Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Aantal coronapatiënten op de ic nu beneden de honderd

LIVEBLOG | Aantal coronapatiënten op de ic nu beneden de honderd

Milieu en Gezondheid

5 juni 2020, 06:00

Nederland komt langzaam maar zeker uit de gedeeltelijke lockdown. Verschillende maatregelen worden langzaam versoepeld, maar er blijven maatregelen gelden om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus in Nederland tegen te gaan. Volg in dit liveblog de belangrijkste ontwikkelingen rond de coronacrisis.

  • Het aantal bevestigde coronadoden in Nederland is opgelopen tot 6.005

  • In totaal zijn er tot nu toe 47.152 mensen in ons land positief getest op het virus.

  • De toestroom in de ziekenhuizen is aan het afvlakken: 11.782 coronapatiënten zijn tot nu opgenomen (geweest).

  • Er liggen op dit moment nog 97 coronapatiënten op de intensive care.

Update 23: 26 – Liveblog gesloten

Wij sluiten dit liveblog voor vandaag. Hou Hartvannederland.nl in de gaten voor de laatste updates.

Update 20:27 - Rechter staat ruiming nertsenfokkerijen toe

De ruiming van nertsenfokkerijen waar het coronavirus heerst, kan zaterdag beginnen. Dat heeft de voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBb) vrijdagavond bepaald in een spoedzaak, die was aangespannen door dierenrechtenorganisaties Animal Rights en Bont voor Dieren. De rechter wees hun verzoek af om de ruiming van de besmette bedrijven voorlopig te verbieden. Lees hier het hele verhaal.

Update 19:13 - Kabinet steunt ov-bedrijven met 1,5 miljard euro

Het kabinet trekt 1,5 miljard euro uit voor openbaarvervoerbedrijven om ze de coronacrisis door te helpen, maakte het ministerie van Infrastructuur bekend. De ov-bedrijven zien hun inkomsten snel kelderen omdat veel minder mensen met de trein, bus, tram of metro reizen wegens de coronacrisis. Tegelijkertijd blijven de kosten doorlopen en blijven de coronamaatregelen zelfs om aanpassingen vragen waar extra kosten mee gepaard gaan. Het kabinet hoopt 93 procent van de kosten van ov-bedrijven te dekken met het bedrag. Voorwaarde is dat bedrijven geen dividend uitkeren en geen bonussen verstrekken aan bestuurders.

Update 17:55 - Nog tot de zomervakantie coulance voor ouder met virusvrees

Ouders die hun kind nog niet naar school durven sturen, hoeven ook het staartje van het schooljaar niet te vrezen voor de leerplichtambtenaar. Ook al wijst alles er inmiddels op dat kinderen nauwelijks een aandeel hebben in de corona-epidemie, zegt onderwijsminister Arie Slob. Basisschoolleerlingen gaan vanaf maandag weer de hele week naar school. Maar ouders die daarvoor nog terugschrikken, kunnen "zo'n beetje tot de zomervakantie" nog wel op coulance blijven rekenen. Scholen blijven proberen ouders gerust te stellen, en "we zien dat dat werkt", aldus Slob.

Update 16:58 - Minister: 'coronamomentum' in strijd tegen files niet verliezen

Er moet snel werk gemaakt worden van de plannen om werknemers ook in de toekomst meer thuis te laten werken om files tegen te gaan, vind minister Cora van Nieuwenhuizen. Het is volgens haar geen goede ontwikkeling dat er nu weer files ontstaan op de wegen, ze wil het momentum niet verliezen nadat die wegen wekenlang veel minder druk waren. De Denktank Coronacrisis, een initiatief van de Sociaal-Economische Raad (SER), adviseert ook meer in te zetten op thuiswerken. Los van het effect dat dit heeft op de verspreiding van het virus, is een belangrijke bijvangst dat de files daarmee ook voor een deel worden opgelost. "Als er straks weer meer mensen aan het werk gaan, wil je niet dat iedereen weer massaal in de file gaat staan", aldus Van Nieuwenhuizen. Het kabinet heeft al met werkgeversorganisaties gesproken over aanstaande 'vuistregels'. "En vervolggesprekken met verschillende sectoren worden nu ook al gepland", aldus Van Nieuwenhuizen. Ze heeft goede hoop dat hier snel oplossingen voor worden gevonden. "We hebben de volle inzet van werkgevers, dus het gaat vast lukken om het voor de zomer af te handelen."

