Milieu en Gezondheid
4 juni 2020, 06:00
Nederland komt langzaam maar zeker uit de gedeeltelijke lockdown. Verschillende maatregelen worden langzaam versoepeld, maar er blijven maatregelen gelden om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus in Nederland tegen te gaan. Volg in dit liveblog de belangrijkste ontwikkelingen rond de coronacrisis.
Het aantal bevestigde coronadoden in Nederland is opgelopen tot 5.990
In totaal zijn er tot nu toe 46.942 mensen in ons land positief getest op het virus.
De toestroom in de ziekenhuizen is aan het afvlakken: 11.771 coronapatiënten zijn tot nu opgenomen (geweest).
Er liggen op dit moment nog 113 coronapatiënten op de intensive care.
Wij sluiten dit liveblog voor vandaag. Hou Hartvannederland.nl in de gaten voor de laatste updates.
Wie klachten heeft die aan het coronavirus doen denken, moet niet talmen voor hij of zij zich laat testen. "Ik denk dat we daar een beetje strenger moeten zijn", zegt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). "Je gaat dan helemaal niet naar je werk, dus tijd zat om naar de GGD te gaan" voor een test. Sinds maandag kan iedereen die bijvoorbeeld hoest, snottert of benauwd of koortsig is, een afspraak maken voor een coronatest. Dat moet een nieuwe besmetting sneller aan het licht brengen, zodat zieken kunnen worden afgezonderd en het virus niet verder om zich heen kan grijpen. Maar dat is moeilijk zolang het nog dagen duurt voor duidelijk is of iemand is besmet en de GGD de mensen kan waarschuwen die bij de zieke in de buurt zijn geweest, zei Jaap van Dissel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu donderdag. De Jonge is dat met Van Dissel eens. Binnen 24 uur moet de uitslag van de test er zijn, vindt hij. Tot nog toe neemt de GGD daarvoor twee dagen.
Al voordat het coronavirus in Nederland werd vastgesteld, hadden mensen al coronagerelateerde klachten. Nog vóór de officiële vaststelling van het virus op 27 februari, konden 154 zieken zich de eerste coronarelateerde klachten herinneren, meldt Nieuws op basis van cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Of die klachten ook daadwerkelijk door het coronavirus komen, is niet altijd na te gaan. Een persoon kreeg al op 1 januari klachten, maar deskundigen zeggen tegen RTL Nieuws dat het heel onwaarschijnlijk dat dit door coronabesmetting kwam.
De gemeente Den Haag loopt dit jaar waarschijnlijk 81 tot 131 miljoen euro schade op door de coronacrisis. De schade volgend jaar zal vermoedelijk uitkomen tussen de 39 en 71 miljoen euro, schat het stadsbestuur. De Rijksoverheid stelt ruim een half miljard euro beschikbaar om gemeenten, provincies en waterschappen te helpen. Den Haag noemt dat "een goede eerste stap" maar wil dat er meer stappen volgen. Er is namelijk al jaren geld tekort op maatschappelijke ondersteuning en jeugdzorg, dus de hofstad acht het waarschijnlijk dat er "ingrijpende beslissingen" moeten worden genomen.
Op de intensive cares van ziekenhuizen liggen 113 mensen met het coronavirus. Dat zijn er drie minder dan op woensdag. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) verwacht dat het aantal ic-patiënten de komende tijd "nog iets verder zal dalen". De instroom van nieuwe patiënten op de ic's blijft laag. Op de verpleegafdelingen van ziekenhuizen, dus buiten de muren van de ic's, liggen 481 coronapatiënten, vijftien minder dan op woensdag. Het aantal patiënten dat met andere aandoeningen op een ic ligt, steeg met 53 naar 567. In totaal behandelen de Nederlandse ic's nu 680 patiënten. Onder normale omstandigheden liggen ongeveer 800 tot 900 mensen op een intensive care.
