Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Het corona-nieuws van 1 april

LIVEBLOG | Het corona-nieuws van 1 april

Milieu en Gezondheid

1 apr 2020, 06:30

Nederland zit nog zeker tot eind april in een 'intelligente lockdown' in de strijd tegen het nieuwe coronavirus. In dit liveblog houden we je op de hoogte van al het nieuws rondom het virus.

  • Lees hier het liveblog van dinsdag terug.

  • In totaal zijn er tot nu toe 13.614 mensen positief getest. Bekijk op deze kaart waar de besmettingen in Nederland zijn.

  • Het dodental in Nederland door het coronavirus is opgelopen naar 1.173. Hieronder staat een overzicht van het aantal sterfgevallen per dag.

Update 22-34 - Ajax-directeur Overmars wil dit seizoen helemaal stoppen met eredivisie

Als het aan Ajax-directeur Marc Overmars ligt, wordt de competitie dit seizoen niet meer uitgespeeld. Dat betoogt hij woensdagavond in een groot interview op de website van De Telegraaf. "Ik weet dat heel veel clubs er ook zo over denken, gewoon duidelijkheid willen en vinden dat de eredivisie niet meer moet worden uitgespeeld. De eredivisie is dood, het leven is eruit, de lol er vanaf: noem het zoals je het wilt. Premier Rutte zei niet voor niets dat dit de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog is", zegt Overmars. Eerder pleitten onder meer ook PEC Zwolle en Fortuna Sittard al voor de beëindiging van het seizoen, dat door de uitbraak van het coronavirus volledig is stilgevallen.

Update 22:09 - Eerste coronadode op Texel

Op Texel is de eerste coronadode te betreuren, meldt burgemeester Uitdehaag op de website van de gemeente. Het slachtoffer was nog niet meegeteld bij de vier coronapatiënten die eerder werden gemeld. "Het virus trekt de wereld over en het was dan ook onvermijdelijk dat het virus naar Texel zou komen", zegt de burgemeester. "Mijn hoop dat alle getroffen Texelaars zouden genezen, is helaas niet uitgekomen." Het nieuws komt "hard aan". "Ik wil mijn medeleven betuigen aan de familie en nabestaanden."

Update 21:35 - Kabinet wil ongeveer 1 miljard in Europees noodfonds stoppen

Om Europese landen die zwaar getroffen zijn door corona te helpen, is het kabinet bereid ongeveer 1 miljard euro te stoppen in een Europees fonds. Het ministerie van Financiën bevestigde berichtgeving hierover van het AD. Alle EU-lidstaten moeten gaan bijdragen aan het coronafonds. Volgens minister Wopke Hoekstra is er wel steun voor het Nederlandse initiatief om zo'n fonds in te stellen. Premier Mark Rutte zei al eerder woensdag in de Tweede Kamer een "substantieel bedrag" te willen bijdragen aan het fonds.

Update 21: 21 - KLM-personeel met tijdelijk contract vliegt de laan uit

Luchtvaartmaatschappij KLM neemt afscheid van personeel met een tijdelijk contract, bevestigde KLM-baas Pieter Elbers na een bericht van cabinevakbond VNC. De maatschappij heeft volgens VNC KLM-breed besloten alle contracten voor bepaalde tijd niet te verlengen. Het gaat dan om de periode van 21 april tot en met 30 juni. "Aangezien er op dit moment geen werk is voor de jaarcontractanten en daar op korte termijn ook geen zicht op is, ziet KLM geen andere optie dan deze collega’s te laten gaan", zegt VNC. Bedrijven die personeel - ook tijdelijk personeel - tijdens deze crisis in dienst houden, kunnen steun van de overheid krijgen. In ruil voor die steun mogen die bedrijven dan dus geen mensen ontslaan. In de Tweede Kamer heerst verontwaardiging over het besluit van de luchtvaartmaatschappij. Het kabinet gaat donderdag opheldering vragen aan KLM.

