, als het kabinet besluit dat de terrassen vanaf 1 juni weer open mogen. Ondernemers die aan een plein zitten, kunnen ook samen om extra terrasruimte vragen. Terrassen mogen volgens de gemeente door een tijdelijke uitbreiding groeien in omvang, maar niet in aantal bezoekers. Een ondernemer kan zo voldoen aan de verplichte 1,5 meter tussenruimte, maar mag niet meer gasten gaan ontvangen dan waarvoor hij een vergunning heeft. Er moet altijd een vrije doorgang voor hulpdiensten overblijven. In drukke horecagebieden wordt de beschikbare ruimte eerlijk verdeeld onder de aanvragers.
De gemeente Venlo treft maatregelen om te voorkomen dat het de komende dagen opnieuw te druk wordt in de binnenstad. Bij te grote drukte gaat de gemeente de toegang tot het stadscentrum, parkeergarages en straten tijdelijk afsluiten. Verder wordt op enkele straten eenrichtingsverkeer ingesteld. De maatregelen gelden van donderdag tot en met zondag. Dat maakte de gemeente Venlo dinsdag bekend. Met name in de Duitse Hoek en Lomstraat in Venlo was het afgelopen zondag "veel en veel te druk", aldus de gemeente. Er zijn al veel maatregelen genomen om drukte te voorkomen, maar die worden na de ervaring met de grote toestroom van Duitsers zondag aangescherpt. Met camera's, politie en beveiliging gaat de gemeente de drukte in de gaten houden en waar nodig stoppen. Er worden looprichtingen gemaakt waarbij het advies is om rechts te houden. Als dat nodig is, komt er extra politie en beveiliging, laat de gemeente weten.
Het kabinet handelt onverstandig als het niet op het Bredase aanbod ingaat om de horeca in de stad al vast te laten oefenen met de nieuwe regels .Dat stellen de Bredase burgemeester, Paul Depla, en de plaatselijke voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland, Johan de Vos. De Vos wil op 25 mei een 'oefendag' organiseren. Gemeente en politie staan achter zijn voorstel, zegt hij. Depla, die ook voorzitter is van de G40, het netwerk van veertig grote en middelgrote steden in Nederland, bevestigt dat: "Het kabinet vraagt bij monde van Rutte aan de samenleving om te oefenen op de nieuwe situatie als straks de maatregelen meer versoepeld zijn. Dat gebeurt dus in bijvoorbeeld aangewezen verzorgingshuizen. Als op 1 juni de terrassen open mogen, kunnen we beter voorbereid zijn. Het gaat altijd anders dan je op papier denkt. Door een dag te oefenen, kun je een hoop verrassingen rond bijvoorbeeld handhaving voorkomen." Breda overweegt niet om het plan toch door te zetten als de regering vasthoudt aan 1 juni als eerste openingsdag. De Vos: "Maar als er dan problemen zijn, dan laat ik minister Grapperhaus wel weten dat hij veel had kunnen voorkomen door op ons aanbod in te gaan. Het aanbod is serieus, we hebben een goed plan. We willen de stroom bezoekers in kaart brengen, we willen weten wat er 1 juni op ons afkomt."
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 21 nieuwe meldingen gekregen over gestorven coronapatiënten. Daarmee is het officiële Nederlandse dodental van de pandemie gestegen tot 5715. Van deze mensen was met een test vastgesteld dat ze besmet waren met het coronavirus. Lees hier meer
Onderzoekers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) merken op dat het aantal immigranten in de weken na invoering van de coronamaatregelen ruim is gehalveerd. Er kwamen vooral minder migranten van buiten de Europese Unie hier naartoe. In week 13 tot en met 16 kwamen gemiddeld 2200 migranten per week naar Nederland. Dat wil zeggen dat zij zich inschreven bij een Nederlandse gemeente. Dat waren er nog gemiddeld 5200 in week 3 tot en met 11, voor de coronamaatregelen van kracht werden.
