Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Het corona-nieuws van donderdag 30 april

LIVEBLOG | Het corona-nieuws van donderdag 30 april

Milieu en Gezondheid

30 apr 2020, 06:15

De intelligente lockdown blijft tot eind mei grotendeels intact om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus in Nederland tegen te gaan. Volg in dit liveblog de belangrijkste ontwikkelingen rond de coronacrisis.

  • Lees hier het liveblog van woensdag terug.

  • Het aantal corona-doden in Nederland is opgelopen tot 4.795.

  • In totaal zijn er tot nu toe 39.316 mensen in ons land positief getest op het virus.

  • De toestroom in de ziekenhuizen lijkt af te vlakken: 10.769 coronapatiënten zijn tot nu opgenomen (geweest).

  • Er liggen op dit moment in totaal 783 coronapatiënten op de intensive care.

  • Bekijk op deze kaart het aantal opgenomen inwoners er per gemeente.

23:27 - Liveblog gesloten

Dit liveblog is voor vandaag gesloten. Voor het laatste nieuws, houd onze site in de gaten. Vanaf morgenochtend weer een vers liveblog met de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus.

21:21 - Kleinschalige optredens bij zorgcentra in Noord-Holland weer toegestaan

Burgemeesters in Noord-Holland Noord staan per direct weer kleinschalige optredens toe op de terreinen van verpleeg- en verzorgingshuizen. Dit maakte de veiligheidsregio donderdag bekend. Burgemeesters van onder meer Den Helder, Heerhugowaard, Hoorn, Schagen en Medemblik vergaderden in de ochtend over het verbod op muziekoptredens bij zorgcentra, dat eerder tot onbegrip en boze reacties had geleid. Lees verder.

20:53 - Coronatests ook beschikbaar voor mantelzorgers

Ook mensen die voor bijvoorbeeld een ziek familielid zorgen, kunnen zich vanaf uiterlijk 18 mei laten testen op het nieuwe coronavirus bij klachten die wijzen op een besmetting. Daarvoor is voldoende capaciteit beschikbaar, meldt minister Hugo de Jonge. Tot nu toe worden zorgmedewerkers binnen en buiten de ziekenhuizen bij klachten getest. Ook zijn er tests voor patiënten die door hun leeftijd of medische achtergrond meer risico lopen om door het virus ernstig ziek te worden. Vorige week werd al bekend dat ook medewerkers van basisscholen zich bij klachten mogen laten testen. Daarvoor zijn vanaf 6 mei tests beschikbaar. Zo kunnen bijvoorbeeld leerkrachten en onderwijsassistenten, als daar aanleiding voor is, getest worden voordat op 11 mei de scholen weer opengaan. In Nederland kunnen dagelijks 17.500 mensen getest worden. Het daadwerkelijke aantal tests ligt momenteel op 6000 tot 7000 per dag, en neemt naar verwachting in mei toe naar rond de 8000. Verdere verruiming van het testbeleid zal samenhangen met mogelijke versoepelingen van de coronamaatregelen.

20:14 - Vaarverbod in centrum Amsterdam in weekend verlengd

Het vaarverbod in de weekenden voor de grachten in het centrum van Amsterdam is verlengd voor de komende weekenden en feestdagen, meldt de gemeente. Het verbod is van kracht in de weekenden van 2 en 3, 9 en 10, 16 en 17 mei en op 4 en 5 mei. De grachten zijn afgesloten voor zowel de pleziervaart als de passagiersvaart. De beroepsvaart is uitgezonderd. Daarnaast blijft de dringende oproep: blijf zoveel mogelijk thuis en ga niet recreëren. Of het vaarverbod ook na 17 mei verlengd of uitgebreid wordt, is nog niet bekend. Voor het vaargebied in de hele stad en de regio geldt een aangepaste bediening van sluizen en bruggen. Mensen die in Amsterdam gaan varen, mogen dat doen met maximaal twee personen, inclusief schipper. Mensen die zich niet aan de regels houden, riskeren een boete van 390 euro.