Update 19:58 - Leraar Wilfred is '1 april-meester'

Leerlingen van de De Petrusschool in Rijswijk kregen vandaag op 1 april van meester Wilfred de opdracht om de werkbladen die ze thuis moest maken en het lastigst vonden, achter het raam te plakken. “We vertelden ze dat alle juffen en meesters dronetraining hebben gehad en dat ze met een drone langskomen om na te kijken”, vertelt Wilfred.

Een deel van de leerlingen voelde de 1 april-bui al hangen, maar lang niet iedereen...

Lees hier het hele verhaal.

Update 19:05 - Meer Nederlandse coronapatiënten naar Duitse ziekenhuizen

Duitse ziekenhuizen kunnen mogelijk meer Nederlandse coronapatiënten opnemen. In diverse regio's in Duitsland is nog ziekenhuiscapaciteit over, omdat daar sprake is van "een minder uitgesproken epidemie", zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Tot nog toe hebben drie Duitse ziekenhuizen Nederlandse Covid-19-patiënten overgenomen. In totaal gaat het volgens Kuipers tot nu toe om "minder dan tien" patiënten. Nederlandse ziekenhuizen zijn allemaal drukdoende hun capaciteit op de intensive care uit te breiden. Momenteel zijn al ongeveer 1900 bedden beschikbaar. Dat aantal moet tot zondag nog stijgen tot 2400.

Update 18:21 - Rutte stelt 'coronafonds' voor aan Europa

Nederland is niet van plan mee te werken aan de inzet van het Europees noodfonds ESM voor de landen die het zwaarst getroffen zijn door de coronacrisis, zoals Italië en Spanje. In plaats daarvan stelt Rutte aan de Europese Commissie en de lidstaten een 'coronafonds' voor en "Nederland wil daar substantieel aan bijdragen", zei hij in de Tweede Kamer. Dat fonds bestaat dan uit bijdragen uit de lidstaten. Met dat aparte coronafonds zouden de landen in kwestie de geboden hulp niet hoeven terug te betalen, zoals wel moet als het Europees noodfonds - een lening - wordt ingezet. Diverse landen zijn woest op Nederland en vinden dat het kabinet zich te star opstelt waar het financiële steun aan hard getroffen landen zoals Italië en Spanje betreft, maar Nederland is niet het enige land dat niets voelt voor de inzet van het ESM. "Die eurobonds zijn ook in creatieve vormen echt een no-go in Wenen, in Berlijn, in Helsinki en daarmee blijft de discussie ook klem zitten", aldus Rutte.

Update 18:06 - Water staat dierentuinen aan de lippen

Ook dierentuinen zijn zwaar gedupeerd door de coronamaatregelen: al twee weken zijn er geen inkomsten, maar al die dieren moeten toch eten. De situatie begint nu nijpend te worden, vertelt Richard Loomans van Zoo Veldhoven. "Het moet geen twee maanden duren." Lees het hele verhaal hier.

Update 17:40 Artsen ontwikkelen revalidatieprogramma voor coronapatiënten

Artsen van revalidatiecentrum De Hoogstraat in Utrecht ontwikkelden als eersten in het land een revalidatieprogramma voor coronapatiënten die een wekenlang verblijf op de intensive care (ic) hebben overleefd. Die patiënten hebben vaak ook weken aan de beademing gelegen en houden daar permanente longschade aan over. Ook krijgen mensen die lang op de ic hebben gelegen, vaak last van fysiek en mentale problemen.

Update 17:31 'Besmettingen beginnen af te vlakken'

Het aantal coronagevallen in Nederland loopt niet meer zo snel op. Nederland lijkt over het zogeheten kantelpunt heen, zeggen enkele onderzoekers van de TU Eindhoven. Het aantal nieuwe besmettingen begint af te vlakken. Bij 13.614 mensen in Nederland is het coronavirus officieel vastgesteld. Hoogleraar statistiek Edwin van den Heuvel denkt dat we uiteindelijk uitkomen op ongeveer 20.000 besmettingen. Van den Heuvel: "Dit betekent dat we nu waarschijnlijk over de helft zijn van het totale aantal gemeten besmettingen. We zijn er nog lang niet, maar we zijn op de goede weg." Volgens de hoogleraar werken de maatregelen van de overheid, zoals het sluiten van scholen en de horeca, maar is het belangrijk om de teugels niet te laten vieren.

