Terug

Volg Hart van Nederland

Hondenfokker dupeert tientallen baasjes: 'Het was een uitgemergeld hondje'

Dieren

5 mrt 2020, 16:34

Puppy's met een parasiet of een te korte neus, waardoor ze geen adem kunnen halen. Soms zelfs met dodelijke afloop. Tientallen hondenbezitters zeggen gedupeerd te zijn door een hondenfokker in Raalte. Dyonne uit Limburg heeft een waarschuwing op Facebook geplaatst. Ze wil voorkomen dat andere mensen ook slachtoffer worden. Haar Facebookbericht is inmiddels ruim 2.700 keer gedeeld. De hondenbezitter heeft nu contact met 32 andere mensen die bij dezelfde fokker een zieke hond hebben gekocht. Zelf koopt Dyonne twee weken geleden een Franse Buldog bij de fokker in Raalte. "Het viel ons op dat ze erg mager was, waarop de fokker ons vertelde dat ze de buldog bijna geen eten had gegeven, omdat er een lange reis voor de boeg stond", schrijft Dyonne in haar bericht op Facebook. Bij thuiskomst eet hond Nellie niets meer. De hond braakt en heeft diarree. Dyonne neemt contact op met de fokker, maar tevergeefs. Appjes komen niet aan, bellen lukt niet en ook via Facebook lukt het niet meer om met de fokker in contact te komen. Inmiddels gaat het wel weer wat beter met Nellie.

Een spuitje

Het verhaal van Dyonne blijkt niet op zichzelf te staan. Als ze een bericht op Facebook zet, melden zich meerdere baasjes die hetzelfde hebben meegemaakt. Natasja, die in Twente woont, koopt in augustus een hond in Raalte. Het is haar huwelijkscadeau, want een dag later trouwt ze. Eerst lijkt het heel goed te gaan met de pup, maar dat verandert snel. "Hij kwam niet aan, terwijl hij volop at. Het was een uitgemergeld hondje. Zijn lichaampje groeide niet", vertelt Natasja. Haar hond Max kan bijna niet meer lopen en kan zijn ontlasting niet ophouden. Ondanks behandelingen bij de dierenarts, die samen bijna duizend euro kosten, gaat het steeds slechter. In december besluit het gezin Max een spuitje te geven. Het lukt Natasja nog wel om het aankoopbedrag terug te krijgen. "Het was de eerste keer dat ze zo'n verhaal hoorden." Natasja heeft vrijwel meteen al door dat er iets niet klopt. "Toen ik mijn puppy ophaalde, was het de laatste van het nest. Mijn zus wilde ook graag een puppy. Zij nam contact op en kreeg meteen foto's doorgestuurd. Terwijl wij de laatste hadden gekregen." De tekst gaat door onder de foto. De hond van Natasja kreeg in december een spuitje

'De verzorging leek zo liefdevol'

Rachelle en haar moeder Esther zijn ook gedupeerd. Hun hond Billy blijkt een parasiet bij zich te dragen. Het hondje is onlangs ook geopereerd aan zijn neus, omdat hij moeite heeft met ademhalen. Als ze de fokker proberen te bellen, lukt het niet meer om in contact te komen. Ook zij betalen honderden euro's bij de dierenarts om hondje Billy er bovenop te helpen. "Achteraf zeggen mensen: 'Hoe kun je een hond via Marktplaats kopen?' Maar mijn dochter zag de advertentie en het was in de buurt. Toen we aankwamen, hadden we het idee dat ze er liefdevol werden verzorgd", vertelt Esther. Het is Hart van Nederland niet gelukt om in contact te komen met de fokker, die op een woonwagenkamp in Raalte zou wonen. Telefoonnummers die bekend zijn, werken niet. Advertenties zijn niet terug te vinden. En ook via Facebook lukt het niet om de verkoper op te sporen. De politie zegt dat er één melding is binnengekomen over de fokker. "We hebben de situatie onderzocht. Maar er zijn geen bewijzen dat het om een broodfokker gaat. Het gaat om een amateur met een nestje met hondjes", vertelt een woordvoerder. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is op de hoogte van de Facebookpost van Dyonne en zegt bij 'elke melding uit te zoeken of het om een ernstig geval gaat'. Een woordvoerder wil verder niet op individuele gevallen ingaan.

Waar moet je op letten?

Hoe kun je voorkomen dat je een zieke hond koopt als je op internet naar een nieuwe viervoeter zoekt? Volgens Dik Nagtegaal is een hond kopen via internet altijd een risico en moet je extra kritisch zijn. Je weet namelijk nooit waar een hond vandaan komt. Allereerst is het belangrijk om naar de prijs te kijken. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat vaak ook. Nog een tip: "Googel eerst de naam van de verkoper en ook zijn adres. Als je googelt, komen er bij slechte ervaringen snel verhalen naar voren", vertelt Nagtegaal. Ook hanteren malafide hondenverkopers vaak een bepaalde tactiek. "Ze nodigen je uit op een huisadres, zodat het op een klein nestje lijkt. Maar dan hebben ze bijvoorbeeld verderop in de straat een groot hok staan, waar veel meer dieren zitten." Verder raadt Nagtegaal aan om niet meteen een hond te kopen, maar een paar keer te komen kijken. En: "Neem vooral niet je kinderen mee. Als die eenmaal een puppy in hun hand hebben, kun je hemel en aarde bewegen, maar dan willen ze hem mee." De Dierenbescherming werkt samen met een aantal andere instanties aan het nieuwe platform FairDog. Dat moet een soort keurmerk worden voor gezonde honden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.