16:54 - Extra narcosemiddelen voor coronapatiënten in Nederland

Nederland heeft zich weten te verzekeren van extra aanvoer van het narcosemiddel Propofol, dat onmisbaar is bij de beademing van Covid-19-patiënten op de intensive care. "Met deze extra aanvoer zijn dreigende tekorten in de afzienbare toekomst afgewend", meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen. De extra partijen komen uit Zuid-Korea. De eerste levering van 120.000 ampullen is donderdagmiddag al aangekomen op Schiphol. De aanvoer werd tot stand gebracht door het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen, het ministerie van VWS en groothandel Ofipharma. Omdat corona-patiënten vaak wekenlang beademd moeten worden, waren er zorgen over de blijvende beschikbaarheid van het middel. Joris Uges, voorzitter van het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen, zegt: "Met deze extra voorraad kunnen we voorlopig weer even voort, maar waakzaamheid blijft geboden en we roepen de ziekenhuizen op zo zuinig mogelijk te blijven doen". Na inspectie door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) wordt de extra voorraad Propofol ondergebracht bij de farmaceutische groothandels en gaan de ampullen via de reguliere distributiekanalen naar de ziekenhuizen.

16:07 -Minder dan 800 coronapatiënten nog op intensive care

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is gedaald tot 783. Dat zijn er 21 minder dan op woensdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Van de Nederlandse ic-patiënten met het coronavirus liggen er momenteel 754 in Nederland, 22 minder dan woensdag. Verder verblijven 29 Nederlandse patiënten op intensivecareafdelingen in Duitsland. Dat is er eentje meer dan woensdag, doordat iemand naar Duitsland is overgebracht. Daarnaast liggen er 432 mensen met andere aandoeningen op de intensive care. Het LCPS is daar blij mee, omdat het betekent dat de reguliere zorg weer op gang komt. Lees verder.

15:55 - Revalidatiecentra verwachten 'grote uitdaging' aan te kunnen

De revalidatiesector verwacht de toestroom van genezen coronapatiënten aan te kunnen. Een "grote uitdaging" wordt het wel om deze patiënten te behandelen en tegelijkertijd de revalidatiezorg voor mensen met andere aandoeningen weer op gang te krijgen, laat brancheorganisatie Revalidatie Nederland desgevraagd weten. De branche houdt het aantal intensivecarepatiënten goed in de gaten. Vooral zij hebben doorgaans hulp nodig om te revalideren. Een ic-opname duurt vaak weken en kan diepe sporen achterlaten, zowel fysiek als psychisch. De revalidatieduur is "heel wisselend", zegt een woordvoerster van Revalidatie Nederland. "Sommige patiënten knappen verbazingwekkend snel op en kunnen na een week het revalidatiecentrum verlaten om poliklinisch verder te revalideren. Voor anderen is er de verwachting dat ze ongeveer 3 maanden in het revalidatiecentrum moeten verblijven."

15:40 - Meer dan een miljoen mensen genezen van corona

Wereldwijd zijn inmiddels meer dan een miljoen mensen genezen van een besmetting met het coronavirus. Dat meldde de website Worldometer donderdag. Het aantal mensen dat beter is geworden, is op dit moment minder dan een derde van het totaal aantal vastgestelde infecties. Dat ligt volgens de tellingen van de site op ruim 3,2 miljoen. Het aantal fatale aflopen is tot meer dan 228.000 gestegen.

14:51 - Zorgen over lichte toename ziekenhuisopnames in Brabant

Brabantse ziekenhuizen zien het aantal nieuwe patiënten met het coronavirus de laatste dagen weer wat stijgen. "Dat baart ons veel zorgen", zegt een woordvoerder van het Netwerk Acute Zorg Brabant (NAZB). "Veel mensen lijken te denken: het is over, we kunnen weer de hort op. Maar de strijd is nog niet gestreden." Woensdag werden 80 nieuwe patiënten opgenomen met longklachten die duiden op het coronavirus, of bij wie het virus al was geconstateerd met een test. Sinds zaterdag, toen het om 61 mensen ging, is er weer een licht stijgende lijn.