Update 17: 13 Kabinet: ook bij mooi weer binnen blijven!

Het kabinet gaat er bij mensen extra op hameren thuis te blijven het komende weekeinde, waarin warm weer wordt voorspeld. "Dat is een punt van zorg", zei premier Mark Rutte in de Tweede Kamer. De dringende boodschap om binnen te blijven en niet door Nederland te gaan reizen, zal ook van andere kanten onder de aandacht worden gebracht. Onder meer door het openbaar vervoer, maar ook door influencers die vooral de jongeren beter bereiken. Een landelijke sluiting van alle campings of vakantieparken is volgens Rutte evenwel niet nodig. Hij wees erop dat gezamenlijke wasgelegenheden wel overal worden gesloten. Bovendien hebben verschillende veiligheidsregio's, waaronder Zeeland, zelf al besloten de vakantieplaatsen te sluiten. In Noord- en Zuid-Holland zijn alle campings dicht.

Update 16:40 Applaus van ziekenhuispersoneel Isala voor ex-coronapatiënt

Ook in bange tijden zijn er lichtmomentjes, blijkt uit een video van het Isala Ziekenhuis in Zwolle. Daar mocht een wat oudere patiënt, die op de intensive care heeft gelegen, genezen en al het ziekenhuis verlaten en hij deed dat onder luid applaus van de zorgverleners: https://www.facebook.com/IsalaZiekenhuis/videos/229761585073436/

Update 15:26 - Katten mogelijk toch gevoelig voor coronavirus

Het wetenschappelijk bewijs is nog niet geleverd en de informatie is nog flinterdun, maar toch zijn er indicaties dat met name katten gevoelig zijn voor het coronavirus en dit kunnen overdragen op soortgenoten. Ook fretten, die eveneens worden gehouden als huisdier, kunnen er gevoelig voor zijn, maar over het overdragen op soortgenoten is van fretten niets bekend. Met het virus besmette dieren zijn voor zover nu bekend niet gevaarlijk voor mensen. Dat zegt Els Broens, hoofd van het Veterinair Microbiologisch Diagnostisch Centrum (VMDC) van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Ze verwijst naar enkele recente wetenschappelijke experimenten in China, waarbij een handvol katten en fretten door onderzoekers werd geïnfecteerd via de neus. Er werden onder meer poep- en speekselmonsters bekeken en de dieren werden na hun dood ook verder onderzocht. Er is ook onderzoek gedaan bij kippen, honden, eenden en varkens, maar die lijken vooralsnog minder gevoelig dan katten en fretten, ook al is het virus bij twee honden in Hongkong waargenomen.

Update 15:08 - Vierdaagse betaalt voorlopig geen inschrijfgeld terug

De organisatie van de Vierdaagse betaalt voorlopig geen inschrijfgeld terug aan lopers die afzien van hun deelname in 2020. Daartoe is besloten omdat een besluit over eventuele afgelasting van het internationale wandelevenement in verband met de uitbraak van de coronacrisis nog weken zal gaan duren. De organisatie wil daarover uiterlijk eind april de knoop doorhakken, aldus een woordvoerster woensdag.

Update 15:03 - Tot twaalf weken cel voor twee 'coronahoesters'

Twee zogenoemde coronahoesters zijn woensdag tijdens snelrechtzittingen in de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot twaalf weken celstraf. Daarnaast moesten ze schadevergoedingen van 400 euro betalen aan de agenten die ze hebben bespuugd na hun arrestatie. De hoogste celstraf ging naar een 32-jarige man uit Biddinghuizen. Hij kreeg een celstraf van 12 weken, waarvan twee voorwaardelijk. Hij had in maart tijdens een rit in een politieauto van Nunspeet naar het politiebureau in Apeldoorn gespuugd in de richting van een politieagent en riep daarbij 'ik heb corona'. Een 45-jarige man uit Zutphen kreeg een celstraf van 8 weken voor soortgelijk gedrag. Beide mannen moeten ook eerder opgelegde voorwaardelijke straffen voor andere vergrijpen uitzitten.

