Milieu en Gezondheid
3 juni 2020, 06:15
Nederland komt langzaam maar zeker uit de gedeeltelijke lockdown. Verschillende maatregelen worden langzaam versoepeld, maar er blijven maatregelen gelden om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus in Nederland tegen te gaan. Volg in dit liveblog de belangrijkste ontwikkelingen rond de coronacrisis.
Het aantal bevestigde coronadoden in Nederland is opgelopen tot 5.977
In totaal zijn er tot nu toe 46.733 mensen in ons land positief getest op het virus.
De toestroom in de ziekenhuizen is aan het afvlakken: 11.759 coronapatiënten zijn tot nu opgenomen (geweest).
Er liggen op dit moment nog 116 coronapatiënten op de intensive care.
Wij sluiten dit liveblog voor vandaag. Hou Hartvannederland.nl in de gaten voor de laatste updates.
Steeds meer werkgevers hebben lak aan de geldende coronaregels. Dat stelt Vakbond CNV, meldt BNR. De vakbond krijgt er wekelijks tientallen klachten over binnen. Zo worden werknemers volgens het CNV regelmatig gevraagd om gewoon te komen werken, terwijl zij met verkoudheidsklachten kampen. Iets wat volgens de regels nu niet is toegestaan. Met de versoepeling van de overheidsmaatregelen neemt de vraag om weer te komen werken toe en daarmee ook de druk om 'gewoon' naar het werk te komen. ‘De meerderheid van alle vragen die momenteel bij het CNV binnenkomen, is gerelateerd aan gezondheid. We worden overstelpt met telefoontjes van leden die moeten komen werken als ze verkouden zijn, of als een huisgenoot verkouden is of hoest', stelt CNV-voorzitter Piet Fortuin.
Ook nertsenhouderijen waar de komende tijd besmettingen met het coronavirus worden vastgesteld, worden geruimd. Dat zei minister Carola Schouten (Landbouw) woensdag. Ze verwacht volgende week meer duidelijkheid na een screening van alle nertsenhouderijen. Eerder op de dag werd al bekend dat een aantal nertsenhouderijen in Brabant waar het coronavirus bij de dieren is aangetroffen, worden geruimd. Het gaat om zes bedrijven met acht locaties in Gemert-Bakel, Laarbeek, Deurne en Sint Anthonis. De bedrijven die worden geruimd, kunnen aanspraak maken op compensatie. Dat komt uit het Diergezondheidsfonds, dat wordt gefinancierd uit publieke middelen. Na een ruiming en een bepaalde tijd leeg te hebben gestaan kan een bedrijf eventueel door met boeren, tot het verbod op nertsen fokken ingaat in 2024. Het kabinet kijkt momenteel ook naar een vrijwillige stopregeling voor nertsenhouders. Hoe die regeling er precies moet uitzien, wordt volgens de bewindsvrouw nu uitgezocht.
Tijdens de persconferentie van premier Mark Rutte werd duidelijk dat de basisscholen vanaf 8 juni weer helemaal open kunnen. Uit onderzoeken van het RIVM blijken er geen belemmeringen, maar de onderzoeken lopen door. "We houden de vinger aan de pols", aldus Rutte. Ook mogen Nederlanders na 15 juni waarschijnlijk weer op vakantie naar een aantal Europese landen, zoals onder meer Duitsland, België, Italië en Kroatië. Maar, benadrukt Rutte, "het beeld kan per week veranderen". Voor het Verenigd Koninkrijk en Zweden blijft het reisadvies 'oranje', wat betekent dat niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden. Ook zijn toeristen uit die regionen in Nederland níet welkom. Als alles goed gaat worden er na 15 juli meer landen 'bereikbaar', zoals Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland. Vermijd, ook in het buitenland, vooral drukke clubs en andere drukke locaties. Zoals Rutte rijmt: "Ga wijs op reis". Dit alles is dus onder voorbehoud, zegt Rutte. "Een geel reisadvies kan zo maar weer oranje worden. Dan moet je bij thuiskomst in quarantaine." Ook zal er in zo'n geval geen repatriëring plaatsvinden, dus reizen is echt op eigen risico. Lees hier het hele verhaal.
