Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Rutte reageert na videoconferentie over miljarden-herstelplan

LIVEBLOG | Rutte reageert na videoconferentie over miljarden-herstelplan

Milieu en Gezondheid

23 apr 2020, 07:05

De intelligente lockdown blijft tot eind mei grotendeels intact om verspreiding van het nieuwe coronavirus in te dammen. Basisscholen gaan deels weer open, maar grote evenementen en sportwedstrijden zijn tot zeker 1 september geschrapt. Volg in dit liveblog de laatste ontwikkelingen rond de coronacrisis.

    • Het aantal corona-doden in Nederland is opgelopen tot 4.177.

    • In totaal zijn er tot nu toe 35.729 mensen in ons land positief getest op het virus.

    • De toestroom in de ziekenhuizen lijkt af te vlakken: 10.158 coronapatiënten zijn tot nu opgenomen (geweest).

    • Er liggen op dit moment in totaal 1008 patiënten op de intensive care.

    • Bekijk op deze kaart het aantal ziekenhuisopnames per gemeente.

Update 23:26 - Liveblog gesloten

We sluiten dit liveblog voor vandaag. Volg hartvannederland.nl morgen weer voor het laatste nieuws over het coronavirus.

Update 23:00 - Minister Van Nieuwenhuizen: spoel geen mondkapjes door de wc

Mensen spoelen steeds vaker mondkapjes en plastic handschoenen die ze gebruiken tegen het coronavirus door het riool, constateert minister Cora van Nieuwenhuizen. Ze roept iedereen op "dat alsjeblieft niet te doen". De minister van Infrastructuur en Waterstaat heeft zich er "echt over verbaasd" wat mensen allemaal door het toilet spoelen, zei ze in de talkshow Jinek. De waterzuivering vindt steeds meer mondkapjes, handschoenen en ander beschermingsmateriaal in het rioolwater en heeft daarmee veel te stellen. "Die machines draaien gewoon vast" en dat kost volgens Van Nieuwenhuizen handenvol geld.

Update 22:40 - Raadsleden: lokale democratie onder druk door corona

Gemeenteraadsleden hebben grote zorgen over het functioneren van de lokale democratie in deze tijden van corona. Tegen BNR Nieuwsradio klagen ze onder meer over 'ondoorzichtige miljoenenuitgaven aan noodmaatregelen' en 'het doordrukken van projecten', onder het mom van een crisissituatie door het coronavirus. De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden bevestigt de zorgen die er leven en deelt deze. Volgens Bahreddine Belhaj, voorzitter van de Vereniging voor Raadsleden en zelf PvdA-raadslid in Lelystad, stromen de klachten van gefrustreerde en bezorgde raadsleden binnen. Raadsleden zijn bang dat hun gemeente straks in grote financiële nood zal verkeren, zonder dat zij daar in het proces enige invloed op hebben gehad.

Update 22:31 - Euromast doet mee aan internationaal eerbetoon hulpdiensten

Op de avond van 2 mei doet de Euromast in Rotterdam mee aan een internationaal eerbetoon aan de hulpdiensten die de coronacrisis bestrijden. De iconische toren wordt dan pulserend rood aangelicht om een hartslag na te bootsen. Dat gebeurt op dezelfde dag op tientallen torens over de hele wereld, allemaal tussen 20.30 en 21.30 uur lokale tijd. De verlichtingsactie is het sluitstuk van de actie #HeroesShineBright, die vrijdag begint in New York. Het Empire State Building wordt dan een week lang elke avond verlicht in de kleur van telkens een andere hulpdienst, waaronder artsen en verpleegkundigen, de brandweer en de ambulancedienst. Onder de torens die zich op de laatste avond aansluiten en rood worden verlicht, zijn Burj Khalifa in Dubai, 360 Chicago en Willis Tower in Chicago (VS), CN Tower in Toronto (Canada), Macau Tower (China) en de UFO Tower in Bratislava (Slowakije). Ze horen allemaal bij de World Federation of Great Towers.

Update 22:24 - Kwart van de Nederlanders eet ongezonder sinds uitbreken coronacrisis

Door de verveling van het thuiszitten eet een deel van Nederland sinds het uitbreken van de coronacrisis meer ongezond gemaksvoedsel. Uit representatief onderzoek van Wat vindt Nederland onder 3107 mensen blijkt dat 23 procent ongezonder eet. Lees verder.

Update 21:57 - 'Potentieel medicijn tegen corona in eerste onderzoek geflopt'

Een medicijn van farmaceut Gilead waarvan werd gehoopt dat het tegen het coronavirus zou werken, leverde in een van de eerste klinische onderzoeken teleurstellende resultaten op. Dat meldt de Financial Times. De zakenkrant beroept zich daarbij op documenten die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) per ongeluk op haar website heeft gepubliceerd. Het rapport ging over een Chinees onderzoek naar remdesivir, dat sinds de virusuitbraak is aangemerkt als potentieel medicijn tegen de longaandoening. Volgens de Financial Times bleek uit tests dat het middel de situatie bij coronapatiënten niet verbeterde. Daarnaast zorgde het medicijn ook niet voor een afname van de ziekteverwekker in het bloed van patiënten, zo zou uit de documenten blijken. Gilead stelt in een reactie tegenover de Financial Times dat de gepubliceerde documenten een verkeerd beeld van het onderzoek schetsen. De biofarmaceut geeft verder aan dat het bewuste onderzoek vroegtijdig eindigde. Er namen te weinig patiënten aan deel om er statistisch zinvolle conclusies aan te verbinden.