14:12 - Negen zorgmedewerkers overleden aan coronavirus

Zeker negen mensen die in de zorg werkten, zijn overleden aan het coronavirus. Zes van hen hadden al gezondheidsklachten, van de drie anderen is dat niet bekend, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Bij 13.884 zorgmedewerkers is het coronavirus vastgesteld. Van hen zijn 458 in ziekenhuizen opgenomen. Het gaat bijvoorbeeld om artsen, verpleegkundigen en huisartsen. Waar ze het virus hebben opgelopen, is niet bekend.

13:57 - RIVM meldt 84 nieuwe doden door coronavirus, 84 nieuwe ziekenhuisopnames

Het coronavirus heeft nu zeker 4795 Nederlanders het leven gekost. Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn 84 nieuwe meldingen binnengekomen over overleden patiënten. In de officiële registratie staan alleen mensen die positief zijn getest op het virus. Het werkelijke aantal overledenen is waarschijnlijk beduidend hoger. Ook worden sterfgevallen vaak een of meerdere dagen later doorgegeven door de GGD'en. Het RIVM kreeg ook 84 nieuwe meldingen over ziekenhuisopnames van mensen met Covid-19. Deze cijfers kunnen ook iets achterliggen op de realiteit.

13:48 - Meer mensen nodig voor contactonderzoek naar corona

De GGD gaat veel meer contactonderzoek doen en heeft daar extra mensen voor nodig. Volgens Jan Woldman van de GGD Amsterdam-Amstelland kunnen dit ook vrijwilligers zijn, zoals in Duitsland. "Maar dat kan niet zomaar iedereen doen, daar moet iemand ook de juiste training voor krijgen." Bij een contactonderzoek wordt onderzocht met wie een besmette persoon in aanraking is geweest. Zij worden vervolgens opgespoord en in quarantaine geplaatst, zodat ze het virus niet verder kunnen verspreiden. Het contactonderzoek gaat volgens Woldman "meegroeien met de hoeveelheid testen die er worden gedaan". Speciaal coronagezant Feike Sijbesma gaf tijdens een briefing in de Tweede Kamer aan dat deze de komende tijd wordt verhoogd naar 17.500 per dag. Dat is meer dan een verdubbeling in vergelijking met het huidige testbeleid.

13:15 - Opnieuw grenscontroles in Limburg vanwege Duitse feestdag

Vrijdag 1 mei is voor Duitsers een feestdag, en traditioneel steken de oosterburen dan in Limburg de grens over om in Limburg vertier te zoeken en boodschappen te doen. De Veiligheidsregio Limburg Noord kondigde donderdag om die reden nieuwe grenscontroles aan, die vrijdag van start gaan en het hele weekend duren. "Het grenstoezicht start op vrijdag 1 mei, van oudsher een drukke Duitse dag in onze regio", aldus de veiligheidsregio in een verklaring donderdag. De marechaussee en handhavers van gemeenten, provincie en waterschap Limburg proberen Duitsers dan terug naar hun land te praten. De inreis verbieden mag niet, de regio voert naar eigen zeggen alleen een ontmoedigingsbeleid.

12:50 - Nederlanders doneren 6 miljoen beschermingsmiddelen aan Rode Kruis

Nederlanders hebben massaal gehoor gegeven aan de oproep van het Rode Kruis om vanwege de uitbraak van het coronavirus persoonlijke beschermingsmiddelen te doneren. Tussen 20 maart en 29 april kwamen onder meer 1,5 miljoen maskers, bijna 100.000 beschermingsbrillen en meer dan 50.000 schorten binnen. De spullen zijn gesorteerd en gecontroleerd door vrijwilligers van het Rode Kruis en overgedragen aan de overheid. Die heeft de spullen verdeeld onder de plekken waar ze op dat moment het hardst nodig waren.

