Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Basisscholen mogelijk eerder open bij verlenging lockdown • 31.000 medewerkers acute zorg gevaccineerd

LIVEBLOG | Basisscholen mogelijk eerder open bij verlenging lockdown • 31.000 medewerkers acute zorg gevaccineerd

nieuws

10 jan 2021, 08:44

Nederland zit al drie weken op slot, maar de lockdown lijkt vooralsnog niet het gewenste effect te hebben. De besmettingscijfers zijn weliswaar over het hoogtepunt, maar het aantal ziekenhuisopnames blijft hoog. Ook op de ic-afdelingen blijft het druk. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland.

  • Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op zondag: 6.657, dat zijn er 726 minder dan op zaterdag

  • Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op zondag: 2.554, dat zijn er 13 minder dan op zaterdag

  • Het aantal coronapatiënten op de intensive care op zondag: 704, dat zijn er 11 meer dan op zaterdag

  • Aantal sterfgevallen dat gemeld is op zaterdag: 54, er zijn tot nu toe 12.366 coronadoden geregistreerd

  • Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente

Update 21:45 - Restaurant in Eindhoven gaat ondanks harde lockdown tóch open

BBQ-restaurant De Kiet in Eindhoven heeft ondanks de lockdown zijn deuren toch geopend. Mensen kunnen er binnen eten. Dat heeft het restaurant via Facebook laten weten. De gemeente Eindhoven laat desgevraagd weten later zondagavond met een reactie te komen. Bij het restaurant werd zondagavond na 21.00 uur de telefoon niet opgenomen.

Op een foto van Omroep Brabant is een bord voor het restaurant te zien dat binnen komen zonder mondkapje geen probleem is. Volgens de omroep zaten er zondag meerdere mensen te eten. Lees meer

Update 21:41 - Kabinet wacht nader onderzoek over basisschoolleerlingen af

Ook scholen blijven na 18 januari vermoedelijk dicht, maar hoe lang is nog niet duidelijk. Het kabinet wacht nader onderzoek over het effect van de Britse coronamutatie op jonge kinderen af, zeggen Haagse bronnen na het beraad van ministers op het Catshuis. Het sluiten van scholen is een maatregel die het kabinet zwaar valt, omdat het grote maatschappelijke gevolgen heeft. Eerder keek het ministerie van Onderwijs, op aandringen van de Kamer, of de scholen toch niet voor 18 januari open konden. Maar wegens de hoge besmettingscijfers besloot het kabinet eind vorig jaar dit toch niet te doen.

Nu de lockdown wordt verlengd, moeten scholen zelfs langer dicht blijven. Voor middelbare scholen geldt dat ze tot het einde van de lockdown dicht blijven, maar basisscholen kunnen mogelijk wel eerder open. Het kabinet hoopt op korte termijn meer duidelijkheid te krijgen over de situatie op scholen. Op basis daarvan zal een besluit worden genomen.

Update 19:10 - Gevangenis Ter Apel in lockdown, alle gedetineerden getest

De Penitentiaire Inrichting (PI) Ter Apel neemt verregaande maatregelen om de corona-uitbraak in de gevangenis te stoppen, meldt RTV Noord. Het aantal besmettingen onder gedetineerden en personeel is te hoog.

Zaterdag werd bekend dat veertien gedetineerden besmet zijn met het coronavirus. Ook een aantal personeelsleden is positief getest. Het plan is om de bijna 450 gedetineerden te testen.

Daarnaast gaat de gevangenis in lockdown. Dat betekent dat alle gedetineerden in ieder geval vijf dagen in hun cel moeten blijven.

Update 19:06 - Inmiddels 31.000 medewerkers acute zorg zijn gevaccineerd

Er zijn tot en met zondag in de ziekenhuizen 31.000 medewerkers in de acute zorg gevaccineerd met het coronavaccin, meldt het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) na vijf dagen prikken.

Het vaccineren begon op woensdag. De meeste ziekenhuizen waren zaterdag al door hun vaccins heen, maar zondag kregen nog zo'n 1000 medewerkers een prik. Maandag komt de laatste zending flacons, die tot en met vrijdag gebruikt worden om de laatste medewerkers in te enten.

