Terug

Volg Hart van Nederland

Strandtenthouders grijpen naast financiële hulp voor hun personeel tijdens coronacrisis

Milieu en Gezondheid

3 apr 2020, 20:06

"Je moet een gegeven paard nooit in de bek kijken." Dat staat buiten kijf voor Wilfred van Leeuwen, eigenaar van twee strandtenten. Maar de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) is voor hem, als iemand die voornamelijk mensen aan het werk heeft in het voorjaar en zomer, verre van voldoende. En met hem komen heel veel seizoensondernemers in de knel. Wilfred van Leeuwen bezit twee strandtenten op het Zuiderstrand in Den Haag. Deze en de komende maanden zou hij eigenlijk op volle toeren draaien. Maar nu zitten zijn strandpaviljoens, De Kwartel en De Fuut, potdicht. Maar hij heeft wel mensen onder contract staan die hij moet en dolgraag wil uitbetalen. Om die loonkosten voor ondernemers op te vangen heeft de overheid de NOW-regeling in het leven geroepen. Maar seizoensondernemers dreigen buiten deze boot te vallen.

Loonkosten berekend over januari

Dat zit zo. Bij de aanvraag voor de regeling wordt aan ondernemers gevraagd in te vullen wat hun loonkosten waren op 1 januari, als ijkpunt. Met die datum als uitgangspunt neemt de overheid maximaal 90 procent van de loonkosten op haar rekening. Maar mensen met bijvoorbeeld een strandtent hebben in januari amper loonkosten, dus krijgen ze ook amper of geen tegemoetkoming. Lees ook: Bouwsector rekent op 'nog grotere crisis' dan bankencrisis "In het seizoen heb ik misschien negen mensen in dienst. Die moet ik nu uit eigen zak voorfinancieren. En ik maak in maart al veel kosten: zo'n 25.000 tot 50.000 euro voor de opbouw van mijn zaak. Dat trek je normaal gesproken wel recht in het voorjaar en de zomer. Maar nu lukt dat dus niet. Op dit moment kóst het alleen maar geld", zegt Van Leeuwen. Voor veel ondernemers zal deze situatie ook het einde betekenen, vreest hij.

Reactie minister Koolmees

Als we minister Koolmees (Sociale Zaken) hiernaar vragen, verwijst hij naar een andere regeling: de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers, oftewel de Tozo-regeling. Die zou Van Leeuwen kunnen aanvragen. "Dat klopt", zegt Van Leeuwen. "Maar die is niet bedoeld om mijn personeel van te betalen, maar om het eigen inkomen aan te vullen. Om mijn vaste lasten van te kunnen blijven betalen. Daarvan houd ik geen geld meer over voor mijn personeel." En dat klopt. De Tozo is bedoeld om het misgelopen inkomen aan te vullen tot het sociale minimum voor hooguit drie maanden. Dus de twee regelingen moeten los van elkaar worden gezien. Lees ook: Snel duidelijkheid voor tattooshops en andere ondernemingen over noodloket

Strandtenten in de winter laten staan

Dus hoe nu verder? Het probleem is ook bekend bij brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland. In een reactie aan Hart van Nederland zeggen zij dat ze snel om tafel willen met de kustgemeenten, Rijkswaterstaat en de Waterschappen. En ze roepen de gemeenten op om toe te staan dat de strandpaviljoens komende winter op het strand kunnen blijven staan. Dit scheelt de ondernemers namelijk duizenden euro's in afbouwkosten.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.