Terug

Volg Hart van Nederland

Opnieuw heftige dag voor nabestaanden tramaanslag: 'Je bent een laf varken'

112

3 mrt 2020, 10:42

Het is de tweede dag in de rechtszaak tegen Gökmen T., de man die vorig jaar vier mensen doodschoot in een Utrechtse tram. Dinsdag staat het proces in het teken van de slachtoffers. Gökmen T. (38) heeft bekend dat hij op 18 maart 2019 het vuur opende in een tram die op dat moment over het 24 Oktoberplein reed. Ook schoot de Utrechter op omstanders. Na een klopjacht werd hij dezelfde dag opgepakt. Vier mensen overleefden de tramaanslag niet en er vielen meerdere gewonden. Het Openbaar Ministerie beschouwt de meervoudige moord als een terreurdaad. De eerste dag van de inhoudelijke behandeling verliep maandag tumultueus: verdachte T. stak meerdere keren zijn middelvinger op naar de rechters, maakte kusgebaren naar de vrouwlijke officieren van justitie. Ook bespuugde hij zijn eigen advocaat. Ook dinsdag ging het mis in de zaal. Lees ook: Welke straf krijgt tramschutter Gökmen T.? Maandag vertelden de eerste slachtoffers en nabestaanden hun verhaal in de rechtszaal. Dinsdag wordt er opnieuw tijd en ruimte vrijgemaakt voor hun persoonlijke verklaringen. Ook mogen de advocaten de ingediende schadeclaims toelichten. Hart van Nederland-verslaggever Léon Mastik zit in de rechtbank en doet live verslag van de zitting.

'Je bent een lafaard'

Als eerste komen de nabestaanden van Roos aan het woord. Het 19-meisje uit Vianen overleefde de tramaanslag niet. Haar moeder vertelt dat er veel emoties door haar heen gaan. "Ik heb in mijn hoofd T. al zo vaak laten verdwijnen, maar zoveel aandacht verdient hij niet." https://twitter.com/LeonHvNL/status/1234765947753390080 De moeder zou willen schreeuwen van pijn. Ze wijst tot slot naar de tramschutter. "Dat daar heeft me alles afgenomen. Maar een ding kan hij nooit van me afnemen: mijn liefde voor Roos." Ook de zus van het slachtoffer komt aan het woord. ''Mijn leven staat sinds 18 maart 2019 stil', begint zij haar verklaring. ''18 maart is een zwarte dag in mijn leven, ik heb er geen handleiding bij gekregen hoe ik hier mee om moet gaan'', eindigt ze. Gökmen T. hoort het in een kring van agenten onbewogen aan, terwijl de nabestaanden tranen in hun ogen hebben. https://twitter.com/LeonHvNL/status/1234769313489395712 Van de nabestaanden van Roos komt vader René als laatst aan het woord. Zodra hij begint te praten begint T. weer te grijnzen, hierdoor schiet René uit zijn slof. ''Als je ooit buiten kom, hoop ik dat Allah je pakt.'' Meer dan een 'hahaha' komt er niet uit de verdachte. ''Ik vind je een varken'', reageert vader René. Hij trilt van boosheid. "Waarom heb je zelfs twee keer op mijn dochter geschoten? Was één keer schieten niet voldoende? Waarom moest je mijn dochter ook nog in haar rug schieten? Intens laf", zei de vader. Na de relaas van de vader vraagt de rechter hij zich tot de rechtbank wil richten. Kort daarna sluit hij zijn verklaring af. https://twitter.com/LeonHvNL/status/1234770548564971520 Lees ook: Nabestaanden tramaanslag Utrecht spreken: 'Mijn leven is totaal verwoest'

''Mijn broer wilde altijd mensen helpen'

Na een korte schorsing komen de nabestaanden van een ander slachtoffer aan het woord. De familie wil het de naam van het slachtoffer zoveel mogelijk buiten de publiciteit houden. Het 49-jarige slachtoffer uit Utrecht werd tijdens de aanslag dodelijk getroffen. Zijn zus begint met het voorlezen van haar slachtofferverklaring. Het was hij, die aan de noodrem in de tram trok nadat T. begon met schieten. ''Zo was hij'', vertelt ze verder. ''Altijd proberen anderen mensen te helpen''. https://twitter.com/LeonHvNL/status/1234779192597893120 Het slachtoffer werd in zijn rug geraakt door T. toen hij door het raam van de tram sprong. De andere zus van het slachtoffer vult aan: ''Wat een laffe daad!'' Het slachtoffer laat een gezin achter en zij moeten, sinds een jaar, het zelf zien te rooien. ''Door alle stress ontstaan er scheurtjes die hij, mijn broer, had kunnen lijmen met zijn humor'', vertelt zij snikkend verder. Artikel gaat verder onder de video: Ook de vader van een slachtoffer komt aan het woord. Hij heeft vooral veel bewondering voor de rechter, die het allemaal aan moet horen. ''Wat daar voor u zit heeft mij zoon om het leven gebracht. Erger kan niet.'' Vragen voor T. heeft de vader van het slachtoffer niet. ''Ik heb gehoord dat hij zwakbegaafd is, dus ik zal hem geen vragen stellen.'' Gökmen lacht weer wat. ''En anders geeft hij er toch geen antwoord op...'' Wel vraagt de vader zich hardop af hoe het mogelijk is dat dit onmens nog vrij buiten liep. ''Hoe kan het dat hij zo'n aanslag kon plegen?'' Op 1 maart 2019, ruim twee weken voor de aanslag in Utrecht, werd T. vrijgelaten uit de gevangenis. Dit terwijl hij kort daarvoor een cipier zou hebben mishandeld.

