Terug

Volg Hart van Nederland

Gennaro zit door lockdown vast in India: 'Agenten delen stokslagen uit'

Politiek

30 mrt 2020, 19:34

Wat een onvergetelijke vakantie in India had moeten worden, is voor Gennaro Zimmerman uit Arnhem veranderd in een hel. Sinds het land een 'lockdown' heeft afgekondigd vanwege het coronavirus mag niemand meer de straat op. Wie dat wel doet, krijgt stokslagen van de politie. Volg het laatste nieuws over het coronavirus via ons liveblog Het wordt ook wel 'de grootste lockdown ooit ter wereld' genoemd. Maar liefst 1,3 miljard Indiërs moeten binnenblijven, dat is een zesde van de wereldbevolking. Met de maatregel wil India de verspreiding van het coronavirus tegengaan.

Stokslagen

Voor Nederlanders in het Aziatische land betekent het dat ze geen kant op kunnen. Gennaro Zimmerman (34) zit vast in de stad Udaipur, op ongeveer 650 kilometer afstand van New Delhi. "Er hangt een hele rare sfeer hier. Niemand durft de straat op, mensen zijn heel bang voor de politie", aldus Gennaro. Hij ziet dagelijks gebeuren dat Indiërs die toch de straat op gaan, met stokken worden geslagen door agenten. Gelukkig is dat hem tot op heden bespaard gebleven. "Maar die stokslagen maken me wel angstig. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor de mensen hier. Mensen worden zelfs vernederd. Ze moeten kunstjes doen."

Zonder eten

Doordat Gennaro onder geen beding uit zijn verblijf mag, heeft hij dagenlang amper te eten gehad. "Eén keer is het gelukt om bij de winkel te komen. Ik heb de politieagenten daarvoor bijna moeten smeken. Maar dat eten raakt nu ook weer bijna op, dus dat wordt een uitdaging voor de komende tijd." De Arnhemmer wil graag weg uit India, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Het was de bedoeling dat hij na zijn vakantie op 25 maart zou terugvliegen naar Nederland, maar die vlucht werd geannuleerd. Lees ook: Overheid geeft miljoenen uit om gestrande reizigers terug te halen Gennaro heeft zijn hoop nu gevestigd op de Nederlandse overheid. Die is bezig met zogenaamde repatriëringsvluchten om Nederlanders naar huis te halen. "Er was al een vlucht vanuit Nederland, maar daarvoor moest je KLM bellen en die waren onbereikbaar", baalt hij. Ook via de Nederlandse ambassade wordt hij niet veel wijzer.

Eenzaam

Als er een repatriëringsvlucht komt, is het maar de vraag of Gennaro überhaupt het vliegveld in New Delhi kan bereiken. "De politie laat onder geen enkele voorwaarde reizen over straat. Ik ben wel aan het kijken naar de mogelijkheden, maar je met alleen een vliegticket mag je de straat niet op. Misschien met een pas van de overheid of speciale regeling wel." Lees ook: Einde in zicht van moeizame reis op cruiseschip MS Zaandam: 'Eerst zien dan geloven' Tot het zover is, vermaakt Gennaro zich noodgedwongen met de middelen die hij heeft. "Op mijn kamer heb ik een boek, dat heb ik al twee keer uitgelezen. Er is verder geen televisie, er zijn geen spelletjes. Af en toe praat ik met de eigenaars van de guesthouse waarin ik verblijf, maar je wordt er wel een beetje eenzaam van zo."

Reactie

Buitenlandse zaken laat aan Hart van Nederland dat ze bekend zijn met de gestrande reizigers in India. "In het kader van bijzondere bijstand buitenland doen we alles wat we kunnen om repatriëring mogelijk te maken. Daar wordt op dit moment hard aan gewerkt. Natuurlijk is het belangrijk dat Nederlanders veilig naar een luchthaven kunnen reizen, we staan hierover in contact met de Indiase autoriteiten."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.