Terug

Volg Hart van Nederland

Vakantie in aardbevingsgebied, maar 'we willen geen ramptoerisme'

Politiek

23 juli 2020, 16:58

Miljoenen Nederlanders vieren dit jaar vakantie in eigen land. Ook in Noordoost-Groningen mogen ze veel toeristen verwelkomen.De Groninger Bodem Beweging grijpt die kans aan om Nederlanders kennis te laten maken met het gebied.

“De eerste reacties zijn erg positief”, zegt de voorzitter van de Groninger Bodem Beweging Jelle van der Knoop. “In het verleden hebben mensen ons vaker gevraagd om een route door het aardbevingsgebied, maar we wilden geen ramptoerisme.” Met drie verschillende routes willen de Groningers aandacht voor de problemen door aardbevingen, maar ook de schoonheid van de regio laten zien.

Recente aardbevingen

De aardbevingen van vorige week laten zien dat de problemen in Noordoost-Groningen door de aardgaswinning nog lang niet over zijn. Afgelopen dinsdag was er een beving met een kracht van 2,7 in Loppersum. De dagen erop schudde de grond nog meerdere keren door nieuwe bevingen en naschokken.

Lees ook: Aardbeving Loppersum harde klap voor inwoners: ‘Dacht dat ik er eindelijk vanaf was’

Liefke en Jan Munneke wonen midden in het gebied. Hun woning in Krewerd is al jaren onbewoonbaar. Wanneer ze weer terug kunnen is onduidelijk. “De scheuren in de muren worden steeds iets groter en we zien ook steeds meer zwarte puntjes op het behang. Schimmel”, zegt Liefke. Het koppel vindt dat er veel teveel geld is gegaan naar alle instanties die zich bezighouden met de aardbevingsschade. Te weinig naar het herstellen van de huizen.

26.000 adressen

In het aardbevingsgebied zijn er veel meer verhalen zoals die van de familie Munneke. Uit de laatste cijfers van de Nationaal Coördinator Groningen blijkt dat van de 26.000 adressen waar er de afgelopen jaren melding is gedaan van aardbevingsschade is gedaan, maar bij 1176 is het proces van herstel afgerond.

Volgens Groninger Bodem Beweging zijn dat vooral huizen van woningcorporaties. De monumentale boerderijen zijn complexer en kostbaarder om te knappen of te herbouwen. Daarom duurt dat proces overal langer.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.