Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Aantal sterfgevallen opgelopen tot 2511, weer minder patiënten op IC's

LIVEBLOG | Aantal sterfgevallen opgelopen tot 2511, weer minder patiënten op IC's

Politiek

10 apr 2020, 07:04

Nederland blijft in ieder geval tot het einde van deze maand in een ‘intelligente lockdown’ om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. In dit liveblog houden we je op de hoogte van al het nieuws rondom het virus. Lees hier het liveblog van donderdag terug.

    • Het aantal corona-doden in Nederland is opgelopen naar 2511.

    • In totaal zijn er tot nu toe 23.097 mensen in ons land positief getest op het virus.

    • De toestroom in de ziekenhuizen lijkt af te vlakken: 8197 coronapatiënten zijn tot nu opgenomen (geweest).

    • Er liggen op dit moment in totaal 1384 patiënten op de intensive care. Een daling van 33 personen in vergelijking met donderdag.

    • Bekijk op deze kaart het aantal opgenomen inwoners er per gemeente.

Update 23:34 - Liveblog gesloten

Voor nu sluiten we dit liveblog af. Blijf onze website in de gaten houden en check vanaf morgenochtend een nieuw liveblog met het laatste nieuws over de coronacrisis.

Update 22:48 - Ab Osterhaus: 'In juni weer voetballen is niet realistisch'

Viroloog Ab Osterhaus denkt niet dat het reëel is dat in juni het competitievoetbal weer wordt opgepakt. Alle competities liggen nu stil tot in ieder geval 1 juni. De KNVB wil op 19 juni weer beginnen met betaald voetbal, maar de kans dat dat gebeurt acht Osterhaus klein. "Het is niet reëel om in juni weer te gaan voetballen. Als je ziet wat er in een stadion gebeurt en hoeveel mensen daar bij elkaar komen, los van de spelers, dan is het niet realistische met de huidige mogelijkheden", zegt de viroloog bij Rijnmond. "Een stadion waar je tienduizenden mensen bij elkaar brengt, die door kleine poortjes moeten en juichen en enorm veel lucht en speeksel produceren, ik denk dat dat eigenlijk niet kan op het ogenblik."

Update 21:24 - Minister Grapperhaus: Duitsers, kom niet naar Nederland

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) heeft de Duitsers nogmaals opgeroepen met Pasen niet naar Nederland te komen. Hij deed zijn oproep via het ministerie van Binnenlandse Zaken van Noordrijn-Westfalen. Zijn Duitse collega Herbert Reul van de Duitse deelstaat deed hetzelfde richting de Nederlanders. Die moeten het paasweekeinde evenmin een uitje maken naar Duitsland. "Samen willen we de verspreiding van het coronavirus vertragen. Dat kan alleen als onze Duitse buren tijdens het paasweekend niet gaan winkelen of naar zee gaan in Nederland", aldus Grapperhaus. Reul sloot zich aan bij de oproep en zei dat Europese solidariteit in deze tijd betekent dat de Nederlanders eveneens thuisblijven. Premier Mark Rutte riep een week geleden Belgen en Duitsers al op tijdens het paasweekeinde niet naar Nederland te komen. Grapperhaus kondigde toen een gemeenschappelijke campagne van Nederland en Duitsland aan om onnodig grensverkeer te beperken.

Update 21:02 - Rechtszaak gebeten agent Rotterdam uitgesteld

De rechtszaak tegen de twee mannen die dinsdag betrokken waren bij de mishandeling van politieagenten in Rotterdam is vrijdag aangehouden. Dat betekent dat de zaak nu volgende week vrijdag inhoudelijk behandeld zal worden. De agenten werden door meerdere mensen aangevallen nadat zij de groep hadden aangesproken op hun gedrag. De vechtersbazen hielden zich niet aan de coronamaatregel om anderhalve meter afstand van elkaar te houden. Twee agenten raakten gewond, één van hen werd zelfs gebeten. Lees hier meer over het uitstellen van de rechtszaak

