Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Koning Willem-Alexander: 'Coronavirus gaan we niet stoppen, het eenzaamheidsvirus wel'

LIVEBLOG | Koning Willem-Alexander: 'Coronavirus gaan we niet stoppen, het eenzaamheidsvirus wel'

Politiek

20 mrt 2020, 07:00

Nederland komt langzaam tot stilstand door de maatregelen om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. In dit liveblog houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen

  • Lees hier het liveblog van donderdag terug

  • Bekijk op deze kaart waar de besmettingen in Nederland zijn

Update 23:17 - Liveblog gesloten

Wij sluiten dit liveblog voor nu. Volg al het nieuws over het coronavirus en meer op hartvannederland.nl en in de Hart van Nederland-app.

Update 23:15 - Indiërs gestrand op Schiphol
Een groep van 125 Indiërs is gestrand op Schiphol, meldt de marechaussee. Ze wilden vanwege de coronacrisis terug naar hun vaderland, maar hun vliegtuig moest rechtsomkeert maken omdat India wegens diezelfde pandemie geen reizigers meer binnenlaat. De Indiërs, die afkomstig zijn uit onder meer de Verenigde Staten en Canada, mogen ook Nederland niet in. Sinds donderdagavond geldt een inreisverbod voor mensen van buiten de Europese Unie.
Update 22:04 - Defensie helpt bij verplaatsing van coronapatiënten

Er komt een landelijke coördinatie voor coronapatiënten uit Noord-Brabant die verdeeld moeten worden over andere ziekenhuizen in het land. Dit hebben minister Hugo de Jonge en Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg besloten. Defensie gaat meehelpen met het logistieke deel. Kuipers zegt tegenover Nieuwsuur dat Defensie van planning tot aan het transport mee zal gaan helpen. Dit weekend wordt geïnventariseerd hoeveel patiënten er moeten worden verplaatst en op welke intensive care er plek is.

Update 22:00 - Ruim kwart van de Nederlanders vond speech koning goed

Vrijdagavond sprak koning Willem-Alexander het land toe over het coronavirus. Een kleine dertig procent van de Nederlanders geeft de speech van de koning een dikke 8. Dat blijkt uit onderzoek van Wat Vindt Nederlandonder bijna 2500 mensen.

Update 20:48 - Het Gasthuis van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis gaat dicht, kankerpatiënten ontvangen geen bezoek

Om de veiligheid van kankerpatiënten te kunnen waarborgen gaat het Gasthuis van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis voorlopig dicht. Het ziekenhuis laat weten aan de NOS dat het inloophuis gesloten is vanwege het coronavirus. Het Gasthuis is een inloophuis waar kankerpatiënten bezoek ontvangen en geliefden kunnen overnachten. Doordat het Gasthuis sluit, is het niet mogelijk voor de kankerpatiënten om samen te komen met hun naasten.

Update 20:38 - Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) reageert op Brabantse noodkreet

Dat ziekenhuizen in Noord-Brabant vollopen en een beroep doen op andere ziekenhuizen was verwacht, maar dat het zo snel zou gaan niet. Dat zegt een woordvoerder van de Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) vrijdag in reactie op het eerdere bericht dat Brabantse ziekenhuizen een noodoproep doen. "We wisten dat er bepaalde dingen zouden kunnen gebeuren. Maar zo snel, dat wisten we niet", aldus de woordvoerder. Hij zegt dat andere ziekenhuizen er klaar voor zijn. "Onderling informeren ze elkaar over hoeveel capaciteit ze beschikbaar hebben voor hulpverlening. Ze doen dat in een speciale omgeving voor informatiedeling. Die infrastructuur ligt klaar voor gebruik." De toestroom van patiënten die besmet zijn met het coronavirus zou er nu zo groot zijn dat er geen zorg meer verleend kan worden aan andere spoedeisende patiënten. Ziekenhuizen zoals het Amphia Ziekenhuis in Breda en het Bernhoven-ziekenhuis in Uden slaan alarm en doen een beroep op andere ziekenhuizen om patiënten over te nemen.

Update 20:23 - Gemeente Den Haag helpt Voedselbanken en zorgmedewerkers

Den Haag heeft meerdere maatregelen genomen wegens de uitbraak van het coronavirus. Zo krijgen kwetsbare groepen door problemen met de Voedselbanken tijdelijk een supermarktbon en zijn zorgmedewerkers waar dat nodig is "vrijgesteld van parkeerbelasting", aldus het stadsbestuur. Het bestuur spreekt in een brief van "een crisis van ongekende omvang". Belangrijk uitgangspunt voor het college van de stad is dat de dienstverlening zoveel mogelijk op peil blijft, ondanks dat de gevolgen van het virus deze wel raken. De stad heeft zeker gesteld dat de kwetsbaarste groepen ondersteuning krijgen. Mensen die aanspraak willen maken op zaken binnen de Jeugdwet en Wmo worden zo nodig telefonisch geholpen, vaccinaties voor jonge kinderen gaan zoveel mogelijk door.

Update 20:17 - Bierbrouwers komen horeca tegemoet

Bierbrouwers bieden horecaondernemers financiële verlichting nu zij door de verplichte sluiting van hun zaken vanwege de coronacrisis in de problemen komen. Zo krijgen kroegeigenaren die een pand van een brouwer huren ruimer de tijd om aan de huurverplichting te voldoen. Datzelfde geldt voor terugbetalingen van door brouwers verstrekte leningen. Ook bier dat mogelijk over de datum raakt, nu het niet verkocht wordt, mag kosteloos terug naar de brouwer. Op het moment dat zaken weer open mogen, wordt er vers bier geleverd. Heineken en Grolsch hebben al maatregelen genomen om horecaondernemingen tegemoet te komen.

