Milieu en Gezondheid
5 apr 2020, 08:30
Nederland blijft tot in ieder geval eind deze maand in een 'intelligente lockdown' om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. In dit liveblog houden we je op de hoogte van al het nieuws rondom het virus.
Lees hier het liveblog van zaterdag terug.
In totaal zijn er tot nu toe 17.851 mensen in Nederland positief getest op het virus. Bekijk op deze kaart hoeveel ziekenhuisopnames er per gemeente zijn.
Het aantal corona-doden in ons is opgelopen naar 1766. Hieronder staat een overzicht van het aantal sterfgevallen per dag.
Update 23:24 – Liveblog gesloten
Wij sluiten dit liveblog voor nu. Houd hartvannederland.nl in de gaten voor meer updates.
Het aantal patiënten dat binnenstroomt op de intensive care-afdeling daalt. Ook herstellen er langzamerhand meer patiënten, waardoor zij de intensive care verlaten. Toch kan er niet worden gezegd dat de dreiging is geweken.
Volgens voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg blijft het aantal mensen op de intensive care ongeveer gelijk. "Dat komt doordat de instroom afvlakt en er langzamerhand ook meer patiënten herstellen en de ic verlaten." Dat is voorzichtig positief. "Maar je mag nog niet de conclusie trekken dat het allemaal op de retour is", waarschuwt Kuipers.
Lees hier het hele bericht.
Enkele feesten die dit weekend werden gehouden waarbij veel mensen aanwezig waren, zijn "onacceptabel". Dat liet justitieminister Grapperhaus zondagavond weten. Hij doelde op incidenten in Borne, Arnhem en Breda, waar de politie boetes heeft uitgedeeld en mensen heeft aangehouden. Volgens de minister hebben burgemeesters en de politie "terecht hard opgetreden." Verder vindt de minister dat mensen zich redelijk goed aan de regels, die de verspreiding van het coronavirus moeten beperken, hebben gehouden.
Premier Mark Rutte vindt "het goed om te zien" dat de meeste mensen dit weekend gehoor gaven aan de oproep om thuis te blijven, ondanks het mooie weer. "Hier en daar moest jammer genoeg toch worden ingegrepen. Het is belangrijk dat we ons allemaal aan de maatregelen houden. We moeten dit samen doen", twitterde hij zondagavond. Rutte zelf had zondag zoals elke week een overleg op het Catshuis met de deskundigen en de ministers die het meeste bij de coronacrisis betrokken zijn.
De 25 GGD'en beginnen maandag met het testen van zorgmedewerkers die buiten de ziekenhuizen werken met patiënten en coronaverschijnselen hebben. De gezondheidsdiensten hebben hiervoor speciale testfaciliteiten ingericht. Enkele GGD'en hebben coronateststraten gemaakt, waarbij de betrokkenen de auto niet uit hoeven. De mensen die de testen afnemen, hebben beschermingsmiddelen aan. Degenen die zich kunnen laten testen zijn bijvoorbeeld verloskundigen, huisartsen en mensen die in de thuiszorg, jeugdzorg, geestelijke gezondheidszorg, gehandicapten- en ouderenzorg werken.
Burgemeester Paul Depla van Breda is niet te spreken over een groot 'coronafeest' dat afgelopen nacht in zijn stad werd gehouden. "Het is oliedom en asociaal", zegt hij zondag tegen Hart van Nederland. Hij is dan ook goed boos op zijn stadsgenoten. "Op deze manier heb je lak aan de mensen met corona die vechten voor hun leven. Lak aan de mensen die treuren om het sterven van een dierbare of naaste. En lak aan de mensen die in het ziekenhuis aan het werk zijn."
Op de Nederlandse intensive cares liggen nu 1385 coronapatiënten, dat zijn er 25 meer dan zaterdag. Daarnaast is de totale capaciteit opgeschaald naar 2400 bedden. Van de 2400 beschikbare bedden zijn er 505 bedoeld voor mensen die niet het coronavirus hebben. Van de 1385 ic-patiënten liggen er 24 in Duitsland. Dat zijn er zeven meer dan zaterdag.
De eerste repatriëringsvlucht uit Australië is zondag geland op Schiphol. In het toestel zat volgens de ambassade "een honderdtal" Nederlanders. Zij vlogen met vlucht KL0812 met KLM-partner Malaysia Airlines naar Kuala Lumpur en vanaf daar met KLM naar Amsterdam. Deze eerste gelande vlucht is geen onderdeel van de "luchtbrug" van zes speciale vluchten die KLM opzet vanuit Australië. Daarvan landt het eerste vliegtuig KL0828 maandag om 06.00 uur. Op die vlucht, die zondagochtend om 07.40 uur Nederlandse tijd vertrok, zitten bijna 300 Nederlanders.
In Nederland is onlangs een twintiger overleden aan het coronavirus. Het gaat om een persoon tussen de 25 en 29 jaar oud. Dat bevestigt het RIVM aan Hart van Nederland na berichtgeving van het AD. "Ook voor jonge mensen is er de kans dat ze ziek worden en aan corona overlijden. Dat gebeurt helaas", zegt een woordvoerder. Verder zijn er geen details bekend.
