Milieu en Gezondheid
16 juni 2020, 06:00
Nederland komt langzaam maar zeker uit de gedeeltelijke lockdown. Verschillende maatregelen worden langzaam versoepeld, maar er blijven maatregelen gelden om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. Volg in dit liveblog de belangrijkste ontwikkelingen rond de coronacrisis in Nederland.
Het aantal bevestigde coronadoden in Nederland is opgelopen tot 6.070
In totaal zijn er tot nu toe 49.087 mensen in ons land positief getest op het virus.
De toestroom in de ziekenhuizen is aan het afvlakken: 11.834 coronapatiënten zijn tot nu opgenomen (geweest).
Er liggen op dit moment nog 78 coronapatiënten op de intensive care.
Kinderen onder de zes jaar hoeven niet langer thuis te blijven als ze verkouden zijn. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft de richtlijnen voor kinderdagverblijven en scholen aangepast, meldt het ministerie voor Sociale Zaken. Kinderdagverblijven en scholen mogen baby's, peuters en kleuters die koorts hebben nog wel de toegang weigeren. Die richtlijn geldt ook voor kinderen met een gezinslid dat klachten heeft die aan het coronavirus doen denken.
De cliëntenraad van het Amsterdamse verpleeghuis Vondelstede wil dat de bezoekregeling en andere maatregelen die in verband met het coronavirus zijn genomen uiterlijk komende vrijdag verder worden versoepeld. Als dat niet gebeurt, neemt de cliëntenraad juridische stappen tegen zorginstelling Amsta. Vondelstede is onderdeel van die zorginstelling. De cliëntenraad wil onder meer dat bewoners toestemming krijgen om meer familieleden te ontvangen en dat ze dit bezoek in hun eigen appartement mogen ontvangen. Ook moet de vaste mantelzorger onbeperkt toegang krijgen tot het appartement van de bewoner.
Als de corona-epidemie alsnog zo uit de hand loopt dat er niet genoeg plaats is op de intensive care, moeten zorgverleners en jongeren daar voorrang krijgen. Dat staat in een draaiboek dat artsenorganisaties voor die "zwarte fase" hebben opgesteld. Van Rijn onderstreept dat er geen reden is om te vrezen dat het zover komt dat er een tekort is aan intensivecarebedden. Maar er moet desondanks een protocol komen, voor het geval het toch rampzalig misgaat. Dan moeten artsen houvast hebben aan regels met draagvlak in de samenleving.
Een goedkope ontstekingsremmer verbetert de overlevingskansen van ernstig zieke coronapatiënten. Het is als zodanig de eerste behandeling, melden onderzoekers van de universiteit van het Britse Oxford. Het gaat om het medicijn dexamethason. De wetenschappers spreken over een enorme doorbraak. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg in Nederland, noemt de uitkomsten hoopvol. "Het is een onderbouwing dat het bij zulke ernstig zieke patiënten kan helpen en de sterfte verder kan verlagen", zegt hij. Volgens Kuipers is het wel belangrijk om verder onderzoek te doen om te kijken bij welke groep het middel het beste werkt.
Deskundigen van buiten moeten nagaan of Nederland de strijd tegen het coronavirus beter had kunnen doen. De Tweede Kamer wil dat het kabinet nog deze zomer zo'n onafhankelijk onderzoek instelt. Ook al vindt het kabinet het daarvoor te vroeg. De oppositie dringt er al langer op aan dat het kabinet het gevoerde coronabeleid snel laat toetsen door onafhankelijke experts. Dan kan Nederland daaruit lessen trekken vóór het virus misschien weer de kop opsteekt zodra de herfst intreedt. Maandag spraken medici en andere deskundigen zich ook al uit voor zo'n onderzoek.
Fabrikanten van professionele handdesinfectiemiddelen mogen hun producten tijdelijk ook aanbieden aan werkgevers buiten de gezondheidszorg. Dat meldt staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat). Voor iedereen blijft het advies gelden dat handen wassen met water en zeep het beste is. "Maar niet iedereen heeft daar op zijn of haar werk altijd direct de mogelijkheid toe", zegt Van Veldhoven. "Denk aan beveiligers of mensen die in de bouw werken. Voor hen is het belangrijk dat zij ook toegang hebben tot professionele desinfectiemiddelen."
Nederland gaat naar verwachting binnen enkele weken met Duitsland, Ierland en Polen een proef beginnen met "grensoverschrijdende" corona-apps die (de geanonimiseerde) contacten vastleggen die een coronapatiënt recent heeft gehad. Die personen kunnen dan gewaarschuwd worden dat ze mogelijk besmet zijn, zodat de verspreiding van het coronavirus verder kan worden tegengegaan. Volgens een woordvoerder van de Europese Commissie zijn de lidstaten het eens over "de blauwdruk" van het systeem en volgt in de komende weken de pilot van de vier landen. Bij het opsporingssysteem worden de gegevens van individuen versleuteld en geanonimiseerd, zonder centrale opslag. Ook zijn de EU-lidstaten het eens geworden over een aantal andere technische specificaties voor de corona-apps zodat die de veilige uitwisseling van gegevens met een ander land garanderen.