Update 20:05 - Man in Tilburg beboet voor illegale verkoop handgel

Een man in Tilburg dacht een slaatje te slaan uit de beperkte hoeveelheid handgel die verkrijgbaar is in de supermarkten. Hij besloot daarom op straat voor 15 euro handgel aan te bieden. Omroep Brabant meldt dat de man beboet is omdat hij geen vergunning in bezit had.

Update 19:48 - Rode Kruis zamelt persoonlijke beschermingsmiddelen in

Het Rode Kruis begint een centrale inzamelactie van persoonlijke beschermingsmiddelen en medische hulpmiddelen waar tekorten aan zijn. Particulieren en ondernemers die in bezit zijn van deze spullen, zoals mondmaskers, handschoenen en desinfecterende middelen, kunnen zich bij de organisatie melden. Het Rode Kruis stelt vervolgens alle ingezamelde materialen beschikbaar voor de zorg en zorgt ervoor dat alle materialen ook landelijk centraal herverdeeld en gedistribueerd kunnen worden.

Update 19:10 - Koning Willem-Alexander: '2020 jaar dat we ons levenslang herinneren'

Koning Willem Alexander sluit zijn toespraak af met het bericht dat we de coronacrisis niet meer snel gaan vergeten. "2020 wordt het jaar dat we ons levenslang zullen herinneren." De speech is hier terug te lezen.

Update 19:00 - Koning Willem-Alexander: 'Coronavirus gaan we niet stoppen, eenzaamheidsvirus wel'

Koning Willem-Alexander zegt dat mensen behoeft hebben aan contact. "Zeker ouderen hebben contact nodig. Gelukkig zijn er online communicatiemogelijkheden. We weten wie  er in onze directe omgeving behoefte heeft aan contact. Het coronavirus gaan we niet stoppen, het eenzaamheidsvirus wel."

Update 19:00 - Koning Willem-Alexander: 'Maatregelen zijn noodzakelijk en drastisch'

In de toespraak van koning Willem-Alexander noemt het leven binnen enkele weken drastisch veranderd. "We zijn trots op deskundigen en vrijwilligers. Zij staan onder hoge druk." Ook looft hij de mensen die werkzaam zijn in sectoren die op dit moment hard nodig zijn, zoals de zorg.

Update 18:50 - Toespraak Koning Willem-Alexander

Om 19.00 houdt Koning Willem-Alexander een toespraak over de coronacrisis. De toespraak is te zien op SBS6 en via deze livestream te volgen.

Update 18:26 - Ouders krijgen kosten kinderopvang terug

Ouders krijgen de kosten terug voor de tijd dat ze hun kind niet naar de kinderopvang kunnen brengen. Alleen ouders in zogenoemde vitale beroepen zoals de zorg en hulpdiensten mogen hun kinderen naar de opvang brengen. Die maatregel in de strijd tegen het coronavirus duurt zeker tot 6 april. Maar ouders die geen gebruik mogen maken van de opvang moeten toch hun factuur voldoen. "Als je niet betaalt dan verlies je ook je plek in de kinderopvang. Dat is ook een probleem en dat willen we voorkomen", aldus staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken.

Update 18:21 - Huidfonds: na handen wassen vette crème gebruiken

In deze tijden van corona is het devies: vaak, lang en grondig handen wassen. Maar daar kan de huid ernstig door uitdrogen, waardoor het beschermlaagje verdwijnt en barstjes kunnen ontstaan. Zo krijgen bacteriën en schimmels juist vrij spel. Het Huidfonds waarschuwt daarom dat je na iedere wasbeurt de handen moet insmeren met crème. Daarbij geldt: hoe vetter hoe beter. Zo houdt de huid de sterke barrièrefunctie tegen schadelijke indringers, aldus het Huidfonds.

Update 18:02 - Noodoproep Brabantse ziekenhuizen: we hebben hulp nodig

Brabantse ziekenhuizen doen een noodoproep aan ziekenhuizen elders in het land en het kabinet: de toestroom van patiënten die zijn besmet met het coronavirus is in Brabant zo groot dat er geen zorg meer kan worden verleend aan andere spoedeisende patiënten. Dat meldt de NOS. "Wij zijn in een crisissituatie, zien een enorme toestroom van patiënten en hebben het ziekenhuis moeten ombouwen naar een plaats waar alleen nog maar coronapatiënten worden opgevangen", zegt Caroline Heijckmann, medisch coördinator van het Bernhoven-ziekenhuis in Uden. Mensen zonder coronaverschijnelen die moeten worden opgenomen, worden vanuit Uden verplaatst naar andere ziekenhuizen in de buurt. Maar dat gaat al bijna niet meer.

Update 17:45 - Eindhoven Airport schaalt sterk af

Eindhoven Airport verkleint na het weekeinde de capaciteit op de luchthaven vanwege het sterk teruglopen van het vliegverkeer door de coronacrisis. De hoeveelheid personeel op de luchthaven is aangepast aan het gereduceerde aantal vluchten. De luchthaven blijft open om de passagiersvluchten, veelal voor de terugkeer van passagiers, af te wikkelen. Dat betekent dat de vliegmaatschappijen Ryanair en WizzAir de dienstregeling van 28 bestemmingen in Bulgarije, Frankrijk, Hongarije, Ierland, Polen, Portugal, Roemenië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk openhouden.