Update 21:24 - Eerste vlucht van Marokko naar Nederland voor gestrande reizigers

De eerste van de 3000 Nederlanders die zijn gestrand in Marokko kunnen zondag naar huis. In elk geval één Nederlandse vlucht vertrekt dan van Casablanca naar Schiphol. Lees verder.

Update 20:54 - Niet overal houden ze zich even netjes aan de 1,5 meterregel...

... zo signaleert OLVG-voorzitter Maurice van den Bosch in Amsterdam. https://twitter.com/MauricevdBosch/status/1253387513185685504

Update 20:47 - Rutte: eerst zien hoe Brussel 'chocola maakt' van herstelplan

Premier Mark Rutte heeft "niet te veel piketpalen geslagen" tijdens de videoconferentie met zijn 26 collega-leiders over het opzetten van een Europees herstelplan vanwege de coronacrisis. "Ik wil gewoon eerst weten wat er nodig is en of er behoefte aan is. Het heeft weinig zin om over getallen te spreken als je dat niet weet", zei hij na afloop. Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gaat nu aan de slag "om er chocola van te maken", aldus Rutte. "Ik ben blij dat er een analyse komt". Volgens Rutte is er ook tijd om na te denken omdat de landen zelf, de Europese Centrale Bank en de EU al miljarden op tafel hebben gelegd "zodat er nu niet acuut een financieel probleem is", en er ook geen grote problemen op de financiële markten zijn. "We moeten ons ook realiseren dat zolang er geen vaccin is het virus weer de kop kan opsteken. Hoe reageert de economie daar dan op?" Rutte noemde het "verstandig om gefaseerd te werk te gaan". "We moeten hoe dan ook voorkomen dat leningen op een creatieve manier toch giften worden". De vergadering verliep ondanks de heersende meningsverschillen tussen vooral noord en zuid over de herstelstrategie volgens hem in een "goede sfeer". Hij erkende dat een fysieke vergadering wel beter is om met elkaar zaken op te lossen.

Update 20:30 - 'Eenzaamheid onder alleenstaande jongeren in tijd van corona'

Eenzaamheid onder alleenstaande jongeren is tijdens de huidige coronacrisis een probleem. Dat melden het Universitair Medisch Centrum Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen na onderzoek. Binnen het grootschalige onderzoek ontvangen 135.000 mensen sinds de start van de crisis wekelijks een coronavragenlijst. Er zijn tot nu toe ruim 160.000 vragenlijsten ingevuld. Een op de zeven respondenten tot 30 jaar die alleen wonen zegt zich in de huidige coronacrisis vaak eenzaam te voelen. Daarnaast blijkt dat veel mensen zich eerder zorgen maken dat een naaste ziek wordt dan dat zij zelf ziek worden. "Door zo’n lockdown beschermen we onszelf tegen het virus, maar tegelijkertijd ontstaat er een grote psychologische druk bij veel mensen. Bij wie speelt die druk het meeste en welke gezondheids- en omgevingsfactoren spelen mee? Dat is voor beleidsmakers in de hele wereld interessant", zegt hoogleraar Jochen Mierau. https://twitter.com/ggdfryslan/status/1253329063034277888

Update 20:18 - Draaiorgel en 91 anjers voor jarige kanjer

Coronacrisis of niet, de familie van Truus van der Linde-Kleverwal doet er alles aan om haar 91ste verjaardag zo groots mogelijk te vieren. Met een draaiorgel is het ondanks de onderlinge afstand toch een groot feest. Bekijk de prachtige beelden hier.

Update 20:05 - Nieuwe asielzoekers mogen weer asiel aanvragen

Asielzoekers die in Nederland arriveren, kunnen weer asiel aanvragen. Dat was sinds half maart niet mogelijk, om te voorkomen dat het coronavirus zich in de asielzoekerscentra zou verspreiden. Asielzoekers die in de tussentijd zijn gearriveerd en werden opgevangen in een Groningse kazerne, kunnen geleidelijk verhuizen naar een gewoon azc, laat verantwoordelijk staatssecretaris Ankie Broekers-Knol weten. De enkele asielzoeker die Nederland de afgelopen tijd nog wist te bereiken, werd ondergebracht in een kazerne in Zoutkamp. Maar die is bijna vol. Bovendien is "ook voor het kabinet duidelijk dat het verblijf in de noodonderdaklocatie van tijdelijke aard moet zijn", schrijft Broekers aan de Tweede Kamer. Asielzoekers die na twee weken in Zoutkamp geen coronaverschijnselen hebben, kunnen volgens Broekers veilig verhuizen naar een gewoon asielzoekerscentrum. De eerste mensen zijn al overgebracht naar Ter Apel, waar ze alsnog een asielaanvraag kunnen indienen. Daardoor komt er in de Zoutkampse kazerne weer plaats voor nieuwkomers. Die mogen bij aankomst in Nederland eerst hun asielaanvraag invullen, maar krijgen daarna onderdak in de kazerne. Lees ook: Verdachte brandstichting zendmast Groningen aangehouden

Update 19:56 - Beste turners van Nederland gaan weer in training op 5 locaties

De beste turners van Nederland kunnen na 28 april voor de hervatting van hun specifieke trainingen terecht in vijf erkende topsportcentra. Het gaat om accommodaties in Amsterdam, Den Bosch, Heerenveen, Hoofddorp en Zwijndrecht waar in een Centrum voor Topsport en Onderwijs (CTO) onder meer een medisch begeleidingsteam beschikbaar is. Vooralsnog mogen alleen turners met een bepaalde status (A-sporter, High Potential, of selectie) van deze trainingslocaties gebruik maken. De Nederlandse gymnastiekbond KNGU heeft in samenspraak met sportkoepel NOC*NSF voor deze vijf plekken gekozen. De trainingen zullen worden opgestart onder toezicht van de gemeente en het CTO. "Het is vooral belangrijk dat we laten zien dat het trainen op een veilige manier kan. Dan wordt het makkelijker om uiteindelijk een volgende groep sporters toe te laten", zegt technisch directeur Mark Meijer. De KNGU hoopt dat deze ontwikkeling op topsportgebied een eerste stap is op weg naar een volledige opening van de trainingsmogelijkheden voor gymsporters in alle niveaus, leeftijden en disciplines. Daarvoor is de bond echter afhankelijk van beslissingen van overheidswege in verband met het coronabeleid. Het kabinet besloot dinsdag dat topsporters volgende week onder bepaalde voorwaarden en op aangewezen locaties weer mogen gaan trainen.