Het dodental door het nieuwe coronavirus is met 115 gestegen tot 1766, meldt gezondheidsorganisatie RIVM zondag. Sinds zaterdag zijn er 1224 mensen positief getest op het virus, wat betekent dat er nu zeker 17.851 mensen in ons land het virus hebben opgelopen. Het aantal ziekenhuisopnames is toegenomen met 253. Tot nu toe zijn er in Nederland 6875 coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.
Lees hier meer over de laatste cijfers
De politie heeft sinds zaterdagavond op nog meer plekken ingegrepen omdat 'coronagroepen' zich niet aan het samenscholingsverbod hielden. In het Brabantse Zevenbergschen Hoek werd zaterdagavond een groep van dertig mensen op de bon geslingerd. Ze waren naar een crossterrein in de buurt van treinstation Lage Zwaluwe gekomen. Eerder was de groep al weggestuurd bij het vliegveld in Bosschenhoofd. Ze werden toen alleen gewaarschuwd door lokale boa's. Maar later in de avond dook de groep dus opnieuw op, waarna de politie meteen overging op het uitdelen van boetes. In Middelburg hielden elf jongeren in de nacht van zaterdag op zondag een feestje in een kleedkamer op een sportpark. Er klonk harde muziek en ze zongen onder andere over "quarantaine, quarantaine". Het bevel om de deur te openen werd meerdere keren genegeerd. Uiteindelijk konden agenten met de hulp van een sleutelhouder naar binnen. Justitie beraamt zich op een passende straf.
Het is vanaf nu verboden om op de Onderkade langs de Rijn in Arnhem te komen. Burgemeester Ahmed Marcouch heeft dit besloten nadat daar zaterdagavond een "groep idioten" het samenscholingsverbod negeerde. Rond middernacht verzamelden zich volgens de politie langs de rivier ruim honderd mensen in vijftig auto's. Meteen daarna werd de toegang aan beide kanten afgesloten, maar tocht wist een groot deel van de 'coronagroep' weg te vluchten. In totaal kregen 25 mensen een boete van 390 euro voor het overtreden van de coronaregels. Ook werd er een man opgepakt voor belediging.
Ook zondag is het ondanks het mooie lenteweer vooralsnog rustig in de natuurgebieden. Volgens Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten lijken mensen zich net als zaterdag aan de oproep van het kabinet te houden om zoveel mogelijk thuis te blijven. Mensen die wel de natuur in trekken, houden voldoende afstand. "Er zijn wel bezoekers, maar vooral wandelaars en fietsers", vertelt een woordvoerder van Natuurmonumenten. "Maar er staan weinig auto's op de parkeerplaatsen." Staatsbosbeheer vindt het nog te vroeg om "een volledig beeld te geven" omdat de piek meestal net na lunchtijd ligt. "Maar het is nu nog rustig", aldus een woordvoerder.
In België zijn er voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus meer coronapatiënten uit het ziekenhuis ontslagen dan dat er nieuwe zijn bijgekomen. In de afgelopen dag waren er 499 nieuwe opnames, tegelijkertijd mochten 504 patiënten naar huis. Het is voor de derde dag op rij dat het aantal nieuwe opnames daalt bij onze zuiderburen. Bij ons zijn er toe nu toe 6622 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Zaterdag meldde gezondheidsorganisatie RIVM dat er 336 nieuwe coronapatiënten zijn opgenomen. Volgens het Landelijk Netwerk Acute Zorg lagen er zaterdag 1360 mensen op de intensive care, 36 meer dan vrijdag. Wel stijgt het aantal ic-opnames minder snel dan vorige week.
Nederland heeft medische apparatuur, beschermingsmiddelen en medicijnen om coronapatiënten te behandelen naar Sint-Maarten gestuurd. Dat hebben de ministeries van Volksgezondheid en Defensie zondag bekendgemaakt. Het vliegtuig met hulpmiddelen is inmiddels vertrokken naar het eiland. Op Sint-Maarten is het virus tot nu toe bij 25 mensen vastgesteld. Vier coronapatiënten zijn overleden. De regering heeft de noodtoestand uitgeroepen: het land gaat de komende twee weken bijna helemaal op slot. Met de hulpgoederen moeten onder andere zes zelfstandige plekken op de intensive care worden gecreëerd in het ziekenhuis van Sint-Maarten. De extra ic-bedden zijn bedoeld voor coronapatiënten van alle eilanden van het Caribische deel van het Koninkrijk.
Hulpgoederen en apparatuur om coronapatiënten in het Caribisch gebied te behandelen zijn per C-17 transportvliegtuig onderweg naar Sint Maarten. Het toestel vertrok vanmorgen vanaf @VlbEindhoven nadat het was geladen door ?? militairen.https://t.co/bsvodyOdeD pic.twitter.com/D6I8NHqczo
— Ministerie van Defensie (@Defensie) April 5, 2020
De ANWB doet zondagochtend een dringende oproep aan wielrenners en motorrijders: klim niet op de racefiets of motor, maar blijf thuis. Volgens de organisatie kunnen zo ongelukken worden voorkomen en wordt daarmee de zorg ontlast. Eerder deden de wielerbond en de vereniging van motorrijders een soortgelijke oproep.