Update 17:39 - Drentse paasvuren gaan niet door

In Drenthe mogen dit jaar geen paasvuren worden opgebouwd en aangestoken. De bouw daarvan zou dit weekeinde beginnen, maar dit is niet mogelijk vanwege de maatregelen tegen het coronavirus. "Omdat het aannemelijk is dat dat de maatregelen na 6 april blijven gelden, is besloten het opbouwen en het afsteken van paasvuren in Drenthe niet door te laten gaan", stelt de Veiligheidsregio Drenthe. De burgemeesters van de twaalf gemeenten in Drenthe hebben vrijdag samen besloten om een streep te zetten door de paasvuren. Ze bepaalden ook dat stadswachten en toezichthouders van de gemeenten voortaan mogen optreden tegen mensen die niet genoeg afstand van elkaar houden. Vorig jaar gingen veel paasvuren in Drenthe ook niet door. Toen kwam dat door een combinatie van droogte en harde wind.

Update 17:28 - Voorlopig geen verkeersexamen voor basisscholieren

Vanwege het coronavirus doen basisscholieren voorlopig geen verkeersexamen. De toetsen zouden op 30 en 31 maart en op 2 april worden gehouden, maar ze komen te vervallen doordat de scholen dicht blijven. Er zijn nog geen nieuwe data. Volgens Veilig Verkeer Nederland (VVN) doen elk jaar ongeveer 200.000 kinderen het examen. Het verkeersexamen bestaat uit een theoriedeel, waarin de kinderen vragen moeten beantwoorden, en een praktijkdeel waarin ze in de buurt van de school moeten rondfietsen. Het theorie-examen is op zijn vroegst in juni, zodat scholen en kinderen genoeg tijd hebben om zich voor te bereiden. VVN raadt organisatoren aan om het praktische gedeelte voor heel april te schrappen. Ze zouden bijvoorbeeld in september of oktober kunnen worden gehouden, aan het begin van het nieuwe schooljaar.

Update 17:20 - Verloven militairen indien nodig ingetrokken

Defensie heeft het personeel de afgelopen week een mailtje gestuurd met de mededeling dat alle verloven, indien nodig, kunnen worden ingetrokken in verband met de coronacrisis. Dat heeft de voorzitter van de vakbond voor burger en militair personeel VBM, Jean Debie, gezegd. "Defensie is paraat als de autoriteiten daarom vragen. Zo zou personeel en materieel kunnen worden ingezet in ziekenhuizen en ic’s als er om wordt gevraagd", aldus Debie. Ook Anne-Marie Snels van vakbond AFMP zegt dat er een mail is verstuurd. ‘'Ik hoop dat het niet gebeurt, omdat dat betekent dat de coronacrisis heviger is geworden. Maar we moeten stand-by staan."

Update 16:57 - Opvang voor kind dat thuis niet goed af is

Kinderen die thuis niet veilig zijn of daar niet aan leren toekomen, kunnen toch naar school of opvang. Gemeenten krijgen de mogelijkheid om hen overdag bijvoorbeeld onder te brengen in de bieb, in een buurthuis of in een klaslokaal, laat onderwijsminister Arie Slob weten. Onmiddellijk nadat de scholen hun deuren sloten wegens de coronacrisis, sloegen leraren al alarm over leerlingen die thuis kwetsbaar zijn. Als kinderen dagenlang in een flatje zitten met ouders die ook niet naar hun werk kunnen en daarover onzeker zijn, kunnen huiselijk geweld en andere problemen op de loer liggen.

Update 16:44 - Designer Outlet Roermond moet dicht op last van Veiligheidsregio Limburg-Noord

De Designer Outlet in Roermond moet vanaf zaterdag dicht. De Veiligheidsregio Limburg-Noord heeft dit besloten omdat er dagelijks nog veel binnen- en buitenlandse bezoekers naar het winkelcentrum trokken. Veiligheidsregio Limburg-Noord weet nog niet wanneer het winkelcentrum weer open gaat.  "Zolang het nodig is blijft de outlet dicht, er is geen einddatum."

Update 16:37 - Dit weekend grote drukte verwacht in natuurgebieden

Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten verwachten dat mensen dit weekend massaal de Nederlandse natuur opzoeken, nu alle sportwedstrijden en evenementen zijn afgelast. De organisaties vermoeden dat de meeste thuiswerkers na een week even naar buiten willen. Bezoekers die de natuur in trekken, moeten zich realiseren dat de parkeerplaatsen snel vol zullen zijn. Het advies is om bij voorkeur op de fiets of te voet naar een park of natuurgebied in de eigen buurt te gaan. Zo zijn natuurbezoekers beter over het land verspreid en worden opstoppingen bij de drukste natuurgebieden voorkomen.

Update 16:25 - Overheid leent zeker 45 miljard tot 65 miljard euro wegens coronamaatrdegelen

De Rijksoverheid verwacht de komende drie maanden tussen de 45 en 65 miljard euro extra te moeten lenen als gevolg van de maatregelen om bedrijven door de coronacrisis heen te loodsen. Dat meldt minister Wopke Hoekstra (Financiën) aan de Tweede Kamer

Update 16:14 - België sluit grenzen voor niet-essentieel in- en uitreizen

België sluit de grenzen voor mensen die niet met noodzakelijke redenen naar het land reizen.De maatregel is al ingegaan. "In het bijzonder worden de toeristische verplaatsingen naar België verboden en zullen grenscontroles voortaan van toepassing zijn", aldus De Crem. "Elke overtreding zal strikt worden gesanctioneerd." Nederlanders kwamen nog deze week geregeld goedkoop tanken in Belgie, maar dit is dus niet meer mogelijk.

