Terug

Volg Hart van Nederland

Wat moet je doen met je spaargeld als de spaarrente naar nul procent zakt?

nieuws

14 jan 2020, 18:00

ABN AMRO maakte begin deze week als eerste grote Nederlandse bank bekend dat de spaarrente naar nul procent zakt. We vroegen experts wat je het beste kunt doen met je spaargeld. En wat je vooral niet moet doen. Lees ook: Nul procent rente bij spaarrekening ABN AMRO

Tip 1: blijf vooral sparen

"Je spaart niet om rijk te worden", stelt Gabriëlla Bettonville van het Nibud. "Je hebt spaargeld nodig omdat je altijd onvoorziene uitgaven kunt hebben die je niet met je maandelijkse inkomen kunt betalen." Volgens Bettonville was het fijn dat je lang profiteerde van rente. Maar het wegvallen ervan mag geen belemmering zijn om te sparen.

Tip 2: Laat je geld op de bank staan

Je zou je geld ook van de bank kunnen halen, om het zelf ergens te bewaren. Al stelt het Nibud wel dat je groter risico loopt als je dat doet. "Je bent gevoeliger voor bijvoorbeeld inbraak. Laat je je geld op de bank staan, dan profiteer je van bankgarantie. Alle bedragen onder de 100.000 euro krijg je gegarandeerd terug, mocht er iets fout gaan. Die garantie heb je niet als je je geld onder je matras bewaart."

Tip 3: Zorg eerst voor een buffer

Volgens Bettonville is het onverstandig om te speculeren met je spaargeld. Ze stelt dat je altijd een buffer moet hebben. De grootte van die buffer zou minstens 3000 euro moeten zijn, maar is afhankelijk van onder andere je inkomen. Het Nibud heeft een tool ontwikkeld waarmee je de hoogte van je ideale buffer zelf kunt berekenen.

Tip 4: Zet een deel van je spaargeld vast

Heb je meer geld op de bank dan je ideale buffer hoog is? Dan kun je kijken of je meer kunt halen uit je 'overtollige' spaargeld. Econoom Erica Verdegaal: "Je kunt alles wat je niet direct nodig hebt, naar een andere bank overhevelen om het vast te zetten voor een paar jaar, tegen een bepaald rentetarief. Je kunt er dan niet aankomen, maar je spaart wel rente."

Tip 5: Beleg alleen voor een langere periode

Beleggen kan volgens Verdegaal ook, maar daarvoor moet je een substantieel bedrag 'te veel' hebben. "Beleggen als je maar een paar duizend euro hebt, is dom. Heb je meer dan drie tot zes keer je netto-uitgaven per maand op de bank staan, dan wordt het interessant. Het is slim om voor langere tijd te beleggen, denk aan minstens vijf tot tien jaar. Voor kortere periodes heeft het geen nut, je moet geduld hebben."

Tip 6: Los extra af

De econoom is wél groot fan van extra aflossen. "Je geld zit lekker in stenen. Je woonlasten gaan erdoor omlaag als je aflost binnen wat je boetevrij mag aflossen. Mensen die snel aflossen, veroveren vrijheid. Die zitten minder vast aan de bank. Alles wat je aflost, maakt je leven eenvoudiger."

Tip 7: Focus je op je uitgaven

Maar als nummer één tip stelt Verdegaal dat je moet proberen je vaste lasten te beperken. "Bijt je niet stuk op die rente, focus je op de uitgaven waarop je wél invloed hebt. Ga door je abonnementen heen, kijk hoeveel je uitgeeft aan boodschappen, daar behaal je winst op." Beeld: Pixabay

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.