Mooi voorjaarsweekend om te gaan wielrennen of motorrijden? Doe het niet, blijf thuis. Zoek de risico’s niet op en voorkom ongelukken. Zo kunnen we samen de zorg ontlasten zodat zij kunnen doen wat nodig is. De ANWB steunt hiermee de oproep van de traumacentra, KNWU en KNMV.
— ANWBverkeer (@ANWBverkeer) April 5, 2020
Ook in Noord-Brabant namen verschillende groepen mensen het niet zo nauw met de strenge coronaregels. In Middelbeers moest de politie ingrijpen bij een huisfeest waar meer dan tien jongeren op af waren gekomen. "Dat is strafbaar, zelfs op privéterrein", aldus een wijkagent.
Feestvierders op de Curaçaostraat in Breda maakten het nog bonter: daar was een groot feest aan de gang, compleet met een dj en lichtshow. De politie noemt het feest, waarbij tientallen mensen dicht op elkaar stonden te dansen, "bizar en dom".
Lees hier meer over de 'coronagroepen' de de regels negeren
Door de coronacrisis moet iedereen zoveel mogelijk thuisblijven en moeten groepen met drie mensen of meer genoeg afstand van elkaar houden. Toch had een grote groep in Arnhem daar zaterdagavond lak aan: ze kwamen samen aan de Rijnkade, langs de rivier. Volgens burgemeester Ahmed Marcouch hebben 25 overtreders daarom een proces-verbaal gekregen. Het is in deze tijden namelijk strafbaar om met z'n drieën of meer op straat als er geen anderhalve meter afstand wordt gehouden. Daar staat een boete van 390 euro op. Verder werd er ook iemand aangehouden voor belediging. Marcouch zei dat het eerder op de dag juist goed was gegaan in zijn stad. Veel Arnhemmers hielden zich, ondanks het mooie weer, aan het dringende advies om thuis te blijven vanwege het coronavirus. Lees hier meer over de 'coronagroepen' de de regels negeren Beelden: SPS Media
De oproep om dit mooie lenteweekend zoveel mogelijk binnen te blijven en genoeg afstand te houden is zaterdag door veel Nederlanders goed opgevolgd. Maar, benadrukt het kabinet, ook zondag moeten we ons aan de strenge coronamaatregelen houden. Onder andere in natuurgebieden, bossen en op de stranden was het zaterdag erg rustig. Maar dat het op die plekken beheersbaar en rustig is, is vooral geen oproep daar alsnog naartoe te komen, zeggen de beheerders. "Het is juist een oproep om thuis te blijven en de regels te volgen", zegt een woordvoerder van Natuurmonumenten daarover. Naast de uitbraak van het coronavirus is er nu ook nog een andere goede reden om niet de natuur in te duiken: de teken. Het blijft de komende dagen warm lenteweer en daarom wordt in grote delen van ons land een zeer hoge activiteit van teken verwacht De kleine beestjes kunnen de ziekte van Lyme overdragen.
De ongeveer 200 mensen die vrijdag vanuit Suriname terug naar Nederland zouden worden gehaald, zitten nog steeds vast in het Zuid-Amerikaanse land. Het TUI-vliegtuig dat hen thuis zou brengen, bleek een mankement te hebben. Alle passagiers zijn in twee hotels in Paramaribo ondergebracht. Ze mogen de hotels niet verlaten, omdat ze door de Surinaamse autoriteiten formeel in quarantaine zijn geplaatst. Het is nu de bedoeling is dat het TUI-toestel zondagavond via Aruba naar Nederland vliegt zodat gestrande mensen op dat eiland ook mee terug kunnen naar ons land.
KLM begint zondag met het terughalen van 2000 Nederlanders die door de wereldwijde uitbraak van het coronavirus vastzitten in Australië en Nieuw-Zeeland. De eerste groep van bijna 300 landgenoten is om 7.40 uur Nederlandse tijd vertrokken vanuit Sydney. De speciale KLM-vlucht maakt eerst een tussentop in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur en vliegt daarna door naar Schiphol. Het vliegtuig wordt maandagochtend rond 6.00 uur verwacht op de luchthaven. De vliegmaatschappij haalt tot en met vrijdag de gestrande Nederlanders terug uit Australië en Nieuw-Zeeland, in samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken. De laatste weken heeft KLM al tienduizenden reizigers uit de hele wereld terug naar Nederland gebracht. Lees hier meer over de speciale KLM-vlucht
Starting this Thursday, we will fly from Amsterdam to Australia to pick up almost 2,000 Dutch travellers in the coming days. We operate these special flights in collaboration with the Dutch Ministry of Foreign Affairs. It has been 20 years since we landed at Sydney Airport. ???? pic.twitter.com/QoTjzuftcz
— KLM (@KLM) April 2, 2020
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.