Milieu en Gezondheid
20 mrt 2020, 06:30
Een Groningse onderzoeker hoopt over vier weken een werkend medicijn tegen het nieuwe coronavirus op mensen te kunnen testen. Dat schrijft universiteitsblad Ukrant donderdag. Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus Wereldwijd wordt er met man en macht gewerkt aan een werkend middel tegen het dodelijke virus. De ziekte heeft wereldwijd al meer dan 10.000 levens gekost, in Nederland zijn tot nu toe 76 mensen bezweken. In de eerste wetenschappelijke onderzoeken komt naar voren dat sommige bestaande medicijnen, zoals het malariamiddel chloroquine, mogelijk werken tegen het nieuwe coronavirus. Alleen is nog niet duidelijk hoe het bij mensen zou kunnen werken. Paul Hagedoorn, onderzoeker farmaceutische technologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, is daarom meteen aan de slag gegaan met het malariamiddel. Dat vertelt de onderzoeker donderdag aan het universiteitsblad.
Hij werkt nu al een kleine twee weken aan een manier waarop het medicijn op een zo efficiënt mogelijk manier kan worden toegediend aan patiënten. Hagedoorn heeft daar ervaring mee: eerder deed hij dit namelijk ook voor de longaandoeningen astma en COPD. Onderzocht wordt hoe het malariamiddel via speciale 'inhalatoren' aan besmette mensen kan worden gegeven. "Je brengt de medicijnen rechtstreeks naar het doelgebied. De longen", legt Hagedoorn uit in het blad. Het is hem gelukt om de chloroquine zo minuscuul te maken dat het aan een corona-patiënt gegeven kan worden. Ook de speciale inhalator, de cyclops, is al voor handen: Hagedoorn ontwikkelde deze volgens Ukrant samen met hoogleraar farmacie Erik Frijlink en heeft er een patent op.
Nu moeten er wat de onderzoeker betreft zo snel mogelijk gezonde testpersonen gevonden worden. Dierproeven zouden niet nodig zijn, omdat het om een bestaand medicijn gaat. Het wordt nu alleen op een andere manier gebruikt. Het universiteitsblad schrijft dat de medisch ethische toetsingscommissie haast maakt om de eerste proeven snel mogelijk te maken. Er is een kans dat het nieuwe corona-medicijn al over vier weken kan worden getest. "Als de proeven naar tevredenheid lopen, dan kan het heel snel naar patiënten gaan", hoopt Hagedoorn. De onderzoeker denkt dat het in ieder geval sneller gaat dan bij de opties die collega’s in het buitenland onderzoeken.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.