Politiek
24 okt 2020, 16:05
Wat moet er gebeuren met het standbeeld Jan Pieterszoon Coen in Hoorn? Die vraag speelt sinds afgelopen zomer weer een centrale rol in een opgelaaide discussie over prominente standbeelden uit het koloniale verleden. Inwoner Rik Meester wil daar voor eens en voor altijd een einde aan maken en pleit daarom voor een raadgevend referendum. Het standbeeld staat al sinds 1893 op het plein de Roode Steen, in het centrum van de Noord-Hollandse plaats. In juni laaide discussie over het beeld weer op toen wereldwijd omstreden standbeelden van hun sokkel werden getrokken door anti-racismedemonstranten. Afgelopen juni mondde een betoging in Hoorn uit in rellen, de ME moest eraan te pas om de demonstranten bij het standbeeld weg te houden (Tekst gaat verder onder video)
De demonstraties zette de 28-jarige Horinees aan het denken. "Ik denk dat het heel belangrijk is dat er een constructief gesprek op gang wordt gebracht, in plaats van alleen protesten voor- en tegen", vertelt hij aan Hart van Nederland. Volgens hem heeft de discussie door de jaren heen weinig opgeleverd en lopen de emoties bij beide partijen steeds hoger op. Een raadgevend referendum kan volgens Meester helpen bij het nemen van een democratisch besluit over het lot van het omstreden standbeeld. Lees ook: Politie zet beelden online van relschoppers bij betoging tegen beeld JP Coen
Door een referendum worden inwoners verplicht om zich te verdiepen in het vraagstuk, legt hij uit, waardoor ze een duidelijke mening kunnen vormen en uitten. Daarnaast hoopt de initiatiefnemer dat de volksraadpleging zal zorgen voor meer wederzijds begrip tussen voor- en tegenstanders. Voor een referendum zijn 1.650 handtekeningen van inwoners nodig. Meester heeft daar nu al meer dan de helft van binnen. Afgelopen weekend ging hij opnieuw de stad in om meer ondertekeningen te verzamelen. Lees ook: GroenLinks in Hoorn wil omstreden beeld JP Coen verwijderen uit stadscentrum Op straat wordt er gemengd gereageerd op het plan. "Ik vind het wel goed dat er een discussie over is, maar of het nu via een referendum en meeste stemmen gelden moet, dat betwijfel ik", zegt een voorbijganger. "Je kunt heel veel dingen wegstoppen, maar het is wel onderdeel van de geschiedenis", vindt een ander.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.