Update 19:48 - 'Zet koning in om gestrande Nederlanders uit Marokko te halen'

Nu het kabinet dat maar niet gedaan krijgt, moet koning Willem-Alexander maar eens aandringen op de terugkeer van de Nederlanders die door de coronacrisis in Marokko zijn gestrand. Hij krijgt misschien meer gehoor bij de Marokkaanse koning, die in zijn land de dienst uitmaakt, hopen GroenLinks en D66. In Marokko zitten nog ongeveer 3000 Nederlanders vast, meer dan in welk ander land dan ook. Ze kunnen niet weg door de strenge afgrendeling waarvoor Marokko heeft gekozen om het coronavirus te beteugelen. Het kabinet probeert al weken tevergeefs voor elkaar te krijgen dat de Nederlanders terug mogen. Dat lukte tot dusver alleen in een handvol schrijnende gevallen. Lees ook: Diplomatie nog geen succes: Nederlanders al weken vast in Marokko

Update 19:43 - EU-leiders zetten stap naar herstelfonds

Er komt een herstelfonds om de Europese economie weer te laten draaien na de coronacrisis. "We gaan op basis van voorstellen van de Europese Commissie constructief werken aan een gezamenlijke strategie voor de herstelfase, gekoppeld aan de meerjarenbegroting", liet premier Mark Rutte weten na de vierde videotop van de regeringsleiders van de 27 EU-landen over de pandemie. EU-president Charles Michel voorziet een "ongekende investering". Het "urgente" fonds moet volgens hem "voldoende" gevuld zijn. Ongeveer 2 procent van het Europese inkomen zal vereist zijn in de komende twee tot drie jaar, zei Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Zij noemde een bedrag van een biljoen (1000 miljard) euro. Eerst gaat de commissie de impact van de crisis op de economie van de lidstaten grondig in kaart brengen, evenals de schade in sectoren als toerisme.

Update 19:03 - Kleine campings: bouwvakker heeft toch ook geen privé-dixi?

Kleine campings zijn kritisch over de verlenging tot 20 mei van vrijwel alle Nederlandse coronamaatregelen. Volgens brancheorganisatie Stichting Vrije Recreatie (SVR) zouden er best wat maatregelen versoepeld kunnen worden, zodat de kleine campings in het land weer open kunnen. Het steekt de 1200 aangesloten recreatieondernemers dat grote en kleine campings nu over een kam worden geschoren. Op de allerkleinste terreinen is volgens hen ruimte te over en lopen mensen elkaar niet in de weg. Ook de douches zouden gebruikt kunnen worden, door iedereen op de camping op vaste tijden toegang tot het douchegebouw te geven. "Bouwvakkers, vrachtwagenchauffeurs, heel veel mensen zijn op allerlei plekken aan het werk en van huis. En denk nu niet dat iedere bouwvakker een privé-dixi heeft op de bouwplaats", benadrukt de SVR. "Al deze reizende mensen hebben nog altijd geen extra corona-uitbraken veroorzaakt, dus waarom zou een kampeerder, die heel bewust voor de rust en de ruimte van een kleine camping kiest en zich aan alle regels houdt, een groter gevaar zijn?"

Update 18:53 - Gratis songfestivalkaartjes voor zorgpersoneel

De Rotterdamse gemeenteraad wil gratis songfestivalkaartjes voor Rotterdamse zorgmedewerkers. Dat is een van de randvoorwaarden waarvan de raad wil dat het college deze onderzoekt, nu de stad heeft toegezegd om in 2021 alsnog gaststad van het Eurovisiesongfestival te zijn. Lees verder.

Update 18:45 - 'Houd ook bij zwemmen in open water 1,5 meter afstand'

Wie tijdens het warme weer verkoeling wil zoeken in het water, moet op de zwemlocaties rekening houden met 1,5 meter afstand. Niet alleen op de kant, maar ook in het water zelf. Dat zegt de Helpdesk Water van de Rijksoverheid. De helpdesk benadrukt dat thuisblijven volgens de richtlijnen van het RIVM eigenlijk beter zou zijn. Vanaf 1 mei worden de officiële zwemlocaties in meren, plassen en kanalen minimaal eens in de week getest op de aanwezigheid van ziekteverwekkende bacteriën en blauwalgen. Als de zwemwaterkwaliteit onder de maat is, geeft de provincie een waarschuwing of een negatief zwemadvies. https://twitter.com/cynni79/status/1253281699007533056

Update 18:41 - Olympisch Stadion biedt zich aan als plek voor drive-in-bioscoop

Het Olympisch Stadion in Amsterdam biedt zichzelf aan als locatie voor de drive-in-bioscoop die regisseur Martin Koolhoven in het leven wil roepen. De filmmaker heeft burgemeester Femke Halsema benaderd om een uitspraak te doen over het plan. Lees verder. Lees ook: Hotels starten rustig aan weer op: 'Mensen zoeken weer ontspanning in een andere omgeving'

Update 17:59  - Militairen koken maaltijden voor Haagse ouderen en armen

Militairen van de Landmacht gaan honderden maaltijden koken voor ouderen die "aan huis zijn gekluisterd en voor mensen die het niet zo breed hebben". Dat meldt het ministerie van Defensie. Landmachtmilitairen koken vrijdag 24 april voor honderden inwoners van enkele Haagse wijken. Het eten dat ze bereiden was eigenlijk bedoeld voor militairen die op oefening zouden gaan. "Maar alle trainingsprogramma’s werden afgelast om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan." Defensie doneerde al eerder pallets vol eten aan voedselbanken. De kokende militairen komen van een eenheid uit Stroe en maken de maaltijden in een mobiele keuken. Samen met lokale organisaties worden die uitgedeeld aan ouderen en mensen met een kleine beurs.