Update 16:04 - Youp van 't Hek aan de beterende hand

Youp van 't hek, die in het ziekenhuis ligt met een coronabesmetting, is aan de beterende hand. "Uit mijn ziekenhuisbed kan ik melden dat ik na een donkere periode op de weg terug ben", laat de 66-jarige cabaretier weten aan het AD. Hij bedankt mensen voor hun goede wensen. Youp heeft veel respect voor het verzorgend personeel. "Ik leef mee met mijn vele medepatiënten, wens hen alle kracht en sterkte en maak mijn diepste buiging ooit voor alle mensen in de zorg. Ik heb hun betrokkenheid en keiharde werken met eigen ogen kunnen zien. Laten we met zijn allen duimen voor een goede afloop!"

Update 15:51 - Toeristen uit quarantaine in Vietnam en onderweg naar Nederland

De 25 Nederlandse toeristen die ruim een week in quarantaine hebben gezeten in Vietnam, zijn op weg terug naar Nederland. Ze zijn allemaal negatief getest op het coronavirus en hun quarantaine is opgeheven. Ze zijn vertrokken uit de Vietnamese stad Hoi An, laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten.

Update 15:43 - Rutte: 'Met mij gaat het goed'

Rutte werd tijdens de wekelijkse persconferentie ook nog even gevraagd naar zijn gezondheid. ''Met mij gaat het goed. Je moet zorgen dat je voldoende slaapt en gezond eet, dat doe ik. Ik probeer dit weekend ook nog wat dagdelen iets anders te gaan doen. U bent nog niet van mij af'', sloot Rutte lachend af.

Update 15:26 - Rutte: 'Hamsteren is achterlijk, een soort massahysterie'

Mensen moeten elkaar aanspreken als zij zien dat zij niet genoeg onderlinge afstand van elkaar houden. Dat zei premier Mark Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Hij zei nog steeds mensen te zien die niet op 1,5 meter afstand zijn, merkte hij toen hij vrijdag naar zijn werk fietste. Rutte deed gisteren ook al een dringende oproep aan iedereen om écht afstand te houden, omdat dit veel uitmaakt voor de kans op verspreiding van het coronavirus. De premier hekelde ook opnieuw het grootschalig inslaan van boodschappen dat sommige Nederlanders doen uit angst om straks als de coronacrisis langer duurt, achter het net te vissen. Hamsteren is "achterlijk, een soort massahysterie. Er is geen aanleiding voor", bezwoer de premier.

Update 15:08 - CBR schrapt tot zeker 6 april alle toetsen en examens

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) heeft alle theorie- en praktijkexamens, tussentijdse toetsen, rijtesten, beroepsexamens en cursussen voor drankrijders en 'verkeershufters' tot en met zeker 6 april geschrapt. Eerder werden alle toetsen tussen 16 en 31 maart al geannuleerd. De afgelaste examens kunnen later zonder extra kosten worden ingehaald. Het is voorlopig niet mogelijk om examens te reserveren. Dat moet een run op examenplekken voorkomen.

Update 14:58 - Reisorganisaties halen klanten komend weekend terug naar Nederland

Verschillende Nederlandse reisorganisaties zijn druk bezig om alle Nederlandse toeristen die in het buitenland verblijven terug te halen naar Nederland. Zo haalt Corendon nog 1786 reizigers terug en ANWB Reizen ongeveer duizend. De komende dagen komt het grootste deel van hen thuis. Volgens brancheorganisatie ANVR wachten nog "enkele duizenden" reizigers die een pakketreis boekten op een terugvlucht. Van reizigers die alleen een vlucht hebben geboekt is moeilijker een beeld te vormen. Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt geen compleet beeld te hebben van het aantal Nederlanders in het buitenland.

Update 14:45 - Vierde koninklijke toespraak sinds de Tweede Wereldoorlog.

Koning Willem-Alexander houdt vrijdagavond de vierde bijzondere koninklijke toespraak sinds de Tweede Wereldoorlog. De corona crisis is dan ook uitzonderlijk. Voor de koning is het de tweede keer dat hij Nederland op deze wijze toespreekt. Vijf jaar geleden deed hij dat ook na het neerschieten van vlucht MH17 boven Oekraïne. Koningin Beatrix hield een korte toespraak na de aanslag bij de viering van Koninginnedag in Apeldoorn in 2009. Daarbij was de koninklijke familie zelf het doelwit. De Watersnoodramp in 1953 was voor koningin Juliana aanleiding voor een radiotoespraak, in die tijd nog het gangbare medium. Lees ook: Koning Willem-Alexander spreekt Nederlanders toe over coronavirus

Update 14:39 - Merchandise Eurovisiesongfestival in de uitverkoop

Nu het Eurovisiesongfestival van 2020 is afgelast vanwege het coronavirus, zit de European Broadcasting Union (EBU) met een hele berg merchandise waar ze niets meer aan heeft. Shirtjes, sjaaltjes, tassen, sokken, posters en andere prullaria met daarop Rotterdam 2020 zijn haast waardeloos geworden en worden deels al in de uitverkoop aangeboden in de officiële shop. Lees ook: Eurovisie Songfestival in Rotterdam afgelast vanwege coronavirus

Update 14:20 - Toch geen beslag op voorraden beschermende mondkapjes

Het kabinet neemt toch geen invorderingsbesluit om beslag te kunnen leggen op voorraden beschermende mondkapjes voor de zorgsector. De inmiddels afgetreden minister Bruno Bruins had dat woensdag onder druk van de oppositie toegezegd aan de Tweede Kamer, maar volgens minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) werkt zo'n besluit averechts. "Enkel de aankondiging maakte partijen al schuchter om met ons samen te werken". Het is geen oplossing maar het duurt alleen maar langer om voldoende mondkapjes binnen te krijgen, aldus De Jonge.