Update 14:36 - Elf gemeenten hebben nog geen ziekenhuisopnames met corona

Elf Nederlandse gemeenten hebben nog geen inwoners in een ziekenhuis opgenomen zien worden met het coronavirus. Zes van die gemeenten liggen in Friesland: Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog, Dantumadiel en Achtkarspelen. Ook Loppersum en Stadskanaal in Groningen, Scherpenzeel in Gelderland, Beek in Limburg en Noord-Beveland in Zeeland hebben volgens het RIVM nog geen coronagevallen in het ziekenhuis. Lees ook: Op de kaart: alle besmettingen met het coronavirus in Nederland

Update 14:07 - Twee besmettingen met corona op Sint-Eustatius

Op Sint-Eustatius zijn twee besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Op het eiland - een bijzondere Nederlandse gemeente - was tot nu toe nog niemand positief getest op het besmettelijke virus. In de andere bijzondere gemeenten van Nederland in het Caribisch gebied, Bonaire en Saba, zijn nog geen besmettingen geregistreerd.

Update 14:00 – RIVM meldt 134 doden en 1.019 nieuwe besmettingen

Het dodental door het nieuwe coronavirus in Nederland is sinds gisteren met 134 gestegen naar 1.173. Dat blijkt uit cijfers die het RIVM bekend heeft gemaakt. In totaal zijn nu 5.159 patiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Dat zijn er 447 meer dan gisteren. In totaal zijn nu 13.614 Nederlanders positief getest op het virus, 1.019 meer dan gisteren. https://twitter.com/rivm/status/1245320097708814338

Update 13:25 - 'Verspreiding sinds twee weken minder snel'

Het nieuwe coronavirus verspreidt zich sinds twee weken minder snel in ons land. Waar Nederlanders eerst gemiddeld twee anderen besmetten, was dat aantal rond 16 maart teruggelopen tot gemiddeld één. Dat schatten gezondheidsdeskundigen die het kabinet adviseren. Als iedereen zich houdt aan de ingrijpende coronamaatregelen, moet de virusuitbraak daarom op de lange duur uitdoven, zei Jaap van Dissel van gezondheidsorganisatie RIVM woensdag in de Tweede Kamer. De schattingen zijn nog wel erg onzeker, benadrukte Van Dissel. Er komen ook nog steeds nieuwe patiënten bij, ook al zijn het er minder. Daarom kunnen de maatregelen die verdere verspreiding van het virus moeten tegengaan voorlopig nog niet worden versoepeld, zegt hij.

Update 13:14- Uitlegvideo over coronamaatregelen

Dinsdag maakte premier Mark Rutte bekend dat de ingrijpende coronamaatregelen tot en met zeker 28 april worden verlengd. Na de vorige persconferentie was er onduidelijkheid over wat er nu precies nog wel en niet mag in deze tijden van corona. Om ervoor te zorgen dat er geen twijfel meer bestaat, heeft Arjen Douwes de volgende uitlegvideo over de coronamaatregelen gemaakt. https://twitter.com/rebelarjen/status/1245084925751164940

Update 12:19 - Premier Rutte gooit heupen los tijdens gymles op basisschool

Premier Rutte bracht vanochtend een bezoek aan een basisschool in Oegstgeest. Daar nam hij fanatiek deel aan een gymles die voor leerlingen vanuit huis te volgen was via YouTube. De school blijft nog tot en met 28 april gesloten.

Update 12:03 - RIVM: verspreiding coronavirus sinds medio maart fors lager

Het coronavirus is sinds twee weken aan de verliezende hand. Waar Nederlanders met het virus onder de leden aanvankelijk gemiddeld meer dan twee anderen besmetten, ligt dat aantal sinds omstreeks 16 maart op minder dan één, schatten de deskundigen die het kabinet adviseren. Als iedereen zich houdt aan de coronamaatregelen, moet de virusuitbraak daarom op de lange duur uitdoven, zegt RIVM-directeur Jaap van Dissel.