Update 17:28 - Amsterdam gaat openbaar vervoer weer opschroeven

Het Amsterdamse openbare stadsvervoer gaat weer meer rijden nu kinderen en jongeren meer bewegingsvrijheid krijgen in de maatregelen rondom het coronavirus, meldt vervoersbedrijf GVB. Het kabinet maakte dinsdag bekend dat er weer mag worden gesport en dat de basisscholen na de meivakantie op 11 mei weer opengaan. Vanwege die beslissing, begint het GVB op 29 april met opschalen van de dienstregeling. Het vervoersbedrijf kiest voor die timing omdat de NS vanaf 29 april weer meer treinen laat rijden voor het toenemende aantal reizigers. "Er wordt voor genoeg ruimte gezorgd in de trams, bussen en metro's en op de ponten om met gepaste afstand tot elkaar te kunnen reizen", meldt het GVB op zijn website. De opschaling vindt plaats in stappen. Volgende week woensdag gaat metro 51 weer rijden en gaan vier trams vaker rijden. Vanaf maandag 4 mei gaan de bussen vaker rijden. Wat erbij komt op maandag 11 mei, als de scholen weer opengaan, maakt het GVB later nog bekend.

Update 17:19 - Doorbraak in Gronings corona-onderzoek

Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) hebben in samenwerking met Britse en Franse collega's een grote ontdekking gedaan over de verspreiding van het coronavirus. Het virus gebruikt waarshcijnlijk twee soorten neuscellen als toegangspoort tot het menselijk lichaam, meldt het AD. De wetenschappers hopen dat de nieuwe kennis helpt met het ontwikkelen van methodes om de overdracht terug te dringen.

Update 17:08 - Rotterdam in 2021 alsnog gaststad songfestival

Rotterdam organiseert in 2021 alsnog het Eurovisiesongfestival. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde voor om ook volgend jaar gaststad van het vanwege het coronavirus uitgestelde muziekfestijn te zijn. Lees verder.

Update 16:52 - Toeristloze Waddeneilanden vragen steun aan staatssecretaris Keijzer

Het Samenwerkingsverband De Waddeneilanden en de provincie Fryslân sturen een brandbrief aan staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat. In de brief uiten zij hun grote zorgen over de economie en leefbaarheid van de vijf Waddeneilanden door de coronacrisis. De economie op de Waddeneilanden is vrijwel volledig afhankelijk van het toerisme. De effecten van de coronacrisis zijn voor de hele toeristische sector groot. Op de eilanden komt daar nog bij dat daarmee vrijwel de hele gemeenschap wordt getroffen, zoals de plaatselijke bakkers, slagers en supermarkten. Provincie Fryslân en de vijf eilanden vragen de staatssecretaris om aandacht voor de specifieke situatie. "Het water staat ons inmiddels aan de lippen", zegt Ineke van Gent, voorzitter van het Samenwerkingsverband De Waddeneilanden en burgemeester van Schiermonnikoog. "Er zijn nauwelijks tot geen inkomsten bij winkels, horeca, hotels en verhuurders van huisjes. De eilander economie is volkomen tot stilstand gekomen. Veel mensen staan werkloos aan de kant en de leefbaarheid van de eilanden is in het geding." Lees ook: Kapster Astrid uit Zwaagdijk ontwierp de 'knipcouveuse' om weer veilig aan de slag te kunnen

Update 16:44 - Minister Slob: basisscholen mogen 11 mei niet dichtblijven

Alle basisscholen moeten op 11 mei weer hun eerste leerlingen ontvangen. Er is geen ruimte voor scholen om niet of pas later hun deuren weer te openen, laat het ministerie van Onderwijs weten. Tientallen scholen hebben aangekondigd meer tijd te willen nemen vóór leerlingen weer de helft van hun lesweek op school kunnen doorbrengen, zoals het kabinet heeft besloten. Ze zijn daarvoor niet meteen na de meivakantie al klaar, zeggen ze. Maar het ministerie vraagt dat toch van de scholen. Scholen die nog vragen hebben over de manier waarop ze het lesgeven op school weer moeten en kunnen hervatten, kunnen aankloppen bij de landelijke schoolbesturenkoepel en bij het ministerie. Veruit de meeste scholen pakken het kabinetsbesluit "enthousiast en voortvarend" op, constateert het ministerie. "Ze beseffen heel goed dat het voor leerlingen heel belangrijk is dat het fysieke onderwijs zo snel mogelijk van start gaat."

Update 16:32 - EK voetbal in 2021 houdt naam EURO 2020

Een goede quizvraag voor in de toekomst: in welk jaar vond EURO 2020 plaats? Het EK voetbal blijft naar die naam luisteren, ondanks dat het naar de zomer van 2021 is verplaatst. Dat heeft het uitvoerend comité van de UEFA donderdag besloten. De UEFA had al veel artikelen met de naam EURO 2020 laten maken. Die hoeven nu niet te worden vernietigd. De Europese bond wilde komende de zomer de 60e verjaardag van het EK vieren met een eindronde in maar liefst twaalf landen. De UEFA onderzoekt of alle twaalf speelsteden ook volgend jaar beschikbaar zijn. De Johan Cruijff ArenA wil de drie groepswedstrijden van het Nederlands elftal en een achtste finale graag weer naar Amsterdam halen.