Update 20:13 - Oproep: alleen zorg verlenen met juiste bescherming

Artsenfederatie KNMG doet een oproep aan dokters en andere hulpverleners om alleen directe zorg aan mogelijke coronapatiënten te verlenen als ze daarvoor de juiste bescherming hebben. Het risico op besmetting met het nieuwe coronavirus is op dit moment te groot voor hulpverleners, aldus de organisatie. Hulpverleners hebben een individuele zorgplicht, maar ze hebben ook de verantwoordelijkheid voor hun eigen gezondheid en die van hun naasten, vindt de KNMG. "Besmette hulpverleners lopen de kans langdurig niet inzetbaar te zijn door ziekte en verhogen ook de kans dat andere patiënten in de zorg besmet raken." De overheid en de zorginstellingen moeten volgens de artsenfederatie "dus alles in het werk stellen om hulpverleners te voorzien van afdoende persoonlijke beschermingsmiddelen".

Update 19:28 - 'Kabinet werkt aan versoepeling coronamaatregelen'

Het kabinet werkt aan plannen om de strenge maatregelen in de strijd tegen het coronavirus na 28 april geleidelijk te versoepelen. Dat meldt RTL Nieuws vrijdag op basis van een geheim verslag van een overleg van topambtenaren. Daarin staat dat alle ministeries protocollen moeten opstellen over hoe sectoren "geleidelijk geopend kunnen worden". Scholen en kinderopvang krijgen de hoogste prioriteit, daarna is het "goed denkbaar" dat restaurants, bioscopen en sportscholen geleidelijk weer open kunnen gaan. De plannen voor versoepeling worden uiteindelijk voorgelegd aan de medische experts van het Outbreak Management Team, dat het kabinet adviseert over de aanpak van de coronacrisis. De regering neemt uiterlijk 21 april een besluit over het al dan niet verlengen of verlichten van de coronamaatregelen.

Update 18:40 - Trouwambtenaar ontslagen na uiten zorgen aantal gasten bruiloft

In Nijmegen is een trouwambtenaar ontslagen nadat ze haar zorgen had geuit over het sluiten van huwelijken met maximaal dertig aanwezigen. Dit schrijft De Gelderlander. Sacha Bucciarelli had eerder tegen die krant gezegd dat ze het 'absurd' vond dat er nog steeds gemeenten zijn die doorgaan met de bruiloften voor maximaal dertig aanwezigen. Eén van die gemeenten is Nijmegen. "Rutte sommeert iedereen zoveel mogelijk binnen te blijven, anderhalve meter afstand te houden en boodschappen alleen te doen. Alleen voor mensen met vitale beroepen wordt een uitzondering gemaakt. Maar dan wel met dertig man aanwezig zijn bij een huwelijk, dat klópt toch niet?", zei ze eerder tegen De Gelderlander. "Stellen die een huwelijk om wat voor reden ook, niet willen of kunnen uitstellen, kunnen prima trouwen. Daarvoor zijn dan maximaal vijf mensen nodig: het bruidspaar, twee getuigen en een trouwambtenaar", voegt ze er aan toe. "Waarom zou je het risico op besmetting vergroten door meer mensen toe te laten?" In de ontslagbrief noemt de gemeente Nijmegen haar commentaar "zeer ernstig plichtsverzuim".

Update 17:48 - Meer drukte op Goede Vrijdag bij Jumbo en Albert Heijn

Jumbo en Albert Heijn zeggen dat zij het drukker hebben gehad op Goede Vrijdag dan op voorgaande dagen. Desondanks werd het volgens die ketens niet te druk in de supermarkten. Brancheorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) drukte consumenten eerder deze week op het hart om de paasboodschappen niet te laten wachten tot vrijdag en zaterdag.