Update 11:58 - Eerste corona-besmetting in asielzoekerscentrum

Voor het eerst is het coronavirus ook in een asielzoekerscentrum opgedoken. Een bewoner van het azc in Maastricht blijkt besmet met het virus. https://twitter.com/COAnl/status/1245269519825846272

Update 11:44 - Na zorgmedewerkers nu ook meer patiënten getest op het coronavirus

Niet alleen meer mensen die in de zorg werken, maar ook meer patiënten kunnen vanaf volgende week op het coronavirus worden getest. Het gaat bijvoorbeeld om ouderen van boven de zeventig en mensen die chemotherapie ondergaan. Ook mensen met longaandoeningen, chronische hartaandoeningen, diabetes, hiv en mensen met een auto-immuunziekte moeten vaker worden getest. Zij raken sneller besmet of lopen meer gevaar erg ziek te worden als ze het virus oplopen. Vooralsnog geldt het ruimere testbeleid alleen voor volwassenen, omdat kinderen minder risico lopen op het coronavirus.

Update 11:28 - Aantal ic-bedden opgeschaald naar 2400, zorgen over hogere capaciteit

Het aantal ic-bedden in Nederland is opgeschaald naar 2400. Daardoor kunnen nu 1900 extra coronapatiënten worden opgenomen. "Mochten we daar voorbij gaan, dan weten we het eigenlijk niet hoe het zou moeten lopen”, zegt Gommers. Door de opschaling is de druk op ic-verpleegkundigen flink hoger geworden. In plaats van twee, moeten zij nu voor drie tot soms wel vier patiënten zorgen. https://twitter.com/LeonHvNL/status/1245279960379592704

Update 11:23 - Coronapatiënten liggen drie tot vier weken op de intensive care

Coronapatiënten die moeten worden opgenomen in het ziekenhuis, liggen gemiddeld drie tot vier weken op een intensivecare-afdeling. Dat zei Diederik Gommers, voorzitter Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, vanochtend tijdens de technische briefing van de Tweede Kamer. In sommige gevallen liggen patiënten vijf weken op de ic-afdeling. Van de 1400 coronapatienten die tot nu toe opgenomen zijn geweest op de IC zijn er 175 overleden. Veertig ic-patienten zijn uit het ziekenhuis ontslagen. https://twitter.com/LeonHvNL/status/1245278592940101632

Update 11:09 - RIVM: 'Extra maatregelen zullen weinig toevoegen'

Strengere maatregelen zullen naar alle waarschijnlijkheid weinig bijdragen aan het indammen van het coronavirus in Nederland. Dat zei RIVM-directeur Jaap van Dissel vanochtend in een antwoord op de vraag van PvdA-leider Lodewijk Asscher naar de noodzaak van aanvullende maatregelen. https://twitter.com/TomasRiemens/status/1245269415718989824 https://twitter.com/TomasRiemens/status/1245269824164560896

Update 10:56 - Beschikbaarheid van coronageneesmiddelen wordt landelijk georganiseerd

Om de groeiende vraag naar geneesmiddelen voor het coronavirus op de intensive care aan te kunnen, wordt de beschikbaarheid hiervan landelijk georganiseerd. Dit doen verschillende samenwerkende organisaties in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Het landelijk coördinatiecentrum is gebaseerd op afspraken tussen betrokken organisaties zoals de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuis Apothekers en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.

Update 10:26 - Eerste beademingsapparaten Nederlandse Demcon eind april verwacht

Het Nederlandse bedrijf Demcon zal in de week van 20 april de eerste 50 beademingsapparaten leveren van de 500 die het bedrijf voor de overheid maakt. Dat meldt 'corona-minister' Hugo de Jonge. Het kabinet heeft het bedrijf opdracht gegeven de beademingsapparatuur te leveren omdat deze nodig zijn voor sommige coronapatiënten. De eerste modellen worden al getest. "Als alles goed gaat" wordt de eerste productie in de week van 20 april verwacht. Wanneer de volgende leveringen verwacht worden van Demcon is nog niet te zeggen volgens het ministerie van Economische Zaken. Dat gebeurt zo snel mogelijk, laat een woordvoerder weten.