Update 16:19 - Iets meer dan 1000 coronapatiënten nog op intensive care

Het aantal mensen dat met het coronavirus op de intensive care ligt, blijft dalen. Het zijn er nu nog 1008. Dat zijn er 42 minder dan woensdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Van de Nederlanders met het coronavirus liggen er 966 in Nederland, 40 minder dan woensdag. Daarnaast liggen 42 Nederlanders in Duitsland, 2 minder dan woensdag. Dat komt doordat mensen zijn teruggekeerd naar Nederland. Op de intensive cares liggen verder 389 mensen met andere aandoeningen dan het coronavirus. "We hebben een nieuwe ziekte die de komende maanden een groot beslag blijft doen op de ziekenhuizen", zegt Bas Leerink, hoofd van het LCPS. Volgens hem hebben de ziekenhuizen daarom ook de komende tijd meer capaciteit nodig dan in de tijd voor corona. Daarnaast moet de zorg voor andere patiënten worden hervat. "De periode die we nu krijgen, de lucht, moeten we gebruiken om de capaciteit te vergroten", aldus Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Update 15:53 - Dorpshuizen en wijkcentra vrezen voor voortbestaan

Dorps- en wijkcentra in het land vrezen voor hun voorbestaan tijdens de coronacrisis. De belangenorganisaties Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen en LSA Bewoners roepen gezamenlijk om hulp. "Het heeft ons zeer verbaasd dat de dorpshuizen en wijkcentra tot op heden uitgesloten zijn van de tegemoetkoming." Door de wegvallende opbrengsten van verhuur, grote activiteiten en consumpties staat de exploitatie onder grote druk, meldt de vereniging. Volgens de vereniging zijn dorpshuizen en wijkcentra juist in deze tijd hard nodig. "Als de dorpshuizen en wijkcentra omvallen, betekent dit het wegvallen van een sociaal anker, waaraan juist na de crisis grote behoefte zal zijn. Niet alleen voor de bewoners maar ook voor de grote groep vrijwilligers die het dorpshuis of wijkcentrum draaiend houden, zijn de gevolgen immens. Juist deze tijd laat zien hoe groot onze behoefte is aan contact en ontmoeting", luidt de oproep. Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen en LSA Bewoners vertegenwoordigen ongeveer 3000 dorps-, buurt- en wijkcentra.

Update 15:19 - Nauwelijks fysieke controles op werkplek

Bij meldingen over een onveilige werksituatie voor arbeidsmigranten komt de inspectie niet ter plekke poolshoogte nemen. Vanwege de coronacrisis worden deze meldingen telefonisch besproken met de betroffen werkgevers, in de hoop dat de situatie dan verbetert. Dat meldt Nieuwsuur op basis van een memo van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Arbeidsmigranten vertellen dat ze juist nu vaak worden gedwongen om door te werken als ze ziek zijn, of te dicht naast elkaar moeten werken. Normaal gesproken houdt de inspectie toezicht op een veilige werkplek, onder meer met fysieke controles op de werkplek. Maar in een memo dat op 8 april is verspreid staat dat vanwege corona "besloten is, eerst telefonisch contact te leggen met de werkgever". FNV-bestuurder John Klijn noemt de houding van de inspectie onbegrijpelijk. "Als ze zo'n werkgever bellen krijgen ze natuurlijk negen van de tien keer te horen dat alles in orde is. Maar zolang zij niet fysiek de bedrijven binnengaan om te controleren of het coronaproof is, heeft dit helemaal geen zin. Dit is een wassen neus."

Update 15:15 - Verjaardagen in coronatijd...

... gaan net even wat anders. Van harte, tante! https://twitter.com/AbDonkerFoto/status/1253300554291388417

Update 14:43 - Uitstel voor mensen die hulp krijgen bij belastingaangifte

Mensen die hulp krijgen bij het doen van belastingaangifte krijgen hier automatisch uitstel voor. Het gaat om belastingplichtigen die een machtigingscode hebben aangevraagd zodat een vakbond, maatschappelijk dienstverlener, of de Belastingdienst zelf kan helpen met de aangifte. Zij hebben tot 1 september van dit jaar de tijd om aangifte te doen, omdat ze niet naast degene kunnen zitten die hierbij helpt, wegens de coronamaatregelen. Voor hulp bij aangifte, waar volgens de fiscus "veel mensen" van afhankelijk zijn, is een zogenoemde DigiD-machtigingscode nodig. Als deze is aangevraagd, krijgt de belastingplichtige automatisch uitstel. Nederlanders hebben normaal gesproken tot 1 mei om aangifte te doen. "Ondanks de huidige omstandigheden" hebben miljoenen mensen al aangifte gedaan, meldt de Belastingdienst. Nederlanders zonder machtigingscode moeten om uitstel vragen als ze dat nodig hebben. Lees ook: Het RIVM meldt 137 nieuwe ziekenhuisopnames, dodental loopt op tot 4.177

