Terug

Volg Hart van Nederland

Tranen in Heerde om tientallen corona-doden: 'Deze vijand kennen we niet, maar de slachtoffers wel'

Milieu en Gezondheid

20 apr 2020, 06:00

Het Gelderse Heerde betaalt een hoge tol voor de hechte gemeenschap die het dorp is. Het dodental in de gemeente aan de rand van de Veluwe loopt in rap tempo op. Volgens de laatste schattingen zijn inmiddels 47 inwoners aan het coronavirus overleden. Dominee Sjaak Weststrate spreekt van een bom die is gevallen, in het normaal zo rustige dorp. "Het is oorlog, iedereen is verslagen. De vijand zien en kennen we niet. Maar de slachtoffers wel." Wethouder Yasemin Çegerek vult aan: "Er is veel verdriet onder de inwoners. We zitten nu, als je naar aantal overlijdensaktes kijkt, boven de 45 mensen die overleden zijn."

Samen zijn

Veel mensen vragen zich vertwijfeld af waarom juist Heerde relatief zo zwaar getroffen is. "Iedereen wil natuurlijk een oorzaak zoeken, maar eigenlijk weet niemand het", aldus dominee Weststrate. "Het is natuurlijk een dorpsgemeenschap waar het samen zijn heel belangrijk is, en een wezenlijk onderdeel uitmaakt van de saamhorigheid. Misschien is dit dan de prijs die daarvoor betaald wordt." Lees ook: IJscoboer verkoopt nu mondkapjes voor 9 euro per stuk Ongeveer de helft van de overleden mensen woonde in woonzorgcentrum Brinkhoven. Een omwonende vertelt: "Wij kijken precies op de ingang, dus we zien steeds die lijkwagens. Er zijn veel mensen bij die ik heel goed ken, want ik woon mijn hele leven al hier." Ook PvdA-raadslid Ina Vijge kent een groot deel van de overledenen. "Ik merk vooral veel verdriet, maar ook veel betrokkenheid. Iedereen kent wel iemand die zelf getroffen is of familieleden die in een hele verdrietige periode zitten."

Afmattende onzekerheid

Volgens de dominee wil de hechte gemeenschap nu het liefste samenkomen. "Maar dat mag nog niet. Nog heel veel mensen vechten voor hun leven. Veel families zijn nog in onzekerheid, bij sommigen duurt dat al weken lang. Het is afmattend, bijna niet te doen." Ook Ina Vijge ziet het zo. "Mensen raken een beetje coronamoe, maar ik geloof dat we er nog lang niet zijn. De samenleving wordt nooit meer zoals het was."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.