Update 17:24 - Weer agenten bespuugd, dit keer door winkeldief

In Breda heeft een 47-jarige winkeldief agenten bespuugd. Toen hij na zijn arrestatie in een politieauto naar het bureau werd vervoerd riep hij eerst "Wil je corona?". Vervolgens bespuugde hij de agenten. Er werden klodders speeksel op het stuur aangetroffen. De dief werd donderdagavond betrapt in een supermarkt op de Nieuwstraat. Hij probeerde een fles wodka te stelen.

Update 17:12 - Hotel in Amsterdam-West gaat coronapatiënten onderbrengen

Het Corendon hotel aan de Aletta Jacobslaan in Amsterdam is aan het voorbereiden om coronapatiënten op te vangen. De voorbereidingen worden samen met de GGD getroffen. Binnen een paar dagen z0uden de eerste patiënten er terecht kunnen. Het gaat om patiënten die thuis niet in quarantaine kunnen of daar onvoldoende zorg krijgen, schrijft AT5. Het gaat eerst nog om dertig bedden, maar dat aantal kan uitgebreid worden.

Update 16:02 - Aantal patiënten op de IC weer gedaald

Het aantal coronapatiënten op de intensive cares in Nederland is weer gedaald met 33 personen. Er liggen nu in totaal 1384 patiënten op de IC.

Update 14:57 - Kwart van alle coronapatiënten werkt in de zorg

Van alle 23.097 Nederlanders bij wie het coronavirus is vastgesteld, werkt 24 procent in de zorg. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Zo is 56 procent van alle meldingen uit Groningen afkomstig van zorgmedewerkers. In Noord-Brabant zijn dit 11 procent van de meldingen tot nu toe. Het verschil komt onder meer door de mate van verspreiding van het coronavirus. Noord-Brabant heeft bijna een kwart van alle coronagevallen in Nederland, in het noorden ligt het aantal besmettingen nog vrij laag. Het lokale testbeleid speelt ook mee, zegt het RIVM. Sinds maandag worden huisartsen, thuiszorgers en medewerkers in verpleeghuizen en de gehandicaptenzorg vaker getest op het nieuwe coronavirus.

Update 14:32 - Dodental coronavirus stijgt met 115 naar 2511

Sinds gisteren zijn 115 coronapatiënten overleden, daarmee is dit aantal gestegen naar 2511 overledenen. Ook het aantal ziekenhuisopnamen is gestegen; het RIVM heeft vrijdag 225 nieuwe meldingen over ziekenhuisopnamen doorgekregen. In totaal komt dit neer op 8197 patiënten. Landelijk zijn er 23.097 gevallen bij wie het virus is vastgesteld.

Update 14:06 - Meeste Duitsers negeren verzoek om te keren in Roermond

Verreweg de meeste Duitsers negeren in Roermond een verzoek van de marechaussee om terug naar Duitsland te gaan. Dat blijkt uit tellingen door de provincie Limburg. Duitsers geven als reden op dat ze in Duitse media gelezen hebben het niet verboden is om naar Nederland te gaan. Een boa van de provincie Limburg hield donderdag en vrijdag steekproefsgewijs een uur lang bij hoeveel Duitsers aan de grens doorreden naar Roermond, en hoeveel er omkeerden. Daaruit blijkt dat donderdag 60 procent toch doorreed naar Nederland. Vrijdag rond de middag bedroeg dat aantal in een uur tijd zelfs 70 procent."Dit is ook ons beeld", zei een woordvoerder van de Veiligheidsregio Limburg-Noord vrijdagmiddag in een reactie. "We doen er alles aan om mensen aan te spreken op hun boerenverstand. Maar als zij zeggen 'we rijden door' hebben wij geen juridische middelen om hen te stoppen."

