Milieu en Gezondheid
11 apr 2020, 09:09
Op Schiphol landde vanmorgen vroeg een KLM-vlucht vanuit Kuala Lumpur. Het vliegtuig was afgeladen met Nederlanders die terugkwamen uit Nieuw-Zeeland. Ook al zijn ze blij dat ze terug zijn, niet iedereen voelde zich veilig in het volle vliegtuig. "Allereerst zijn we dankbaar dat we veilig geland zijn", vertelt Pascalle, een van de inzittenden. "Het is heel fijn dat de overheid mensen terughaalt. We waren alleen enorm verbaasd toen we incheckten in onze eerste vlucht van Nieuw-Zeeland naar Kuala Lumpur. Die was echt overvol."
De passagiers zaten vast in Nieuw-Zeeland, waar men twee meter afstand moet houden en een complete lockdown is. "We kwamen dus van een situatie die redelijk veilig voelde, terecht in een situatie die heel onveilig voelde", vertelt Pascalle. "Repatriëring gaat over veiligheid, maar zo voelde het niet. Er werd geniest, er werd gehoest. Mensen zitten letterlijk tien centimeter bij je vandaan. Je went eraan, maar als ik dit geweten had, had ik het te onveilig gevonden om deze vlucht naar huis te nemen." Pascalle en haar reisgenoot betaalden 1800 euro voor een vlucht naar huis, geregeld door de Nederlandse overheid. "Dat is twee keer zoveel als normaal en ik snap dat het geld kost, maar het voelt heel dubbel. Voller dan dit kon de vlucht niet." Volg ons liveblog voor het laatste nieuws rondom de coronacrisis Passagiers moesten 24 uur lang hutje mutje reizen. Op zelfgemaakte video's is te zien dat het vliegtuig propvol zit, terwijl de business class vrijwel leeg is. Ook op Twitter wordt schande gesproken van de overvolle vlucht. "Dit is niet normaal, wij noemen die ook wel de CoronaExpress", aldus SchipholWatch, die de video toegestuurd kreeg. (Lees verder onder tweet) https://twitter.com/SchipholWatch/status/1248625918290972672
"In verband met de ontstane coronapandemie voert KLM onder auspiciën van het Ministerie van Buitenlandse Zaken diverse repatriëringsvluchten uit over de gehele wereld om zo veel mogelijk Nederlanders terug te halen naar Nederland. De vliegtuigen zijn op deze repatriëringsvluchten doorgaans dan vaak ook vol. In nauw overleg met het Ministerie wordt de plaatsbepaling aan boord gedaan. Een veilige vluchtuitvoering voor onze bemanning en passagiers heeft onze hoogste prioriteit, echter omdat bij deze vluchten de nadruk ligt op repatriëring kunnen de regels omtrent social distancing bij deze doorgaans volle vluchten niet worden gegarandeerd. Om het risico op besmetting te minimaliseren is met het Ministerie afgesproken dat medische gevallen en oudere passagiers voorrang krijgen in de businessclass boven andere passagiers. De businessclass wordt en werd op alle overige volle repatriëringsvluchten doorgaans volledig ingezet. In het geval van de KL812 was de vlucht niet geheel vol, en is de businessclass op enkele passagiers na vrij gehouden. Dit is bewust gedaan om alle overige passagiers een gelijke behandeling te geven en mogelijke onrust aan boord te voorkomen."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.