Update 14:05 - Kappers mogen onder voorwaarden hun deuren open houden

Kappers mogen hun deuren open houden, mits zij zich houden aan de voorwaarden om het risico van verspreiding van het coronavirus zo klein mogelijk te houden. Dat zei staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) vrijdag na het kabinetsberaad. Omdat het nu eenmaal moeilijk is voor kappers om 1,5 meter afstand te houden, zijn er bijzondere afspraken gemaakt met de kappersbranche. Zo mogen er bijvoorbeeld niet te veel klanten binnen zijn en moet er voldoende afstand tussen iedereen zijn.

Update 13:58 - RIVM: 534 nieuwe besmettingen, 30 patiënten overleden

Sinds gisteren zijn 534 mensen positief getest op het nieuwe coronavirus. Daarmee komt het totaal aantal positief geteste mensen op 2994. Dertig patiënten zijn sinds gisteren aan het virus overleden. Dat heeft het RIVM zojuist bekendgemaakt.  In totaal heeft het virus tot nu toe aan 106 Nederlanders het leven gekost. De leeftijd van de overledenen ligt tussen 63 en 95 jaar. In totaal zijn 643 patiënten opgenomen (geweest) in een ziekenhuis. https://twitter.com/rivm/status/1240986681743941632

Update 13:57 - Marathon van Rotterdam verschoven naar oktober

De veertigste marathon van Rotterdam is verschoven naar zondag 25 oktober. Het hardloopfestijn zou aanvankelijk op 5 april worden gehouden. Door de mondiale uitbraak van het nieuwe coronavirus besloot de organisatie het evenement vorige week tot nader order uit te stellen. De 17.000 startbewijzen voor de uitverkochte jubileumeditie in de Maasstad blijven geldig.

Update 13:29 - Ouderenbond ANBO vindt 'ouderenuurtje' Albert Heijn helemaal niks

Ouderenbond ANBO vindt het 'ouderenuurtje' dat Albert Heijn heeft ingesteld voor 70-plussers, helemaal niks. "Het gaat averechts werken." "Oudere mensen worden gestigmatiseerd", klaagt de bond. Ze vreest ook dat ouderen die toch op een gewoon tijdstip komen, zullen worden weggekeken door andere klanten. "Oudere mensen zijn gewone mensen en moeten dus op elk moment boodschappen kunnen doen, als zij zich maar, net als iedereen, houden aan de richtlijn om 1,5 meter afstand van andere mensen te houden", zegt ANBO-directeur Liane den Haan.

Update 13:18 - Ernstig zieke corona patiënten overgeplaatst naar andere ic-afdelingen

Meer dan dertig ernstig zieke coronapatiënten zijn donderdag overgeplaatst naar intensive care-afdelingen die nog capaciteit over hebben, en vandaag volgen er meer. Dat meldt voorzitter Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC). Vooral in Noord-Brabant, waar de meeste besmettingen zijn, is de toestroom op de ic's groot. Om de druk wat van de ketel te halen en bedden vrij te houden voor de volgende golf zieken, worden patiënten naar ziekenhuizen boven de rivieren gebracht.

Update 13:13 - Al dertig reizigers geweigerd op Nederlandse luchthavens

De marechaussee heeft op Schiphol en Eindhoven Airport sinds donderdagavond 18.00 uur al dertig vliegtuigpassagiers de toegang tot Nederland geweigerd. Dat bevestigt een woordvoerder. "Heel zuur voor die mensen, dat ze meteen weer terug moeten naar hun land van herkomst." Hij hekelt in dit verband ook de rol van de luchtvaartmaatschappijen, die reizigers gewoon hebben laten instappen ondanks het inreisverbod.

Update 13:01 - Martin van Rijn nieuwe minister Medische Zorg

Martin van Rijn volgt de donderdag afgetreden Bruno Bruins op als minister voor Medische Zorg. Dat heeft premier Mark Rutte vrijdagmiddag bekendgemaakt. De PvdA'er treedt tijdelijk toe tot het kabinet en zal de komende drie maanden aanblijven. Van Rijn was in het vorige kabinet staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Volgens de premier vragen deze moeilijke tijden om een persoon die veel verstand van zaken heeft en meteen ingezet kan worden. Het is nog niet bekend wanneer de nieuwe minister beëdigd zal worden.

Update 12:53 - 10.000 extra handen in de zorg

Al bijna 10.000 mensen die eerder in de zorg hebben gewerkt hebben zich aangemeld om te helpen in de strijd tegen het nieuwe coronavirus. Het om mensen met een zorgachtergrond die ander werk zijn gaan doen, maar ook gepensioneerden en medisch studenten. Ook zijn er meerdere ic-verpleegkundigen die zich hebben gemeld, zegt de beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden. "Bovendien hebben zich ook enkele verpleegkundigen gemeld die zelf het coronavirus al hebben gehad en zich daarom extra willen inzetten." De beroepsorganisatie gaat samen met het ministerie van Volksgezondheid en werkgevers bekijken waar de nieuwe zorgmedewerkers het hardst nodig zijn. Ze krijgen vrijdag een mail van het zogeheten Landelijk Coördinatiepunt voor Zorgprofessionals waarin ze worden bijgepraat.