Update 13:06 - Dode man gevonden boord schip Rotterdam; eerder persoon met coronaverschijnselen van boord gehaald

Op een schip in de haven van Rotterdam is vrijdagochtend een overleden persoon aangetroffen. Momenteel wordt uitgezocht waaraan de man is overleden. "We moeten nog de doodsoorzaak vaststellen", vertelt een politiewoordvoerder tegenover Hart van Nederland. Het zou gaan om het schip Saipem FDS, varend onder de vlag van de Bahama’s. Eerder deze week werd al een persoon van boord gehaald met verschijnselen van corona.

Update 12:59 - Coronapatiënt Erasmus MC Rotterdam krijgt plasma met antistoffen

Een patiënt met het coronavirus heeft bloedplasma van genezen mensen gekregen. In het plasma zitten mogelijk antistoffen, die zouden kunnen helpen bij het genezen. De toediening gebeurde woensdag, bevestigt het Erasmus MC in Rotterdam vrijdag na een bericht van de NOS. Of de antistoffen aanslaan, meldt het ziekenhuis niet. Het is het begin van het Rotterdamse experiment, waar ook andere ziekenhuizen zich bij hebben aangesloten. Of de methode echt patiënten kan genezen, is nog niet zeker, maar de Rotterdamse internist-infectioloog Bart Rijnders wil dat zo snel mogelijk onderzoeken. Hij verwacht over een paar maanden resultaten te hebben.Zuid-Koreaanse artsen meldden dat twee mensen met zware klachten door het coronavirus zijn genezen nadat bloedplasma was toegediend van andere, herstelde coronapatiënten. Het bloedplasma wordt afgenomen bij bloedbank Sanquin. Enkele honderden donoren hebben zich aangemeld.

Update 12:46 - Opsporingsdiensten waarschuwen: harde aanpak coronafraudeurs

Rechercheurs van de Belastingdienst en de inspectiedienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid letten extra op fraude met steunmaatregelen tegen de coronacrisis. Het opsporen en oppakken van verdachten heeft prioriteit, laten de instanties weten. Verdachten komen bovendien snel voor de rechter, heeft het Openbaar Ministerie toegezegd. Om bedrijven, werknemers en zzp'ers te helpen de coronacrisis te doorstaan, heeft het kabinet voor tientallen miljarden steunmaatregelen getroffen. Ondernemers kunnen loonsubsidie en compensatie voor geleden schade aanvragen, belastingregels zijn versoepeld en kredieten verruimd.

Update 12:15 - CBS: vorige week 2000 meer mensen overleden dan gemiddeld

Het aantal sterfgevallen door de coronacrisis neemt toe. De afgelopen week zijn er 2000 mensen meer overleden aan het coronavirus dan gemiddeld. In week 14 wordt het aantal overledenen geschat op meer dan 5000. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het RIVM vanmiddag.Volgens de onderzoekers brengt dit beter in beeld hoeveel mensen in totaal zijn overleden aan het coronavirus. Het RIVM registreert alleen sterfgevallen van mensen die positief zijn getest op het virus, maar daardoor blijven ook sterfgevallen buiten beeld. Het RIVM telde vorige week 1016 sterfgevallen door Covid-19.

Update 12:01 - Rotterdam zet speciale camerawagens in om corona-overtreders te fotograferen

De gemeente Rotterdam gaat speciale camerawagens inzetten om mensen te fotograferen die zich niet aan de coronaregels houden. Dat zegt de Rotterdamse wethouder Bert Wijbenga tegen de Telegraaf.De camerawagens hebben een 360 graden camera en waren eigenlijk bedoeld voor het inmiddels gecancelde Songfestival. "De wagens hebben we al, dus die gaan we nu inzetten tijdens de coronacrisis", zegt Wijbenga tegen de krant.

