Milieu en Gezondheid
8 apr 2020, 18:44
Met de hoge temperaturen van deze dagen is het verleidelijk om naar buiten te gaan. Een stukje wandelen, hardlopen of een ritje op de fiets. Maar is die anderhalve meter afstand houden dan wel voldoende? "Nee", is het antwoord van professor Bert Blocken. "Die anderhalve meter is prima als mensen gewoon stilstaan en als er geen wind staat. Maar als je meer beweegt kun je in de druppelwolkjes van iemand anders terechtkomen." Die druppelwolkjes waar Blocken het over heeft, heeft iedereen om zich heen hangen. De wolk ontstaat al als je ademt en praat. In die soms piepkleine en onzichtbare druppels kan het besmettelijke coronavirus zitten. Lees ook: Zo worden coronapatiënten behandeld op de intensive care "De druppels moeten eerst de kans krijgen om de grond te bereiken. Als je dicht op iemand fietst, loop je het risico dat je die druppels zelf nog inademt", aldus de professor, die verbonden is aan de universiteiten van Eindhoven en het Belgische Leuven. En dat geldt niet alleen als je fietst, maar ook als je wandelt of hardloopt. De spuugwolkjes zijn eigenlijk een onzichtbare vijand, je ziet ze namelijk niet. "Het zijn hele kleine druppeltjes. Soms zie je ze nog weleens als iemand niest. Maar tijdens het in- en uitademen eigenlijk niet. Maar dan zijn ze er ook", waarschuwt Blocken
Hoe harder je beweegt, hoe meer afstand je moet houden, blijkt uit het onderzoek van Blocken, die is gespecialiseerd in civil engineering. "Bij fietsen zou je bijvoorbeeld eigenlijk twintig meter afstand moeten houden. Eigenlijk is de boodschap van ons onderzoek kort samengevat dat je uit de slipstream van een ander moet blijven." Wielrenners maken bijvoorbeeld graag gebruik van die slipstream. Door achter iemand anders te fietsen, hebben ze minder weerstand. Uit de slipstream van degene voor je blijven is dus het advies. "Als je schuin achter iemand fietst, is er eigenlijk geen probleem. Net als inhalen, dat kun je ook gewoon doen. Je zit dan niet in de slipstream." Om het nog ingewikkelder te maken: de wind speelt ook een rol. "Stel dat je een sterke zijwind hebt, dan verandert je slipstream. Dan heeft iemand die recht achter je loopt of fietst nauwelijks last van die druppeltjeswolk."
En even je adem inhouden als je bij iemand langsgaat, helpt dat? Blocken lacht: "Ik moet eerlijk zeggen dat ik dat ook doe. Dit is misschien meer een vraag voor virologen. Maar er zit wel een logica achter. Toch kunnen de druppeltjes alsnog op je gezicht terechtkomen en dan kunnen ze misschien alsnog in je ademhalingssysteem terechtkomen." Lees ook: Voor het eerst neemt het aantal patiënten op de ic af Als je achter iemand loopt of fietst, moet je dus echt voldoende afstand houden. Als je langs iemand fietst of loopt die je tegemoet komt, brengt dat minder risico’s met zich mee, aldus de professor. En dat verbaast hem. "Wij hebben met vier mensen aan dit onderzoek gewerkt en hadden gedacht dat het kruisen van mensen gevaarlijker zou zijn. We gingen er vanuit dat de druppeltjeswolk zich zijdelings verder zou uitrekken, maar dat blijkt nauwelijks het geval."
Met deze temperaturen de buitenlucht opzoeken blijft hoe dan ook een goed idee. Als we maar voldoende afstand houden, kunnen we rustig een blokje omgaan, zegt de professor. "Toch zijn er nog steeds mensen die in groepen van bijvoorbeeld twintig man gaan fietsen. Als dan de voorste hoest, rijdt een groot deel van de andere fietsers door die druppelwolk. Totaal onverantwoord."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.