112
29 mei 2020, 07:16
Zendmastbedrijven en telecomproviders in Nederland huren extra beveiliging in tegen brandstichters die het op hun masten hebben gemunt. Na branden bij twee zendmasten in Roermond en Roosendaal afgelopen maandag en dinsdag, staat de teller in Nederland inmiddels op 29. Dat meldt het AD vrijdagochtend.
Het onderzoek naar de brandstichters heeft voor politie en veiligheidsdiensten ‘hoge prioriteit’. Dit omdat de communicatie in een gebied (bijvoorbeeld met 112) kan verslechteren of wegvallen bij brand. Lees ook: Stichting Stop5GNL verliest kort geding: uitrol van 5G hoeft niet te stoppen Eerder deze week schreef minister Grapperhaus in een verslag dat alle C2000-masten, de masten waar hulpdiensten afhankelijk van zijn, de komende periode extra beveiligd worden. Ook bij ‘kruispunten’, waar meerdere zendmasten met elkaar in verbinding staan, wordt extra gesurveilleerd, vertelt Anja Spronk namens NOVEC, een bedrijf met zo’n 850 zendmasten.
De zendmastbeheerders, telecombedrijven en de overheid overleggen over wat zij nog meer kunnen doen. Brandstichting is echter lastig te voorkomen, vertelt Ed Boerema van Cellnex, dat een deel van de masten in Nederland in bezit heeft. Lees ook: Anti-5G-Facebookers verheerlijken brandstichting zendmasten: ‘Steek alles wat ermee te maken heeft in brand’ Bovendien zijn er tienduizenden antennes in Nederland, zegt Spronk. Die staan niet alleen op zendmasten, maar ook op daken van parkeergarages en andere gebouwen. "Zie die maar eens allemaal extra te beveiligen op korte termijn." ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.