Terug

Volg Hart van Nederland

Toeristische trekpleisters zien bezoekcijfers dalen door coronavirus

Milieu en Gezondheid

11 mrt 2020, 10:56

Door de gevolgen van het coronavirus ziet de Nederlandse toeristenbranche de aanwas van binnenlandse en buitenlandse bezoekers de afgelopen weken slinken. Het Rijksmuseum in Amsterdam ziet dat ook: vijftien procent van de groepsboekingen is geannuleerd. Verschillende Nederlandse musea en andere trekpleisters hebben te kampen onder het coronavirus. Dat blijkt uit een rondgang van Hart van Nederland bij trekpleisters uit het hele land. Het lijkt het erop dat zowel binnenlandse als buitenlandse toeristen huiverig zijn geworden om erop uit te gaan. De meerderheid van de ondervraagden ziet annuleringen binnenkomen. Het gaat om individuele tickets, maar ook om groepsreizen uit binnen- en buitenland en om zakelijk verkeer. Lees ook: Alle besmettingen met het coronavirus in Nederland (kaart)

Veel annuleringen bij het Rijksmuseum

Bij het Rijksmuseum in Amsterdam, dat in heel 2019 zo’n 2,7 miljoen bezoekers mocht ontvangen, is de afgelopen weken vijftien procent van de groepsboekingen geannuleerd. Het gaat daarbij vooral om Amerikaanse en Japanse toeristengroepen. Het museum wordt nog wel goed bezocht, maar het is aanzienlijk rustiger dan normaal. Bij het Anne Frank Huis is ook een stijging van het aantal afmeldingen te zien. Wie daar naartoe wil, kan van tevoren een kaartje reserveren. Zo’n tachtig procent van de entreebewijzen wordt via die manier verkocht. Waar normaal zo’n zes procent dan niet komt opdagen, ligt dat aantal nu op zestien procent. "De kaartjes aan de deur worden nog wel elke dag helemaal uitverkocht", aldus de woordvoerder.

Groepsboekingen uit Japan en Italië

In het Mauritshuis in Den Haag is het normaal gesproken ook drukker. Een aantal Franse scholen heeft hun rondleiding afgezegd. Het museum ziet ook dat groepsboekingen worden geannuleerd door buitenlandse groepen. Het gaat vooral om Japanse en Italiaanse groepsreizen. Die laatste groep is ook niet meer te vinden in het Van Goghmuseum in Amsterdam. Lees ook: Deze evenement zijn allemaal afgelast door het coronavirus Het Kröller-Müller Museum ziet meer en meer annuleringen onder Aziatische groepen. "We verwachten nog wel meer effect van het virus te zien als De Keukenhof straks de deuren opent", laat de woordvoerder weten. Die trekpleister is namelijk erg populair onder Aziatische toeristen, die vervolgens vaak ook een bezoek brengen aan het Kröller-Müller Museum. Ook in het Overijsselse Giethoorn merken ondernemers de gevolgen; nog voor het seizoen op gang is gekomen, stromen de afzeggingen binnen. Artikel gaat verder onder de video:

Onrust uit verschillende branches

Veel bedrijven organiseren workshops of seminars op een externe locatie, zoals ook in het Spoorwegmuseum in Utrecht het geval is. Daar blijven de dagjesgasten gestaag binnendruppelen, maar het zakelijk verkeer zegt steeds vaker af. "Normaal gesproken hebben we voor groepsactiviteiten ook veel last minute aanvragen", aldus de woordvoerder. "Maar nu blijven die ook uit." Het Openluchtmuseum in Arnhem moet nog aan het hoogseizoen beginnen, maar zegt ook te vrezen dat bedrijven wel twee keer zullen denken voor ze zakelijke evenementen door laten gaan. Toerisme-organisatie NBTC hoort de onrust uit verschillende branches, maar zegt dat het nog te vroeg is om conclusies te trekken op basis van cijfers. Ze merken wel dat het coronavirus wat doet met het Nederlandse toerisme. Ze laten weten korte lijntjes te houden met verschillende branches in Nederland.

Terugloop taxicentrales

Ook de taxichauffeurs merken dat het aantal ritten is gedaald sinds het coronavirus. In Amsterdam laten taxichauffeurs weten soms wel drie uur te moeten wachten op een klant. Taxi Centrale Amsterdam: 'Sinds maart zien we een sterke daling in de ritten die worden besteld. Het zijn schattingen, maar we zien dat er bij de standplaatsen een daling is van 25 procent en als het gaat om de ritten die telefonisch worden besteld, zien we een daling van 15 procent. Ook de zakelijke klanten maken minder gebruik van onze taxidiensten.' Lees hier alles over het coronavirus

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.