Update 11:48 - Marechaussee stuurt Duitse dagjesmensen terug bij Nederlands-Duitse grens

De marechaussee heeft vrijdag in de loop van de ochtend bij overgangen aan de Nederlands-Duitse grens al vele Duitse dagjesmensen aangesproken en er bij hen op aangedrongen huiswaarts te keren. Velen geven gehoor aan dat advies, zegt een woordvoerder, een enkeling is "eigenwijs" of geeft aan "een essentiële reden" te hebben voor een bezoek aan Nederland. De marechaussee voert een zogeheten ontmoedigingsbeleid, in verband met het coronavirus, er geldt geen inreisverbod. "We gaan met mensen in gesprek", aldus de woordvoerder. "We vragen naar de redenen voor hun komst en verzoeken hun rechtsomkeert te maken. Soms vragen we flink door." Alleen al bij Venlo ging het in de ochtend om "tientallen" auto's. Mensen worden er ook op aangesproken als zij zich niet aan de gedragsregels houden, bijvoorbeeld als zij met meerdere personen in een auto zitten en geen familie zijn.

Update 11:40 - Nog permanente politiebewaking bij medicijnenfabriek Zeewolde

De medicijnenfabriek Ace Pharmaceuticals in Zeewolde wordt nog steeds permanent bewaakt door de politie. De bewaking gaat voor onbepaalde tijd door, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM). De politie surveilleert al bijna drie weken bij de fabriek, die naar verluidt het malariamedicijn chloroquine maakt. Er loopt momenteel onderzoek naar de werkzaamheid van chloroquine tegen Covid-19. De woordvoerster van het OM zegt dat het productieproces niet in gevaar mag komen. "Er is een ontzettend belangrijk productieproces gaande dat ongestoord plaats moet kunnen vinden. De bewaking is puur preventief."

Update 11:26 - Chinees Onderzoek: Baby's vermoedelijk in baarmoeder al besmet met coronavirus

Vier baby's in de Chinese stad Wuhan zijn volgens een Chinees onderzoek waarschijnlijk in de baarmoeder al besmet met het coronavirus. Dat schrijft RTL Nieuws op basis van het medische tijdschrift European Respiratory Journal. De pasgeborenen hadden lichte symptomen van het virus, zoals koorts, maar hoefden niet aan de beademing. Drie van de moeders vertoonden voor de geboorte al symptomen van het virus. De baby's zijn allemaal met een keizersnede geboren. Drie van hen werden direct na de geboorte weggehaald om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden. Uit de uitkomsten van het onderzoek lijkt het erop dat het virus in de baarmoeder is overgegaan van moeder naar baby.

Update 10:35 - 'Meer bescherming voor verpleeghuiswerkers blijft hard nodig'

Brancheorganisatie ActiZ pleit voor meer bescherming voor verpleeghuismedewerkers. Volgens de organisatie komt er wel af en toe aanvoer, maar is dat lang niet genoeg. Onder ActiZ vallen vierhonderd zorgorganisaties voor onder meer ouderen en chronisch zieken. Groot punt van zorg blijven de tekorten aan beschermingsmateriaal, zoals mondkapjes. "In de hele wereld is er schaarste en de inkooplijnen lopen vast", zegt ActiZ-bestuurslid Conny Helder. "De horizon van de voorraden ligt steeds heel krap, denk aan een paar dagen." ActiZ dringt al langer aan op extra beschermingsmiddelen. "Wij zitten in het vervelende dilemma dat we zorg moeten leveren, maar ook onze medewerkers moeten beschermen, en natuurlijk ook in de thuiszorg."

Update 10:14 - Kunstwereld gaat naar omzetverlies van 969 miljoen

De gezamenlijke kunst- en cultuurwereld verliest tussen de 85 en 100 miljoen euro per week aan omzet door de coronamaatregelen van het kabinet. Per 1 juni zal het in totaal om 969 miljoen aan inkomstenderving gaan, zo beaamt de belangenorganisatie Kunsten'92 een bericht van de Volkskrant. De schade wordt geleden door onder meer individuele kunstenaars, theaters, gezelschappen, producenten, filmsector, boekenwereld waaronder bibliotheken, concertzalen, musea, galeries, festivals en, met name door een gemis aan verhuur van ruimten, organisaties achter monumenten. In genoemde bedragen zijn de media niet meegerekend, aldus Kunsten '92.