Vion heropent donderdag het slachthuis in Groenlo. Dat gebeurt met instemming van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland, meldt Vion Food Group op de website. Eind mei sloot de vestiging van het vleesverwerkingsbedrijf toen bleek dat 147 van de 657 medewerkers waren besmet met het coronavirus. De besmette medewerkers moesten in quarantaine. In Groenlo en bij alle andere vestigingen wordt nu gewerkt met een aangescherpt nalevingsprotocol om medewerkers zonder gezondheidsklachten te kunnen laten werken. Daarbij hoort onder meer een dagelijkse gezondheidscontrole, aldus Vion. De GGD houdt in de gaten of alles gaat zoals is afgesproken.
Eind juni zal de voorraad persoonlijke beschermingsmiddelen groot genoeg zijn om een eventuele tweede besmettingsgolf van het coronavirus aan te kunnen. Dat zei minister Martin van Rijn (Medische Zorg) woensdag tijdens een bezoek aan de centrale opslagplaats van het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH). Met alleen de huidige voorraad zou het LCH een paar weken vooruit kunnen, legt Alex van der Putten uit. Hij is verantwoordelijk voor de logistiek en distributie bij het LCH. Maar Van Rijn benadrukt dat er moet worden toegewerkt naar een "ijzeren voorraad", waarmee zorgverleners drie tot zes maanden van beschermingsmiddelen kunnen worden voorzien. De minister denkt dat het nog wel een half jaar tot een jaar kan duren om dat voor elkaar te krijgen. In totaal zijn er 1,8 miljard persoonlijke beschermingsmiddelen aangeschaft, waar alles onder valt van mondkapjes en mondmaskers, tot handschoenen, schorten en brillen. Daarvan zijn er 155 miljoen tot dusver ontvangen, en ruim 53 miljoen geleverd aan zorgverleners.
Amsterdam organiseert in de zomervakantie (van 4 juli tot en met 16 augustus) een uitgebreid programma voor kinderen en jongeren tot 23 jaar. Het moet tegenwicht bieden voor de narigheid en achterstanden die zijn veroorzaakt door de coronacrisis, meldt het stadsbestuur. In de hele stad kunnen kinderen meedoen aan sportactiviteiten en aan verschillende workshops op het gebied van cultuur. Ook kunnen ze zich laten bijspijkeren op de zomerscholen die het onderwijs organiseert. Het stadsbestuur steekt extra in op activiteiten voor kinderen uit gezinnen met een te laag inkomen om sportieve of culturele activiteiten te kunnen betalen, en voor jonge Amsterdammers die deze zomer in de stad blijven omdat hun vakantie vanwege de corona-uitbraak is uitgesteld of afgelast.
De basisscholen gaan vanaf 8 juni weer helemaal open. Dat heeft het kabinet besloten, bevestigen ingewijden na berichtgeving van De Telegraaf. Het kabinet mikte al op die datum, maar hield nog een slag om de arm voor het geval het coronavirus opnieuw de kop zou opsteken. Lees hier het hele verhaal.
Het kabinet is van plan om het advies voor reizen naar de meeste Europese landen vanaf 15 juni te versoepelen. Maar naar welke landen mag je vanaf dat moment? En aan welke regels moet je je dan houden? Lees hier het hele verhaal.
