Politiek
3 apr 2020, 07:20
Het Ministerie van Economische Zaken hoopt binnen enkele dagen meer duidelijkheid te geven aan beroepsgroepen over de regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS), voorheen het Noodloket. Het gaat hierbij om bedrijven en zelfstandigen zoals tattooshops die duidelijk schade ondervinden aan de maatregelen die het kabinet neemt rond de coronacrisis, maar nu nog geen recht hebben op de vergoeding. Dat laat het Ministerie weten aan Hart van Nederland. "We zijn nu de signalen aan het verzamelen van ondernemingen die ook recht zeggen te hebben op de tegemoetkoming," aldus een woordvoerder. "We hopen binnen enkele dagen met een update te komen."
Via de TOGS kunnen ondernemingen die schade ondervinden door kabinetsmaatregelen een eenmalige gift van 4.000 euro krijgen van de overheid. Ook tattooshops en in bepaalde gevallen sekswerkers en andere beroepsgroepen vallen onder deze regeling, die door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) wordt uitgevoerd. Ze hebben nu echter nog geen recht op de vergoeding, omdat zij in het handelsregister onder bedrijfsindelingen vallen waar ook beroepsgroepen vallen die geen impact ondervinden van de kabinetsmaatregelen. Deze situatie is volgens het Ministerie een kwestie van tijd. Bewindspersonen Wiebes en Keijzer lieten eerder al weten flexibel te zijn. "Als ondernemers door een verkeerde registratie tussen wal en schip dreigen te vallen, zullen we dat per geval bekijken."
Op de site van de RVO staat een lijst van alle soorten bedrijven die recht hebben op vergoeding vanuit de TOGS. Dit gaat onder meer om ondernemingen die verplicht de deuren moeten sluiten zoals cafés en restaurants. Ook enkele bedrijven die open mogen blijven, maar geen omzet meer draaien als gevolg van de maatregelen van het kabinet, zijn zaterdag aan deze lijst toegevoegd. Het gaat hier bijvoorbeeld om winkels en sportverenigingen. Lees ook: 'Het zijn uitzonderlijke en ruige tijden' dus krijgen ook modewinkels toegang tot het Noodloket Kledingreparateurs vallen met hun werkzaamheden onder 'vervaardiging van kleding', tattooshops en sekswerkers onder de 'overige dienstverlening'. Maar daar vallen ook beroepen als hondenuitlaatservices en paragnosten onder. Deze ondernemingen kunnen gewoon doorgang vinden. "We zijn nu bezig met het uitwerken van een oplossing, zodat de ondernemingen die recht hebben op de tegemoetkoming er ook gebruik van kunnen maken", aldus het Ministerie. "We vragen daarbij ook aan ondernemers: heb geduld. Het zijn hele andere tijden, ook voor ons. Normaal bereiden we iets in jaren voor, nu hebben we deze regeling in een paar dagen tijd opgezet," vertelt de woordvoerder.
De situatie leidt tot veel onzekerheid bij ondernemers. "Er wordt door de minister gezegd dat alle beroepen die noodgedwongen moeten sluiten, recht hebben op steun," zegt Patricia Korendijk. Zij en haar man Jordy, die samen een tattooshop in Leidschendam runnen, voelen zich 'zwaar in de zeik genomen'. "Je vestigt toch hoop op die woorden. Maar vervolgens is die gewoon weg." Om de Nederlandse tatoeëerders te steunen is deze week een petitie opgesteld, die al bijna 25.000 keer is ondertekend. De initiatiefneemster vraagt zich af waarom de beroepsgroep in de kou staat. "Waarom erkent de regering onze mooie branche nog steeds niet als het gaat om gelijke rechten," zo valt te lezen. Volgens het Ministerie is dit niet waar. "Ook de tattooshops staan bij ons op de radar." Voor kleermakers Fereshteh Sarvini en haar man Mohammed zijn het ook zware tijden. Om de huur van hun zaak in Utrecht te kunnen voldoen hebben ze al geld moeten lenen. Het is volgens de woordvoerder nog niet zeker of deze zaak ook een vergoeding krijgt. Hun zaak doet namelijk ook stomerijservices en is dus niet gedwongen om te sluiten. Het kleermaken is volledig stil komen te liggen. "Bij het opmeten van mensen moet je gewoon contact maken." Het stel heeft het er zwaar mee. "Het is heel moeilijk om je zaak zo de afgrond in te zien gaan."
De TOGS-regeling is een van vele regelingen die de afgelopen weken door de overheid in het leven zijn geroepen. "Voor kleine ondernemers is dit goed als snelle maatregel, om de huur en vaste lasten te kunnen betalen. Maar het Loket is een relatief klein onderdeel van een heel groot noodpakket," vertelt de woordvoerder. Voor zelfstandigen is onder meer de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (TOZO) in het leven geroepen, waarbij ze een lening kunnen aanvragen bij hun gemeente ter overbrugging van de moeilijke periode. Ook kunnen zelfstandigen gebruikmaken van de BBZ, het Besluit bijstandverlening zelfstandigen. Ook wordt het makkelijker gemaakt om uitstel van belastingbetaling aan te vragen. De Kamer van Koophandel heeft een overzicht gemaakt met regelingen waarvan ondernemers gebruik kunnen maken.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.