In Nederland zijn waarschijnlijk ongeveer 2000 coronapatiënten die anderen kunnen besmetten met het virus. Het aantal 'besmettelijke personen' ligt tussen de 1190 en de 2291, schat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De periode waarvoor dit is uitgerekend loopt van 15 tot en met 29 mei. Het is de eerste keer dat het RIVM met zulke cijfers komt. Het instituut rekende ook uit wat het reproductiegetal is. Dat cijfer, ook wel de R0 genoemd, geeft aan hoe snel het virus zich verspreidt. Sinds half maart ligt het cijfer onder de 1, wat erop wijst dat het virus langzaamaan uitdooft. Tot 14 mei zijn de gegevens betrouwbaar, maar het is nog te vroeg om een duidelijk cijfer voor de afgelopen weken te geven. Het kan zijn dat het getal onder de 1 blijft maar het zou ook boven de 1 kunnen zijn gekomen.
Nertsenfokkers in Oost-Brabant en Noord-Limburg leggen zich neer bij de ruiming van hun bedrijven vanwege aangetroffen besmettingen met het coronavirus. "We zullen ons niet verzetten, omdat ook wij niet weten wat het virus op de langere termijn doet. We zijn geen virologen", zegt directeur Wim Verhagen van de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouder (NFE). Het is een rigoureuze maatregel, zegt Verhagen. "Het besluit om te ruimen komt hard aan bij deze ondernemers. Dit gaat niet zonder emoties, want voor deze ondernemers is de fokkerij hun levenswerk. Maar wij begrijpen dat het ministerie geen risico's wil nemen met het oog op de volksgezondheid, ook al zien wij dat veel nertsen niet ziek zijn. Het is ook hard omdat het moederdieren en hun pups zijn." De ruiming zal beginnen zodra de waarde is bepaald van de dieren. De ondernemers worden namelijk gecompenseerd voor het verlies. De dieren worden vergast met koolmonoxide. "Het is een pijnloze dood. De dieren merken er niets van", aldus Verhagen.
Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5990. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dertien nieuwe meldingen van sterfgevallen binnengekregen. Het werkelijke aantal doden ligt hoger, omdat niet iedereen wordt getest. Bovendien worden sterfgevallen soms pas na enkele dagen doorgegeven. In Nederlandse ziekenhuizen zijn twaalf nieuwe patiënten opgenomen vanwege het coronavirus, waarmee dat aantal stijgt naar 11.771. Ook die gegevens komen soms wat later binnen. Het totaal aantal vastgestelde besmettingen steeg met 209 naar 46.942.
Alle demonstraties op de Dam in Amsterdam zijn voorlopig verboden en moeten plaatsvinden op het Museumplein. Dat heeft burgemeester Femke Halsema besloten namens de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland. Protestmanifestaties op de Dam tijdens de coronacrisis gelden nu als "onwenselijk". Het centrale plein wordt door Halsema, de Amsterdamse politie en justitie gezien als een locatie die "extra risico's met zich meebrengt van spontane, ongewenste en ongeorganiseerde aanwas en vermenging van mensen". Hierdoor kan de verplichte anderhalve meter afstand niet goed worden nageleefd, aldus de burgemeester. "Amsterdam staat voor het grondrecht van de vrijheid van meningsuiting en het recht om te demonstreren", legt ze uit. "Tevens dien ik het belang de collectieve gezondheid van alle Amsterdammers en hun bezoekers te beschermen. Dat vertrouwen is er op het specifieke punt van het inschatten van het aantal aanwezigen op de Dam nu onvoldoende."
