nieuws
12 jan 2020, 22:31
De Michelinsterren worden 13 januari weer uitgedeeld en dat is voor chefkoks één van de belangrijkste momenten van het jaar. Het krijgen of behouden van zo’n ster kan je vergelijken met topsport, dat weet chefkok Jacob Jan Boerma van driesterrenrestaurant De Leest in Vaassen als geen ander. Maar hij besloot op zijn hoogtepunt te stoppen. "In Nederland hebben we er eigenlijk maar drie met drie Michelinsterren, maar wereldwijd nog geen 140 restaurants, dus op 7 miljard mensen ruim is dat best een unieke prestatie", vertelt Jacob Jan. Maar de strijd om te sterren houdt natuurlijk nooit op en zijn kleine zoontje miste zijn keihard werkende vader enorm. "Ik was dusdanig verslaaf aan het hebben van sterren, aan het hebben van mijn zaak, dat ik ook weet dat er ook een moment moet zijn dat je in de spiegel kijkt en denkt: het is genoeg geweest."
Vlak na de kerstdagen trok Jacob Jan de stekker uit zijn zaak, zich wel degelijk bewust van het feit: "Als de zaak stopt, stoppen ook de Michelinsterren". Maar hij kiest voor zijn gezin en andere culinaire dromen, en daar heeft hij enorm veel zin in. "Ik krijg het niet rustiger maar de dagelijkse druk is eraf", vertelt hij. "Ik moest elke dag in het restaurant zijn en op mijn hoogste kunnen presteren. Die druk is enorm en dat heb ik straks niet meer."
Het eerste culinaire plan: het openen van een ‘high end’ pizzatent in Amsterdam. "Mijn driessterrenzaak was nooit toegankelijk voor iedereen, maar mijn pizzeria is voor iedereen toegankelijk! En dat is ook een soort van boodschap die ik wil meegeven: mensen die nooit bij mij hebben gegeten kunnen nu op een heel andere manier iets bij mij eten!" Daarnaast gaat hij ook nog een fusion restaurant openen in Japan. Die moet in mei dit jaar al operationeel zijn.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.