Update 13:54 - Niet alle basisscholen open op 11 mei

Niet alle basisscholen gaan op 11 mei weer open. Verschillende scholenkoepels hebben laten weten niet of pas later de deuren weer te openen. De dertien Sint Josephscholen in Nijmegen blijven in elk geval nog dicht. Ouders krijgen later te horen wanneer de scholen weer opengaan, staat in een brief die het bestuur aan de ouders heeft gestuurd. Ook de leerlingen van de Haagse scholen onder de koepel Stichting Christelijk Onderwijs Haaglanden (SCOH) gaan waarschijnlijk niet op 11 mei naar school. Uiterlijk een week later gaan de lessen weer van start, maar een exacte datum is nog niet bekend. De scholen van de Rotterdamse Vereniging van Katholiek Onderwijs (RVKO) hebben tot en met 13 mei om weer open te gaan. Het bestuur van de Sint Josephscholen heeft nog veel vragen. Zo wil de stichting weten wat precies de voorwaarden zijn waaronder scholen weer open kunnen en wat dat in de praktijk betekent. Ook heeft het bestuur nog geen antwoord op de vraag hoe op "een veilige en werkbare manier" (thuis-)onderwijs en opvang georganiseerd moeten worden. Voorlopig krijgen de leerlingen van de dertien scholen na de meivakantie nog thuisonderwijs. De SCOH vraagt om begrip voor leerkrachten die niet voor de klas kunnen staan vanwege ziekte of omdat ze in de risicogroep vallen. Volgens de koepel is de situatie op iedere school anders en geeft het daarom ruimte om later op te starten. Ook de RVKO wil dat de scholen "genoeg tijd en ruimte hebben om orde op zaken te stellen".

Update 13.04 - Studenten willen oplossing voor door corona gemiste inkomsten

Studenten sturen donderdag massaal twitterberichten aan Kamerleden om die te wijzen op hun zorgwekkende financiële situatie in de coronacrisis. "Veel studenten staat het water aan de lippen. Ze hebben al twee maanden geen werk en inkomsten meer", zegt Bas van Weegberg, voorzitter van FNV Young & United. Een student mist gemiddeld 500 tot 600 euro per maand, becijfert Van Weegberg, en dat is vaak de helft van hun inkomen. Alex Tess Rutten, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond laat weten daarover ook al weken aan de bel te trekken, maar een oplossing lijkt nog niet in zicht. De compensatieregeling die er is voor werkgevers komt in de praktijk niet aan bij studenten, stellen de bonden. In theorie geldt de regeling voor iedereen, maar in de praktijk vallen veel flexwerkers, waaronder studenten, buiten de boot. Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) heeft volgens de bonden toegezegd voor deze groep naar een oplossing te kijken.

Update 12.59 - Rechtbanken voorzichtig weer terug naar 'normaal'

Verdachten en andere procespartijen worden vanaf 11 mei weer op beperkte schaal toegelaten in gerechtsgebouwen. Het gaat om rechtszaken waarin de fysieke aanwezigheid van procespartijen onmisbaar wordt geacht, meldt de Raad voor de Rechtspraak donderdag. "Strafzaken, jeugd(straf)zaken en familiezaken hebben daarbij prioriteit." Sinds half maart waren er nauwelijks rechtszaken door de huidige coronacrisis. Alleen strikt noodzakelijke zaken gingen door, bijvoorbeeld met een spoedeisend belang of waarbij de verdachte in de cel zit - dan moet er iedere drie maanden opnieuw naar de hechtenis gekeken worden. Om weer op beperkte schaal mensen toe te laten, hebben de gerechtsgebouwen de zittingszalen 'coronabestendig' gemaakt, bijvoorbeeld door schotten van plexiglas te plaatsen.

Update 12.57 - CBS: minder bedrijven failliet verklaard dan week eerder

Het aantal faillissementen in Nederland blijft tamelijk laag ondanks de coronacrisis. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gingen er vorige week minder bedrijven op de fles dan een week eerder. In de week tot en met 17 april zijn 60 bedrijven en instellingen bankroet verklaard. Dat waren er 29 minder dan in de voorgaande week. Daarnaast vielen er 5 eenmanszaken om, 3 minder dan een week eerder.

Update 12:01 - 'Persconferentie Mark Rutte niet te volgen voor laaggeletterden'

De persconferentie van premier Rutte over de maatregelen tegen het nieuwe coronavirus dinsdag was erg lastig te volgen voor laaggeletterden, laat de Stichting Lezen en Schrijven weten. De persconferentie bevatte te veel informatie en te veel ingewikkelde taal voor mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en taalverwerking. Volgens de Stichting Lezen en Schrijven maakten termen als "1,5 metereconomie", "pandemie" en "reguliere zorg" de persconferentie moeilijk te volgen voor laaggeletterden. "Rutte opent zijn persconferentie met: Zoals eerder aangekondigd, heeft de ministeriële Commissie Crisisbeheersing zich vandaag gebogen over de vraag of een versoepeling mogelijk is van de intelligente lockdown van ons land", aldus een woordvoerder van de stichting. "Die zin is te lang, bevat een tangconstructie en veel ingewikkelde woorden." Volgens hem had de premier beter kunnen beginnen met "vandaag heeft de regering overlegd of de corona-regels gaan veranderen. En of de regels minder streng worden." De Stichting Lezen en Schrijven heeft de taal van de persconferentie vereenvoudigd en die hertaling op haar website gezet, zodat laaggeletterden beter hoogte krijgen van het nieuws over het coronavirus en de overheidsmaatregelen. "Wij kiezen er bewust voor om minder informatie te geven en het belangrijkste uit te leggen", aldus Lezen en Schrijven. De animatiefilmpjes die de stichting eerder maakte om onder meer de overheidsmaatregelen helder uit te leggen, zijn al honderdduizenden keren bekeken.

