nieuws
9 mrt 2020, 07:58
We moeten van het aardgas af en over op duurzame vormen van energie, dat is het plan. Toch zijn netbeheerders niet van plan om hun gasleidingen op te geven, want warmtepompen zijn voor de helft van alle huizen geen oplossing. Dat schrijft het AD maandag. Han Slootweg van netbeheerder Enexis zegt in de krant dat we gasleidingen nodig hebben om oude huizen warm te houden. "Zonder gas krijgen we de helft van de huizen in Nederland op koude dagen niet warm. We hebben groen gas en waterstof nodig."
Huizen die gebouwd zijn voor 1980 zijn te slecht geïsoleerd om met een warmtepomp op temperatuur te krijgen. Voor die woningen is daarom stadsverwarming of gas nodig. Voor nieuwere huizen is de energietransitie geen problemen. Woningen vanaf het jaar 2000 zijn namelijk prima elektrisch te verwarmen. In dichtbebouwde stedelijke omgeving is een warmtenet een goede oplossing, aldus Slootweg. "Maar 40 tot 50 procent van de woningen is wat ouder en ligt wat verder uit elkaar. Wij zijn ervan overtuigd dat een gasnet daar ook in de toekomst nodig blijft."
In Nederland ligt ruim 125.000 kilometer aan gasleidingen, waar nu al waterstof doorheen kan. Netbeheerder Stedin denkt dat het 700 miljoen euro kost om alle gasaansluitingen in Nederland geschikt te maken voor waterstof. Netbeheerders als Liander, Stedin en Enexis werken hard om de laatste ongeschikte leidingen te vervangen. Koppelingen moeten zo strak zijn dat het kleine waterstofmolecuul er niet doorheen kan. "Er gaat geen gaskoppeling meer de grond in die niet is geschikt voor waterstof", aldus Stedin in het AD. ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.