Politiek
5 nov 2020, 13:41
Het kabinet wil de noodtoestandwet gebruiken om een avondklok mogelijk te maken. Dat bevestigt het ministerie van Justitie en Veiligheid, na berichtgeving van BNR. "Maar het is niet zo dat we de noodtoestand willen uitroepen", zegt een woordvoerder. Het gaat om de Wet Buitengewone Bevoegdheden Burgerlijk Gezag. Met artikel 8 uit die wet kan de minister van Justitie de bevoegdheid krijgen om een avondklok in te stellen. Volgens de woordvoerder hoort dit bij de voorbereidingen voor de maatregel, zodat de avondklok snel ingesteld kan worden als het kabinet daartoe besluit. Lees het laatste nieuws over het coronavirus in ons liveblog Vooralsnog is het idee om de maatregel in te voeren in regio's waar het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames de komende tijd niet daalt. Dan zou wel eerst zeker moeten zijn dat er geen ander, minder zwaar middel is om de besmettingen terug te dringen. Ook moet goed worden afgebakend waar en hoelang de avondklok gaat gelden.
Als het kabinet dat op deze manier regelt, kan dat zonder goedkeuring van de Tweede en Eerste Kamer. Bij het debat woensdagavond waren met name D66 en PVV erg kritisch op het plan voor een avondklok. PVV-leider Geert Wilders wees erop dat zo' n avondklok " doet denken aan de donkerste tijden" uit onze geschiedenis: Nederland heeft voor het laatst in de Tweede Wereldoorlog zo'n maatregel gekend. Rutte noemde de mogelijkheid van een regionale avondklok dinsdag in de persconferentie over de coronacrisis. Het kabinet houdt de maatregel achter de hand voor de zwaarst getroffen regio's. "Misschien is dat nodig in een enkele regio", zei de premier. Volgens coronaminister Hugo de Jonge gaat het onder meer om Rotterdam en Dordrecht.
Lees ook: Ondanks felle kritiek houdt Rutte avondklok achter de hand
Hoe de maatregel helpt bij het terugdringen van het aantal besmettingen is niet helemaal duidelijk. Jaap van Dissel van het RIVM wees er woensdag in de Tweede Kamer op dat een avondklok vooral een afschrikwekkende werking heeft. Volgens premier Rutte verkleint zo'n maatregel het aantal samenkomsten "onherroepelijk", aldus de premier. Het maakt het ook makkelijker om feestjes, zowel thuis als in de buitenlucht, te voorkomen. Mensen die naar zo'n feest gaan, worden namelijk "preventief" al bekeurd wanneer ze zich op straat bevinden. ANP/Redactie
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.