Politiek
3 jan 2020, 18:52
Iets minder dan de helft van de Nederlanders vindt dat het kabinet de deelname aan een missie in de Perzische Golf bij Iran moet afblazen vanwege de onrust daar. Veel mensen maken zich zorgen over de veiligheid van de bemanning van het Nederlandse fregat dat eind deze maand vertrekt. Dat blijkt uit onderzoek van Wat Vindt Nederland onder ruim 2500 mensen. Het kabinet had al eerder besloten om een marineschip naar het Midden-Oosten te sturen. Maar nu de spanningen in de regio zo zijn toegenomen, wil 43 procent van de ondervraagden dat de missie alsnog wordt afgeblazen. Lees ook: Kabinet: alleen meedoen met EU-missie Hormuz De spanningen in het Midden-Oosten zijn toegenomen omdat de Amerikanen een belangrijke Iraanse generaal hebben geliquideerd. De legerleider Qassem Soleimani werd vrijdag gedood door Amerikaanse raketaanvallen in Irak. Het Iraanse regime heeft wraakacties aangekondigd.
Het kabinet vindt die oorlogstaal nog geen reden om deelname aan de missie af te zeggen. De regering zegt dat het fregat Zr. Ms. De Ruyter pas eind deze maand vertrekt. Dan zijn de gemoederen misschien al wel weer bedaard, denkt het ministerie van Defensie. Sommige Tweede Kamerleden vinden het sturen van een Nederlands fregat geen goed idee. Ook een groot deel van het panel van Wat Vindt Nederland is bezorgd over de veiligheid van de 180 militairen die daar naartoe moeten. Zo'n 45 procent van de ondervraagden maakt zich ernstige zorgen, veertig procent een beetje en maar elf procent ligt er totaal niet wakker van. "Ik ben er niet gerust op", antwoordt een man in Den Haag op deze vraag. "De voorzichtigheid die normaal in de buitenlandse politiek werd ingebouwd, lijkt er nu helemaal niet meer te zijn."
De dreigementen vliegen al langer over en weer tussen de Amerikaanse president Trump en het islamitische regime in Iran. Het idee van de missie in de Perzische Golf was dan ook om voor wat meer stabiliteit te zorgen. Lees ook: KLM vliegt voorlopig niet in Iraans luchtruim Onder leiding van Frankrijk moet het Nederlandse marineschep helpen bij het beschermen van olietankers in de Straat van Hormuz, direct voor de kust van Iran.
In de ogen van buitenlanddeskundige Han ten Broeke zou het terugtrekken van het fregat "het stomste zijn wat je nu kunt doen". "Dat schip moet voor stabiliteit in de regio zorgen en dat is daar nu juist nodig." Stabiliteit is voor Nederland altijd van groot belang volgens het voormalige Tweede Kamerlid. "Het is van groot belang voor de olieprijzen, de wereldhandel en om geen nieuwe vluchtelingenstromen te veroorzaken." Die olieprijzen zijn na de gebeurtenissen in het Midden-Oosten overigens al gestegen. De verwachting is dat Nederlanders dat komende maand gaan merken bij de pomp.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.