Politiek
30 okt 2020, 19:34
Mark Rutte wil zoals verwacht opnieuw lijsttrekker van de VVD worden, maar als hij geen premier wordt na de volgende verkiezingen dan wordt hij Tweede Kamerlid. Dat zegt hij in een vraaggesprek met De Telegraaf. Rutte leidt het land sinds 2010. "Ik wil heel graag nog een keer vier jaar minister-president zijn. Als dat niet lukt, ga ik de Tweede Kamer in", aldus de 53-jarige Rutte. Hij heeft vorige week de knoop definitief doorgehakt. "Mijn overtuiging is dat ik de ideeën en de energie heb om door te gaan."
Hij gaat voorlopig - in elk geval dit jaar - geen campagne voeren voor de verkiezingen die in maart volgend jaar zijn. "Omdat ik vind dat ik in deze tijd al mijn focus op de coronacrisis moet richten. Het voelt niet goed om nu campagne te gaan voeren", zegt hij in de krant. Rutte wil meer aandacht geven aan het midden- en kleinbedrijf en de brede middenklasse. Die laatste heeft volgens hem de afgelopen jaren geprofiteerd van het herstel, maar ook weer te maken gekregen met hogere lasten. "Er moet lastenverlichting voor de brede middengroepen komen, zodra dat mogelijk is."
Dat Rutte doorgaat komt niet als een verrassing. Hij zinspeelde er zelf al lang op en donderdag meldde RTL Nieuws dat hij zou doorgaan. De enige andere kanshebber, fractievoorzitter Klaas Dijkhoff, liet eerder deze maand weten de politiek te zullen verlaten. Lees ook: Naamgenoot van Mark Rutte krijgt nog steeds mailtjes voor de premier: 'Soms waren het er honderden per week' Sinds het uitbreken van de coronacrisis is de VVD flink gestegen in de peilingen. In de laatste Peilingwijzer, een gewogen gemiddelde van verschillende peilingen, is de VVD veruit de grootste en heeft ze bijna twee keer zoveel virtuele zetels als de tweede partij.
De 53-jarige Rutte leidt de partij sinds 2006. Hij was eerder staatssecretaris van Onderwijs en later op Sociale Zaken. In 2010 leidde hij de liberalen naar een verkiezingsoverwinning. Hij vormde daarna een kabinet met CDA en gedoogsteun van de PVV. Dat werd geen succes. In 2012 liet de partij van Geert Wilders de coalitie vallen. Lees ook: De beste bloopers van 10 jaar Rutte Bij de verkiezingen die volgden werden de liberalen opnieuw de grootste partij. Rutte vormde een kabinet met de PvdA. Dat zat zijn termijn volledig uit. De VVD verloor iets, maar bleef de grootste bij de volgende stembusgang, terwijl de PvdA werd gedecimeerd.
Hierna vormde Rutte na maanden onderhandelen een kabinet met CDA, D66 en de ChristenUnie. Het kabinet waarvan velen dachten dat het vroegtijdig zou vallen, wist een reeks hervormingen door te voeren. De gaswinning in Groningen werd gestopt, er kwam een Klimaatakkoord en een pensioenhervorming. Met het economische tij mee leek de coalitie rustig richting verkiezingen te kunnen varen. De coronacrisis gooide roet in het eten en een begrotingsoverschot werd een enorm begrotingstekort. Op de aanpak van deze crisis zal Rutte bij de verkiezingen worden afgerekend. ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.