Update 9:55 - Middelbare school in Nieuwegein speelt 'Lean On Me'

Leerlingen en personeelsleden van het Oosterlicht College in Nieuwegein spelen het nummer 'Lean On Me' van Bill Withers om mensen tijdens de coronacrisis een steuntje in de rug te geven. "In deze bizarre en gekke tijd missen we soms het contact en de gezelligheid", schrijft de school op Facebook. "Daarom hebben we af en toe echt wat vrolijkheid en steun nodig." https://vimeo.com/405759439

Update 9:08 - 'Boeren kampen met overschot aan slachtdieren door coronacrisis'

Veehouderijen kampen met een overschot aan slachtdieren vanwege de coronacrisis. Door het sluiten van horecagelegenheden kunnen boeren hun dieren niet meer verkopen, meldt Trouw. In restaurants worden geen entrecotes en kogelbiefstukken meer geserveerd, waardoor de vraag naar kalfsvlees voor een groot deel is weggevallen. Dat type vlees wordt in supermarkten weinig verkocht. Veehouderijen zitten nu met levende dieren, waar geen bestemming voor is. Slachterijen kiezen er nu voor om minder dieren te slachten. Het gevolg is dat zogenoemde slachtrijpe dieren op de boerderij moeten blijven en boeren hogere kosten hebben om het dier te verzorgen.

Update 8:41 - '3D-printers ingezet voor maken mondmaskerclips voor zorgpersoneel'

Meerdere initiatiefnemers hebben een 3D-printer ingezet om mondmaskerclips te maken als hulpstuk voor zorgpersoneel. Vandaag brengt de Texelse Frank Breedijk tweehonderd mondmaskerclips naar het Noordwest Ziekenhuis in Alkmaar, meldt NH Nieuws. Het idee voor de geprinte mondmaskerclips is ontstaan nadat de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord bekendmaakte dat er een behoefte is aan clips, zodat er meer mondkapjes kunnen worden gebruikt. Wel houdt Breedijk een slag onder de arm: "Waarschijnlijk gaat het helpen, maar het is nog niet uitvoerig getest."

Update 8:32 - FNV: Miljoen mensen lopen gevaar besmet te raken met corona op werk

Een miljoen werknemers in uiteenlopende beroepen lopen op hun werk de kans besmet te raken met het nieuwe coronavirus. Dat stelt de FNV na een rondgang langs verschillende sectoren, zoals de luchtvaart, distributiecentra en de schoonmaakbranche. Veel mensen werken volgens de vakbond toch nog buitenshuis, omdat het niet anders kan. Maar op veel plekken gaat het anderhalve meter afstand houden niet goed, of zelfs slecht, zegt FNV-vicevoorzitter Kitty Jong. "Een onacceptabele situatie." De zorg is in de rondgang niet meegenomen. Daarover stuurde de vakbond dinsdag al een brandbrief naar het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. "Helaas is het probleem veel groter. In een tijd waarin het kabinet ons oproept om de maatregelen vol te houden in belang van onze gezondheid én die van de economie, vragen wij het kabinet de signalen vanaf deze werkvloeren ook zeer serieus te nemen", aldus Jong.

Update 8:24 - Amsterdams hotel maakt zich klaar om coronapatiënten op te vangen

Hotel Corendon City in Amsterdam-West wordt ingericht om coronapatiënten op te vangen. Mocht het nodig zijn, dan kunnen patiënten binnen enkele dagen terecht in het hotel, melden AT5 en Het Parool. In eerste instantie kunnen er dertig zieken opgevangen worden. Als het nodig is, kan dit aantal worden opgeschaald naar tweehonderd bedden. De Amsterdamse wethouder Rutger Groot Wassink laat weten dat de opvang is bedoeld voor patiënten die niet naar de intensive-care hoeven, maar ook niet thuis verzorgd kunnen worden.