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) betreurt het dat de eet- en drinkgelegenheden pas op 1 juni open mogen en niet al hun deuren tijdens het pinksterweekend mogen openen. Dat zegt een woordvoerder van de branchevereniging van de horeca. "Elke dag dat de sluiting langer duurt, is er een te veel", stelt de vereniging. "Wij hadden aangegeven: laat ons voor het pinksterweekend opengaan. Dat is ook een manier van geleidelijk opbouwen. Met alle maatregelen is er geen reden waarom dat niet zou kunnen", aldus een woordvoerder. KHN heeft er vertrouwen in dat de horecagelegenheden op een "verantwoorde manier" open kunnen gaan. "Horecaondernemers willen graag hun deuren weer openen en hun gasten verwelkomen." De voorzitters van de 25 veiligheidsregio's kwamen maandagavond bijeen om zich te buigen over de aangekondigde versoepeling van de coronamaatregelen. Zij adviseerden het kabinet dinsdagavond het advies over te nemen dat horeca niet eerder dan 1 juni opengaan en dan pas vanaf het middaguur. Premier Mark Rutte liet eerder doorschemeren dat het bespreekbaar is om mogelijk het hele pinksterweekend open te zijn, maar dit blijkt toch 1 juni te worden. Het kabinet wil daarnaast niet dat de horeca op 1 juni vanaf middernacht opent, zoals bijvoorbeeld sommige kappers ook deden bij de opening op 11 mei. Dat moet voorkomen dat er in horecazaken allerlei feestjes of andere bijeenkomsten worden georganiseerd, meldden Haagse bronnen aan het ANP.
De huizenmarkt in Nederland heeft nauwelijks last gehad van de coronamaatregelen die sinds twee maanden van kracht zijn in Nederland. In de afgelopen week lag het aantal transacties maar liefst 23 procent hoger dan het weekgemiddelde vóór de afkondigingen van de maatregelen door het kabinet, meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). "Het lijkt erop dat woningzoekenden nog steeds in mogelijkheden denken. Daarnaast is de rente nog steeds laag en speelt ook het seizoen een positieve rol", geeft voorzitter Onno Hoes als redenen. De vierkante meterprijs van (verkochte) woningen is tussen half april en mei licht gestegen met 1,1 procent in vergelijking met de maand voor de maatregelen. Een gemiddelde woning kost nu 333.000 euro. In vergelijking met een jaar eerder is dit landelijk 7,7 procent hoger. Opvallend is volgens de NVM de stijging van het aantal vrijgekomen huurwoningen. Met name in toeristische steden en regio's is dit zo'n 13 procent hoger dan in de weken voor de crisis en vergeleken met vorig jaar zelfs 21 procent meer. Volgens de makelaarsvereniging is de afname van het gebruik van Airbnb, zoals in Amsterdam en Den Haag, een verklaring hiervoor.
Huisartsen missen belangrijke informatie om te komen tot een snelle diagnose en behandeling van coronaklachten bij hart- en vaatpatiënten. Nu de coronamaatregelen worden versoepeld en mensen weer meer met elkaar in contact komen, is het van levensbelang dat huisartsen zien wie ernstig ziek dreigt te gaan worden door het virus, zegt de Hartstichting. Zij onderzoekt daarom samen met huisartsen en cardiologen manieren om te komen tot een betere vaststelling. "We hebben dringend meer kennis nodig over de beste behandeling van hart- en vaatpatiënten met corona", zegt huisarts en onderzoeker Frans Rutten (UMC Utrecht). "We willen beter weten hoe we besmette patiënten in een vroeg stadium kunnen behandelen, om zo ernstige klachten en eventueel een opname in het ziekenhuis te voorkomen." Er wordt niet gekeken naar patiënten die in het ziekenhuis liggen, maar naar mensen die zich bij klachten melden bij de huisarts. Benauwdheid of pijn op de borst wijzen bijvoorbeeld op hart- of vaatproblemen, maar komen ook voor bij een corona-infectie. Onderzocht wordt ook of complicaties sneller kunnen worden ontdekt, waardoor de juiste behandeling eerder kan starten.
Veel zorgmedewerkers moeten nog altijd werken zonder persoonlijke beschermingsmiddelen als mondmaskers, veiligheidsbrillen en schorten. Vakbond FNV Zorg & Welzijn constateert uit een eigen peiling onder 1357 zorgmedewerkers dat het gebrek aan beschermingsmiddelen het grootst is in verpleeghuizen en in de thuiszorg, waar 60 procent bescherming zegt te missen. In ziekenhuizen moet volgens de bond een op de drie werknemers zonder beschermingsmiddelen werken, in de kraamzorg een op de zes. "Werknemers in de thuis- en kraamzorg geven aan dat zij vaak pas mondkapjes krijgen van hun werkgever wanneer er verdenking van corona is bij de cliënt waar ze aan huis komen en dus niet wanneer de werknemer erom vraagt", aldus de bond. Vicevoorzitter Kitty Jong van FNV noemt het "ongehoord dat zorgpersoneel nog steeds zonder beschermingsmiddelen moet werken en daarmee coronabesmetting riskeert". Ze roept minister Martin van Rijn (Medische Zorg) op in een duidelijke richtlijn vast te leggen dat iedere zorgmedewerker recht heeft op beschermingsmiddelen, zonder voorwaarden. Jong gaat daar dinsdag met de minister over in gesprek.