Om te voorkomen dat na de zomer iedereen weer tegelijk het openbaar vervoer of de auto gaat gebruiken, moeten werknemers gestimuleerd blijven om thuis te werken. In het onderwijs moet er een combinatie gevonden worden van online en fysiek onderwijs. Dat adviseert de Denktank Coronacrisis, een initiatief van de Sociaal-Economische Raad (SER). De denktank bekeek, op verzoek van het kabinet, hoe het overheidsbeleid ten aanzien van de coronacrisis vanaf 1 september ondersteund kan worden. Gepleit wordt "het grootste thuiswerkexperiment dat ooit gestart is" te onderzoeken. Gezond thuiswerken moet gestimuleerd worden, werkgevers kunnen satellietkantoren op centrale plekken in steden of dorpen creëren. Ook moet er geïnvesteerd worden in kinderopvang, zodat thuiswerken mogelijk gemaakt wordt, aldus de denktank. Ook zouden werkenden hun werktijden meer moeten spreiden over de dag.
In het corona-dashboard van het kabinet wordt een grens opgenomen van veertig ziekenhuisopnames per dag, gemiddeld over de afgelopen drie dagen. "Om maximale controle over het virus te houden" is het belangrijk onder die grens te blijven, zegt 'corona-minister' Hugo de Jonge. Hetzelfde geldt voor tien opnames op de intensive care per dag, gemiddeld over drie dagen en het veelbesproken 'reproductiegetal', dat niet boven de 1,0 moet uitkomen. Deze 'signaalwaarden' worden opgenomen in het dashboard, dat zal drijven op enkele belangrijke graadmeters over de staat van de epidemie. De Jonge hoopt eind deze maand een werkende versie van de corona-app te presenteren, met daarin naast deze vijf hoofdindicatoren ook cijfers uit verpleeghuizen en regionale gegevens opgenomen. Verdere gegevens, die het kabinet "ondersteunende indicatoren" noemt, en data die sneller inzicht over de verspreiding van virus geven dan ziekenhuisopnames, zullen daarna worden betrokken. "Ook zal het dashboard een overzicht bieden van alle geldende maatregelen en adviezen, op landelijk en regionaal niveau", aldus De Jonge. Het kabinet wil eventuele "vuurtjes die oplaaien" ook regionaal kunnen uittrappen, maakte de minister al bekend. Het team van deskundigen kan bij een onverhoopte opleving van het virus een spoedadvies uitbrengen. Als op landelijk niveau het virus weer snel oplaait, kan het kabinet zelf ingrijpen.
Korpschef Frank Paauw van de Amsterdamse politie heeft toegegeven dat er door de politie en gemeente fouten zijn gemaakt bij het inschatten van het aantal bezoekers maandag bij de demonstratie op de Dam tegen racistisch politiegeweld in de Verenigde Staten. Volgens de hoofdcommissaris waren er "echt geen aanwijzingen dat er meer dan 250 tot 500 mensen zouden deelnemen". Paauw zei dat de politie gaat evalueren hoe men de grote toeloop van duizenden mensen heeft kunnen onderschatten. "We moeten hier van leren", zei hij woensdagavond in talkshow Op1.
Korpschef van @Politie_Adam Frank Paauw over zijn afwegingen rondom de antiracisme-demonstratie op De Dam. “Ik voel me wel degelijk verantwoordelijk. Er mist nu iets in corona-tijd, i.c.m. dit sentiment, waardoor we dit niet goed kunnen pakken.” #Op1 pic.twitter.com/SNO6f7zwpS
— Op1 (@op1npo) June 3, 2020
Er is nog altijd een tekort aan handschoenen voor zorgverleners. Dat schrijft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid in een brief aan de Tweede Kamer. Hij verwacht dat het tekort de komende weken kan worden teruggedrongen dankzij grote bestellingen uit Azië. Aan andere beschermingsmiddelen zoals schorten, brillen en mondkapjes is op dit moment geen tekort. Volgens de minister kan het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) met de huidige voorraad voorzien in de vraag van zorginstellingen. "Wel geeft het LCH aan dat de schaarste in handschoenen voor de komende weken een aandachtspunt zal blijven." Minister Martin van Rijn voor Medische Zorg zei woensdag dat de voorraad aan persoonlijke beschermingsmiddelen eind juni groot genoeg zal zijn om een eventuele tweede golf van coronabesmettingen aan te kunnen.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.