Update 10:15 - Deskundigen geve laatste stand van zaken over coronavirus

De Tweede Kamer wordt woensdag bijgepraat over de laatste ontwikkelingen rond het nieuwe coronavirus in Nederland. Aan het woord komen hoofd infectiebestrijding Jaap van Dissel van gezondheidsorganisatie RIVM, voorzitter Diederik van de Nederlandse Vereniging Intensive Care en inspecteur-generaal Ronnie van Diemen-Steenvoorde van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. De technische briefing is hier live te volgen.

Update 10:00 - Minder woningen verkocht door coronacrisis

Sinds half maart zijn er minder woningen verkocht. Tegelijkertijd zijn er ook minder woningen op de markt gekomen, waardoor de huizenmarkt wel nog altijd overspannen blijft, merkt makelaarsvereniging NVM op. Van een daling van de huizenprijzen is dan ook geen sprake. De makelaarsvereniging vindt dat de huizenmarkt ondanks de sociale onthouding nog redelijk doorloopt. De effecten van de coronacrisis op de langere termijn vindt de NVM dan ook moeilijk te voorspellen. "De woningmarkt is een vertrouwensmarkt. En wanneer deze situatie langer duurt, dan zal dat effect gaan hebben. Maar vergeet niet dat de markt al lange tijd heel krap is. De vraag is niet opeens helemaal verdwenen", aldus Lana Gerssen van de NVM.

Update 09:19 - Steffie geeft uitleg over coronavirus aan mensen met een verstandelijke beperking

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft vandaag een website gelanceerd waarop moeilijke informatie over het nieuwe coronavirus op een eenvoudige manier wordt uitgelegd. Gebruikers van de site worden door het virtuele personage Steffie aan de hand genomen over de huidige overheidsmaatregelen en de richtlijnen van RIVM om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. De website is speciaal bedoeld voor mensen met een verstandelijke beperking. https://twitter.com/vrnhn/status/1245244948313780224

Update 08:56 - Kabinet steekt miljoenen in onderzoek naar antwoorden op urgente 'coronavragen'

Het kabinet trekt 42 miljoen euro uit voor onderzoek om de meest urgente 'coronavragen' te beantwoorden, meldt minister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer. Het gaat bijvoorbeeld om het ontwikkelen van medicijnen en onderzoek naar mogelijke verbeteringen in de zorg. Met het geld hoopt het kabinet onderzoek te kunnen laten doen naar de tachtig tot honderd meest prangende coronavragen. Naast urgente zaken op medisch gebied, wordt er onderzoek gedaan naar het gedrag van Nederlanders tijdens de wereldwijde uitbraak van het virus en de sociale en economische gevolgen hiervan.

Update 08:23 - Uber geeft speciale korting aan zorgmedewerkers

Zorgmedewerkers krijgen de komende tijd 25 procent korting als ze een taxirit boeken via Uber. De korting geldt ook voor bezorgmaaltijden via Uber Eats. Uber zegt dit te doen "uit solidariteit met zorgmedewerkers die zich dagelijks moeten verplaatsen in steeds moeilijkere omstandigheden". Bij elke rit en elke bestelling krijgt Uber een vergoeding, maar voor zorgmedewerkers ziet het bedrijf daar voorlopig van af. Klanten hoeven alleen de chauffeur en het restaurant zelf te betalen. Chauffeurs kunnen in hun Uber-app aangeven of ze medisch personeel willen vervoeren.

Update 08:04 - HEMA in zwaar weer door coronacrisis

HEMA verkeert door de coronacrisis in zwaar weer. De omzet van de warenhuisketen is zo hard gedaald dat het bedrijf vreest voor zijn voortbestaan. Dat meldt het FD op basis van een brief die HEMA-topman Tjeerd Jegen vorige week aan verhuurders van de HEMA-panden heeft gestuurd. In de brief schrijft Jegen dat zijn bedrijf de komende twee maanden slechts de helft van de verschuldigde huur zal afdragen om zo miljoenen euro's te besparen. HEMA is per maand zo'n dertien miljoen euro kwijt aan huur voor de winkelpanden. Alle winkels van de warenhuisketen in Frankrijk, België, Spanje en Duitsland door overheidsmaatregelen al gesloten. De Nederlandse winkels zijn nog wel open, maar daarvan is de omzet de afgelopen weken met een derde gedaald.