Update 16:15 - 97 coronapatiënten op ic's

Het aantal coronapatiënten dat op de intensivecareafdelingen ligt, bedraagt inmiddels 97. Dat is zestien minder dan donderdag. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Er liggen 543 andere patiënten op de IC, 24 minder een dag eerder. "De overall bezetting blijft met 640 patiënten laag. Twaalf weken na dato is het aantal Covid-19-patiënten op de ic met 97 terug onder het niveau ten tijde van de lockdown’', aldus voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: Het aantal opnames wegens corona buiten de ic bedraagt 467. Dat zijn er veertien minder dan gisteren.

Update 15:50 - Grapperhaus: corona-overtreders moeten gewoon boete betalen

Mensen die een coronaboete hebben ontvangen, moeten deze gewoon betalen. Volgens minister Ferd Grapperhaus (Justitie) zijn veel boetes volgens de regels uitgeschreven en hoeven ontvangers er niet op te rekenen dat deze verscheurd worden. Het argument dat boetes niet geldig zouden zijn omdat er bij de antiracismedemonstratie op de Dam in de hoofdstad ook geen boetes werden uitgedeeld, noemt de bewindsman "creatief". "Het feit dat ergens anders niet wordt gehandhaafd, om wat voor reden dan ook, betekent niet dat jij vogelvrij kan handelen", aldus Grapperhaus. Wel erkende hij dat er enkele boetes onterecht zijn uitgedeeld, bijvoorbeeld aan studenten die op hun balkon zaten. Op het overtreden van de coronamaatregelen staat een boete van bijna vierhonderd euro.

Update 14:44 - Hans Teeuwen maakt coronaconference

Cabaretier Hans Teeuwen heeft een conference gemaakt die is toegespitst op de coronacrisis. De show, die hij in zijn eigen woonkamer opnam, wordt volgende week zaterdag uitgezonden door Powned. De show, Smerige Spelletjes, gaat over een artiest die thuis zit en langzaam gek wordt. Hij is de eerste cabaretier die een gehele show vanuit huis maakt, maar hij ziet mogelijkheden. "Wellicht dat dit niet bij een eenmalige voorstelling blijft, maar dat ik in de toekomst vaker op deze manier ga werken." Hans Teeuwen zou dit najaar de Nederlandse en Belgische theaters in gaan met zijn eerste soloshow sinds vier jaar. De tournee 'Nou, Lekker Dan', die volledig uitverkocht was, werd vanwege het coronavirus afgelast.

Update 14:00 - Dodental coronavirus stijgt met 15 naar 6.005

Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 6005. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vijftien nieuwe meldingen van sterfgevallen binnengekregen. Het werkelijke aantal doden ligt hoger, omdat niet iedereen wordt getest. Bovendien worden sterfgevallen soms pas na een tijd doorgegeven. In Nederlandse ziekenhuizen zijn elf nieuwe patiënten opgenomen vanwege het coronavirus, waarmee dat aantal stijgt naar 11.782. Ook die gegevens komen soms wat later binnen.

Update 11:58 - Demonstratie voor vervroegde sluiting nertsenfokkerijen

De actiegroepen Bont voor Dieren en Animal Rights houden maandag een betoging tegen het ruimen van nertsen. Het protest is maandagmiddag bij de Tweede Kamer in Den Haag. De twee organisaties eisen ook de vervroegde sluiting van alle nertsenfokkerijen. Eerder is vastgelegd dat ze in 2024 definitief moeten stoppen met hun bedrijf. Woensdag bepaalde minister Carola Schouten (Landbouw) dat nertsenfokkerijen waar besmettingen met het coronavirus zijn vastgesteld, moeten worden geruimd. "Tienduizenden onschuldige dieren worden straks gedood", zeggen de twee organisaties. Doordat ze bezwaar hebben aangetekend, kan het ruimen van de fokkerijen vrijdag nog niet beginnen, zo heeft de voorzieningenrechter bepaald. De zaak dient maandag in het Paleis van Justitie in Den Haag. De nertsen mogen niet voor dinsdag worden geruimd.

Update 11:50 - '1,5 meter afstand houden is moeilijk in de horeca'

1,5 meter afstand houden tussen bediening en gasten in de horeca is een uitdaging. Dat maakt FNV Horeca op uit het eerste twintigtal meldingen dat de bond binnenkreeg op zijn horeca-meldpunt. Horecamedewerkers kunnen daar hun ervaringen en klachten over hun werkomstandigheden delen. "Er heerst nog veel onduidelijkheid bij medewerkers of zij ook van elkaar 1,5 meter afstand moeten houden", zegt een woordvoerder van FNV Horeca. "We willen via deze meldingen de overheid vragen duidelijker te maken wat wel en niet mag, zodat er geen onrust ontstaat onder medewerkers. Wij kunnen niet goed voorlichten als niemand precies weet hoe het in elkaar steekt." Ook het erop toezien dat gasten onderling 1,5 meter afstand houden, blijkt lastig. "Sommige gasten laten merken dat ze geen zin hebben om afstand te houden en zeggen dan maar dat ze uit hetzelfde huishouden komen. Als horecamedewerker kun je niet veel meer doen de gasten op hun blauwe ogen geloven", aldus de woordvoerder.