12:11 - 'Genoeg mondkapjes beschikbaar voor zorgpersoneel'

Er zijn momenteel genoeg mondkapjes beschikbaar voor zorgmedewerkers die daarvoor in aanmerking komen. Dat benadrukte Rob van der Kolk van het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) donderdag tijdens een briefing in de Tweede Kamer. Het LCH is een samenwerkingsverband van publieke en private partijen, dat beschermingsmiddelen zoals mondkapjes, beschermende jassen en schorten en handschoenen inslaat. Nederlandse zorginstellingen en -verleners kunnen er vervolgens terecht voor deze spullen. Van de meeste beschermingsmiddelen is er "voldoende", zei Van der Kolk. "De portal is daar, iedereen kan bestellen. Ook tegen goede prijzen. In de markt zijn de prijzen heel anders." Het LCH hanteert de prijzen zoals die waren voordat de coronacrisis uitbrak.

11:59 - Meeste winkelstraten breed genoeg om bij drukte aan 1,5 meterregel te voldoen

De meeste winkelstraten in Nederland zijn breed genoeg om bij drukte aan de vereisten van de 1,5 metereconomie te voldoen. Dat concludeert onderzoeksbureau Locatus. Volgens de onderzoekers zullen eventuele maatregelen om drukte te voorkomen weinig problemen opleveren. Eerder onderzoek toont volgens Locatus aan dat per meter straatbreedte er maximaal 3000 passanten per uur kunnen passeren. Als voorbeeld noemen de onderzoekers de Kalverstraat in Amsterdam die ongeveer 8 meter breed is en waar dus maximaal zo’n 24.000 passanten per uur doorheen kunnen. Maar die aantallen worden doorgaans nooit gehaald, hooguit tijdens Koningsdag. Als iedereen anderhalve meter afstand houdt, loopt de maximale capaciteit in winkelstraten met 80 tot 85 procent terug. Daarmee zouden nog 500 tot 550 passanten per meter per uur door de straten kunnen gaan.

11:29 - Nederland kan extra testen op coronavirus, maar doet dit niet

De Nederlandse overheid heeft al weken de mogelijkheid om iedere dag duizenden extra tests op het coronavirus uit te voeren, maar maakt daar geen gebruik van. Dat meldt de NOS. Via een Duits laboratorium kunnen twee maanden lang 5000 tests per dag worden afgenomen. Het zou de Nederlandse testcapaciteit bijna verdubbelen. De Taskforce Diagnostiek, die schaarse testmaterialen in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid regelt, bevestigt dat de aanbieding is gedaan, maar noemt de extra testen nog niet nodig. "Er is momenteel sprake van meer labcapaciteit dan vraag naar testen. Voor de langere termijn kan hun capaciteit een nuttige bijdrage leveren aan de landelijke testcapaciteit", zegt een woordvoerder.

10:42 - Voldoende capaciteit om ook leraren te testen op coronavirus

Er is voldoende capaciteit om vanaf 6 mei ook de leraren en medewerkers van de kinderdagverblijven en anderen die beroepsmatig met kinderen werken, te testen als zij klachten hebben. Dat heeft speciaal coronagezant Feike Sijbesma gezegd tijdens een briefing in de Tweede Kamer. Eind april ligt het aantal coronatesten op 6000 tot 7000 per dag. In mei zal dat uitkomen op 8000 per dag en daarmee kan worden voldaan aan het beleid.

10:37 - Diëtisten waarschuwen voor hoger risico op ondervoeding bij ouderen

Het coronavirus vormt niet alleen een directe bedreiging voor ouderen, het maakt ze ook kwetsbaarder voor ondervoeding. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD). Volgens de vereniging lopen ouderen toch al een verhoogd risico op ondervoeding. Door de coronacrisis zitten velen nu alleen thuis, zonder bezoek, waardoor de kans dat ze te weinig noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgen nog groter wordt. De NVD ziet een domino-effect opdoemen: "Een goede voedingstoestand is belangrijk voor de weerstand, wat weer een rol speelt in de preventie van een besmetting met Covid-19 én in de behandeling van patiënten. Ondervoeding kan het infectierisico verhogen en het herstel vertragen of belemmeren." Wie niet goed eet, loopt bovendien een groter risico om te vallen, met alle gevolgen van dien.

