nieuws
13 feb 2020, 19:00
Bureau Clara Wichmann en de ‘progressieve burgerbeweging’ DeGoedeZaak spannen een rechtszaak aan tegen de Staat om gratis anticonceptie voor iedereen af te dwingen. Dit doen ze samen met 7000 mede-eisers. De twee organisaties gaan de dagvaarding vrijdag, op Valentijnsdag, bezorgen in Den Haag. De pil werd in 2011 uit de basisverzekering gehaald, omdat er geen medische noodzaak voor zou bestaan. Meisjes onder de 18 krijgen de pil nog wel vergoed uit de basisverzekering. Tussen de 18 en 21 jaar is dat ook zo, maar gaan kosten van het eigen risico af. Vanaf 21 jaar moeten vrouwen zelf betalen of zich aanvullend verzekeren.
Bureau Clara Wichmann en DeGoedeZaak stellen dat anticonceptie vrouwen helpt "volwaardig mee te doen in de samenleving; onderwijs, arbeid en financiële zelfstandigheid komen hierdoor binnen handbereik". Daarom gaat het de hele samenleving aan, vinden de organisaties. "Het maatschappelijke, economische en individuele gewin van anticonceptie weegt makkelijk op tegen de kosten hiervan op de begroting van de overheid." Een petitie werd eerder al door 55.000 mensen ondertekend. De organisaties hoopten hiermee de Tweede Kamer ertoe te bewegen de pil weer in het basispakket op te nemen, maar daarvoor was geen meerderheid. Een voorstel van Lilianne Ploumen (PvdA) werd weggestemd door de coalitiepartijen. Ook PVV en SGP stemden tegen.
Ook feministisch platform De Bovengrondse pleit ervoor dat de anticonceptiepil terug gaat in de basisverzekering. “Sommige vrouwen vinden het fijn om hun menstruatie te reguleren door het gebruik van de anticonceptiepil”, aldus een woordvoerder. De Bovengrondse heeft een onderzoek gedaan naar menstruatie-armoede. Daaruit bleek dat sommige Nederlanders niet genoeg geld hebben om menstruatieproducten te kopen. In hun Menstruatie-Manifest staat dat het vergoeden van de anticonceptiepil voor sommige vrouwen een oplossingen zou kunnen zijn voor dit probleem. “Menstruatie-armoede betekent dat je weinig toegang hebt tot middelen die voor jou nodig zijn. Sommige mensen gebruiken de pil om hun menstruatie te reguleren, dus in die zin heeft gratis anticonceptie hier ook mee te maken”, aldus de woordvoerder. Seksuologe Mandy Ronda uit Almere startte een actie voor mensen met menstruatie-armoede. Ze haalde 4000 euro op aan menstruatieproducten. “Het is een fijne uitkomst om de pil te gebruiken als medicijn, maar ik ben er geen voorstander van. We focussen te veel op de pil in een maatschappij waarin alles steeds maakbaarder is. We zouden meer moeten kijken naar tienerzwangerschappen, en een gratis anticonceptiepil zou een goede stap zijn.”
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.