Op de intensive cares liggen nu nog 116 patiënten met het coronavirus. Dat zijn er 38 minder dan op dinsdag. Het is de grootste daling sinds 7 mei. Alle ic-patiënten liggen in Nederland, niemand ligt meer in Duitsland, laat het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) weten. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), zegt dat het aantal mensen dat op een ic wordt opgenomen, laag blijft. "Dat is verheugend en geeft ruimte voor andere zorg". Het LCPS weet niet waardoor de plotselinge daling komt. Het centrum heeft de indruk dat het aantal patiënten vooral is gedaald door mensen die gezond en wel de ic hebben kunnen verlaten. De ic's behandelden begin april meer dan 1400 coronapatiënten. Daarna begon de daling. Op 24 april zakte het aantal coronapatiënten op de ic's tot onder de duizend en op 11 mei tot onder de vijfhonderd. De afgelopen dagen leek het aantal patiënten te stabiliseren rond de 150. Het LCPS durft nog niet te voorspellen of het cijfer de komende tijd verder blijft dalen. De intensivecareafdelingen behandelen 514 mensen met andere aandoeningen, 38 meer dan op dinsdag. Dat betekent dat er in totaal 630 mensen op een ic liggen. Onder normale omstandigheden behandelen intensivisten zo'n 800 tot 900 patiënten. Op verpleegafdelingen van ziekenhuizen liggen 496 coronapatiënten, twintig minder dan op dinsdag.
Nederland gaat samen met Duitsland, Frankrijk en Italië optrekken in de onderhandelingen over de ontwikkeling en productie van coronavaccins. Met wat het ministerie van Volksgezondheid (VWS) de Inclusieve Vaccin Alliantie noemt, hopen de landen zo goed en snel mogelijk toegang te krijgen tot een effectief vaccin, als dat eenmaal beschikbaar is. Om zo snel mogelijk tot een werkend vaccin te komen zijn "een gezamenlijke strategie en investeringen nodig", denken de vier landen. "De alliantie is bezig met de verkenning van kansrijke initiatieven voor de ontwikkeling van een vaccin, om zodoende voldoende vaccins veilig te stellen voor de EU en andere landen." De samenwerking moet tot afspraken met farmaceuten leiden, om een potentieel vaccin "breed toegankelijk, beschikbaar en betaalbaar" te maken.
Het aantal overledenen in Nederland van wie vaststaat dat ze besmet waren met het coronavirus is gestegen met tien. In de officiële registratie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) staat het totale dodental nu op 5977. Het werkelijke aantal doden ligt hoger, omdat niet iedereen wordt getest. Bovendien worden sterfgevallen soms later doorgegeven. In Nederlandse ziekenhuizen zijn negen nieuwe coronapatiënten opgenomen. Ook die gegevens komen soms pas later binnen.
Minister Carola Schouten van Landbouw laat acht locaties van zes Brabantse nertsenfokkerijen ruimen omdat daar het coronavirus bij de dieren is vastgesteld. Er komt een eenmalige stopregeling voor nertsenhouders die nu willen stoppen. Dat bevestigen Haagse bronnen woensdag aan Hart van Nederland na berichtgeving door RTL Nieuws. Het virus is inmiddels bij zes nertsenbedrijven in Noord- Brabants geconstateerd, op acht locaties in Gemert-Bakel, Laarbeek, Deurne en Sint Anthonis. Op een bedrijf in het Limburgse Venray staat nog niet vast of er sprake is van een besmetting, daar worden de dieren vooralsnog nog niet geruimd. Lees meer
Via het landelijke afsprakennummer voor een coronatest zijn al bijna 16.000 afspraken gemaakt. Er zijn intussen bijna 9600 tests afgenomen en 94 mensen positief bevonden. Dat meldt de GGD. De gratis afsprakenlijn (0800-1202) ging maandag om 08.00 uur open en aanvankelijk was de toestroom zo groot dat de systemen overbelast raakten. Het telefoonnummer is bedoeld voor mensen die klachten hebben die aan het coronavirus doen denken. Het kabinet wil mensen die besmet zijn met het virus sneller opsporen. Dan kan het zo nodig gerichte maatregelen nemen en hoeft niet weer de hele samenleving te worden stilgelegd. De GGD’en denken dat het aantal afspraken dat dagelijks kan worden gemaakt in de loop van de week nog verder zal groeien.
Door de uitbraak van het nieuwe coronavirus is het in april ongekend rustig geweest op de vijf nationale luchthavens. Vliegtuigen vervoerden 134.000 passagiers, 98 procent minder dan in april 2019. Het vrachtvervoer daalde minder scherp. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal vluchten nam sinds maart sterk af, omdat landen beperkende maatregelen voor de luchtvaart afkondigden om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. De vliegtuigen die wel vlogen, vervoerden ook nog eens minder passagiers. Zo reisden afgelopen april slechts 126.000 passagiers over Schiphol, tegen 6,1 miljoen een jaar eerder. Het aantal reizigers dat over Eindhoven vloog, daalde van 606.000 naar bijna 8000. De luchthavens bij Rotterdam, Maastricht en Groningen vervoerden helemaal geen passagiers meer.