Update 11:50 - 'Kans op hartritmestoornissen door malariamedicijn bij corona'

De malariamedicijnen chloroquine en hydroxychloroquine kunnen ernstige hartritmestoornissen veroorzaken bij coronapatiënten, in sommige gevallen zelfs met dodelijke afloop. Dit blijkt uit recente onderzoeken uitgevoerd bij coronapatiënten. Het Europees medicijnagentschap EMA en medicijnautoriteit CBG (College ter Beoordeling van Geneesmiddelen) adviseren artsen om coronapatiënten goed te monitoren die deze medicijnen krijgen, zeker patiënten met bestaande hartproblemen die gevoelig zijn voor hartritmestoornissen. In maart al adviseerde de Inspectie Gezondheidszorg om het reuma- en malariamedicijn chloroquine in elk geval niet als preventief middel voor te schrijven tegen een coronabesmetting. Het geneesmiddel werd en wordt gezien als mogelijk kansrijk middel tegen de ziekte Covid-19, maar er liepen en lopen veel onderzoeken naar de precieze effecten.

Update 11:45 - Boa-vakbonden eisen geweldsmiddelen in Rotterdam

De vakbonden voor buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) eisen van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb dat hij binnen een week een aanvraag indient bij minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid om Rotterdamse boa's uit te rusten met een wapenstok en pepperspray. Dat lieten zij donderdag weten in een ultimatum. Volgens de bonden hebben de boa's, zeker vanwege de handhaving van coronamaatregelen, steeds vaker te maken met agressie en geweld. Omdat zij niet over verdedigingsmiddelen beschikken, zou het eerder escaleren. "De boa's hebben namelijk per definitie te maken met groepen en moeten forse boetes opleggen. Een goede uitrusting met verdedigingsmiddelen is, met het belang van de volksgezondheid, nu urgenter dan ooit", aldus de bonden. Op eerste paasdag werden boa's in Rotterdam-Zuid nog mishandeld toen zij een groep aanspraken op samenscholing. Burgemeester Aboutaleb is tegen de uitbreiding van de bewapening van de boa's met een wapenstok en pepperspray. In een commissievergadering donderdagochtend noemde hij deze nog aanvalswapens en geen verdedigingswapens. "Verkeerde timing, verkeerde boodschap en verkeerd signaal", zei hij over het ultimatum. Hij benadrukte dat ook de minister zeer terughoudend is met het toekennen van geweldsmiddelen. Lees ook: Tot acht maanden cel voor mishandelen agenten

Update 11:13 - Kabinet wil alle basisscholen helemaal open voor de zomer

Het kabinet wil dat basisschoolleerlingen in juni weer de hele week naar school gaan, net als voor de coronacrisis. Als de eerste weken van de heropening zonder problemen verlopen, zal dat gebeuren. Dat zeggen bronnen tegen de NOS. Door nog voor de zomervakantie terug te schakelen naar gewone schooldagen kan de achterstand die kinderen oplopen beperkt blijven. Dinsdag werd bekend dat de basisscholen vanaf 11 mei weer open mogen. Het RIVM acht het openen van de scholen veilig genoeg, omdat kinderen een relatief kleine rol spelen in de verspreiding van het virus. Per dag mag maximaal de helft van de leerlingen op school zijn. Voor het speciaal onderwijs geldt die beperking niet, daar mogen ze tegelijk met alle leerlingen starten. Lees ook: Grote meerderheid vindt dat leraren én leerlingen straks thuis mogen blijven Het voortgezet onderwijs gaat hoogstwaarschijnlijk 2 juni van start, mits er in de tussentijd geen uitbraken van het virus zijn op scholen. Daar moeten leerlingen 1,5 meter afstand tot elkaar houden. De datum waarop de scholen weer terugschakelen naar reguliere lesdagen is nog niet zeker. Dat zou mogelijk al kunnen op 2 juni (1 juni is Tweede Pinksterdag). In dat geval kunnen scholen, afhankelijk van de vakantieregio, nog vier tot zes weken les op de 'oude manier' geven.

Update 11:06 - Coronaciris zorgt voor strakblauwe luchten

De huidige coronacrisis speelt een belangrijke rol in de strakblauwe luchten van de laatste tijd. Volgens Weeronline is de lucht blauwer dan normaal doordat er veel minder wordt gevlogen en er minder CO2-uitstoot is. Doordat een groot deel van de mensen thuiswerkt, is het aantal auto's op de weg flink gedaald. Ook de industrie ligt deels stil, waardoor minder fijnstof en stikstofoxiden worden uitgestoten. Dat leidt volgens het weerbureau niet direct tot minder wolken, maar zorgt er wel voor dat de lucht veel schoner is. Er is geen of nauwelijks smog, terwijl dat bij droog en zonnig weer vaak wel het geval is. Bovendien staan vliegtuigen massaal aan de grond waardoor er amper nog condensstrepen aan de hemel te zien zijn. Lees ook: Waarom de regen zo lekker ruikt na een periode van droogte Een staalblauwe hemel komt met droog en stabiel weer vaker voor, maar dag in dag uit is volgens het weerbureau bijzonder. Normaal gesproken is wel wat sluierbewolking zichtbaar die het blauw van de lucht een witte tint geeft. Ook in andere delen van de wereld is de lucht veel helderder dan normaal. Zo is in India de smog grotendeels verdwenen, waardoor inwoners in het noorden van het land voor het eerst in decennia de toppen van de Himalaya weer kunnen zien.

