Terug

Volg Hart van Nederland

Klopt het sterftecijfer door corona in Nederland nu wel of niet?

Milieu en Gezondheid

27 mrt 2020, 16:30

Er gaan in Nederland meer mensen dood aan Corona dan het RIVM meldt. Dat zegt huisarts Mark Perquin. Omdat niet iedereen getest wordt, is bij sommige mensen niet duidelijk of ze gestorven zijn aan het coronavirus. De Limburgse huisarts zegt dat huisartsen vaak een sterk vermoeden hebben, maar dat ze dat niet hoeven te melden. Het RIVM erkent dat het sterftecijfer een onderschatting kan zijn. "We weten dat het sterftecijfer een schatting is. We houden hiermee dan ook rekening en benoemen dit ook in onze berichtgeving."

Overleden aan corona

Zelf maakte Perquin een 89 jaar oude patiënt mee die volgens hem vermoedelijk stierf aan de gevolgen van corona. De man had zondag al een aantal keer met de huisartsenpost gebeld en gezegd dat hij klachten had aan de luchtwegen, last had van verkoudheid en koorts voelde. Lees ook: Op de kaart: alle besmettingen in Nederland De GGD adviseerde volgens Perquin dat de man thuis uit moest zieken. En de dienstdoende arts stapte na drie belletjes van de patiënt de auto in en bij aankomst werd de deur niet opengedaan. De politie deed de deur open en de man werd dood in zijn woning aangetroffen.

Meer sterfgevallen

Tot 19 maart overleden er in Nederland volgens de officiële cijfers 76 mensen aan de ziekte Covid-19, die het virus veroorzaakt.  Het RIVM meldt op haar website dat in de periode van 12 tot en met 18 maart 3200 mensen zijn overleden. Gemiddeld sterven er in een week tussen de 2700 en 3000 mensen.  Dat zou dus een stijging kunnen betekenen van 200 mensen, meer dan de 76 officiële doden die zijn gemeld. Het cijfer moet dus in een bepaalde context worden gezien. Volgens huisarts Jako Burgers, tevens woordvoerder van het Nederlands Huisartsen Genootschap, zegt het sterftecijfer niet per se wat. "Ik denk dat het een onderschatting is van het RIVM, dat concluderen ze zelf ook. Tegelijkertijd moeten we ook de relativiteit van het cijfer goed beoordelen en kijken hoeveel mensen besmet zijn en hoeveel daarvan uiteindelijk overlijden. We testen namelijk niet iedereen meer, dus we weten ook niet het precieze aantal besmette personen." Lees ook: Long- en hartpatiënt Annie (77) kreeg corona, maar mag alweer naar huis

Vermoeden van corona

Hagenaar Curt Fortin vindt het belangrijk dat deze informatie naar buiten wordt gebracht. Zijn opa overleed afgelopen weekend en Curt is er van overtuigd dat hij corona had. "Hij had alle symptomen." Hij werd niet opgenomen in het ziekenhuis, maar moest thuis uitzieken. Hij werd verpleegd door zijn vrouw en mocht geen bezoek ontvangen. Na twee dagen overleed hij. Curts opa was 89 jaar oud en had hartklachten, maar stond nog midden in het leven. "Hij is een paar weken geleden nog in Colombia geweest op familiebezoek." Vandaag was de uitvaart. "Zo raar dat we elkaar nu niet kunnen vastpakken en kunnen troosten. Zeker voor mijn Zuid-Amerikaanse familie." Curt vindt het belangrijk dat mensen zich nog meer bewust zijn van de risico’s. "Wees voorzichtig. Blijf binnen. Denk gewoon aan je naasten. Je krijgt geen kans om afscheid te nemen."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.