Update 07:31 - Basisschoolleraren vrezen problemen voor thuiszittende leerlingen

Een op de drie basisschoolleraren verwacht grote problemen voor leerlingen als zij nog vier weken thuiszitten. Als de scholen tot de zomervakantie dichtblijven, verwacht driekwart van de leerkrachten grote problemen voor leerlingen. Dat meldt DUO Onderwijsonderzoek & Advies na onderzoek in samenwerking met onderwijsvakblad Didactief. De docenten vrezen onder meer dat de motivatie van leerlingen zal afnemen, dat het afstandsonderwijs te veel van ouders vergt, dat leerlingen met een achterstand alleen maar meer achterop raken en dat vooral zwakke leerlingen de dupe zullen zijn. Lees het hele verhaal hier.

Update 05:53 - Groot deel van Nederland gaat niet op bezoek met Pasen

De meeste mensen spreken dit paasweekend niet af met anderen. Een kleine 80 procent van de panelleden van het televisieprogramma EenVandaag geeft daarmee gehoor aan de oproep van premier Mark Rutte om thuis te blijven. Een op de zes mensen spreekt wel af met mensen buiten hun eigen huishouden. Volgens EenVandaag blijkt uit het onderzoek onder bijna 28.000 mensen dat de helft van de mensen die een paasbezoek hebben gepland hooguit met twee anderen afspreekt. De andere helft verwacht meer dan drie personen buiten hun huishouden te ontmoeten.

Update 04:23 - Prinses Ariane (13) kan verjaardag niet op school vieren

Prinses Ariane kan vrijdag haar dertiende verjaardag niet vieren met haar klasgenootjes in het eerste jaar van het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag. De jongste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima moet net als alle andere Nederlandse scholieren thuisblijven vanwege de coronacrisis. Ariane had behalve door de sluiting van haar school ook al op andere wijze te maken met de gevolgen van het virus. Nadat op 17 maart in het Oostenrijkse wintersportoord Lech vijf besmettingen met het longvirus waren vastgesteld, moest het koninklijk gezin, dat daar recent was geweest, 'social distancing' toepassen. Op advies van het RIVM moesten twee weken nieuwe contacten worden vermeden en bestaande contacten beperkt.

Update 04:11 - CBS brengt wederom verborgen coronasterfte in kaart

Onderzoekers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) brengen vrijdag om 12.00 uur een schatting naar buiten van het sterftecijfer van vorige week. De cijfers geven meer inzicht in de sterfte door Covid-19. Het CBS brengt deze cijfers wekelijks naar buiten vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Vorige week deden de onderzoekers dat voor het eerst. Toen bleek er een discrepatie te bestaan met de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Volgens de inschatting van het CBS waren in de vierde week van maart 1200 meer mensen overleden dan gemiddeld, terwijl het RIVM 713 sterfgevallen telde als gevolg van het coronavirus. Lees het hele verhaal hier.

Update 03:52 - 150.000 door corona vereenzaamde ouderen krijgen een bloemetje

Duizenden ouderen krijgen vrijdag een bloemetje bezorgd om ze op te beuren, nu ze vanwege de coronacrisis weinig tot geen bezoek krijgen. Dit is een idee van rapper Ali B. Die legde het contact tussen ouderenbond ANBO en de sierteeltindustrie, die haar bloemen vanwege corona niet kwijtraakt. Donderdag reden honderden vrachtwagens door het land om 150.000 boeketten te bezorgen bij thuiszorgorganisaties die meedoen. Hun medewerkers overhandigen de bloemetjes vrijdag aan zelfstandig wonende ouderen, die verder weinig mensen ontmoeten vanwege de coronacrisis. "Daar zitten gele boeketten bij, gemengde bosjes, rozen, van alles wat", aldus een woordvoerster van de ANBO. "Het is waanzinnig dat we die allemaal uit mogen delen, terwijl de sierteeltsector het nu juist moeilijk heeft." De bloemen zijn bij elkaar 3 miljoen euro waard. Het zal niet lukken om alle ouderen die weinig aanspraak hebben vanwege de coronacrisis te bereiken, realiseert de woordvoerster zich. "Maar hopelijk inspireren we mensen met deze actie om ook een bloemetje te regelen voor hun vader, moeder, opa of oma."

