112
14 jan 2020, 13:41
Slachtoffers van WhatsApp-fraude zijn in totaal voor 1.056.805 euro opgelicht, dat blijkt uit cijfers van de Fraudehelpdesk die opgevraagd zijn door NU.nl. Het is een verviervoudiging van het aantal buitgemaakte euro's in 2018. In totaal werden 2663 meldingen gedaan van WhatsApp-fraude. Bij deze manier van fraude doet een oplichter zich op WhatsApp voor als een bekende die in geldproblemen zit. Ze vragen vervolgens of jij een van hun rekeningen zou kunnen betalen. 353 mensen werden hierbij daadwerkelijk slachtoffer en maakte geld over naar de rekening van de oplichter. In 2018 kwamen er maar 655 meldingen binnen, waarbij 124 mensen slachtoffer werden.
Waar de oplichters zich vroeger voordeden als een bekende met een nieuw nummer, zijn ze inmiddels slimmer geworden en kapen ze het bestaande nummer. Hierdoor is het nog geloofwaardiger dat de oplichter echt de bekende is. Deze nieuwe vorm van oplichting wordt mede mogelijk gemaakt door de slechte beveiliging van voicemailboxen. Als iemand gebruik wil maken van jouw nummer op WhatsApp wordt er een verificatiecode gestuurd via de sms naar het nummer waarop aangemeld wordt. Als hier geen reactie op komt, kan men kiezen telefonisch het verificatienummer te ontvangen. Als de telefoon niet opgenomen wordt, komt het nummer in de voicemailbox terecht. De meeste mensen gebruiken als pincode voor hun voicemail een simpele 0000 of 1234. Voor oplichters vrij makkelijk te hacken, waardoor ze simpel bij het verificatienummer kunnen komen. Lees ook: WhatsApp-fraude met appje van 'bekende' goudmijn voor internetcriminelen
Om het hackers zo moeilijk mogelijk te maken is het verstandig om de pincode van de mailbox te veranderen in een persoonlijke pincode. De pincode kun je instellen door de voicemailbox te bellen via 1233 en dan het keuzemenu te volgen. Daarnaast is het verstandig om een tweestapsverificatie in te stellen. Op die manier wordt jouw account beveiligd met een unieke code die eens in de zoveel tijd ingevoerd moet invoeren. Hierdoor kunnen hackers, ondanks de voicemail truc, niet in je account. Ze hebben immers de unieke code nodig om in te loggen.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.