Update 12:35 - Vissers keren terug in 'totaal ander land'

Vissers die sinds zondag op zee waren, zijn vrijdag terug aan wal gegaan in Den Haag. Ze zijn in een ander Nederland terechtgekomen: op zee is iedereen vooral hard aan het werk, maar hier lijkt de wereld stil te staan. Zo zijn nu ook alle restaurants dicht en dat merken de vissers maar al te goed, vertellen ze aan Hart van Nederland

Update 12:24 - Nieuwe minister waarschijnlijk vrijdag al bekend

De persoon die de afgetreden minister Bruno Bruins moet opvolgen wordt zo goed als zeker vrijdag al gepresenteerd. Dat melden bronnen in Den Haag. Bruins trad donderdag plots af omdat hij oververmoeid is geraakt door de coronacrisis. Woensdag viel hij flauw tijdens een debat in de Tweede Kamer. De VVD'er was de afgelopen weken zeer druk met de bestrijding van het nieuwe coronavirus. Bruins moet de komende tijd van artsen rust houden, het is onduidelijk hoe lang. Vanwege die onzekerheid besloot hij op te stappen. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid heeft de corona-bestrijding permanent overgenomen.

Update 11:56 - Ouders moeten rekening kinderopvang blijven betalen

Ouders moeten de rekening van de kinderopvang blijven betalen, ook al mogen ze tijdelijk geen gebruik maken van de kinderopvang. Het kabinet komt snel met een oplossing voor de gemaakte kosten, zegt staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken). Alleen ouders in zogenoemde vitale beroepen zoals de zorg en hulpdiensten mogen hun kinderen naar de opvang brengen. Die maatregel in de strijd tegen het coronavirus duurt zeker tot 6 april.

Update 11:52 - SEH-arts Heleen beantwoordt vragen over coronavirus op Instagram

Heleen Lameijer werkt als arts op de Spoedeisende Hulp. Vanaf 12.00 uur gaat ze proberen zoveel mogelijk vragen over corona te beantwoorden op Instagram. De arts hoopt met op deze manier de spanningen die mensen tijdens de coronacrisis ervaren te verminderen. “Er is veel fake news over corona in omloop. Ik wil mensen graag de juiste informatie verschaffen, want kennis reduceert angst.” Lees ook: Arts Spoedeisende Hulp beantwoordt vragen over corona op Instagram

Update 11:48 - Duizenden mondkapjes uit China voor Limburgse ziekenhuizen

Een medewerkster van het Brightlands China Center op de Healthcare Campus in Maastricht heeft een partij van 7000 mondkapjes weten te regelen voor zorghulpverleners in de provincie. Dat laat gouverneur Theo Bovens weten in een bericht op de website van de provincie Limburg. De mondkapjes komen vandaag aan in Nederland en gaan daarna direct naar de zorgmedewerkers van het Academisch Ziekenhuis in Maastricht en de ziekenhuizen van Zuyderland.

Update 11:25 - Grapperhaus: Nederland voorlopig niet toe aan avondklok

Nederland krijgt voorlopig geen avondklok, zoals in delen van Duitsland al actief is. Dat zegt minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. De minister is dagelijks in gesprek met zijn collega's in België en Duitsland over de maatregelen die in de drie landen worden genomen. Volgens Grapperhaus lijken die "pakketten" erg op elkaar, los van de kleine lettertjes. Grapperhaus vindt het "heel erg goed" dat hij in een drukke Amsterdamse wijk om acht uur 's avonds nog maar weinig straatgeluiden hoort. "Ik denk dat mensen echt heel goed begrijpen: we moeten nu even heel geconcentreerd met elkaar ons gedragen op een goeie manier."

Update 11:12 - Nieuwe asielzoekers worden ondergebracht op Groningse kazerne

Asielzoekers die de komende tijd in Nederland aankomen, worden ondergebracht in een Groningse kazerne. Ze kunnen niet terecht in de gewone asielzoekerscentra omdat die wegens de opmars van het coronavirus hun deuren zoveel mogelijk gesloten houden. De asielprocedure ligt stil.

Update 11:05 - 'Ga de komende dagen eens naar de groenteboer of slager'

Minister Carola Schouten (Landbouw) roept Nederlanders op om de komende dagen eens wat vaker naar de groenteboer, notenboer, visboer, bakker of slager te gaan. "Dat zijn allemaal mensen die heel hard aan het werk zijn om ons van voedsel te voorzien", zegt Schouten. Volgens de minister gaat er nu veel aandacht uit naar de supermarkten, "maar er zijn ook heel veel andere mensen die prachtige producten verkopen. Laten we daar af en toe eens even binnenlopen."

Update 10:56 - Minister Van Veldhoven terug op ministerie na week in thuisisolatie

Minister Stientje van Veldhoven (Milieu en Wonen) is vrijdag weer op haar ministerie aan de slag gegaan na een week verplicht thuis werken. Ze had contact gehad met haar Franse ambtgenoot Brune Poirson, die later het coronavirus bleek te hebben. Bij de inloop van de ministerraad zei de bewindsvrouw dat haar thuisisolatie een voorzorgsmaatregel was. "Ik ben niet ziek geweest en heb ook geen klachten gehad." Ook minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) en staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid) werken vanuit huis omdat ze in contact zijn geweest met mensen die het virus onder de leden bleken te hebben.

Update 10:49 - Huisartsen als 'maanmannetjes' op bezoek bij potentiële coronapatiënten

Huisartsen die een patiënt met corona-achtige klachten thuis gaan bezoeken, hullen zich daarvoor de komende tijd geheel in beschermende pakken. Alleen met muts, bril, masker, beschermpak en overschoenen komen ze binnen bij iemand die hoest, niest of verkouden is en niet naar de praktijk kan komen. Volgens huisartsenpraktijk De Schakel in Nijmegen verkleden de dokters zich al op de praktijk. Geheel beschermd rijden ze naar de patiënt. Het 'maanmannetjespak' gaat pas bij terugkeer op de praktijk weer uit. Op die manier proberen de huisartsen niet alleen te voorkomen dat ze besmet raken, maar ook dat ze het virus bij de patiënt naar binnen brengen.