De horeca, culturele instellingen en middelbare scholen kunnen zich opmaken om volgende maand beperkt weer open te gaan. Omdat het coronavirus nog niet opvlamt, kan het kabinet daarvoor dinsdag volgens ingewijden groen licht geven. Maar het kabinet maakt meteen ook duidelijk wanneer het op de rem trapt. De bewindslieden die het meest te maken hebben met de coronacrisis, zullen volgens Haagse bronnen besluiten dat de horecazaken toch niet eerder dan 1 juni open mogen, ondanks druk vanuit die branche. Het kabinet volgt daarmee het advies van de veiligheidsregio's, die willen vasthouden aan 1 juni. De opening mag op die tweede pinksterdag ook pas vanaf het middaguur, om te voorkomen dat er mogelijk feestjes of andere bijeenkomsten plaatsvinden in de nachtelijke uren. De vorige maatregelen die werden opgeheven waren lang niet zo "spannend" als deze, zei premier Mark Rutte eerder. Als mensen weer naar de film of het terras gaan en scholieren weer door de gangen drommen, kan het virus misschien weer om zich heen grijpen. Daarom heeft 'coronaminister' Hugo de Jonge een 'bedieningspaneel' ontworpen dat laat zien hoe de strijd tegen de epidemie ervoor staat en welke maatregel het kabinet neemt als het virus weer de kop opsteekt. Dan zouden misschien in een bepaalde regio de terrassen toch weer dicht kunnen gaan, wordt reizen met het ov ingeperkt of wordt een ander advies of andere maatregel aangescherpt.
Nederland trekt er met Hemelvaart en Pinksteren massaal op uit. Bij bungalowparken, hotels en vakantiehuisjes regent het last minute boekingen, schrijft het AD. In tegenstelling tot de vakantieparken, hotels en huisjes loopt het op de camping nog niet bepaald storm. Amper anderhalve week geleden had Fletcher Hotels nog nul boekingen voor Hemelvaart en Pinksterweekend staan. Inmiddels is 85 procent van de ruim 6000 kamers de komende weekenden bezet, laat de grootste hotelketen van Nederland weten. Ook bij vakantieparken loopt het aantal boekingen voor Hemelvaart en Pinksteren hard op. Parkvakanties.nl waar grote vakantieparken als Landal en Roompot bij zijn aangesloten, zegt dat de parken voor het hemelvaartsweekend al voor 72 procent gevuld zijn. Op de campings is het nog niet vol. "Mensen denken misschien dat omdat de sanitaire gebouwen op de campings nog tot 1 juli gesloten zijn, de campings ook op slot zitten", zegt Bas van Mill van Stichting Vrije Recreatie. Dat is echter niet zo. Wel moeten mensen die naar de camping willen, hun een eigen toilet in de camper of caravan hebben. Lees ook: Geen vakantiegeld voor ruim half miljoen Nederlanders
Het kabinet moet bij het coronabeleid niet alleen kijken naar ziekenhuisbedden, maar ook naar gezonder leven. Daartoe roepen onderzoekers van TNO en het Leids Universitair Medisch Centrum op in Trouw. Volgens de wetenschappers is juist een gezonde leefstijl belangrijk om complicaties bij een virusinfectie te voorkomen. Zij pleiten voor meer aandacht en geld voor bevordering van een gezonde leefstijl, onder meer om de schade bij een eventuele tweede of derde golf te beperken. Lees ook: Meeste coronapatiënten op de intensive care hebben overgewicht Wat precies de invloed is van gezond leven op het verloop van Covid-19, is niet bekend. Maar aanwijzingen dat gezonde voeding, voldoende bewegen en goede nachtrust effect hebben, zijn er wel. Bij veel patiënten onder de 70 zijn gezondheidsproblemen als hoge bloeddruk, diabetes en hart- en vaatziekten de reden dat zij in het ziekenhuis of op de ic belanden. Juist deze aandoeningen zijn met leefstijl te genezen én te voorkomen, stellen de onderzoekers in een notitie die ook wordt gesteund door Vereniging Arts & Leefstijl, AMC, Radboud UMC, Menzis en Kenniscentrum Sport & Bewegen.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.