Internationale theaters en bioscopen hebben interesse getoond in de 'coronaproof' zaalindeling van Theater Markant in Uden, waarmee toch 70 procent van de stoelen kan worden gebruikt. Het Brabantse theater ontwikkelde een reeks aanpassingen waardoor meer mensen kunnen worden ontvangen dan de dertig, of straks honderd personen die het RIVM fiatteert. "Onze methodiek krijgt steeds meer bijval, ook van andere sectoren", meldt bedenker Christian Brander van bureau Tausch, dat grote congres- en festivalruimtes inricht. "Volgende week hebben we de directies van de grote bioscoopketens op bezoek en gaat het plan Europees geplugd worden in de bioscoopsector." Het plan omvat kleine plastic schotten die groepen bezoekers van elkaar scheiden en toch de kijkervaring niet belemmeren. Verder kennen de voorstellingen geen pauze en wordt de looprichting in het pand bepaald door grote plantenbakken. Deze voorkomen ook dat stromen bezoekers te dicht bij elkaar in de buurt komen.
Door de crisis wachten steeds meer werknemers op de uitbetaling van het vakantiegeld. Volgens het Meldpunt Vakantiegeld van vakbond CNV is dit met name in de evenementensector aan de orde. Maar ook in de horeca en bij contactberoepen als kappers en schoonheidssalons wordt het geduld van personeel op de proef gesteld. Het meldpunt werd ingesteld toen uit onderzoek van CNV bleek dat 8 procent van de werkenden geen vakantiegeld ontving. Werknemers van tientallen bedrijven richtten zich tot de bond. De teller van het aantal meldingen loopt nog dagelijks op. Naast het niet ontvangen van vakantiegeld zijn er volgens CNV ook veel meldingen van mensen die pas later dit jaar hun vakantiegeld ontvangen. De bond vraagt deze groep mensen om alert te zijn. "Uitstel betekent soms afstel", aldus CNV-voorzitter Piet Fortuin.
Het crisisteam van het kabinet komt woensdag opnieuw samen. Er zal onder meer worden besloten of basisscholen volgende week inderdaad weer helemaal open mogen. Nu krijgen kinderen nog halve schoolweken les. Maar de regering kondigde twee weken geleden aan dat ze vanaf maandag weer elke dag naar school mogen, mits de strijd tegen het coronavirus dat toelaat. De corona-uitbraak lijkt nog altijd uit te doven, dus de seinen staan op groen. Het kabinet wil alleen ook meewegen hoe groot het gevaar is dat kinderen het virus oplopen en elkaar en volwassenen besmetten. Daar kan gezondheidsdienst RIVM mogelijk inmiddels meer over zeggen.
Groepsimmuniteit tegen het nieuwe coronavirus is ons land nog ver weg: volgens bloedbank Sanquin heeft ongeveer 5,5 procent van de Nederlandse bloeddonoren antistoffen tegen het virus ontwikkeld. Dat blijkt uit onderzoek bij 7000 donoren tussen 10 en 20 mei. Onderzoeksleider Hans Zaaijer van Sanquin spreekt woensdag in het AD van een "bescheiden stijging" ten opzichte van april, toen bij 3 procent van de mensen antistoffen werden gevonden. "De lockdownmaatregelen zijn effectief, waardoor minder mensen besmet zijn geraakt." "Er is gewoon een vaccin nodig", aldus Zaaijer. Hij noemt de stijging in de afgelopen maand "relatief klein". In dit tempo kan het nog ruim twee jaar duren voordat er in Nederland groepsimmuniteit wordt bereikt. Bij corona is daar sprake van als naar schatting minimaal 60 procent van de patiënten is genezen van de ziekte.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.