Update 09:18 - Eerste versie corona-dashboard online

Een proefversie van het veelbesproken coronadashboard van de overheid is vrijdag online gegaan. Te zien is onder meer het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames van de afgelopen dagen, het aantal opnames op de intensive cares en het aantal positief geteste mensen per 100.000 Nederlanders. Ook kunnen mensen kijken hoe het virus zich ontwikkelt in hun eigen regio. Met behulp van het dashboard moet snel kunnen worden ingegrepen als het coronavirus weer oplaait. Voor de verschillende cijfers zijn zogenoemde 'signaalwaarden' vastgesteld: als in meerdere categorieën deze 'alarmbel' afgaat, kan dat reden zijn om in te grijpen, aldus het ministerie van Volksgezondheid (VWS).

Update 08:08 - 'GGD test niet in alle slachthuizen'

Terwijl het aantal coronabesmettingen in slachthuizen tot veel zorgen leidt, wordt het personeel lang niet overal getest. De landelijke GGD laat weten niet alle slachterijen te bezoeken. Dat meldt het Brabants Dagblad vrijdag. Minister Carola Schouten van Landbouw, de vakbonden én de branche zelf hadden daar wel om gevraagd. Een deel van de slachthuizen blijft hierdoor voorlopig buiten beeld. De plaatselijke GGD laat bijvoorbeeld weten alleen bij Vion in Boxtel een steekproef te hebben gedaan. Dat betekent dat andere slachterijen, zoals Vion in Tilburg en Vitelco in Den Bosch niet bezocht zijn. "Het is de vraag of we dat gaan doen. Dat hangt mede af van overleg met het ministerie", aldus een woordvoerder tegen de krant. Over de hele wereld zijn bij medewerkers in slachthuizen grote aantallen besmettingen ontdekt. In Nederland gebeurde dat onder meer in Helmond en Boxtel, waar in beide gevallen zeventien procent van het geteste personeel het virus onder de leden bleek te hebben.

Update 07:43 - Honderdste dag van de coronacrisis in Nederland

Nederland kampt honderd dagen lang met het coronavirus. Op 27 februari werd een 56-jarige man uit Loon op Zand opgenomen in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. Hij was de eerste Nederlander bij wie het virus werd vastgesteld. Een dag later bleek ook een vrouw uit Amsterdam corona te hebben. Inmiddels staat de teller op bijna 47.000 gevallen, maar het werkelijke aantal patiënten ligt waarschijnlijk veel hoger. Covid-19, de ziekte die door het virus wordt veroorzaakt, heeft in Nederland bijna 6000 mensenlevens geëist. De eerste dode viel op dag 9 van de uitbraak: op 6 maart overleed een 86-jarige man uit Oud-Beijerland in het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam. Vanaf 14 maart begon het aantal doden hard op te lopen. Op 18 maart stond de teller op meer dan 100 doden en op 29 maart kwam het dodental boven de 1000. Zes dagen later waren al meer dan 2000 mensen overleden aan het coronavirus en nog zes dagen later al ruim 3000 mensen. Tussen 29 maart en 10 april vielen dus 2000 doden. In die dagen was de uitbraak op zijn hevigst, maar vanaf half april zakte het tempo. Aanvankelijk ging dat met kleine stapjes. In acht dagen liep het dodental op van 3000 naar 4000. Tien dagen later kwam het dodental boven de 5000 uit. Donderdag, op dag 99 van de coronacrisis, stond het dodental net onder de 6000. Dat betekent dat in bijna twee maanden het aantal doden even sterk is gestegen als in bijna twee weken op het dieptepunt van de crisis.

Update 06:10 – 'HEMA krijgt mogelijk staatssteun'

Het kabinet overweegt om staatssteun te verlenen aan HEMA, meldt het FD vrijdag. De winkelketen gaat gebukt onder een grote schuldenberg, die met meer dan 750 miljoen euro al jaren te hoog is. De coronacrisis heeft de kritieke situatie verergerd. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft een paar weken geleden zakenbank Lazard ingehuurd om te onderzoeken welke rol het kan spelen bij het warenhuis, bijvoorbeeld in de vorm van garanties op leningen. "Den Haag houdt de situatie rond HEMA al maanden scherp in de gaten omdat het een grote werkgever is", zegt een anonieme bron tegen de krant. De 93 jaar oude winkelketen heeft in Nederland 9500 mensen in dienst en telt 550 filialen verspreid door het land. Ook de leefbaarheid van de binnensteden speelt mee.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.