Politiek
16 nov 2020, 08:55
Vanaf maandag worden twee weken lang getuigen in de Tweede Kamer onder ede gehoord over de toeslagenaffaire. Onder andere premier Mark Rutte en PvdA-leider Lodewijk Asscher moeten verschijnen. Het gaat om een verkorte versie van een parlementaire enquête. Op die manier probeert een speciale commissie van Kamerleden te achterhalen hoe de ontspoorde fraudejacht bij de Belastingdienst heeft kunnen gebeuren.
In de toeslagenaffaire zijn duizenden ouders gedupeerd, vaak met ingrijpende gevolgen. Ze werden door de fiscus onterecht als fraudeur bestempeld in onderzoek naar misbruik met de kinderopvangtoeslag. Hierdoor moesten ze enorme bedragen terugbetalen en kwamen velen in grote financiële problemen. Lees ook: Gedupeerden toeslagenaffaire krijgen 750 euro voor feestdagen: 'Dankbaar, maar emotionele schade is onbetaalbaar' De keiharde fraudeaanpak kwam vlak na de zogenoemde Bulgarenfraude, waarbij een groep Bulgaarse arbeidsmigranten onterecht toeslagen en uitkeringen opstreek. Toch zou de daarop volgende toeslagenaffaire ook een gevolg zijn van grotere problemen bij de Belastingdienst. De toeslagenaffaire is een politiek gevoelig onderwerp waarover nog steeds nieuwe informatie naar buiten komt. Staatssecretaris Menno Snel trad eind vorig jaar af vanwege de zaak. De commissie wil nu weten welke politici de afgelopen jaren van de zaak afwisten en wie ervoor verantwoordelijk is geweest.
Op de eerste dag wordt advocaat Eva González Pérez gehoord, die veel gedupeerde ouders bijstaat. Ook komt Hans Blokpoel aan het woord. Hij was tussen 2010 en 2016 directeur van de Belastingdienst. Onder zijn bewind ontspoorde de fraudejacht op ouders. Lees ook: Afhandeling toeslagenaffaire kost meer tijd dan gedacht, schrijnende gevallen krijgen voorrang Voor de komende twee weken zijn er verschillende Haagse kopstukken en topambtenaren opgeroepen. Naast premier Rutte moeten ook Tamara van Ark (tot juli staatssecretaris van Sociale Zaken) en Wopke Hoekstra (minister van Financiën) van het huidige kabinet verschijnen. Bovendien komen ook bewindspersonen uit de vorige regering aan het woord. Onder andere huidig minister Eric Wiebes (toen staatssecretaris van Financiën) en Lodewijk Asscher worden onder ede verhoord. De PvdA-leider was in het vorige kabinet minister van Sociale Zaken. Tekst: ANP Foto: Tweede Kamer
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.