"Het is geweldig dat we de meest cruciale medewerkers zo snel kunnen vaccineren. De vaccinatiebereidheid is meer dan 95 procent", zegt LNAZ-voorzitter Ernst Kuipers. "We zien een grote waardering bij medewerkers dat er erkenning is voor hun belangrijke taak en de maatschappelijke ontwrichting die ontstaat door de ongekend hoge werkdruk in de acute zorg." Door optimale samenwerking tussen de ziekenhuizen en ambulanceposten is verspilling van het vaccin voorkomen. Door een gestandaardiseerde werkwijze konden zelfs zes in plaats van vijf doses uit één flacon gehaald worden. Dat betekent dat een kleine 40.000 medewerkers in de acute zorg kunnen worden ingeënt, aldus het LNAZ.

Update 18:15 - Lockdown wordt verlengd, meer financiële steun

De lockdown vanwege de coronamaatregelen wordt vrijwel zeker met drie weken verlengd. Voor bepaalde sectoren wordt het financiële steunpakket uitgebreid. Volgens Haagse bronnen is dat de uitkomst van beraad op het Catshuis, meldt de NOS.

Op het Catshuis overlegden de meest betrokken bewindslieden weer met hun vaste adviseurs, onder wie RIVM-directeur Van Dissel. Waarschijnlijk komen er geen versoepelingen, maar ook geen verzwaringen van de coronamaatregelen.

Update 18:00 - Helft Nederlanders wordt somber als lockdown nog langer gaat duren

Een verlenging van de lockdown na 19 januari zal een negatieve invloed hebben op de gemoedstoestand van veel Nederlanders. Bijna de helft van hen (49 procent) zegt somber te worden als de strenge maatregelen langer gaan duren dan gepland. Dat blijkt uit onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder ruim 3000 mensen. Lees meer

Update 17:20 - Burgemeester Hilversum beëindigt demonstratie tegen coronaregels

Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum heeft zondag een demonstratie tegen coronamaatregelen vroegtijdig beëindigd. Een persoon is aangehouden door de politie, maar het is niet bekend waarvoor.

Aan het begin van de middag hadden enkele honderden betogers zich op het Marktplein verzameld na een oproep van Nederland in Opstand. De demonstratie begon gemoedelijk, maar op een bepaald moment hielden de mensen zich niet meer aan de coronamaatregelen en werd de "situatie onhoudbaar ", stelt de gemeente. Ook werd er muziek gedraaid. "Ondanks herhaaldelijk waarschuwen over de te houden afstand, veranderde op een gegeven moment het marktplein in een dansende menigte. Onverteerbaar en tegen iedere afspraak in", aldus Broertjes.

"Het is onacceptabel in de huidige lockdown met de ziekenhuizen vol met covid-patiënten en waarbij het zorgpersoneel al overbelast is. Demonstreren is een groot goed, maar hier werd duidelijk een grens overschreden." De gemeente riep de deelnemers vanaf 15.20 uur op het marktplein te verlaten en huiswaarts te keren.

Rond 16.00 uur was het marktplein leeg. Er zijn geen boetes uitgedeeld.

Update 15:54 - Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft dalen

Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft verder dalen. Het totaal aantal opgenomen Covid-patiënten in Nederland bedraagt 2554, dat is 13 minder dan zaterdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Zondag zijn 212 nieuwe Covid-patiënten opgenomen in de Nederlandse ziekenhuizen, 73 minder dan zaterdag. Van hen zijn er 25 opgenomen op de ic, 19 minder dan zaterdag en 187 in de kliniek, 54 minder dan zaterdag.

Gemiddeld zijn er deze week minder nieuwe opnames dan vorige week.

Update 15:34 - 6657 nieuwe coronagevallen, minder dan zaterdag

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft veel minder nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Tussen zaterdagochtend en zondagochtend kwamen bij het RIVM 6657 nieuwe coronagevallen binnen.

Zaterdag meldde het instituut 7365 (gecorrigeerde) positieve tests. Het aantal sterfgevallen steeg met 54 tegenover 139 op zaterdag. Dat wil niet zeggen dat al die mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Wanneer een coronapatiënt sterft, duurt het soms een tijd voor dit wordt verwerkt in de landelijke gegevens. Lees meer

Update 14:32 - Planning verspreiding Modernavaccin aangepast

De planning van de verspreiding van het coronavaccin van het Amerikaanse bedrijf Moderna over ons land is aangepast. De eerste doses van het vaccin komen maandag in de loop van de dag waarschijnlijk aan bij het bedrijf Movianto in Oss. Van daaruit wordt het later verspreid over het land.