Update 10:10 - RIVM: vermijd contact met huisdieren

Het RIVM adviseert mensen die het coronavirus hebben om contact met huisdieren zoveel mogelijk te vermijden. Hoewel er op dit moment geen bewijs is dat huisdieren het coronavirus kunnen krijgen of overdragen, wordt baasjes afgeraden hun dieren te aaien, knuffelen, kussen of te laten likken. Coronapatiënten die in thuisisolatie zitten wordt geadviseerd in een aparte kamer te verblijven en hun huisdier daar niet binnen te laten. Honden mogen nog wel gewoon worden uitgelaten. https://twitter.com/rivm/status/1240920108081479682

Update 10:03 - Driekwart hart- en vaatpatiënten heeft angst voor coronavirus

Driekwart van de mensen met hart- en vaatziekten is bang om besmet te raken met het coronavirus. Dat blijkt uit een peiling van expertisecentrum Harteraad. De patiënten behoren tot de risicogroep, voor wie besmetting met het virus ernstiger gevolgen kan hebben dan voor mensen die helemaal gezond zijn. Velen van hen zitten met veel vragen en onduidelijkheden, bijvoorbeeld over het risico om aan het virus te overlijden en de druk op de zorg.

Update 09:55 - YouTube verlaagt streamingkwaliteit in Europa

In navolging van Netflix gaat nu ook YouTube de streamingkwaliteit van haar video's tijdelijk verlagen vanwege de coronacrisis. Zo moet worden voorkomen dat te veel druk komt te staan op het internet nu vele duizenden Europeanen telewerken of thuis filmpjes kijken.

Update 09:22 - 3FM-dj diep ontroerd door 'You'll Never Walk Alone'-actie

In heel Europa, en ook op een aantal zenders in de VS, klonk vrijdagochtend om 08.45 uur precies You’ll Never Walk Alone van Gerry & The Pacemakers. De actie was opgezet door 3FM-dj Sander Hoogendoorn. Hoogendoorn was diep ontroerd en sprak zichzelf vlak voor de plaat moed in om niet in huilen uit te barsten: "Nu niet huilen, Hoogie. Deze is voor alle vakkenvullers, alle schoonmakers, alle maaltijdbezorgers, agenten en niet te vergeten onze helden in de zorg en het onderwijs. Jullie zijn niet alleen." In Nederland deden vrijwel alle grote zenders mee; van alle publieke zenders tot Radio 10, Veronica, Radio 538, Qmusic en 100% NL. Ook speelden de carillons van veel grote kerken in Nederland het nummer. Dit gebeurde onder meer in Groningen, Haarlem, Zwolle en Baarn.

Update 09:13 - 'Houd wc's open voor vrachtwagenchauffeurs'

Plekken langs de weg zoals wegrestaurants en benzinepompen moeten hun sanitaire voorzieningen open houden voor vrachtwagenchauffeurs, die juist nu extra hard werken om winkels te bevoorraden. Die oproep doet minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat). Een vrachtwagenchauffeur vertelde vrijdag op Radio 1 dat hij en collega's van hem de toegang geweigerd wordt tot wc's langs de weg. "Dat is totaal idioot", zegt Van Nieuwenhuizen. "Ook die mensen die bij pompen werken, willen als ze naar huis gaan iets in de schappen aantreffen." Ze roept pompen en wegrestaurants op de chauffeurs juist "met open armen te ontvangen".

Update 09:04 - Koning Willem-Alexander houdt toespraak over de coronacrisis

Koning Willem-Alexander houdt vanavond om 19.00 uur een toespraak op televisie over de coronacrisis in Nederland. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekend gemaakt. De toespraak is rechtstreeks te volgen bij SBS6. https://twitter.com/koninklijkhuis/status/1240913754906398720

Update 09:00 - 'Nederlanders in Vietnam gaan naar huis'

De groep Nederlanders zie door de uitbraak van het nieuwe coronavirus vastzaten in Vietnam, komen terug naar Nederland. Dat zegt Tom Baars vrijdagochtend tegen Hart van Nederland. Hij staat in nauw contact met zijn ouders, die in het Aziatische land vastzitten. De Nederlanders hebben toestemming gekregen om te vliegen en gaan vrijdagmiddag met een binnenlandse vlucht naar Ho Chi Minh-stad. Vanuit daar vliegen ze via Dubai naar Brussel.

Update 08:35 - Albert Heijn stelt boodschappenuurtje in voor 70-plussers

Supermarktketen Albert Heijn heeft vanaf maandag een speciaal uurtje voor ouderen. Mensen van boven de 70 kunnen dan op werkdagen tussen 07.00 en 08.00 uur terecht voor hun boodschappen voordat de winkel voor iedereen opengaat. Op die manier lopen ze minder risico het coronavirus op te lopen en hebben ze minder kans om mis te grijpen. In diverse andere landen hadden supermarkten al speciale openstellingen voor ouderen en soms ook voor zorgpersoneel. Vanuit de politiek waren de supermarkten al opgeroepen om met zo'n uur te komen.

Update 08:35 - Huizenprijzen zullen minder hard stijgen door coronacrisis

De huizenprijzen zullen vanwege de coronacrisis minder hard stijgen. Dat verwachten economen van de Rabobank. "De maatregelen om de virusuitbraak in te dammen, waaronder gesloten scholen en de oproep tot social distancing, kunnen het lastiger maken om een huis te bezichtigen," zegt Rabo-econoom Carola de Groot. Volgens haar kan dit, samen met de terugval in werkgelegenheid en inkomsten, tijdelijk de vraag naar koopwoningen verminderen. Ervan uitgaande dat de virusuitbraak in het tweede kwartaal wordt bezworen en de economie in de rest van het jaar herstelt, houdt Rabobank rekening met minder huizenverkopen en een lagere prijsgroei in de eerste helft van 2020. "Later in het jaar verwachten wij dat het grote tekort aan huizen en de lage hypotheekrentes weer de overhand zullen krijgen op de woningmarkt", aldus De Groot.

