Milieu en Gezondheid
1 mei 2020, 17:04
In Nederland liggen momenteel twee kinderen met een zeldzame en potentieel gevaarlijke ontstekingsziekte op de intensive care. Voor veel ouders is de ziekte van Kawasaki nog een extra reden tot zorg als straks op 11 mei de scholen weer open gaan. Sommigen vrezen een verband met het coronavirus. Volgens artsen is er geen reden tot paniek en hoeven ouders zich geen zorgen te maken. Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus Bij de ziekte van Kawasaki raken de wanden van bloedvaten ontstoken. Dat kan leiden tot hoge koorts, een rode tong, opgezwollen lippen, rode handpalmen en voetzolen en huiduitslag. Als de bloedvaten rond het hart ontstoken raken, kan dat gevaarlijk zijn. Vooral peuters en kleuters krijgen de aandoening, maar het is onduidelijk hoe ze die oplopen. Misschien hebben ze een erfelijke aanleg, misschien wordt de ziekte in gang gezet door besmetting met een bacterie of een virus. Daarom kijken artsen of het coronavirus een rol kan spelen.
Volgens Károly Illy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, is de ziekte bij de twee kinderen op de intensive care niet veroorzaakt door het coronavirus. Beide kinderen zijn daar meerdere keren op getest en alle coronatests waren negatief, vertelt hij. "In het pre-coronatijdperk liepen kinderen evenveel risico op Kawasaki, er is geen reden om te denken dat kinderen nu meer risico lopen dan voordat deze corona-ellende ons overviel." "Het is een zeldzame maar bekende aandoening, die jaarlijks voorkomt bij zo'n 80 tot 90 kinderen in ons land", vult Taco Kuijpers aan. Als kinderimmunoloog bij het AMC maakt hij zich niet direct zorgen. "Het is goed te behandelen en in de regel herstellen de patiënten ook goed." Lees ook: Oproep: meld bijwerkingen van medicijnen bij coronapatiënten
Kuijpers noemt één geval van een Nederlands kind met de ziekte dat ook positief heeft getest op het coronavirus. Illy voegt toe: "In andere Europese landen zijn enkele kinderen met Kawasaki positief getest op het coronavirus. Daar wordt veel onderzoek naar gedaan. We houden het goed in de gaten, we hebben voortdurend contact met collega’s om te zien of er stiekem toch een relatie is, maar we weten het nog niet. Het is nog veel te vroeg om een verband te zien." Dat in Nederland twee kinderen met Kawasaki op de intensive care liggen, is niet uitzonderlijk, zegt Illy. "Maar in Groot-Brittannië en Frankrijk gaat het om tientallen kinderen. Dat is wel ongebruikelijk."
De ziekte van Kasawaki is niet op te sporen in bloed of urine en is niet te zien op foto’s. Artsen maken een optelsom van de verschijnselen en concluderen dan of het om Kawasaki gaat. Er is geen geneesmiddel voor, artsen behandelen de symptomen zodat het lichaam de kans krijgt om zelf te genezen. Lees ook: Ruiken en proeven coronapatiënten echt niets meer? Kuijpers wil vooral de zorg bij mensen wegnemen. "De aandacht is nu wat groter, omdat er een epidemie gaande is. Maar er is geen reden voor ouders of kinderen om grote zorgen te hebben. En om nu meteen met nieuwe maatregelen te komen, dat is echt veel te voorbarig." Foto: Pixabay Tekst: ANP/redactie
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.