Eerst werd gemeld dat een eerste hoeveelheid maandagochtend vroeg al zou vertrekken vanuit Oss. Het RIVM meldt zondag in de loop van de dag dat er maandag in samenspraak met VWS en Movianto een verspreidingsschema wordt gemaakt. Dan wordt bepaald naar hoeveel en welke locaties het vaccin gaat en hoeveel aantallen ervan dan naar de verschillende locaties. Wanneer het precies verdeeld wordt is nog onduidelijk.

Update 13:45 - Ook gehandicaptenzorg wil snellere vaccinatie voor kwetsbaren

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) heeft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zondag gevraagd de 25.000 medewerkers die werken met "deze meest kwetsbare mensen" zo snel mogelijk te vaccineren. "Op die manier wordt de zorgcontinuïteit gestut bij de cliënten waar de gezondheidsrisico’s het grootst zijn. Bovendien staat de capaciteit al lange tijd onder druk, door een hoog ziekteverzuim en onderbezetting", aldus de vereniging.

De VGN zegt vrijdag een brandbrief aan de minister te hebben gestuurd en er zondag nogmaals op te hebben aangedrongen dat het voor de continuïteit van zorg van groot belang is dat de meest kwetsbare cliënten in gehandicaptenzorg en hun medewerkers zo snel mogelijk met het Pfizer vaccin worden ingeënt.

Update 11:56 - Modernavaccins maandag verdeeld over het land

Vanuit het bedrijf Movianto in Oss worden maandag de eerste doses van het coronavaccin van het Amerikaanse bedrijf Moderna verspreid over het land. Het Europees Medicijn Agentschap keurde het middel van Moderna woensdag goed. Het is na het vaccin van BioNTech/Pfizer het tweede vaccin dat in de EU is goedgekeurd om te worden ingezet tegen het coronavirus.

Bij Movianto liggen de vaccins voorlopig opgeslagen. Vroeg in de ochtend rijdt het eerste transport met de vaccins naar verdeellocaties. Vandaar uit worden ze onder priklocaties verspreid, legt een woordvoerster van het RIVM uit.

Update 10:19 - 70 mensen op de bon na een illegale 'car-meeting' in Groningen

De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een groep van zeventig mensen bekeurd omdat ze bij een zogenoemde 'car-meeting' aanwezig waren. Vanwege corona is het niet toegestaan om met meerdere mensen samen te komen. Daarnaast is een samenkomst met auto’s zoals deze, in Groningen niet toegestaan, aldus de politie.

De aanwezigen hadden zich verzameld op een parkeerterrein in de buurt van de Sontweg. Toen agenten daar aankwamen liet een aantal mensen de auto staan en klom over de hekken om van het terrein weg te komen. De politie heeft van de achtergebleven auto's de kentekens genoteerd.

Update 8:45 - OMT-lid De Jong: langere lockdown vanwege langzame daling cijfers

De huidige lockdown moet worden verlengd nu het aantal coronabesmettingen in Nederland slechts langzaam daalt, dat zegt viroloog van het Amsterdam UMC en OMT-lid Menno de Jong tegen AT5. "Als de lichte daling niet doorzet en tegelijkertijd de Engelse mutatie meer de overhand gaat nemen, dan zit je zelfs eerder aan striktere maatregelen te denken. Het is een spannende tijd moet ik zeggen", aldus De Jong tegen de Amsterdamse zender.

Update 8:30 - Verlenging lockdown op tafel tijdens Catshuisberaad

Wat moet er gebeuren na 19 januari als de huidige lockdown afloopt? Die vraag staat centraal tijdens het Catshuisberaad zondag waarin een deel van het kabinet overlegt met deskundigen, onder wie RIVM-directeur Jaap van Dissel, over de coronaontwikkelingen. Waarschijnlijk wordt de lockdown verlengd. Een verlenging van een week of twee ligt dan voor de hand, zeggen ingewijden.

Aanscherping van de maatregelen wordt ook niet uitgesloten. De besmettingscijfers zijn nog steeds veel te hoog, zei premier Mark Rutte vrijdag nog. Wel lijkt het aantal ziekenhuis- en ic-opnames wat af te vlakken. Ook in andere landen zoals Duitsland is de lockdown verlengd.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.