Update 08:17 - Bouwmarkt Praxis: 'Bezoek aan onze winkels is geen gezinsuitje'

Bouwmarkt Praxis vraagt haar klanten om zoveel mogelijk alleen naar de winkel te komen en om doelgericht aankopen te doen. "Het bezoek aan onze winkels moet niet als uitje met het gezin worden gezien", schrijft de kluswinkel op Facebook. De oproep moet ervoor zorgen dat niet teveel mensen tegelijk in de winkels aanwezig zijn.

Update 08:02 - Nederlandse horeca bedankt gasten, ondernemers en premier Rutte

De Nederlandse horeca bedankt gasten, ondernemers en politici voor hun steun in de tijd waarin het coronavirus om zich heen grijpt. Dat doet de organisatie in een paginagrote advertentie die vrijdag in De Telegraaf staat. Ook mensen met een vitaal beroep, horecaleveranciers en premier Mark Rutte worden in het zonnetje gezet. "Ondanks dat veel mensen in Nederland worden opgeroepen zo min mogelijk sociale contacten aan te gaan, staan jullie dag en nacht voor ons klaar", schrijft branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland, die zich daarmee richt tot zorgverleners en anderen die vitale beroepen uitoefenen. "De Nederlandse horeca heeft enorm veel respect voor jullie." Daarnaast worden horecaondernemers bedankt voor de "ontroerende initiatieven" die zijn opgezet "om een belangrijke bijdrage te leven aan de Nederlandse samenleving". Verder hoopt de KHN horecagasten snel weer te ontvangen in "de huiskamer van de samenleving".

Update 07:40 - 'Te weinig oog voor gehandicaptenzorg in crisisaanpak coronavirus'

In de crisisaanpak vanwege het coronavirus lijkt er te weinig oog te zijn voor de gehandicaptenzorg. Directeur Frank Bluiminck van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland zegt in De Telegraaf dat bij zorgorganisaties grote onrust heerst over tekorten aan tests en bescherming, maar ook over de vraag of er wel financiële overheidssteun komt. "Van hen hoor ik dat er te weinig tests en beschermingsmiddelen beschikbaar zijn voor mensen met een beperking. Bij de verdeling ervan worden de locaties van zorginstellingen waarin zij verblijven beschouwd als thuissituaties. Mensen met beperkingen delen hun verblijf echter vaak met veel medebewoners en er komen natuurlijk ook zorgmedewerkers over de vloer. Bovendien hebben zij vaak een kwetsbare gezondheid", aldus Bluiminck.

Update 07:33 - Groningse onderzoeker werkt aan coronamedicijn

Onderzoeker Paul Hagedoorn aan de Rijksuniversiteit Groningen hoopt over vier weken een werkend medicijn tegen het nieuwe coronavirus op mensen te kunnen testen. Dat schrijft universiteitsblad Ukrant donderdag. In eerste wetenschappelijke onderzoeken komt naar voren dat sommige bestaande medicijnen, zoals het malariamiddel chloroquine, mogelijk werken tegen het nieuwe coronavirus. Hagedoorn werkt nu al een kleine twee weken aan een manier waarop chloroquine op een zo efficiënt mogelijk manier kan worden toegediend aan corona-patiënten. Dat zou via speciale 'inhalatoren' moeten kunnen, denkt de onderzoeker. Hij is inmiddels zo vergevorderd dat er wat hem betreft nu naar gezonde testpersonen moeten worden gezocht. Er is een kans dat het nieuwe corona-medicijn al over vier weken kan worden getest. Lees ook: In Groningen wordt hard gewerkt aan een medicijn tegen corona

Update 07:11 - Radiostations in heel Europa draaien 'You'll Never Walk Alone'

Radiostations in heel Europa draaien om 8.45 uur tegelijkertijd de klassieker You'll Never Walk Alone van Gerry & The Pacemakers. Het gaat om een actie die bedacht en opgezet is door 3FM-dj Sander Hoogendoorn. Hij hoopt heel Europa met elkaar te verenigen in de huidige coronacrisis. Volgens Hoogendoorn is er behoefte aan saamhorigheid. Het nummer You'll Never Walk Alone, dat voornamelijk over hoop en veerkracht gaat, past daar perfect bij. "Het is een liedje met een universele boodschap over verbondenheid en zonder opsmuk. Je kunt het perfect vertalen naar de huidige crisis." In Nederland doen vrijwel alle grote zenders mee van alle publieke zenders tot Radio 10, Veronica, Radio 538, Qmusic en 100% NL. https://twitter.com/radioveronica/status/1240879996358365184?s=20

Update 07:05 - Drogisterijen doen oproep aan consumenten

Drogisterijen roepen mensen op om niet meer medicijnen in te kopen dan ze normaal zouden doen. Kruidvat, Etos, DA, DIO, Trekpleister en zelfstandige drogisterijen merken dat consumenten de afgelopen dagen veel meer zelfzorggeneesmiddelen kopen zoals pijnstillers en koortsremmers. De winkels doen daarom vrijdag in een paginagrote advertentie in landelijke kranten een oproep. Ze benadrukken dat er genoeg is voor iedereen. "Koop dus hoeveelheden die je normaal ook koopt, dan kunnen wij onze winkels normaal blijven bevoorraden. Anders kan het gebeuren dat we de volgende klant 'nee' moeten verkopen."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.