Update 07:39 - Malafide webshops met beschermingsmiddelen tegen corona offline gehaald

De politie heeft de afgelopen weken tien malafide webshops offline gehaald. Die shops adverteerden met mondkapjes, testen en andere preventieve producten tegen het coronavirus, maar leverden de bestelde en betaalde artikelen niet, aldus het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (LMIO) van de politie. Volgens de politie zijn de nepwebshops bijna niet van echt te onderscheiden. Vaak lijken ze veel op die van bestaande bedrijven, die dezelfde producten aanbieden.

Update 07:23 - Coronacrisis verergert klachten van mensen met psychische problemen

De coronacrisis verergert de klachten van mensen met psychische problemen. Dat blijkt uit een enquête van MIND, de koepel van cliënten- en familieorganisaties in de geestelijke gezondheidszorg, waar de Volkskrant over schrijft. De helft van de psychische patiënten heeft meer dan anders last van angst, depressiviteit, paniek en slecht slapen, komt naar voren uit de enquête. Een derde weet niet hoe zij de komende periode moet doorkomen. Zij zijn bang dat zij geen zorg of hulp meer krijgen en voelen zich eenzamer.

Update 07:09 - Sekswerkers blijven aan het werk ondanks coronavirus

Sekswerkers blijven ondanks het verbod op het uitoefenen van "contactberoepen" aan het werk, vaak uit financiële noodzaak. Dat stellen Platform voor onderzoeksjournalistiek Investico en het medium Pointer (KRO-NCRV) vast na onderzoek. De onderzoekplatforms analyseerden seksadvertenties op de drie grootste Nederlandse sites voor dergelijke advertenties. In de advertenties geven 179 sekswerkers aan dat zij ondanks het coronavirus door blijven werken en zijn er 216 die zeggen hun werkzaamheden vanwege de coronacrisis voorlopig te staken. Sinds 15 maart zijn bordelen en seksclubs gesloten vanwege het coronavirus. Op 23 maart zijn die maatregelen uitgebreid en is er ook een verbod op contactberoepen zoals escortservices ingesteld.

Update 06:34: 'Geen woede vanuit Italië tegen Nederland'

Volgens de Italiaanse premier Giuseppe Conte is er geen sprake van woede vanuit zijn land richting de Nederlandse overheid. "De vriendschap met het Nederlandse volk blijft intact", zegt hij woensdag in een interview met De Telegraaf. Vanuit meerdere Zuid-Europese landen klonk de afgelopen dagen kritiek op het Nederlandse verzet binnen de Europese Unie tegen financiële middelen om landen te helpen die zwaar getroffen worden door de coronacrisis. "Ik denk niet dat het een kwestie is van woede van Italië tegen Nederland of van het Italiaanse volk tegen het Nederlandse volk", zegt Conte over de kritiek. Dinsdag plaatsten Italiaanse politici een woedende brief in een Duitse krant. Maar, benadrukt de Italiaanse premier, veel van zijn landgenoten begrijpen het verzet van de Nederlanders niet tegen "een sterke, onmiddellijke, rigoureuze en effectieve, op Europees niveau gecoördineerde reactie, om deze crisis het hoofd te bieden".

Update 06:25 - 'Mensen stellen vakantieplannen uit'

Normaal zijn we rond deze tijd druk met het plannen van onze zomervakantie, maar niet dit jaar. Door de uitbraak van het nieuwe coronavirus hebben bijna zes op de tien Nederlanders hun vakantieplannen voor de zomer uitgesteld. Dat bevestigt toerismebureau NBTC na berichtgeving van De Telegraaf. Volgens een onderzoek van dat bureau twijfelt bijna de helft van onze landgenoten of zij dit jaar wel op vakantie moeten gaan. Tegelijkertijd zien buitenlanders ook af van een tripje naar Nederland. Zo waren de hotels in ons land afgelopen week gemiddeld nog maar voor twaalf procent bezet. De verwachting is dat deze daling de komende weken verder doorzet.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.