Update 03:31 - Duitse politie gaat Nederlanders steekproefsgewijs controleren

De Duitse politie gaat Nederlandse auto's in het grensgebied vanaf vrijdag steekproefsgewijs controleren. Daarvoor is extra veel politie op de been. Wie geen goede reden heeft om in Duitsland te rijden, wordt teruggestuurd. Wie de Duitse coronaregels overtreedt en bijvoorbeeld met meer dan twee personen in een auto zit, krijgt een boete van minimaal 200 euro. Vanaf vrijdag gelden in Duitsland strengere regels om grensoverschrijdend verkeer te ontmoedigen. Lees het hele verhaal hier.

Update 02:15 - 'Coronaonderzoek moet breder en op één platform'

Een groep wetenschappers wil dat er een nationaal onderzoeksplatform komt om Nederland zo goed mogelijk uit de coronacrisis te leiden. Daar moet al het wetenschappelijk onderzoek samenkomen om tot de beste exitstrategieën te komen. De hoogleraren en docenten van diverse universiteiten vrezen dat er anders te veel kleinschalige projecten ontstaan. "Versnippering dreigt", schrijven ze in een ingezonden brief in NRC met als kop: Gebruik ons om de crisis te bezweren. Momenteel is er een groep van ongeveer veertig epidemiologen, modelleurs, wiskundigen en psychologen die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ondersteunt met het doorrekenen van exitstrategieën. Maar die groep is te klein, stelt Denny Borsboom. Hij is hoogleraar psychologische methodenleer aan de Universiteit van Amsterdam en initiatiefnemer van de brief. "Er liggen te veel volledig nieuwe vragen." Volgens Borsboom zijn bijvoorbeeld ook biologen, economen en andere gedragswetenschappers dan psychologen nodig om alle vraagstukken op te lossen. "Al deze vakgebieden moeten samenwerken om exitstrategieën te ontwerpen, door te rekenen, te helpen effectueren, en te evalueren", staat in de brief. Het onderzoeksplatform moet er liever vandaag dan morgen al zijn. "Er is niet eerder zo veel haast geweest bij een Nederlands onderzoeksprogramma", aldus de briefschrijvers.

Update 00:42 - 'Nederlandse inkoop mondkapjes gaat te traag'

De Nederlandse inkoop van mondkapjes komt te traag op gang. Daarvoor waarschuwen ziekenhuizen, brancheorganisaties en fabrikanten. Dat meldt NRC vrijdag. Ze hebben scherpe kritiek op de samenwerking tussen het ministerie en het landelijk inkoopcentrum LCH. Besluiten over leveringen worden niet snel genoeg genomen en de samenwerking verloopt niet goed. Zo had Nederland eerder kunnen beginnen met de eigen productie van mondkapjes. Een deal daarover tussen producenten en de overheid werd woensdag gesloten, maar wachtte al twee weken op een besluit van minister Martin van Rijn (Medische Zorg), zeggen betrokkenen tegen NRC. Lees ook: Beddengigant Auping maakt nu mondkapjes voor zorgpersoneel Volgens een betrokkene rond het ministerie gaat Nederland veel te gecalculeerd te werk. "Alles wordt eerst doorgerekend. Hoeveel kost dit? Kunnen we het voor onze prijs krijgen? Bij veel fabrieken is het nu gewoon afrekenen bij de poort, anders is het weg." Zorginstellingen bestellen daarom nog steeds op grote schaal buiten het LCH om. Ze concurreren daarmee in feite met het consortium.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2025 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.