Update 10:30 - Amsterdam Fashion Week gaat vooralsnog door in september

Modeminnend Amsterdam kan zich naar alle waarschijnlijkheid gewoon opmaken voor de Fashion Week in september. Het evenement gaat vooralsnog door, maar wordt wel verplaatst van het eerste weekend in september naar een nog te bepalen moment later die maand. Ook wordt nagedacht over aangepaste vormen, vertelt de eigenaar van de Amsterdam Fashion Week, Danie Bles aan entertainmentdienst BuzzE. "Het doel is om in juni een deel van het programma bekend te maken." De organisatie bereidt zich voor op een modeweek met 1,5 meter afstand. "We gaan er nu al niet van uit dat we met duizend of zelfs honderd mensen bij elkaar kunnen komen. We moeten niet op de zaken vooruitlopen, maar denken bijvoorbeeld aan mogelijkheden voor groepen van vijftig die alleen in kleine clubjes naar binnen mogen." Als het aan Bles ligt, worden tijdens de Fashion Week shows digitaal en 'offline' georganiseerd. "Dat staat los van corona. Als we internationaal groter willen worden dan moeten we ons ook grootser presenteren, dat kan digitaal perfect. Het betekent ook dat, wat de situatie ook is, mensen niet van over de hele wereld hoeven in te vliegen. Dat is ook nog eens veel beter voor het milieu."

Update 09:11 - Gezichtsschild van Radboudumc gaat in massaproductie

In het academische ziekenhuis Radboudumc in Nijmegen is een gezichtsschild ontwikkeld, dat vanaf donderdag in productie gaat. Een bedrijf gaat 100.000 schilden per week maken voor zorginstellingen. Het schild moet een extra bescherming geven tegen besmetting met het coronavirus. De eerste order is geplaatst door het Landelijk Consortium Hulpmiddelen en is bedoeld voor zorginstellingen in ons land. Het schild wordt in Nijmegen al gebruikt. Volgens het Radboudumc voldoet het schild aan de veiligheidseisen van de inspectie van SZW (voorheen de Arbeidsinspectie), die toestemming heeft gegeven om het schild landelijk in te zetten. Het bedrijf Piant uit Waalwijk gaat ze produceren. Het gezichtsschild biedt een volledige frontale bescherming van het hele gezicht, tegen spatten bij hoesten, niezen en medische handelingen met een hoog risico, zoals intubatie of uitzuigen. Het Landelijk Consortium Hulpmiddelen is onlangs opgericht door het ministerie van VWS. Het samenwerkingsverband, waarin ook leveranciers zitten, moet hulpmiddelen inkopen waaraan een tekort dreigt.

Update 08:00 - Half Nederland torst extra 'coronakilo's' met zich mee

Na een maand intelligente lockdown is bij bijna de helft van alle volwassen Nederlanders het gewicht toegenomen. Uit onderzoek van Happy Weight blijkt dat vooral mannen het zwaar hebben. De belangrijkste oorzaak: we snoepen wat af. Maar liefst één op de drie mannen is in een maand tijd één tot drie kilo aangekomen. In totaal is 49 procent van de mannen aangekomen. "Vrouwen doen het iets beter", vertelt Stan van Eck van Happy Weight. "Veertig procent is aangekomen sinds de lockdown."

Update 05:13 - Virus was er al veel eerder

Het coronavirus was al op 15 februari in Nederland, twaalf dagen voordat de eerste patiënt officieel positief werd getest. Zo waarde het virus lange tijd ongemerkt rond en kon het zijn verwoestende werk doen. Dat schrijft het AD op basis van conclusies van modellenmakers van het RIVM na het onderzoeken van de eerste Nederlandse coronapatiënten. Op donderdag 27 februari werd bij een man uit het Brabantse Loon op Zand - formeel de eerste Nederlandse patiënt - het virus vastgesteld. Daarna gingen bij de regering, het RIVM en ziekenhuizen alle alarmbellen af. Maar in de weken daarvoor trok corona dus al door het land. Telkens wordt nagegaan wanneer opgenomen patiënten voor het eerst ziek werden. "En dan zie je dus dat de eerste ziektedag van de eerste Nederlandse patiënten midden februari was", zegt RIVM-woordvoerder Harald Wychgel. Lees ook: 124 nieuwe ziekenhuisopnames, dodental loopt op tot 4.054 Er waren al meer feiten die wijzen op een vroegere introductie van het virus. Een 49-jarige vrouw uit het Brabantse Altena kwam op 21 februari op de intensive care van het ziekenhuis in Gorinchem terecht, al werd pas later een test afgenomen. Ze stelt al 'weken' daarvoor klachten te hebben gehad. En uit een peiling onder ziekenhuispersoneel in Brabant bleek dat bij zeven van de 86 besmette medewerkers de klachten ook al veel eerder begonnen, vanaf medio februari.

Update 00:47 - Bioscoop straks nog maar voor kwart gevuld

Bioscopen laten gemiddeld 70 tot 75 procent minder bezoekers in een zaal toe als ze na 20 mei weer open mogen. Dat staat in het conceptprotocol anderhalve meter dat bioscopen en filmhuizen bij de overheid hebben ingediend als gevolg van de coronacrisis, zo laat de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) aan BNR weten. Het is een van de meest vergaande maatregel uit dat protocol. Bij grote zalen zoals in het Amsterdamse Tuschinski, met 735 stoelen, gaat een maximum gelden van 100 mensen. Voorlopig blijven de bioscopen nog dicht, nu het kabinet de corona-maatregelen heeft verlengd. "Een enorme teleurstelling", zegt directeur Gulian Nolthenius van NVBF. Niettemin hopen de bioscopen en filmhuizen vurig dat na 20 mei de filmzalen weer open mogen. Behalve een maximum aan het aantal bezoekers mogen bioscoopbezoekers pas kort voor aanvang van de film de bioscoop binnen en moeten ze na afloop meteen weer weg. Films zullen ook niet meer tegelijk geprogrammeerd worden, om te voorkomen dat bezoekers uit verschillende zalen elkaar tegenkomen. Ook wordt er meer schoongemaakt nadat de zaal leeg is.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.