Terug

Volg Hart van Nederland

Rutte in toespraak: groot deel van Nederlanders zal corona krijgen

Rutte in toespraak: groot deel van Nederlanders zal corona krijgen

Politiek

16 mrt 2020, 19:07

Een groot deel van de Nederlanders zal besmet raken met het nieuwe coronavirus. Dat heeft premier Mark Rutte maandagavond aangekondigd in een rechtstreekse toespraak op televisie.

''Het coronavirus houdt ons land in de greep. Ons, én de rest van de wereld'' begint premier Rutte zijn toesprak gericht aan alle Nederlanders. ''Samen staan we voor een opgave van enorme omvang.'' En wat voor een opgave, in zijn speech, schildert de premier geen fijn vooruitzicht voor de bevolking: ''De realiteit is, dat het coronavirus onder ons is en voorlopig ook onder ons zal blijven.''

Medeleven aan nabestaanden

Als allereerst bood Rutte zijn medeleven aan de nabestaanden en aan degenen die lijden onder longvirus. "Je vraagt je af: gebeurt dit echt!", zei hij. De premier snapt dat iedereen veel vragen heeft over allerlei dagelijkse zaken. Vooral ouderen en mensen met een zwakke gezondheid hebben grote zorgen, zei Rutte. Juist voor hun zullen de risico's zo klein mogelijk moeten worden gemaakt. Hij benadrukte dat bij het treffen van maatregelen wordt vastgehouden aan de kennis van de deskundigen. "Hun adviezen zijn vanaf het begin leidend", aldus Rutte. ''Het is belangrijk dat we op het kompas van wetenschappelijke kennis en betrouwbare feiten blijven varen.''

Drie scenario's

De premier legde drie scenario's uit die Nederland kan volgen. Daarbij kiest het kabinet ervoor om het virus "maximaal te controleren." Dat betekent dat wordt geprobeerd met de maatregelen de piek van de besmetting af te vlakken en uit te smeren over een langere periode. Want volgens Rutte is de kans erg groot dat iedereen te maken krijgt met het virus: ''De realiteit is ook dat de komende tijd een groot deel van de Nederlandse bevolking met het virus besmet zal raken''. Dit moet ook gebeuren zodat de bevolking 'groepsimmuniteit' kan opbouwen. In afwezigheid van een vaccinatie kan het virus alleen afgeremd worden als ''we gecontroleerd groepsimmuniteit op kunnen bouwen.'' De twee andere scenario's die Rutte schetste - zoals het virus onbeheerst zijn gang laten gaan of juist het land helemaal op slot gooien om het virus tegen te houden - werken niet. Het leidt tot een overbelasting van de zorg waardoor niet alle zieken kunnen worden geholpen. Het land voor lange tijd platleggen, als dat al kan, heeft grote gevolgen. Bovendien helpt het niet, omdat het virus daarna meteen weer zal opduiken als alle maatregelen worden ingetrokken, zei Rutte.

Kuddeimmuniteit

Wel waarschuwt hij dat we niet allemaal tegelijkertijd ziek moeten worden. Groepsimmuniteit of kuddeimmuniteit is een goede manier om de ouderen en kwetsbare groepen in de samenleving te beschermen tegen het virus. Rutte legt het tijdens zijn toesprak uit: ''Wie het virus heeft gehad, is daarna meestal immuun. Net als vroeger met de mazelen. Hoe groter de groep is die immuun is, hoe kleiner de kans voor het virus om over te springen op kwetsbare ouderen en mensen met een zwakke gezondheid.'' Maar groepsimmuniteit opbouwen gaat langzaam en het kan maanden of 'zelfs langer' duren voordat het enigszins betrouwbaar is. ''Tot die tijd moeten we mensen die een groter risico lopen zoveel mogelijk afschermen.''

Economische gevolgen

Verder wees de premier op de economische gevolgen, zoals mensen die zich zorgen maken over hun baan en ondernemers over het voortbestaan van hun bedrijf. Rutte: "Mijn boodschap aan de ondernemers van Nederland en hun werknemers is deze: het kabinet zal doen wat nodig is om u te steunen. We zetten alles op alles om ervoor te zorgen dat bedrijven niet omvallen door wat er nu gebeurt en dat mensen hun baan niet verliezen. Het zal hoe dan ook een moeilijke tijd worden, maar we laten u niet in de steek."

Solidariteit

Verder prees hij de onderlinge solidariteit: "Het doet goed te merken dat we voor elkaar klaarstaan als de nood aan de man is. Blijf dat doen. Blijf alert en volg de aanwijzingen op, ook als u sterk en gezond bent, in het belang van mensen die kwetsbaarder zijn. Dit is een tijd waarin we elkaar moeten vinden, over meningsverschillen en tegenstellingen heen." Het komt niet vaak voor dat de premier rechtstreeks het volk toespreekt. De laatste keer dat het gebeurde was in de jaren' 70. In 1973 sprak premier Joop den Uyl het land toe over de oliecrisis.

Aantal besmettingen en doden in Nederland blijft stijgen

Inmiddels zijn er in Nederland 1413 besmettingen met het coronavirus bevestigd, 24 mensen zijn overleden aan de gevolgen van de ziekte. Noord-Brabant is het hardst getroffen door het virus: in die provincie zijn 554 gevallen. Daarna volgen Limburg (149), Utrecht (140) en Zuid-Holland (136).

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.