Milieu en Gezondheid
27 mrt 2020, 20:00
Om het wereldwijde tekort aan mondkapjes op te lossen hebben Nederlandse anesthesisten, universiteiten en bedrijven aangepaste snorkelmaskers ontwikkeld. De eerste maskers liggen al op de operatiekamer. Anesthesist Sara Galli werkt mee aan de uitvinding: "We dachten: het is crisis, hoe kunnen we helpen?" Nino van der Wilk kwam op het idee om gewone snorkelmaskers via een 3D-geprint verbindingsstuk aan te sluiten op een filtersysteem dat 99,999% van alle virussen en bacteriën tegenhoudt. "De maskers beschermen ook nog eens het hele gezicht, in tegenstelling tot de huidige spatbrillen", legt Galli uit. Volgens de ontwikkelaars is het comfort voor zorgpersoneel een stuk groter, omdat je bij normale mondkapjes het warm kan krijgen en dan zwaarder gaat ademen. Dat gebeurt bij de aangepaste snorkelmaskers niet. Sara Galli: "We hebben nu twee maskers: de COVID Lifesaver Mask en de Air-Wave Protector. De eerste is voor simpel en korter gebruik, de tweede is bedoeld om langere tijd in te zetten. Het personeel staat te springen om ze te gebruiken.''
Een arts in Italië kwam ook op het idee om snorkelmaskers om te bouwen, maar hij gebruikte ze als beademingsapparaat. Sara Galli: "Daar zijn onze maskers niet voor bedoeld. We hopen dat onze techniek uiteindelijk over de hele wereld gebruikt wordt om zorgpersoneel te beschermen. Daarom hebben we alle informatie voor iedereen beschikbaar gesteld op onze website.'' Heb je thuis een snorkelmasker dat je wil doneren? Vul dan het contactformulier in.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.