Terug

Volg Hart van Nederland

Moeder verdronken Adonay (11) wil school en zwembad voor de rechter slepen

nieuws

11 feb 2020, 21:05

Merhawit Kidane vindt dat de school en het zwembad schuld hebben aan de dood van haar 11-jarige zoon Adonay. De jongen woonde nog maar net in Nederland en verdronk vorige week in het Friese Lemmer tijdens zijn eerste zwemles. Kidane wordt thuis in Balk getroost door naaste vrienden. Ze is verdrietig, vertelt de moeder aan Hart van Nederland. Maar Kidane is ook vastberaden om gerechtigheid te krijgen voor haar zoon. Met de beschuldigende vinger wijst ze naar het zwembad en de school van haar zoon. Voordat de fatale zwemles begon, zou ze meerdere keren aan de school hebben gevraagd of ze bij de les aanwezig mocht zijn.

'Ik mocht niet mee'

"Mijn zoon was nieuw in Nederland, hij sprak de taal niet", vertelt Kidane. De moeder was drie jaar gescheiden van haar zoon. Zelf is ze vier jaar geleden gevlucht uit Eritrea. In oktober vorig jaar kwam ook Adonay eindelijk naar Nederland. "Hij kon niet zwemmen. Mag ik mee met mijn zoon naar zwemmen, vroeg ik, maar zij zeiden dat dat niet mocht. Ik heb het drie keer gevraagd." De politie onderzoekt de dood van haar zoon. Lees ook: 11-jarige Adonay verdronken in zwembad in Lemmer Adonay zat op De Cocon, een basisschool voor kinderen van het asielzoekerscentrum in Balk en andere kinderen uit het buitenland. Rika Tulner van scholenkoepel Stichting Nije Gaast kan het verhaal van de moeder nog niet bevestigen. "Ik weet niet of ze het drie keer heeft gevraagd, dat zijn haar woorden." Tulner weet wel dat het niet gebruikelijk is dat ouders meegaan naar het zwemonderwijs. "Ik herken deze woorden niet uit de verhalen die ik van de personeelsleden heb gehoord."

Voor de rechter

Toch laat Kidane het er niet bij zitten. Ze wil dat de school voor de rechter wordt gesleept. "Ik wil de bewakingsbeelden zien. Ik wil weten wat er is gebeurd", zegt ze. Tulner begrijpt de boosheid van de moeder, maar zegt dat de leraren niets fout hebben gedaan. "Ik weet dat ze er heel goed en zorgvuldig mee om zijn gegaan en de kinderen goed hebben voorbereid."

'Grote schok bij iedereen'

De schok is groot bij alle betrokkenen. Na het drama van donderdag zijn dezelfde avond nog de docenten die getuige waren van de verdrinking bij elkaar gekomen. Er is slachtofferhulp ingeschakeld. "Dit is erger dan erg", zegt Tulner. "Het is natuurlijk de allerergste nachtmerrie die je kan overkomen, we zijn er allemaal behoorlijk van ontdaan. Het gaat ons nu om de zorg voor iedereen." De gemeente De Friese Meren, Vluchtelingenwerk en anderen proberen Kidane bij te staan. Burgemeester Fred Veenstra ging bij haar op bezoek. "We kijken nu iedere dag hoe we de moeder kunnen helpen", aldus de burgemeester.

21.000 euro aan donaties

Voor Kidane en haar vrienden is het nu vooral veel regelen. Adonay is dinsdag met het vliegtuig naar Eritrea gebracht. De snelle repatriëring is mogelijk geworden dankzij een snelle lening en ruim 21.000 euro aan donaties. "Het is zo schrijnend, het raakt je in het hart," vertelt Margé Hof. Ze werd door de moeder gevraagd om de crowdfundactie op te zetten. "Zelf spreekt ze niet zo goed Nederlands, dus vroegen ze mij om een tekst te schrijven." "Dat er zoveel mensen bereid zijn om geld te geven om Adonay in zijn thuisland te begraven, is echt fantastisch", voegt burgemeester Veenstra toe. Adonay wordt woensdag in zijn geboortedorp in Eritrea begraven.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.