08:46 - 'Deel wietgebruikers blowt meer door coronacrisis'

Een deel van de mensen die (bijna) elke dag wiet of hasj gebruiken, is door de coronacrisis meer gaan blowen. Dat meldt het Trimbos-instituut op basis van tussentijdse resultaten van de Cannabis & Corona-enquête. Twee op de vijf deelnemers melden een toename van het gebruik. Ze roken nu gemiddeld 4,3 joints per dag, tegen 3,6 joints voordat de coronamaatregelen ingingen. De gebruikers geven verveling als belangrijkste reden, maar ook stress en andere psychische klachten spelen een rol. Bijna de helft van de deelnemers verandert zijn of haar gebruikspatroon niet en een op de tien is minder gaan gebruiken of (tijdelijk) gestopt.

07:52 - 'Coronacrisis kan internationale voetbal nog jaren raken'

De coronacrisis kan de internationale voetbalkalender nog wel twee tot drie jaar beïnvloeden en zelfs het WK van 2022 in Qatar raken. Dat zegt de Zweed Lars-Christer Olsson, vooraanstaand lid van het dagelijks bestuur van de Europese voetbalbond UEFA. "Als het virus zich op een ernstige manier blijft ontwikkelen, kan het een groot probleem worden voor de internationale kalender en nog wel twee tot drie jaar effect hebben", aldus Olsson, die ook voorzitter is van de European Leagues. "Zeker als er competities van het ene naar het andere jaar moeten verschuiven, er halverwege het Europese seizoen nog een WK tussendoor komt en je nationale en internationale competities in elkaar moet persen", aldus Olsson.

07:50 - Bijna 7000 coronapatienten ontslagen uit het ziekenhuis

In Nederland zijn tot nu toe bijna 7000 coronapatienten ontslagen uit het ziekenhuis. Dat meldt de Volkskrant op basis van gedetailleerde cijfers van de Stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE). Ruim tweederde van alle in het ziekenhuis opgenomen coronapatienten is voldoende hersteld om naar huis te mogen gaan. De herstelde patiënten zijn gemiddeld 63,5 jaar oud en lagen gemiddeld bijna een week in het ziekenhuis. Uit de cijfers blijkt verder dat coronapatienten die niet op de intensive care liggen, sneller herstellen en meer kans hebben om het virus te overleven.

07:35 - Minder asielzoekers naar Nederland door coronacrisis

Door de uitbraak van het nieuwe coronavirus komen er minder asielzoekers naar Nederland. In maart werden 1025 eerste asielaanvragen gedaan. In dezelfde maand vorig jaar waren dat er nog twee keer zoveel.

Het aantal eerste asielaanvragen lag in maart ook aanzienlijk lager dan in januari en februari. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn er normaal gesproken juist meer asielaanvragen in maart dan in februari.

Lees ook: Door de coronacrisis komen minder asielzoekers naar Nederland

Update 06:15 - Meerderheid wil 'veilige' corona-app gebruiken

Ruim de helft van de Nederlanders zegt een zogenoemde corona-app op zijn telefoon te willen installeren. Maar er is wel een belangrijke voorwaarde: de app moet aan alle privacy- en veiligheidseisen voldoen. Dat meldt het AD op basis van onderzoek van de Erasmus Universiteit in Rotterdam onder 900 mensen. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid zei eerder dat minimaal zestig procent van de Nederlanders de app moet gebruiken wil deze succesvol ingezet kunnen worden in de strijd tegen het virus. De onderzoekers denken dat dit mogelijk is. Lees ook: Meerderheid Nederlanders zou 'veilige' corona-app installeren

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.