Na drie dagen van toename is het aantal coronapatiënten op de intensive care dinsdag gedaald. Intensivisten behandelen momenteel 78 patiënten, negen minder dan op maandag. "Dat is gunstig. Dat is het gevolg van een laag aantal nieuwe besmettingen, los van lokale kleine uitbraken", aldus voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
Het slachthuis van het bedrijf Van Rooi Meat in Helmond mag weer op normale capaciteit gaan werken. De Veiligheidsregio heeft groen licht gegeven voor de herstart van het abattoir, dat op 28 mei moest sluiten nadat medewerkers positief waren getest op het coronavirus. Toen vervolgens bij een steekproef 17 procent van tweehonderd medewerkers positief testte, besloot de Veiligheidsregio het bedrijf langer dicht te houden.
Nog eens vijf mensen zijn overleden aan het coronavirus, waardoor het dodental is opgelopen tot 6070. Het aantal ziekenhuisopnames steeg met vier naar 11.834. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg in de afgelopen 24 uur 140 bevestigde coronagevallen binnen. Het virus is vastgesteld bij 49.087 Nederlanders, maar het werkelijke aantal besmettingen ligt waarschijnlijk hoger, omdat niet iedereen wordt getest.
Nederland doet met Duitsland, Ierland en Polen mee aan een proef met "grensoverschrijdende" corona-apps die (de geanonimiseerde) contacten vastleggen die een coronapatiënt recent heeft gehad. Die personen kunnen dan gewaarschuwd worden dat ze mogelijk besmet zijn, zodat de verspreiding van het coronavirus verder kan worden tegengegaan. Bij het opsporingssysteem worden de gegevens van individuen versleuteld en geanonimiseerd, zonder centrale opslag. Ook zijn de EU-lidstaten het eens geworden over een aantal andere technische specificaties voor de corona-apps zodat die de veilige uitwisseling van gegevens met een ander land garanderen.
De NS gaat door met een proef waarbij reizigers zich van tevoren kunnen aanmelden voor een treinreis. Passagiers kunnen op die manier vooraf zien in welke trein het druk is en in welke niet. De vervoerder kan met die informatie vervolgens de treinencapaciteit aanpassen. De afgelopen vijf weken onderzocht het spoorbedrijf vanwege de coronacrisis of zo'n aanmeldservice kan helpen om reizigers beter te spreiden. Ongeveer 5000 mensen deden mee aan de test, in totaal maakten zij bijna 150.000 treinreizen die vooraf werden aangemeld. De resultaten van de eerste test, die vooral gericht was op gebruiksgemak en verfijning van de techniek, zijn volgens de NS overwegend positief en daarom gaat het spoorbedrijf ermee door. De vervoerder wil nu ook onderzoeken of het mogelijk is om fietsen in de trein weer toe te staan, wanneer deze worden aangemeld.
Het advies is om drukte te vermijden, maar hoe weet je voor vertrek welke trein druk wordt en welke niet? Na positieve eerste ervaringen, gaat NS door met het testen van een aanmeldservice: https://t.co/50obvb0dRC
— NS online (@NS_online) June 16, 2020
Door de coronacrisis is het aantal studenten met een studieachterstand nog verder opgelopen. In vergelijking met 2018 zijn er op dit zijn 54.000 studenten meer die achterlopen. Dat blijkt dinsdag uit onderzoek in opdracht van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). De vertraging komt onder andere door het wegvallen van lessen, laboratorium- en practicumonderwijs en stages. Ook hebben studenten thuis soms geen goede faciliteiten. Hbo'ers kampen vaker met een achterstand dan studenten aan de universiteiten. (Tekst gaat verder onder tweet)
Fuck. Alle practica gaan definitief niet door. Dat betekend nog meer #studievertraging. Mag hierdoor ook niet op stage ??? #COVID19
— ADF (@ADF_peter) June 8, 2020 "In elk klaslokaal op de universiteit zit wel iemand met extra studieachterstand", aldus ISO-voorzitter Kees Gillesse. "Op de hogescholen zijn die cijfers hoger: dan gaat het om bijna drie studenten per klaslokaal." Het ISO vermoedt dat dit verschil veroorzaakt wordt doordat er in het hbo meer praktijkonderwijs en stages in het curriculum verweven zitten. De organisatie pleit er daarom voor om weer meer fysiek onderwijs mogelijk te maken.
Loopt het aantal coronapatiënten op de intensive care nog verder op? De afgelopen drie dagen nam de coronadrukte toe, dinsdag maakt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding bekend of dit voor de vierde dag op rij het geval is. Het is voor het eerst sinds de piek van de coronacrisis, begin april, dat het aantal coronapatiënten op de intensive care drie dagen achter elkaar toeneemt. Een verklaring daarvoor heeft het centrum nog niet gegeven. Op vrijdag hadden nog 73 coronapatiënten intensieve zorg nodig, zaterdag steeg dit aantal met vier, zondag liep het getal op met twee en maandag was de toename zelfs acht patiënten. Er liggen nu 87 mensen met corona op de ic. In een paar dagen tijd liggen er dus veertien mensen meer op de intensive care, terwijl het aantal ziekenhuisopnames al weken stabiel is. Toch is de toename nog geen reden voor ingrijpen, liet minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid maandag weten. "We houden elke dag in de gaten hoe het zich ontwikkelt." Het aantal opnames op de intensive care is een van de zogenoemde 'indicatoren' van het kabinet. Als dat aantal drie dagen achter elkaar gemiddeld met meer dan tien stijgt, gaan de alarmbellen in Den Haag af. Dan moeten versoepelingen van de coronamaatregelen misschien worden teruggedraaid.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.