Milieu en Gezondheid
12 mrt 2020, 10:25
“Hoe langer het coronavirus zich blijft verspreiden, hoe nijpender het tekort aan hulpmiddelen in ziekenhuizen wordt.” Dat zegt Wouter van der Horst, woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). Tot nu toe is het aantal hulpmiddelen nog te behappen, omdat deze constant wordt herverdeeld onder de ziekenhuizen. Maar volgens een logistieke organisatie, leverancier en een laboratorium begint de tijd te dringen. “De bodem van de voorraad komt in zicht.” Bas Mulder, manager klantenrelaties bij het logistieke bedrijf Hospital Logistics, wordt naar eigen zeggen als eerste geconfronteerd met mogelijke voorraadproblemen. “Door exportbeperkingen die landen hebben opgelegd op beschermende middelen als maskers en handgels, zijn er grote tekorten aan het ontstaan in de producten die geleverd moeten worden aan ziekenhuizen”, zegt hij. Lees ook: Op de kaart: alle besmettingen met het coronavirus in Nederland Het distributiecentrum bestelt in het buitenland voorraden hulpmiddelen voor dertien ziekenhuizen in Nederland en bezorgt deze vervolgens naar afdelingen van die ziekenhuizen. Mulder legt uit dat we voor beschermingsmiddelen voor ziekenhuizen vooral afhankelijk zijn van andere landen, omdat Nederland maar weinig lokale magazijnen heeft. “Er zijn wel producten, maar die mogen landen als Frankrijk, Duitsland, Polen of Tsjechië niet uit. Daardoor wordt er hier niks meer aangeleverd.”
Mulder zegt dat het niet alleen blijft bij tekorten aan beschermingsmiddelen. “Ook spullen die niet voor het bestrijden van het coronavirus bedoeld zijn, zoals verbandmateriaal en buikgaas worden niet meer geleverd. Die blijven ook achter in andere landen. Zonder die materialen kunnen er geen operaties meer uitgevoerd worden”, aldus Mulder. Leverancier van laboratoriumbenodigdheden Antonides ziet daarnaast steeds minder swabs binnenkomen. Die staafjes zijn onder andere nodig om slijmmonsters af te nemen voor een coronatest. “Monsterafname is op dit moment lastig. Mijn voorraad is beperkt en dit kan geen weken meer duren”, aldus directeur Jacob Antonides. Lees ook: Bekijk hier welke evenementen zijn afgelast door het coronavirus (kaart) Antonides is gespecialiseerd in monsterafname en levert producten aan meer dan vijftig ziekenhuizen en laboratoria in Nederland. De directeur legt uit dat een grote fabrikant van swabs in Italië zit, maar dat die niks meer exporteert naar andere landen. “Italië leverde swabs aan ons, maar nu krijgen we niet eens een offerte. Eerst moeten ze hun eigen mensen kunnen voorzien, maar daardoor komt bij ons de bodem in zicht.”
Antonides maakt zich grote zorgen: “Met heel veel andere producten die wij leveren zoals handschoenen, desinfectiemiddelen en grondstoffen daarvoor, doekjes, en operatieschorten is het problematisch aan het worden. Ziekenhuizen hebben aan het begin van de uitbraak gevraagd wat wij konden zeggen over beschikbaarheid van producten. Toen zeiden we: ‘We verwachten geen problemen, tot er een uitbraak in Europa komt’. En dat is nu.” Lees ook: WHO bestempelt uitbraak coronavirus officieel als pandemie “Het kan gewoon echt niet dat we tekorten krijgen, en volgens mij staan we nog maar aan het begin van de grote virusuitbraak”, zegt Antonides. Laboratorium Microvida in Roosendaal deelt de zorgen over het tekort aan swabs. “Ze zijn bijna niet meer te verkrijgen. Dit moet geen maanden meer gaan duren, want dan hebben we een probleem met het testen van mensen op het virus”, aldus Sylvia van Lees, bedrijfskundig manager van Microvida.
Volgens Van Lees gaan de tekorten alleen maar toenemen. Om het nog te kunnen redden, heeft het laboratorium dagelijks contact met andere ziekenhuizen. “Met de ziekenhuizen wordt over de tekorten gesproken en we moeten ervoor zorgen dat het zo lang mogelijk behapbaar blijft. Het belangrijkste is nu om alles draaiende te houden.” De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen laat weten dat hulpmiddelen steeds opnieuw worden herverdeeld. Iedere dag wordt gekeken hoeveel producten ziekenhuizen nog hebben. Volgens woordvoerder Wouter van der Horst zien ze wel dat er in bepaalde ziekenhuizen tekorten zijn en dat die hard oplopen. “Tot nu toe is het nog niet ‘alle hens aan dek’, maar de zorgen zijn er wel. Ziekenhuispersoneel moet niet al te ruimhartig met beschermingsmiddelen omgaan. Voor desinfecteermiddel is wel een alternatief, maar voor handgazen bijvoorbeeld niet”, aldus Van der Horst. “We weten niet hoe lang de problemen in de export gaan duren. Tot die tijd kunnen we alleen maar zeggen: komt tijd komt raad.”
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.