'Jammer, jammer'

Na het middaguur wordt de zitting weer hervat en neemt het 21-jarige slachtoffer Eline plaats achter de microfoon. Eline zat die bewuste dag ook in de tram. ''Ik heb zorgen die een 21-jarige niet hoort te hebben. Al die zorgen zijn gekomen toen ik op 18 maart in een tram stapte en een man tegenkwam die vol zat met haat en woede.'' De vrouw probeerde de vluchten uit de tram maar verzwikte toen haar enkel. ''Toen wist ik dat ik de lul zou zijn'', vertelt ze verder. Na de aanslag lag de vrouw dagen in coma en moest meerdere operaties ondergaan. Ze heeft een incomplete dwarslaesie. Toen ze uit coma ontwaakte brachten reflexen haar telkens terug in een verdedigingshouding. Ze heeft nog steeds last van paniekaanvallen. Ook moest zij opnieuw leren lopen. https://twitter.com/LeonHvNL/status/1234797629491601409 Het gaat opnieuw mis in zaal als Eline haat verklaring af wilt sluiten. ''Je hebt mij niet verslagen Gökmen'', richt zij zich rechtstreeks tegen de verdachte. Hierop reageert T. met de woorden ''Jammer, jammer'', terwijl hij glimlacht. De emoties lopen nu heel hoog op. De jonge vrouw loopt hevig geëmotioneerd naar buiten. Familie van het slachtoffer lopen met haat mee naar buiten. Een enkeling roept nog naar T. dat hij een stuk stront is. De verdachte werd direct daarna door agenten scheldend afgevoerd. De recht besluit de zitting voor korte duur te schorsen. Bij terugkomst vertelt de rechter dat Gökmen T. gedurende zijn strafproces niet meer aanwezig zal zijn in de rechtszaal als slachtoffers en nabestaanden ook aanwezig zijn. https://twitter.com/LeonHvNL/status/1234798869873070080

T. hoort verklaringen via een videoverbinding

Nadat de verdachte uit de zaal is verwijderd begint de 22-jarige Melanie aan haar verklaring. De jonge vrouw was een van de zwaargewonden bij de aanslag. ''De man (T.) draait naar haar toe, schiet en raakt. 1 millimeter naast mijn hart.'' Ze beschrijft hoe haar wond dichtdrukt terwijl ze haar vader probeert te bereiken. Ze breekt als ze bij dat moment komt. In de zaal is het ook te horen dat de familie van Melanie het zwaar heeft. Hoewel T. niet aanwezig kan hij middels een videoverbinding de verklaring wel volgen. De mensen in de zaal kunnen hem ook zien zitten. https://twitter.com/LeonHvNL/status/1234801143215198208 Als Melanie wordt ontslagen uit het ziekenhuis merkt ze dat zij nu bang is. Ze durft het openbaar vervoer niet meer te gebruiken en ook haar droomreizen kunnen nooit meer waarheid worden na die donkere maartdag in 2019. Na de verklaring van Melanie last de rechter last een pauze in.

'Mijn dood tegemoet rennen'

In het middagdeel komt slachtoffer Paul als eerst aan het woord. ''Ik moest die ochtend rennen om de tram naar het station nog te halen. Niet wetende dat dat ik bijna mijn eigen dood tegemoet rende.'' In de tram kreeg hij de loop van het vuurwapen van T. tegen zijn hoofd gedrukt. Gelukkig weigerde het wapen, ''maar jij deed dat niet'', vertelt Paul verder. https://twitter.com/LeonHvNL/status/1234818462322700288 Na het voorlezen van de verklaringen van Paul en Robin is het klaar voor vandaag. Woensdag is er geen zittingsdag. De strafeis tegen T. volgt donderdag. Zelf denkt hij dat het Openbaar Ministerie levenslang tegen hem gaat eisen. Redactie/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.